2023. július 22–23-án Lengyelországban, Kluczbork városa mellett, a Ligota Górna-víztározón rendezte meg a FIPSed a klubcsapatok horgász világbajnokságát. A Stobrawa folyó felduzzasztásával létrehozott 60 hektáros vízen 22 nemzet 36 klubcsapata küzdött a klubcsapat világbajnoki címért.

Magyarországot a korábbi években elért eredményei feljogosították arra, hogy két klubcsapatot indítson, így a tavalyi klubcsapat bajnok Timár Mix Team (Szüts Imre kapitány, Varga Dániel másodkapitány, Fekete Ferenc csapatvezető, Baruta Richárd, Csöregi Balázs, Horváth László, Kisjuhász Bence, Timár Dániel, Timár Szabolcs versenyzők, Eihardt László, Varga László segítők) mellett a WalterLand–Daiwa Team (Borda Zsolt kapitány, Pocsai Márk másodkapitány, Csomor Péter csapatvezető, Bajcsy András, Csillag László, Nagy András, ifj. Szénási Béla, ifj. Varga József, Walter Tamás versenyzők, Bakó Péter, Kaló Zoltán, Varga Bea segítők) is megkezdte a felkészülést a vébére. A víztározó minden szempontból ideális versenypályával várta a mezőnyt. Szépen kiépített part, körben szilárd burkolatú kerékpárút, enyhe lekövezett rézsű jellemzi. Az egész pálya olyan, mint egy stadion, körbe lehet látni az egész pályát. Az A-B szektorok után egy zsilip miatti megszakítás után a C-D-E szektorok újból összefüggő pályarészt alkottak, így a FIPSed a három szélső helyek kiemelésével 18 kiemelt helyet biztosított a mezőnynek. A két nap során így – lévén 36 volt a csapatok száma – minden klubnak jutott kiemelt hely. Hogy ez egy abszolút szélsőt jelentett, vagy a szélétől a második vagy a harmadik pozíciót, azt a szerencse döntötte el. A halfogást azonban nem. A pályát sok szép – olykor kapitális méretű – dévérkeszeg lakja, de beugrottak szép compók, vörösszárnyú keszegek, bodorkák is. A fő célhal azonban egyértelműen a dévérkeszeg volt, az edzések tapasztalatai azt mutatták, belőlük kellett 7-10 kg-nyit fogni. Hogy mivel? Két technika jöhetett szóba, a matchbotos és a rakós botos horgászat. Ez előbbinél fixen vagy csúszóra szerelt wagglerekkel, az utóbbin 1-1,5 grammos finom rakós botra való úszókkal szerelve, 14-16-18-as horgokkal, finom előkékkel. Az etetőanyag  mellett a föld is kulcsfontosságú volt. A lösz és a barna agyag megfelelő aránya, az etetés üteme és annak pontossága mind hozzájárultak ahhoz, hogy mennyi halat sikerül mérlegelni a végén. 

42._Klubcsapat_VB_megnyitó_-_1.jpg

A lengyel szövetség nagyon kitett magáért, ilyen jól szervezett vébét ritkán látni. Az első fordulóra természetesen megváltoztak az időjárási körülmények, az előző éjszaka lezúduló csapadék lehűtötte a tó vizét, és a szél is korábban nem tapasztalt erősséggel kezdett fújni az első versenynap reggelén. Lassabban indult a halfogás, egyes szektorokban a rakós bot, míg másikban a matchbot muzsikált jobban. Az alszektorokra bontott pályát nehéz volt átlátni, így csak a mérlegeléskor lehetett pontos rangsort felállítani. A mérlegelés rendkívül akkurátus volt, ennek köszönhetően közel két óra volt egy szektor lemérése, de a mérlegelés folyamata példaértékű volt. Szerencsére volt is mit mérni. Az első forduló után a Timár Mix Team a 3. helyen fordult (17 pont) az olasz Lenza Emiliana Tubertini (12 pont) és a szlovák MsO SRZ Povazska Bystrica (15 pont) mögött, a WalterLand–Daiwa sajnos a 27. helyen zárta ezt a fordulót, így számukra a dobogós remények elszálltak, de sportemberként szurkoltak a még játékban lévő Timár Mix Teamnek.

42._Klubcsapat_VB_megnyitó_-_2.jpg

A második fordulóban jól sikerült sorsolás után kezdte meg a felkészülést a csapat. Csere csak a WalterLand–Daiwa csapatban történt, itt Csillag László helyére Walter Tamás ült be, a Timár Mix Team változatlan felállással várta a folytatást, ami érthető, hiszen harmadik helyen ötpontos legrosszabb egyéni eredménynél nem szoktak cserélni a csapatban. (A csapat soha nem csak azokból áll, akik horgásznak, hanem a segítőkből, csapatvezetőkből, azaz mindenkiből, aki hozzá tud tenni bármit a csapat eredményéhez.) Ez a forduló is mást mutatott, mint az előző napok. Ott, ahol addig rakós bottal lehetett szektort nyerni, ezúttal matchbotozni kellett. Nagy párharcok alakultak ki, amiből most az olasz Lenza Emiliana Tubertini klubcsapat jött ki győztesen, megszerezve a klub sokadik világbajnoki címét. A második helyre őrületes hajrával a cseh Crazy Boys futott be, míg a harmadik helyet a holland HVS de Karper Tinca tinca klubcsapatnak sikerült megszereznie. A Timár Mix Team mindössze 4 ponttal csúszott le a dobogóról, az ötödik helyen végzett a csapat, a WalterLand–Daiwa csapatnak sajnos nem sikerült javítani, a 28. helyet szerezték meg.

42._Klubcsapat_VB_dobogó_-_2.jpg

Jövőre folytatás Szlovéniában, a XLIII. Klubcsapat VB-n, ahol a WalterLand–Daiwa csapatnak lesz lehetősége javítani.

Eredmények: https://www.facebook.com/photo?fbid=279140671373883&set=pcb.279140741373876

Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.675549917943952&type=3

 

Videó link hamarosan