A horgásszá válás első lépései, hogyan tud horgászengedélyt váltani 2024-ben?

 1. Regisztráció: Annak, aki Magyarországon horgászni szeretne, regisztrálnia kell a HORINFO rendszerben, legyen magyar vagy külföldi állampolgár. Ezt online a https://horgaszjegy.hu honlapon vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén tudja megtenni. A sikeres regisztráció után csak annak nem kell horgászkártyát is igényelnie, aki az adott naptári év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, külföldi állampolgár vagy a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretne horgászni. A horgászkártya igénylésének díja 2200 Ft. 

INFO: A 2023-ban érvényes okmányokkal rendelkezőknek: A tavalyi fogási naplót hiánytalanul összesítve (horgászattal töltött napok száma és kifogott halak vízterületenként és fajonként történő összesítése) legkésőbb 2024. február 28. napjáig kell leadni, vagy ajánlott postai küldeményként feladni a forgalmazónak. Amennyiben a horgász összesítés nélkül, nem vagy nem időben adja le a fogási naplóját, a 2024-es évben állami horgászjegy és fogási naplót csak emelt áron válthat. 

2. Horgászvizsga: A következő lépés a sikeres állami horgászvizsga megszerzése. A horgászvizsgákat a MOHOSZ tagszövetségei által kijelölt vizsgabizottságok szervezik, amelyekre szintén a HORINFO rendszerben lehet jelentkezni. Az állami horgászvizsga ingyenes. A horgászvizsgára már 10 éves kortól lehet jelentkezni, de minden horgásznak vizsgáznia kell legkésőbb abban az évben, amelyikben a 15. életévét betölti (a gyermekhorgászoknak eddig nem kötelező). A külföldi állampolgároknak nem kell vizsgát tenniük, de igazolniuk kell, hogy ezt más országban már megtették.

INFO:  A https://horgaszjegy.hu-ra történő belépés: A regisztrációval rendelkező horgászok a regisztráció során megadott vagy kapott felhasználónévvel és jelszóval tudnak belépni saját profiljukba. Amennyiben nem tud belépni a rendszerbe, mert nem emlékszik a felhasználónevére és/vagy jelszavára, forduljon a rendszer saját ügyfélszolgálatához: E-mail-cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Telefonszám: + 36 59 324 432 (munkanapokon 8:00-16:30-ig).

3. Egyesületi tagság: A harmadik lépésként a horgásznak horgászegyesületi tagságot kell létesítenie (ez nem vonatkozik a gyermekhorgászokra, és nem kötelező a külföldi horgászoknak). Az éves egyesületi tagsági díj ára felnőtt horgászok részére minimum 2000 Ft, a kedvezményes tagsági díj (ifjúsági és 70 éven felüli horgászok részére) minimum 1000 Ft.

INFO: Magyar Horgász előfizetés:  Az idei évtől a 78 éves Magyar Horgász Magazinra is a HORINFO rendszerben lehet előfizetni, kedvezményes ára 7800 Ft. Előfizetni a https://horgaszjegy.hu honlapon vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén lehet.

4. Állami horgászjegy és fogási napló: A korábban felsorolt lépések jelentik az állami horgászjegy és fogási napló, más néven egységes állami horgászokmány (EAH) kiváltásának alapfeltételeit. Az összevont okmány ára több részből tevődik össze. Az állami horgászjegy ára 5000 Ft, a fogási napló ára 500 Ft, illetve az egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH) ára 5500 Ft. Az állami horgászjegy a gyermekhorgászok, a 70 évnél idősebbek és a fogyatékkal élők részére ingyenes, nekik az egységes szövetségi hozzájárulás díját sem kell megfizetniük.

INFO: Turista állami horgászjegy kiváltása:  Azoknak a horgászoknak, akik a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretnének horgászni, szintén regisztrálniuk kell a HORINFO rendszerben. Bár horgászkártyát nem kell igényelniük, illetve horgászegyesületi tagságot sem kell létesíteniük, de horgászati alapismeretekből egy online teszt formájában be  kell számolniuk. A sikeres teszt után tudják csak kiváltani a turista állami horgászjegyet, amelynek ára 3500 Ft. A turista állami horgászjegy birtokában csak és kizárólag turista területi engedélyt lehet váltani (évest engedélyt nem), amellyel egyszerre csak egy horgászkészség használatára van lehetőség, és a napi kifogható halmennyiség is kevesebb mint az állami horgászjegyes horgászok esetében. 

5. Területi engedély: Mindezek birtokában már csak egy dologra lesz szükségünk ahhoz, hogy szabályosan horgászhassunk, az pedig nem más, mint a kiválasztott vízterületre szóló területi engedély. Országos szinten közel 2200 halgazdálkodási vízterületre lehet napjainkban különböző területi engedélyeket váltani. A területi engedélyek kiváltása a https://horgaszjegy.hu honlapon történik, ahol online vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén tudunk engedélyt váltani. 

INFO: versenyzői engedély kiváltása: A MOHOSZ által szervezett országos bajnokságokon csak azok a versenyhorgászok vehetnek részt, akik rendelkeznek érvényes versenyzői engedéllyel. A versenyzői engedély szintén a HORINFO rendszerben vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén váltható ki. A jövőben az országos versenyekre történő nevezés is ezen a felületen történik majd. Az engedély ára: 18 éves koring 2000 Forint, 18 éves kortól 4000 Ft.