A lap egyik legnépszerűbb rovata 1966 óta regisztrálja és közli a bejelentett rekordhalakat. A bejelentések között megtalálhatók a szerencsés kezű kezdők és gyakorlott horgászok rekordhalai, és egyre növekvő számban a jól felkészült, a horgászat csínját-bínját ismerő, többszörös rekorderek fogásai is.

Megítélésünk szerint a Rekordlista érték, a magyar halállomány és halgazdálkodás minőségének egyfajta hiteles kivonata. Az elmúlt hetekben a Magyar Horgász Szerkesztőbizottsága egy korábbi MOHOSZ elnökségi döntésnek megfelelően felülvizsgálta a megkérdőjelezhető abszolút rekordokat.

Az elbírálás új szempontjai szerint például nem vezetheti tovább olyan hal a listát, amiről a kifogója nem csatolt fényképet a bejelentőlap mellé. Ilyen volt a korábbi rekord bagoly- és karikakeszeg, a kősüllő, a törpeharcsa, de a márna is. Más esetekben a megadott méretek hitelességével kapcsolatban merültek fel problémák, melyek nem feloldhatók. Az angolnánál, a compónál, a sügérnél, a süllőnél és a törpeharcsánál így a listán a súly szerinti sorrendben következő újrahitelesített rekord került elfogadásra. További döntéseket igényelt, hogy több esetben a képen látható hal faja nem egyezett a leírásban szereplővel. Az azonosítás a fajtabélyegek alapján most megtörtént, így kiderült, hogy például egy amur vezette évtizedek óta megdönthetetlenül a domolykó kategóriát. Továbbá a korábbi legnagyobb ezüstkárász egy hibrid volt, a listavezető széles kárász pedig ezüstkárász.

Szintén kiderült, hogy az eddigi abszolút rekorder amur egy fekete amur – amely a saját kategóriájában is abszolút rekordnak számít – az első vörösszárnyú pedig leánykoncér. A legnagyobb pisztrángról a bizottság egyértelműen megállapította, hogy szivárványos, ezért a listán mostantól helyet kapott a legnagyobb sebes pisztráng is. A busa-, tok- és törpeharcsafajokra különösen jellemző a hibridizáció, ezért egyértelmű azonosítás hiányában ezek továbbra is gyűjtőkategóriákként szerepelnek a megújult Magyar Abszolút Rekordlistán, azonban a bizottság fenntartja a jogot a későbbiekben újabb, faj szerinti rekordok elkülönítésére vagy bejelentésére.

Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy minden évben sok, a most bemutatott rekordnál nagyobb hal kerül kifogásra, illetve a közösségi oldalakon megjelenítésre. Mi azonban csak a MOHOSZ és a MAHOR felületén hivatalosan bejelentett és nyilvántartott rekordokra támaszkodunk, támaszkodhatunk. Itt örömmel látjuk és várjuk az új rekordok bejelentését, a már bevált elismerési rendszerrel is támogatva.

Kérjük a kedves bejelentőket, hogy a halak tömegét kilogrammban (két tizedesjegy pontosságig), a hosszukat az orrcsúcstól a farokúszó tövéig centiméterben adják meg. A halak kerületét a testük legvastagabb pontján szintén centiméterben kell megmérni. A fotók elkészítésénél törekedjünk arra, hogy esztétikus és a hal megbecsülését kifejező képek készüljenek, amelyeken a horgásznak is szerepelnie kell. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a rekord nem hitelesíthető.

Vezessük tovább együtt a Rekordlistát, legyünk közösen büszkék a magyar vizek halállományára!