A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete döntése alapján minden év március 20. napja a Halak Napja, mely jeles nap a MOHOSZ döntése alapján a 2022. évtől egyben a természetes vizeinkben a halakat óvó, vigyázó Halőrök Napja is.

E jeles nap elsődleges célja a halak és védelmük további népszerűsítése, mert megítélésünk szerint még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének. Ezen a napon, illetve e nap naptári környezetében valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére. 

halak_napja_halorok_napja-ok.jpg

A halak napja 2023. évi központi rendezvényére a média képviselőinek és az ágazat vezetőinek jelenlétében 2023. március 20-án kerül sor Budapesten. Idén házigazda a MOHOSZ OHSZK.

A rendezvényen a szervezők tájékoztatást adnak aktuális kérdésekről, megoldandó feladatokról, illetve az általuk felkért neves előadók egy-egy népszerű, aktuális témát járnak körül a halakkal és világukkal kapcsolatban, több oldalról, közérthetően megvilágítva az egyes folyamatokat. 

Ezen a nevezetes napon – 2023. évben második alkalommal – a halállomány védelme érdekében tevékenykedő halőrök elismeréséül a MOHOSZ általi adományozásra kerülnek „Az év Halőre” díj, a „Címzetes vezető halőr” címek, valamint az országos és területi illetékességű halőri megbízások átadására is sor kerül.