MOHOSZ hu 728x90 2

Log in

Kirándulóutak

MADÁRDAL TANÖSVÉNY

(Forrás: http://kirandulastervezo.hu )

Külterület, Dinnyés 2485 (47° 10' 8.616" N, 18° 33' 13.2372" E) 2010-ben alakították ki Dinnyés határában a több részből álló Madárdal tanösvényt. A tanösvény első része (Müller István túra) 9 állomást érint, amelyek a Dinnyési-fertő növény- és állatvilágát mutatják be. A 3 km-es körséta végig sík terepen halad, útközben gyönyörködhetünk a nádasok, szigetek élővilágában, a kilátóból csodálhatjuk az egész fertőt.

A második túra (Szikes túra) 4 km-es, a Dinnyési-fertő mentén halad, itt csatlakozik a seregélyesi tanösvényekhez. A tanösvény harmadik része (Tóparti túra) pedig Dinnyésről Agárdra vezet, a Velencei-tó partján (8 km). Az összességében 15 km hosszú Madárdal-tanösvény a Velencei-tó és a dinnyési Fertő védelmi terület madár-és növényvilágának, természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé. A 3 km-es túra, amely a legendás hírű természetvédőről, Müller Istvánról kapta nevét, a Velencei-tó és környéke jellegzetes vízimadár világát mutatja be. Az ide látogatók megleshetik a pallóhidakról a nyári ludak, kócsagok, gémek életét.

A szikes túra keretében bíbicekkel, kékbegyekkel, piroslábú cankókkal találkozhatunk.
A tóparti túrán a jellegzetes Velencei-tavi tájban gyönyörködhetünk. Leghíresebb halai a területnek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb.
A tanösvény több pontján hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják.
A tanösvény érdekessége a 30 nagyméretű festmény, amely a térség növényeit, állatait, geológiai érdekességeit mutatja be.

Megközelítése: A Müller István túra Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végénél kezdődik.
Déli irányban a Szikes túra útvonala kapcsolódik hozzá, amely a Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet.
Gépjárművel az M7-es autópályáról a Székesfehérvár kelet csomópontnál kell letérni a 7-es főútra Dinnyés felé.
VIZITÚRÁK:

A tó változatos vízivilágának alaposabb megismeréséhez kitűnő lehetőséget kínálnak a szervezett kenutúrák. A tó több pontjáról is szerveznek családoknak, baráti társaságoknak, táborozóknak rövidebb- hosszabb vízitúrákat szakvezetővel vagy GPS-szel.
Részletesebb információ:
http://www.visitvelenceito.hu/expedicio-velencei-to-kenuturak-p-219.html

Banner 468 x 60 px