MOHOSZ hu 728x90 2

Log in

Kerékpárutak

A Velencei-tó körül létesült úthálózatot a közelmúltban több hullámban újították fel. Először az északi part újult meg, amelyet a déli part fejlesztése követett. A tó Dinnyéstől Velencéig tartó szakasza tükörsima utakkal, korszerűsített hidakkal és új kerékpáros pihenőhelyekkel nyitotta a 2014-es szezont. A tavaszra átadott útszakasszal a tó körül haladó kerékpárút egy akadályoktól mentes, bárki által könnyen teljesíthető távvá változott. Szintkülönbség alig észlelhető az egész tókör során, ezért az útvonal alkalmas minden korosztály számára. A kerékpárút mellett szinte bárhol megpihenhetünk - éttermek, büfék és szálláshelyek gazdag választéka vár ránk. Mindezeknek köszönhetően az útvonal könnyen a látogatók egyéni ízlésének és tempójának megfelelően alakítható.

A legtöbben Velencét választják a kerékpártúra kezdőpontjának. Itt a vasútállomáson kívül tágas parkolók is a rendelkezésünkre állnak. Az óramutató járásával megegyező irányba, Gárdony felé indulva, azonnal a legújabb útszakaszokkal találkozunk. A túra idilli kis öblök és csónakkikötők mellett vezet végig. A fából készült ladikok egymás mellett ringatóznak a vízen, mögöttük jól látható a túlparton magasodó Velencei-hegység. A nádassal körülvett öblökben gyakoriak a hattyúk is, az állatok sokszor a parti sziklákra is kimerészkednek. A kerékpárút hamarosan levezet a Velence-tó partjára. Baloldalon családi házak sorakoznak, jobb kéz felől pedig egy mesterséges betonsziget úszik el mellettünk. Innen visszakanyarodunk a szárazföld irányába, és újabb kikötői csatornákat érintünk. Több autentikus fahídon átkelve keresztezzük a vizet, amíg az egybeépült Gárdony és Agárd városába nem érünk.

A kerékpárút a gárdonyi szabadstrandon haladva először egy homokkal feltöltött, nádfedeles napernyőkkel díszített partszakaszt érint. Ezt több pihenő, strandi büfé és a Velencei-tó látnivalóit bemutató, eligazodást segítő térkép követ. A nyílt víz mellett kerékpározva megcsodálhatjuk a túlpart teljes panorámáját. Agárdon a kerékpárút elhagyja a vízpartot, és a nyaralók között átvágva a főút mellé csatlakozik be. A városban érdemes meglátogatnunk híres írónk, Gárdonyi Géza Emlékházát is, amely szülőhelyén került kialakításra. A kifogástalan minőségű, széles aszfalton suhanva hagyjuk el a települést. A házak helyét egy tágas rét, a mögötte húzódó nádas vízpart, és a háttérben felröppenő vízi madarak veszik át. Távcsővel figyelve kivehetővé válnak a tó gyakori lakói - a ludak, récék, gémek és kócsagok is.

A kerékpárút érinti a MOHOSZ Agárdi -Dinnyési csónakkikötőjét, melynek jobboldali főmólójáról szép kilátás van az Agárdi Hosszú-tisztásra és környékére, a kikötő bejáratánál, a kerékpárút közelében, egy büfé is található, mely három évszakon keresztül is nyitva van. A büfétől balra található üzemi út végén található a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége- Üdülője. Itt csónakbérlésére is van lehetőség. Könnyen elérhető a tó rejtelmes nyugati, nádi vízi világa, a Lángi-tisztás is, melynek nyugati fele már szigorúan védett természetvédelmi terület oda vízijárművel már nem lehet bemenni. (a szakasz forrása: a MOHOSZ)

Hamarosan egy fehér kőkereszt tűnik föl a fátlan síkságon, melynek kalandos történetét a mellette álló táblán olvashatjuk. Itt ma már egy kilátó torony is megtalálható, rálátást nyújt a rezervátum védett területére. A közelben található Dinnyés határában került kialakításra a fokozottan védett Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület. A madarak kedvelt élőhelyévé vált tószakasz mentén a Madárdal tanösvény vezet végig. A séta során az állatokat több madármegfigyelő toronyból pillanthatjuk meg. A tájat itt már egyre inkább befedi a nádas, amelyet a mai napig aratnak és tetőkészítéshez használnak fel a környéken.

Tovább kerékpározva a bicikliút áthalad a Velencei-tó vízszintjét szabályozó Dinnyés-Kajtor csatorna zsilipje mellett, majd egy gépkocsik által is járható mellékútra tér rá. A bájos csatornán a horgászok és a biciklisták osztoznak. Jobb kéz felől horgászbotok erdejét láthatjuk, balra pedig a Székesfehérvár irányába igyekvő kerékpárosok indulnak tovább az itt leágazó útvonalon. A vízparton hamarosan feltűnik a Velencei-tavi Madárrezervátum bejárata. A tó védett mocsárvilágában nem csak érdekes állatokkal, hanem ritka növényfajokkal is találkozhatunk. A vizet itt közel 200 hektáros területen úszóláp fedi, amely nevéhez híven folyamatosan mozog, így soha nem fagy be teljesen. A terület csak külön engedéllyel látogatható. A közelben megpillanthatjuk a levágott nádszálakból épített látványos gúlákat is. A növény aratása télen történik, a nádat begyűjtés után megtisztítják és osztályozzák.

Az útszakasz rövid emelkedővel zárul, amely az M7-es autópálya felett átívelő hídra visz fel minket. Innen rövid gurulás, majd a Mészeg-hegyre vezető újabb kaptató következik. Hamarosan megérkezünk Pákozd egyik legfőbb látványosságához, a doni katasztrófa során elesett több tízezer katonának emléket állító Don-kanyar emlékkápolnához. Rövid lépcsősoron felsétálva közelíthetjük meg az épületet, amely az Ismeretlen Katona sírját őrzi. Innen a kerékpárút a Pákozd-Sukorói arborétum bejáratához visz minket. A 96 hektáron elterülő park attrakciója az arborétum kilátója, amelyből a Velence-tó teljes látványa tárul elénk. Az érdekes növényfajokon kívül egy múzeumépületet és egy kis tavat is találunk a területen. Cserjékkel gazdagon benőtt vidéken kerékpározunk tovább a szomszédos elágazásig, ahol érdemes jobbra kis kitérőt tenni a Pákozdi Katonai Emlékparkba. A Pákozd-Sukorói csata emlékére kialakított területen több műalkotást, harcászati eszközt, beltéri kiállítást és egy szabadon bejárható lövészárkot is megtekinthetünk. A park jellegzetes épülete egy impozáns, messziről is jól kivehető fehér obeliszk. Az építmény lépcsős talapzatára felsétálva még a tó látképét is megpillanthatjuk.

Pákozdról hosszú lejtőn indulva kerékpározunk tovább Velence felé. A lakatlan területre vezető bicikliút egy tágas réten halad keresztül. A hosszabb, eseménytelen szakaszt elhagyva fás területre érkezünk, és az autópályával párhuzamosan kerékpározunk tovább. Hamarosan megpillantjuk Velencét, ahol kezdetben nyaralók mellett, majd a vízpartra lekanyarodva tekerünk tovább. Újabb hidak és csónakkikötők mentén érkezünk meg a felújított Velencei-tó kapujához. A szintén 2014 tavaszára átadott fejlesztés során a velencei strand területén homokos föveny került kialakításra, amelyet egy korszerű fogadóépülettel egészítettek ki. A komplexum mentén végigkerékpározva jutunk vissza a kiindulópontunkhoz, a Velencei vasútállomáshoz.

Amennyiben a fenti túrát ki szeretnénk egészíteni, érdemes Sukoró irányába egy rövid kitérőt tenni. A település mellett található Bence-hegy tetején ugyanis lenyűgöző panoráma vár ránk. A kilátópontra meredek útszakasz vezet fel, így ez már csak edzettebbeknek ajánlott. Újabb kitérő tehető a szomszédos Napad irányába, ahol megtekinthető a Szintezési Ősjegy is. A hazai magasság mérésének legfőbb viszonyító pontját egy kerítéssel körülvett, fehér emlékmű jelöli.

Kerékpár kölcsönzők:

Agárdi Bicikli
www.agardibicikli.hu

Teker Bringa
www.tekerbringa.hu

Zebra Bringa
www.zebrabringa.hu

Zilaj Bringa
www.zilajkerekparkolcsonzo.hu

(Forrás: www.mindennapszamit.hu)

Banner 468 x 60 px