MOHOSZ hu 728x90 2

Log in

Nyitó ünnepség és edző csónakosok

Johannesburgban, a Sandon City központban található a Mandela tér és a hozzá tartozó hatalmas modern épületegyüttes. A téren az épületeket Nelson Mandeláról készült képeket és feliratokat láthattunk, amivel Nelson Mandela születésének 100. évfordulójára emlékeztek. Johannesburgba való bejutásunkat az előző nap délutánján kezdtük el szervezni, mert a különböző programleírásokban más-más módozatok voltak leírva. Egyszerűbb lett volna a bérelt kisbusszal beutaznunk, de a helybéli ismerős figyelmeztetett, ha nem tudunk jó helyre parkolni, akkor az ünnepség végére nem lesz buszunk. A recepción egy esetleges sofőr elérhetőségét kaptuk meg, akivel felvettük a kapcsolatot.

 DSC_0380da.JPG

Néhány félreértés tisztázása után ma, hajnali-reggeli 05.30-as találkozót beszéltünk meg vele a szállás kapujánál. Bérsofőrt rendelt a litván és a horvát csapat is, akikkel szinte végig együtt utaztunk a nyitóceremónia helyszínére és vissza.A johannesburgi központi hely megtalálása még a helybéli sofőröknek is gondot okozott, harmadjára sikerült csak célba érni. Az elővároson és a városon átutazva jól látszanak a gazdasági és közbiztonsági különbségek. Szinte fényéveket ugrottunk az ultramodern központba beérve, ahol csak tátottuk a szánkat a szebbnél-szebb épületek, a nívós boltok, a helyi és turista elit számára létrehozott fényűző negyed látványától.

 DSC_0403da.JPG

Nagy örömmel találkoztunk a Mandela téren a női finomszerelékes magyar csapattal, akikkel a felvonuláson közösen képviseltük Magyarországot. Különleges élmény volt, hogy a felvonuláson a csapatokat mozgás-és hallássérült segítők vezették fel. Újabb meglepetés ért bennünket, amikor megérkeztünk a több emeletes, szintén ultramodern, hatalmas rendezvényközpontba. A központi rendezvényterem csarnoknyi nagyságú területén, könnyedén foglaltak helyet a különböző nemzetek csapatai a világ minden tájáról.

DSC_0459da.JPG


A rendezvény egy autentikus tánccsoport bemutatójával kezdődött, majd köszöntötték a nemzetek csapatait és minden nemzet a saját himnuszával kísérve bemutatkozott. A 4. Vizes Világjátékok alkalmával a FipsM, FIPSed, Cips, vezetői mind jelen voltak, kiegészülve a vendéglátó Dál-Afrikai Horgász Szövetség képviselőivel, és a város előkelőségeivel. A vezetők beszédeit követően a 2019-es bajnokságot végül hivatalosan Szalai Ferenc nyitotta meg amit nagy ováció követett. A dél-afrikai rendezők ezt követően állófogadással kedveskedtek a résztvevőknek.

DSC_0494da.JPG

A napnak még nem volt vége, hiszen még egy kapitányi meetingre kellett mennünk egy szokatlanul kései, 9 órás időben. De fontos volt, hogy ott legyünk, hiszen ilyenkor minden apró változtatáson sok múlhat és nem utolsó sorban az indulási sorrend és a csónakok sorsolása is ilyenkor történik meg. A XII. Csónakos pergető világbajnokságon a Dél-afrikai helyszín miatt sok nemzet csapata nem nevezett be, akikkel a korábbi években együtt versenyeztünk és vannak olyanok is, akikkel még sosem mérkőztünk meg, például Namíbia, Zimbabve. A létszám mégis a szokásosnak mondható, idén 16 nemzet versenyzik a csónakos pergető világbajnokságon, aminek a kezdetét természetesen már nagyon várjuk!

DSC_0631da.JPG

 

Banner 468 x 60 px