2022. évi országos bajnokságok versenykiírásai

ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK
A nemzeti (országos) horgászbajnokságokat a Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: MOHOSZ) megbízásából a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottsága (a továbbiakban: OVHB) írja ki, és a MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Iroda, illetve a MOHOSZ tagszervezetei vagy az azokhoz tartozó horgászegyesületek rendezik meg. A MOHOSZ a Nemzeti Versenysport Szövetség tagja, az országos (nemzeti), illetve magyar bajnokság elnevezést csak az általa szervezett versenyek viselhetik.
Az egyéni, a klubcsapat, valamint az országos csapatbajnokságokon való részvétel feltétele, hogy a versenyző a jogszabályban előírt érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, horgászkártyával, érvényes horgászegyesületi tagsággal, valamint érvényes versenyzői igazolvánnyal, továbbá magyar állampolgársággal és magyar lakcímkártyával rendelkezzen. Az országos versenyszabályzat értelmében az egyéni és csapatbajnokságok nyílt nevezéses versenyek. A versenyzői engedély kiváltása és adott versenyévadra történő érvényesítése a https://www.horgaszjegy.hu weboldalon lehetséges. (Bővebb információ a https://nyito.mohosz.hu oldalon a versenysport kategória alatt, a versenyzői engedély menüpontra kattintva található.) Valamennyi országos bajnokságon csak a MOHOSZ tagszövetségeihez tartozó egyesületek tagjai vehetnek részt.
A nevezési határidők lejárta után és a versenyek helyszínén a Horgászsport Szakszövetségi Iroda nem fogad el nevezést. A nevezéseket minden bajnokságra a https://www.horgaszjegy.hu oldalon a saját személyes profilban lehet megtenni. A nevezés módjának részletes leírása a MOHOSZ weboldalán (https://nyito.mohosz.hu) és YouTube-csatornáján található.
A nevezési díj magában foglalja a szervezéssel, pályarendezéssel, díjazással kapcsolatos kiadásokat, a versenypályák igénybevételének költségeit, a hivatalos edzésnapok – ami tartalmazza a kötelező edzésnapot is – illetve versenynapok területi engedélyeinek árát. A további edzésnapokon azoknak a versenyzőknek, akik nem rendelkeznek az adott vízterületre érvényes területi jeggyel, gondoskodniuk kell a napijegyek megváltásáról. A vonatkozó versenyszabályzatokról a verseny részletes programjáról és a versenyzői engedély kiváltásának rendjéről a MOHOSZ weboldalán https://nyito.mohosz.hu a Versenysport menü alatt tájékozódhatnak. Jelen versenykiírás a koronavírus-járvány és a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség határozatai miatt változhat, ezért kérjük, hogy a weboldalunkon kísérjék figyelemmel az esetleges változásokat. A bajnokságokkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: Polyák Csaba sportszervezési szakügyintéző, telefon: +36 30 940 8114, e-mail: csaba [PONT] polyak [KUKAC] mohosz [PONT] hu

FINOMSZERELÉKES VERSENYKIÍRÁSOK
Az Egyéni OB, a Női OB, a Veterán OB, a Masters OB, az Utánpótlás OB (U15, U20, U25), a Free Style Rakós Botos OB, a Feeder OB, a Masters Feeder OB, a Női Feeder OB, az U20 Feeder OB, a Feeder Klubcsapat OB, a Method Feeder OB, a Method Feeder Klubcsapat OB, a Mozgáskorlátozottak OB, valamint a Klubcsapat OB és a Tagszövetségi Csapat OB esetében a versenyt megelőző utolsó edzésnap kötelező. Ha egy versenyző nem tud részt venni a tréningen, gondoskodnia kell arról, hogy valaki horgásszon helyette a kötelező edzésnapon. Ennek elmaradása esetén nem indulhat a versenyen, illetve a következő évi bajnokságon. Valamennyi országos bajnokságon az edzésnapokra is kisorsolásra kerülnek a szektorok, a horgászhelyek.
Hivatalos edzésnapok: 2 fordulós verseny esetében a versenynapokat megelőző 2 nap, 3 fordulós verseny esetében a versenynapokat megelőző 3 nap, 4 fordulós verseny esetében a versenynapokat megelőző 3 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is.
A Klubcsapat OB-n, a Klubcsapat ­Feeder OB-n, a Method Feeder Klubcsapat OB-n és a Tagszövetségi Csapat OB-n az értékelés maximum 25 csapat részvételénél egy szektorban, 26 csapatnál több részvétele esetén két alszektorban történik.
A MOHOSZ OVHB megbízásából a Horgászsport Szakszövetségi Iroda meghirdeti a következő országos bajnokságokat.

LIX. EGYÉNI OB
Az egyéni országos bajnokság nyílt nevezéses egyéni verseny, amely kétfordulós elődöntőből egy négyfordulós középöntőből és egy négyfordulós döntőből áll. A fordulók időtartama minden esetben négy óra.
A bajnokság elődöntőjére 2022. április 09–10. között kerül sor két fordulóban Szeged mellett, a Maty-éri evezőspályán. Az elődöntőt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe.
A bajnokság középdöntőjére 2022. május 12–15. között kerül sor, négy fordulóban, Kenderes–Bánhalma mellett, a Nagykunsági-főcsatornán. A középdöntőt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le. A középdöntőből a legjobb 40 versenyző jut a döntőbe.
A bajnokság döntőjére 2022. szeptember 29–október 2. között kerül sor, Kaposváron, a Deseda-tavon. A bajnokság döntőjét a Kaposvári Sporthorgász Egyesület és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége bonyolítja le.
A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: a középdöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. Az előző évi ranglista első 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2022. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2022. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy az elődöntőből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe. A 80 fős középdöntőben az előző évi ranglista első 16 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül. A döntőben az előző évi ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül.
Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyog-lárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 13 m. A bajnokság győztese elnyeri az egyéni magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Az elődöntőre történő nevezéseket 2022. április 01-ig, a középdöntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2022. május 06-ig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek 2022. szeptember 16-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 15 000 Ft. A középdöntőbe, majd a döntőbe bejutók nevezési díja további: 26 000-26 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XLV. NŐI OB
A bajnokságot egy szakaszban, 3 fordulóban rendezzük meg. A bajnokságra 2022. május 20–22. között kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. A fordulók időtartama 4 óra.
Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,75 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni.
A botok maximális hossza 11,5 m. A bajnokság győztese elnyeri a női magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. Részletek az általános feltételeknél. A háromfordulós versenyre a nevezéseket 2022. május 13-ig kell megtenni.
Nevezési díj: 21 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LVII. UTÁNPÓTLÁS OB
A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama U15 korosztályban 3 óra, U20 és U25 esetében 4 óra.
1. szakasz 3 fordulója: 2022. június 30. – július 1. – július 2. Kaposvár, Deseda-tó.
2. szakasz 3 fordulója: 2022. augusztus 19–20–21. Kaposvár, Deseda-tó.
A versenyt a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
Az utánpótláskorúak országos bajnokságát három kategóriában rendezzük meg. Korosztály-besorolás: az utánpótláskorúaknál U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét. U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 20. életévét. U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 9. életévét. A két alsó kategóriából egy szinttel történő feljebb lépés a korosztályukban utolsó éves versenyző számára engedélyezett.
Limitek: U15 maximum 15 liter, U20 és U25 maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon (minden korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen U15 2 liter, U20 és U25 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog), és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza: U15: 10,00 m, U20: 11,50 m, U25: 13,00 m. A bajnokság győztese elnyeri az U15, U20, U25 magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
A nevezéseket 2022. június 24-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: az U25 és az U20 kategóriában 36 000 Ft.
Az U15 kategóriában nincs nevezési díj, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja.
Korengedménnyel nevezhet a versenyt megelőző év december 31-ig a 9. életévét be nem töltött gyermek is U15-ös kategóriában, kizárólag a megyei horgászszövetség javaslatára, az általános feltételeknek, a versenykiírásnak és a versenyszabályzatnak megfelelően. A bajnokságon való részvételt kérelmezni kell, az OVHB minden kérelmet egyedileg bírál el.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XX. VETERÁN ÉS VI. MASTERS OB
A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 4 óra.
1. szakasz 3 fordulója: 2022. május 20–21–22. Szeged, Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
2. szakasz 3 fordulója: 2022. július 15–16–17. Gyomaendrőd, Fűzfászugi-holtág versenypálya. A versenyt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
Korosztály-besorolás: a bajnokságokra két kategóriában nevezhetnek a versenyzők. A masters országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1967-es születési év) és legfeljebb 65 évesek. A veterán (65+ éves) országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik a 65. életévüket (1957-es születési év).
Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságokon (mindkét korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokságok győztesei elnyerik a veterán, illetve masters magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Nevezési díj: 36 000 Ft.
A nevezéseket 2022. május 13-ig kell megtenni a www.horgaszjegy.hu oldalon.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XVI. MOZGÁSKORLÁTOZOTT OB
A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A versenyidő a fordulókban 3 óra.
1. szakasz 3 fordulója: 2022. május 20–21–22. Szeged, Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
2. szakasz 3 fordulója: 2022. augusztus 19–20–21. Kaposvár, Deseda-tó. A versenyt a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
A bajnokságon csak azok indulhatnak, akik rendelkeznek a szakági bizottság által kiadott igazolással a handicap pontszámokat illetően.
Limit: maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. Hivatalos edzésnapok: a versenynapokat megelőző 3 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is. A bajnokság győztese elnyeri a mozgáskorlátozott magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Nevezési díj nincs, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja.
A nevezéseket 2022. május 13-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

I. FREE STYLE RAKÓS BOTOS OB
A bajnokság több elődöntőből és egy döntőből áll. Az elődöntőkre három helyszínen három külön időpontban van lehetőség nevezni, de egy versenyző csak egy elődöntőre nevezhet. (Ha a jelentkezők száma indokolja, további elődöntők is megrendezésre kerülhetnek.) Minden elődöntő kettő, a döntő három fordulóból áll. A fordulók időtartama 5 óra. Az egyes elődöntőkre a pálya befogadóképességének függvényében tudunk nevezést fogadni, ha egy helyszínen betelt a létszám, akkor másik helyszínre és időpontra lehet nevezni. Nincsen területi felosztás, minden alapszakaszra lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni.
Az elődöntők időpontjai és helyszínei a következők:
1. elődöntő 2022. június 25–26. Bátonyterenye, „Kis-Maconka”-előtározó, 3. sz. versenypálya (40 fő). A versenyt a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
2. elődöntő 2022. július 9–10. Kiskunhalas, Ezüst-tó (40 fő). A versenyt az Ezüst-tó Horgászcentrum bonyolítja le.
3. elődöntő 2022. augusztus 20–21. Paks, 6. sz. versenytó (40 fő). A versenyt a Paksi Atomerőmű Horgász Egyesület bonyolítja le.
Az elődöntőkből a döntőbe jutók létszáma az elődöntők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 40 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó elődöntő eredményeinek ismeretében alakul ki. Az elődöntőkből a versenyzők nem viszik magukkal a szerzett pontszámaikat a döntőbe.
A bajnokság döntőjére 2022.  október 7–9. között kerül sor Székesfehérváron, a Palotavárosi Felső-tavon. A bajnokság döntőjét a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban, maximum 8 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelletet és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás az irányadó: összesen 1 liter élőcsali (báb, csontkukac, pinki, giliszta), melyből a giliszta mennyisége maximum 0,5 liter lehet (vágatlan állapotban). A versenyen szúnyoglárva (apró méretű etető és nagy méretű tűző) nem használható. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokság győztese elnyeri a free style rakós botos magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Az elődöntőkre történő nevezéseket 2022. május 29-ig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek a nevezéseket 2022. szeptember 23-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 15 000 Ft. A döntőbe bejutók nevezési díja további: 21 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LIX. TAGSZÖVETSÉGI CSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, két fordulóban rendezzük meg. A versenyidő a TCSOB-n fordulónként minden korosztálynak egységesen 4 óra.
A versenyre 2022. július 09–10-én kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A bajnokságot a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Tagszövetségi csapat országos bajnokság résztvevői a MOHOSZ tagszövetségeinek csapatai, a csapattagok kijelölésének módját a tagszövetség határozza meg. A csapatbajnokság egyetlen osztályban zajlik. A verseny kétfordulós. A tagszövetségi csapat országos bajnokságon a csapatok összetétele: 4 fő felnőtt, 1 fő női, 1 fő 55+-os korosztályú, 1 fő U20-as korosztályú és 1 fő U15-ös korosztályú versenyző, valamint egy – bármely kategóriájú – tartalék. A felnőtt versenyző lehet bármilyen korú és nemű, feltéve, hogy a bajnokság évének december 31-ig betölti a 18. életévét. A női résztvevő bármilyen korú lehet. Az U20-as versenyző lehet bármilyen nemű, amennyiben a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 20. életévét, de betölti 10. évét, U15-ös versenyző lehet bármilyen nemű, amennyiben a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 15. életévét, de betölti 10. évét. Az 55+-os versenyzők azok, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1967-es születési év). A felnőttek között U15-ös korosztályú versenyző nem szerepelhet, 10. életévét be nem töltött versenyző országos bajnokságon csak az OVHB jóváhagyásával indulhat.
Limit: maximum 10 liter (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban összesen 1,5 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A TCSOB győztese elnyeri az országos tagszövetségi csapatbajnok címet.
Kérjük a tagszövetségeket, hogy a csapatok névsorát a versenyzői engedélyek számával együtt (1 csapatvezető, 1 edző, 4 felnőtt, +1 tartalék, 1 nő, 1 55+-os, 1 U20 és 1 U15 korú versenyző) legkésőbb 2022. július 01-ig töltsék fel a www.horgaszjegy.hu oldalon található Verseny nevezés menüpont alatt.
A nevezés és a befizetés határideje: 2022. július 01.
Nevezési díj: 120 000 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XXX. KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A verseny­idő fordulónként négy óra.
A bajnokságra 2022. október 14–15–16-án kerül sor Szolnokon, az Alcsi-szigeti Holt-Tisza versenypályán. A versenyt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
Egy klubcsapat öt tagból (és egy tartalékból) áll. U15-ös korosztályú versenyző nem lehet tagja a csapatnak. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább öt éve bejelentett lakcímmel és érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, valamint egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. A versenyzők egy évadban csak egy klubcsapatban versenyezhetnek. A klubcsapatok tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak is kell lenniük. Kettős tagság is elfogadott.
Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A klubcsapat országos bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog), és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Hivatalos edzésnapok: a versenynapokat megelőző 3 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is. A győztes csapat elnyeri az országos klubcsapat bajnoki címet, valamint jogosult képviselni hazánkat a következő évi klubcsapat világbajnokságon.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2022. október 07-ig kell megtenni.
Nevezési díj: 105 000 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XII. FEEDER OB
A feeder országos bajnokság nyílt nevezéses egyéni verseny, amely kétfordulós elődöntőből, egy négyfordulós középdöntőből és egy négyfordulós döntőből áll. A fordulók időtartama minden esetben 5 óra.
A bajnokság elődöntőjére 2022. április 15–16. között kerül sor Szeged mellett, a Maty-éri evezőspályán. A selejtezőt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe.
A bajnokság középdöntőjére 2022. július 28–31. között kerül sor Kaposváron, a Deseda-tavon. A bajnokság középdöntőjét a Kaposvári Sporthorgász Egyesület és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége bonyolítja le. A középdöntőből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat és a fogott súlyt.
A bajnokság döntőjére 2022. szeptember 1–4. között kerül sor Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón. A döntőt a Ponty-Centrum Sporthorgász Egyesület bonyolítja le. A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: a középdöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend.
Az előző évi ranglista 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2022. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2022. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy a selejtezőből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
A 80 fős középdöntőben az előző évi ranglista első 16 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül. A döntőben az előző évi ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül.
Az elődöntőre történő nevezéseket 2022. április 8-ig, a középdöntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2022. július 22-ig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek 2022. augusztus 26-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 15 000 Ft. A középdöntőbe, majd a döntőbe bejutók nevezési díja további: 26 000-26 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPS.ed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a feeder magyar országos bajnoki címet.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. MASTERS FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
Korosztály-besorolás: a masters feeder országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1967-es születési év).
A bajnokságra 2022. június 2–4. között kerül sor Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón. A versenyt a Ponty-Centrum Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a ­
FIPS.ed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a masters feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 21 000 Ft.
A nevezéseket 2022. május 27-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

I. NŐI FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
A bajnokságra 2022. június 2–4. között kerül sor Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón. A versenyt a Ponty-Centrum Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPS.ed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a női feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 21 000 Ft.
A nevezéseket 2022. május 27-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

I. UTÁNPÓTLÁS U20 FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
Korosztály-besorolás: U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 20. életévét.
A bajnokságra 2022. május 20–22. között kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A döntőt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPS.ed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri az utánpótlás feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 21 000 Ft.
A nevezéseket 2022. május 13-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

VII. FEEDER KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A verseny­idő 5 óra fordulónként.
A bajnokságra 2022. augusztus 12–14-én kerül sor Kenderes–Bánhalma mellett a Nagykunsági-főcsatornán. A bajnokságot a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
Egy csapat öt versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. Csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt és 1 fő edzőt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább öt éve bejelentett lakcímmel és érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, valamint egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is, de tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak kell lenniük. A kettős tagság is elfogadott. A feeder klubcsapat országos bajnokságon azok indulhatnak, akik 2022. december 31-ig betöltik a 18. életévüket, de csapatonként 1 fő 18 év alatti versenyző nevezése lehetséges.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPS.ed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni.
A győztes csapat elnyeri az feeder klubcsapat országos bajnoki címet, valamint jogosult képviselni Magyarországot a következő évi feeder klubcsapat világbajnokságon.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2022. augusztus 5-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 105 000 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak. A részletes programot elküldjük a benevezett csapatoknak.

VII. METHOD FEEDER OB
A bajnokság a várható magas nevezői létszám miatt több elődöntőből, három középdöntőből és egy döntőből áll. Az elődöntőkre nyolc helyszínen öt külön időpontban van lehetőség nevezni, de egy versenyző csak egy elődöntőre nevezhet. (Ha a jelentkezők száma indokolja, további elődöntők is megrendezésre kerülhetnek.) Minden elődöntő kettő, a középdöntő és a döntő három-három fordulóból áll. A fordulók időtartama 5 óra. Az egyes elődöntőkre a pálya befogadóképességének függvényében tudunk nevezést fogadni, ha egy helyszínen betelt a létszám, akkor másik helyszínre vagy időpontra lehet nevezni. Nincsen területi felosztás, minden alapszakaszra lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni.
Az elődöntők időpontjai és helyszínei a következők:
Elődöntő 1–2. 2022. április 15–16. Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (50 fő); Kiskunhalas, Ezüst-tó (40 fő).
Elődöntő 3–4. 2022. április 23–24. Bátonyterenye, „Kis-Maconka”-előtározó, 3. sz. versenypálya (40 fő); Lukácsháza, Abért-tó (50 fő).
Elődöntő 5–6. 2022. április 30–május 1. Nagykanizsa, Csónakázó-tó (40 fő); Paks, 6-os sz. versenytó (40 fő).
Elődöntő 7–8. 2022. május 7–8. Kiskunhalas, Ezüst-tó (40 fő); Nagybajom, Ötös-Hárs-víztározó (60 fő).
Elődöntő 9–10. 2022. május 14–15. Püspökladány, 5-ös-tó (40 fő); Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (50 fő).
Az előző évi method feeder ranglista első 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2022. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2022. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy az elődöntőkből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
Az elődöntőkből a középdöntőbe jutók létszáma az elődöntők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 80 versenyző. A középdöntő résztvevőinek végleges köre az utolsó elődöntő eredményeinek ismeretében alakulhat ki. Az elődöntőkből a versenyzők nem viszik magukkal a szerzett pontszámaikat a középdöntőbe.
Az elődöntőkből továbbjutott 80 versenyző kiegészül az előző évi method feeder ranglista első 40 helyen végzett versenyzőjével, és így 120 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe.
A középdöntőben az előző évi ranglista első 40 helyezettje és a selejtezőkből bejutott 80 versenyző a három különböző versenypályára, a versenypályánként 40 fős középdöntőre nyilvánosan kerülnek kisorsolásra úgy, hogy a ranglistán és a selejtezőkben elért helyezéseik szerint a versenyzők egyenlő arányban kerülnek szétosztásra. A 40 fős középdöntőben az előző évi ranglistából bejutott versenyzők (szektoronként 2-3 fő) kiemelésre kerülnek.
A középdöntőket 2022. június 17–19-én rendezzük meg a következő helyszíneken: Kiskunhalas, Ezüst-tó (40 fő); Püspökladány, 5-ös tó (40 fő); Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (40 fő).
A középdöntőkből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat (fogott súlyukat nem). A három helyszínről az első 13-13-13 versenyző juthat a döntőbe, és ezeken felül mindhárom középdöntő végeredményét figyelembe véve a legjobb helyezési számot elérő (pontazonosság esetén a fogott súly dönt) 14. helyezést elért versenyzővel egészül ki a döntősök köre.
A döntőt 2022. szeptember 16–18-án rendezzük Lukácsháza mellett, az Abért-tavon. A döntőben a ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 3 fő) kiemelésre kerül. A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: a középdöntőben elért három szektorhelyezés, valamint a döntő három fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend.
Limit: egy fordulóban maximum 8 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A csalik (minibojlik, dumbellek, wafterek, csalizópelletek stb.) mennyisége nincs korlátozva, de egyfajta csaliból maximum 1 dl vihető be. Az aromák száma (spray, dip, cseppentős fiolában) nincs korlátozva. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A bajnokság győztese elnyeri a method feeder országos bajnoki címet.
Nevezési díj az elődöntőkre: 15 000 Ft. Az elődöntőre történő nevezéseket 2022. április 1-ig kell megtenni.
Nevezési díj a középdöntőre: 21 000 Ft. A középdöntőre a nevezéseket 2022. június 10-ig kell megtenni, kivétel a ranglista első 40 helyezettje, nekik 2022. február 28-ig kell megtenniük nevezésüket. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj a döntőre: 21 000 Ft. A döntőre a nevezéseket 2022. szeptember 9-ig kell megtenni.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

IV. METHOD FEEDER KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A verseny­idő 5 óra fordulónként
A bajnokságra 2022. május 27–29-én kerül sor Bátonyterenyén, a Maconkai-víztározó „Kis-Maconka”-előtározóján, 2. sz. déli versenypályáján, és az 1. sz. gáti nemzetközi versenypályán. A versenyt a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
Egy csapat négy versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. A csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is.
Limit: egy fordulóban maximum 8 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A csalik (minibojlik, dumbellek, wafterek, csalizópelletek stb.) mennyisége nincsen korlátozva, de egyfajta csaliból maximum 1 dl vihető be. Az aromák száma (spray, dip, cseppentős fiolában) nincs korlátozva. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A győztes csapat elnyeri a method feeder klubcsapat országos bajnoki címet.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 4 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2022. május 20-ig kell megtenni. Mivel a pálya befogadóképessége korlátozott, klubonként csak egy csapat nevezését tudjuk fogadni. Amennyiben így nem telik be a nevezés, úgy az előző évek method klubcsapat bajnokságán elért eredmények alapján van lehetőség újabb csapat nevezésére.
Nevezési díj: 84 000 Ft csapatonként.

XXII. CSÓNAKOS PERGETŐ OB
A bajnokság hat fordulóból áll. Helyszínek: 1–2. forduló: 2022. május 28–29. Kaposvár, Deseda-tó. 3–4. forduló: 2022. szeptember 3–4. Mohács, Duna. 5–6. forduló: 2022. október 29–30. Fehérvárcsurgó, Fehérvárcsurgói-víztározó.
Az országos bajnokságon az a páros vehet részt, aki mind a hat fordulóban indul.
Valamennyi helyszínen bérelhetők csónakok, de a csónakokról a versenyzőknek kell gondoskodniuk. A versenyen párosok indulhatnak. Kizárólag csónakból szabad horgászni az érvényes versenyszabályzat szerint. Az értékelés a fogott halak hosszának összesítése alapján centiméterben történik. Elektromos csónakmotorok használata megengedett.
Nevezési díj a hat fordulóra, páronként: 18 000 Ft/forduló, összesen 108 000 Ft.
A nevezéseket (2 fő versenyző) 2022. április 29-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A bajnokság győztes párosa elnyeri a csónakos pergető magyar bajnoki címet.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. HARCSAFOGÓ OB
A harcsafogó bajnokságra triók nevezését várjuk, a pályák befogadóképessége miatt a nevezés sorrendjében az első 35 páros nevezését tudjuk elfogadni.
A bajnokságot 2 fordulóban, 2 x 96 órás etapban rendezzük meg. A két forduló összesített eredménye alapján a győztes páros elnyeri a harcsafogó magyar bajnoki címet.
Helyszínek: 1. forduló 2022. április 19–23. Kisgyalán, Hársasberki-tó, 2. forduló 2022. október 5–9. Levelek, Leveleki-tó.
A verseny lebonyolításában a Tógazda Horgász Egyesület és a Leveleki Horgász­egyesület vesz részt. A versenyszabályzat elérhető a https://www.nyito.mohosz.hu oldalon a versenyszabályzatok alatt.
Nevezési határidő: 2022. április 8.
Nevezési díj: 144 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

VI. PARTI PERGETŐ OB
A bajnokság két szakaszból, két elődöntőből és egy döntőből áll. A bajnokság elődöntőire 2 fordulóban a következő időpontokban és helyszínen kerül sor:
1. elődöntő 2022. március 26–27. Gaja-patak.
2. elődöntő 2022. április 9–10. Gaja-patak.
Az elődöntőkön indulók maximális létszáma 45 fő. Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 30 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre, az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakulhat ki.
A bajnokság döntőjére később kijelölendő időpontban kerül sor két fordulóban, Horvátországban a Sveta Mariján. Az időpontok és a helyszín a vízállás függvényében változhat, erről minden nevezettet időben tájékoztatunk, és az információkat a https://nyito.mohosz.hu weboldalon is közzétesszük.
Az elődöntőket a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Mátrai Pergetők Horgász Sportegyesület bonyolítja le.
Az elődöntőkre a nevezéseket 2022. március 18-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket később kijelölésre kerülő időpontban kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 14 000 Ft.
A döntőbe jutók nevezési díja további: 14 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. STREET FISHING PERGETŐ OB
A bajnokság két alapszakaszból és egy döntőből áll. A bajnokságra kétfős csapatok nevezhetnek. A bajnokság alapszakaszaira a következő időpontokban és helyszíneken kerül sor:
Az alapszakaszok és a döntő időpontjai és helyszínei később kerülnek kijelölésre. Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma a selejtezők létszámának arányában alakul ki. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakul ki. A később kijelölésre kerülő időpontok és a helyszín a vízállás függvényében változhatnak, erről minden nevezettet időben tájékoztatunk és az információkat a
https://nyito.mohosz.hu weboldalon is közzétesszük.
Nevezési díj az elődöntőre: 20 000 Ft (10 000 Ft/fő.)
A döntőbe jutók nevezési díja további 20 000 Ft (10 000 Ft/fő.)
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. TROUT AREA PERGETŐ OB
A bajnokság három alapszakaszból és egy döntőből áll. A bajnokság alapszakaszaira a következő időpontokban és helyszíneken kerül sor:
1. alapszakasz 2022. október 22–23., Győr, MMX horgásztó.
2. alapszakasz 2022. október 22–23. Nyírpazony.
3. alapszakasz 2022. október 29–30. Kiskunhalas, Ezüst-tavon kerül sor. Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 30 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakul ki.
A bajnokság döntőjére 2022. november 12–13-án kerül sor Győrben, az MMX horgásztavon. Az alapszakaszokat a Keleti Pergetők és Sporthorgászok Egyesülete, Pontyhorgászok Sporthorgász Egyesülete, és az Ezüst-tó Horgászcentrum, a döntőt a Pontyhorgászok Sporthorgász Egyesülete bonyolítja le.
Az alapszakaszokra a nevezéseket 2022. október 14-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2022. november 4-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 18 000 Ft.
A döntőbe jutó 30 fő nevezési díja további: 18 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XIV. PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot három fordulóban, két elődöntővel és egy döntővel, csapatbajnokságként rendezzük meg. A fordulók időtartama 72 óra. Minden forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. Az első két forduló (elődöntő) után az első hat klubcsapat jut a döntőbe, ahová magukkal viszik az elődöntőkben elért pontjaikat és a fogott súlyt is.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
1. forduló (elődöntő): 2022. június 2–5. Abádszalók, Tisza-tó. A bajnokság ezen fordulóját a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. bonyolítja le.
2. forduló (elődöntő): 2022. július 7–10. Kaposvár, Deseda-tó. A bajnokság ezen fordulóját a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
3. forduló (döntő): 2022. augusztus 4–7. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A 3. fordulót a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
Egy csapat maximum 3 párosból, 3 tartalékból és egy csapatkapitányból, tehát 10 főből áll. A nevezésnél egy csapatba minimum 3 párost és egy tartalékot nevezni kell!
A fordulónkénti nevezésnél meg kell adni a párosokban horgászók nevét (1. páros, 2. páros, 3. páros) és ki kell jelölni a csapatkapitány személyét. A kapitány személye verseny közben nem változhat. A csapat tagjainak a bajnokság teljes ideje alatt állandónak kell maradniuk, a versenysorozat alatt a csapat összetétele nem változhat. A versenyzőknek egy arra alkalmas okmánnyal igazolniuk kell állampolgárságukat. Az igazoló dokumentumot kérésre be kell tudni mutatni a verseny sorsolása előtti regisztráció folyamán.
A nevezéseket (1 csapatkapitány, 6 + 3 tartalékversenyző) 2022. május 27-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum 6 szabályszerűen nevezett csapat részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj a két elődöntőre összesen: 252 000 Ft/csapat (84 000 Ft/páros), a döntőbe jutott csapatoknak további 126 000 Ft/csapat (42 000 Ft/páros).
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. NŐI PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot egy fordulóban rendezzük meg. A verseny időtartama 72 óra. A forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. A versenyen párosok indulhatnak.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
A bajnokság időpontja: 2022. június 30. – július 3. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A bajnokságot a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
A nevezéseket 2022. május 27-ig kell megtenni a https://www.horgaszjegy.hu oldalon. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum hat szabályszerűen nevezett páros részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ OVHB a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj: 42 000 Ft/páros.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

I. UTÁNPÓTLÁS U25 PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot egy fordulóban rendezzük meg. A verseny időtartama 72 óra. A forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. A versenyen párosok indulhatnak. U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
A bajnokság időpontja: 2022. június 30. – július 3. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A bajnokságot a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
A nevezéseket 2022. május 27-ig kell megtenni a https://www.horgaszjegy.hu oldalon. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum hat szabályszerűen nevezett páros részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ OVHB a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj: 42 000 Ft/páros.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XVI. MŰLEGYEZŐ OB
A bajnokságot három fordulóban rendezzük meg, az alábbi helyszíneken:
1. forduló: 2022. április 1–2. Gaja-patak.
2. forduló: 2022. május 14–15. Balaton.
3. forduló: 2022. május 28–29. Hámori-tó (csónakos forduló).
A vízállás függvényében a fordulók dátumai módosulhatnak.
A nevezéseket 2022. március 25-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 21 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LXIV. CASTING OB
A bajnokság 2022. augusztus 13–14-én a MOHOSZ agárdi horgásztanyája melletti nyílt, füves területen kerül megrendezésre. Szállás egyénileg foglalható a MOHOSZ agárdi horgászüdülőjében. A bajnokságra minden casting iránt érdeklődő horgászt várunk, számukra 2022. augusztus 13-án a tréningnapon világbajnok casting sportolóink tartanak képzést, bemutatva a sportág versenyszámait.
A bajnokságra három kategóriában lehet nevezni:
1. kategória: 3 tusa kategória (skish, arenberg és egykezes távdobás),
2. kategória: 5 tusa (1 kategória + legyes cél és távdobás),
3. kategória: 7 tusa (2 kategória + multi skish és távdobás).
A bajnokságot a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltsége rendezi.
A bajnokságra nevezési díj nincs. A nevezéseket 2022. augusztus 07-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.

V. TÁVDOBÓ OB
A bajnokság 2022. október 22-én Bátonyterenyén, a Maconkai-víztározó mellett kerül megrendezésre. A bajnokságra pontyfogó és feederkategóriában lehet nevezni. Egy versenyző akár mindkét kategóriában nevezhet.
A nevezéseket 2022. október 14-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 7 000 Ft/kategória.
A bajnokságot a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.