Az ősi gyökerekkel rendelkező halfogás, majd a modern horgászat - ma már döntően a szabadidős sporthorgászat - Magyarországon a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezett keretein belül több, mint 770.000 főt közvetlenül érintő rekreációs tevékenység, amely akár családi vagy baráti társaságban is remek alkalmat ad a szabadidő hasznos eltöltésére. Ráadásul mindez a természetben, a vízpartokon történik! 

 

Ezen, széles társadalmi kört érintő és az elmúlt években jelentős állami támogatást is kiérdemlő tevékenységből hosszú évtizedek alatt alakult ki a ma már hivatalosan is elismert horgászsport, ahol a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (C.I.P.S.) keretein belül több szakágban és ezen belül számos korosztályban kerül sor rendszeresen hivatalos nemzetközi és országos versenyek, bajnokságok megrendezésére is.

Külön megtiszteltetés, hogy néhány éve már a MOHOSZ a Magyar Versenysport Szövetség tagszövetsége is, hozzájárulva a nemzet sportsikereihez. E keretekben a magyar horgászsport és főleg a versenyzők eredményességét talán ékesen bizonyítja, hogy az elmúlt hat évben versenyhorgászaink Európa­ és világbajnokságokon szerzett magyar érmeinek a száma 59, ezzel vetélkedve a legeredményesebb hagyományos sportágakkal is! Az elmúlt években több alkalommal is – 2017­ben kettő, 2018-ban egy, 2021-ben öt – hazánknak lehetősége nyílt világbajnokságot rendezni, melyeket a FIPSed és az ICSF vezetői is pozitívan értékeltek.

2022 júniusában Magyarország ismét lehetőséget kap, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen, ezúttal a XIV. Veterán, IV. Masters és XXIII. Mozgáskorlátozott világbajnokságra kerül sor a Szegedi Maty-éri evezőspályán. A 2021-es évben megrendezett casting VB­ után, 2022-ben ifjúsági casting VB-t rendezhetünk. A következő évekre a MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Irodája több világverseny rendezésére adta be a jelentkezését a Nemzetközi Horgászsport Szövetséghez.
Az elmúlt időszakban a MOHOSZ megújulása során fontos célterület volt a Magyar Csapat / Team Hungary sporttámogatási rendszer megújítása, egyben rugalmasabbá és transzparenssé tétele is. A sikeres végrehajtás eredményeként a 2021-es támogatási időszakra szóló nem állami forrásból származó támogatási összeg elérte a 28,25 M Ft­ot!

Budapest, 2022. 01. 11.