Az ősi gyökerekkel rendelkező halfogás, majd a modern horgászat - ma már döntően a szabadidős sporthorgászat - Magyarországon a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezett keretein belül több, mint 550.000 főt közvetlenül érintő rekreációs tevékenység, amely akár családi vagy baráti társaságban is remek alkalmat ad a szabadidő hasznos eltöltésére. Ráadásul mindez a természetben, a vízpartokon történik! 

 

Ezen, széles társadalmi kört érintő és az elmúlt években jelentős állami támogatást is kiérdemlő tevékenységből hosszú évtizedek alatt alakult ki a ma már hivatalosan is elismert horgászsport, ahol a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (C.I.P.S.) keretein belül több szakágban és ezen belül számos korosztályban kerül sor rendszeresen hivatalos nemzetközi és országos versenyek, bajnokságok megrendezésére is. Külön megtiszteltetés, hogy néhány éve már a MOHOSZ a Magyar Versenysport Szövetség tagszövetsége is, hozzájárulva a nemzet sportsikereihez. E keretekben a magyar horgászsport és főleg a versenyzők eredményességét talán ékesen bizonyítja, hogy az elmúlt 5 évben versenyhorgászaink Európa- és világbajnokságokon szerzett magyar érmeinek a száma 44, ezzel vetélkedve a legeredményesebb hagyományos sportágakkal is! 

Az elmúlt években több alkalommal is – 2017-ben kettő, 2018-ban egy – hazánknak lehetősége nyílt világbajnokságot rendezni, melyeket a FIPSed vezetői is pozitívan értékeltek. 

2020. augusztusában Magyarország ismét lehetőséget kap, hogy nemzetközi versenyt rendezzen, ezúttal a XXV. U25-, XXXIV. U20- és a XIII. U15 világbajnokságra kerül sor két helyszínen, az Alcsi- szigeten és a Nagykunsági- főcsatornán, október végén pedig első alkalommal kerül megrendezésre a Method Feeder Világbajnokság, aminek szintén hazánk ad majd otthont.  

A következő évekre a MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Irodája több világverseny rendezésére adta be a jelentkezését a Nemzetközi Horgászsport Szövetséghez. 

Az elmúlt időszakban a MOHOSZ megújulása során fontos célterület volt a Magyar Csapat / Team Hungary sporttámogatási rendszer megújítása, egyben rugalmasabbá és transzparenssé tétele is. A sikeres végrehajtás eredményeként a 2019-es támogatási időszakra szóló nem állami forrásból származó támogatási összeg elérte a 25 MFT-ot! 

A gyakorlati tapasztalok alapján, a 2019-es évhez hasonlóan, a 2020.évi támogatási időszak, 2020.01.01-2020.12.31-ig kerül kiírásra. Ebben a rendszer újabb átgondolása után nettó 250.000-3.000.000 Ft-ig terjedő éves pénzbeli támogatói keretek között   alap-, valamint bronz-, ezüst-, arany- és gyémánt fokozatú kategóriákban nyílik lehetőség a versenysport támogatására. 

A szerződésben meghatározott éves pénzbeli támogatás összegének 50 %-át 2020. 03. 31-ig, a fennmaradó 50 %-ot pedig 2020. 09. 30-ig kell a támogatónak a MOHOSZ felé pénzügyileg rendezni.  

Az első részlet határidőre történő beérkezése a feltétele annak, hogy fokozattal rendelkező támogató neve/ logó-ja a szezonban a legyártott szponzorfalakon és PR anyagokon minden esetben, megfelelő megjelenítéssel szerepeljen. 

Fontos üzenet, hogy ezen keretekből az utánpótlás-nevelés, valamint a fogyatékkal élők sportjának bázisa is megerősítésre, ennek keretében központi szövetségi támogatásra kerül, valamint a horgász versenysport folyamatos fejlődésére nyílik lehetőség nemzeti és nemzetközi szinten is.   

A MOHOSZ HUNOP programjában meghatározott és a szövetségi kapitányok által kezdeményezett horgászcikk és etetőanyag beszerzések elsődleges kedvezményezettjei a fokozattal rendelkező támogatók lesznek. 

2019. évtől, a Magyar Csapat támogatással nem jár együtt és ezáltal kötelezettséggel a Magyar Horgászban való „kötelező” megjelenés, azonban lehetőség van kedvezményes hirdetésre/ megjelenésre a MAHOR-ban. (A részletekért kérjük vegye föl a kapcsolatot a MAHOR kollégáival az mhorgasz [KUKAC] gmail [PONT] com e-mail címen). Szintén egyre nagyobb lehetőség nyílik majd a kialakult együttműködések eredményeként tovább emelkedőhorgász műsoridőnek is köszönhetően a támogatói televíziós megjelenésre (Duna TV, F&H, stb.) is.

Ezúton is köszönjük közös ügyünkben eddigi Támogatóink segítségét! Kérjük további szerepvállalásukat, egyben a jelen sporttámogatási szezonra tisztelettel felkérünk minden érdeklődő céget, hogy csatlakozzon hozzánk, ezzel támogatva egy olyan jó ügyet, amely mindenki számára bátran felvállalható. Legyenek Önök is részesei közös sikereinknek!

Budapest, 2019. 12. 30.