2023. évi országos bajnokságok versenykiírásai

ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

A nemzeti (országos) horgászbajnokságokat a Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: MOHOSZ) megbízásából a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottsága (a továbbiakban: OVHB) írja ki, és a MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Iroda, illetve a MOHOSZ tagszervezetei vagy az azokhoz tartozó horgászegyesületek rendezik meg. A MOHOSZ a Nemzeti Versenysport Szövetség tagja, az országos (nemzeti), illetve magyar bajnokság elnevezést csak az általa szervezett versenyek viselhetik.
Az egyéni, a klubcsapat, valamint az országos csapatbajnokságokon való részvétel feltétele, hogy a versenyző a jogszabályban előírt érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, horgászkártyával, érvényes horgászegyesületi tagsággal, valamint érvényes versenyzői igazolvánnyal, továbbá magyar állampolgársággal és magyar lakcímkártyával rendelkezzen. Az országos versenyszabályzat értelmében az egyéni és csapatbajnokságok nyílt nevezéses versenyek. A versenyzői engedély kiváltása és adott versenyévadra történő érvényesítése a
https://horgaszjegy.hu weboldalon lehetséges. (Bővebb információ a https://nyito.mohosz.hu oldalon a versenysport kategória alatt, a versenyzői engedély menüpontra kattintva található.) Valamennyi országos bajnokságon csak a MOHOSZ tagszövetségeihez tartozó egyesületek tagjai vehetnek részt.
A nevezési határidők lejárta után és a versenyek helyszínén a Horgászsport Szakszövetségi Iroda nem fogad el nevezést. A nevezéseket minden bajnokságra a https://horgaszjegy.hu oldalon a saját személyes profilban lehet megtenni. A nevezés módjának részletes leírása a MOHOSZ weboldalán (https://nyito.mohosz.hu) és YouTube-csatornáján található.
A nevezési díj magában foglalja a szervezéssel, pályarendezéssel, díjazással kapcsolatos kiadásokat, a versenypályák igénybevételének költségeit, a hivatalos edzésnapok – ami tartalmazza a kötelező edzésnapot is –, illetve versenynapok területi engedélyeinek árát. A további edzésnapokon azoknak a versenyzőknek, akik nem rendelkeznek az adott vízterületre érvényes területi jeggyel, gondoskodniuk kell a napijegyek megváltásáról. A vonatkozó versenyszabályzatokról a verseny részletes programjáról és a versenyzői engedély kiváltásának rendjéről a MOHOSZ weboldalán https://nyito.mohosz.hu a Versenysport menü alatt tájékozódhatnak. Jelen versenykiírás a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség határozatai miatt változhat, ezért kérjük, hogy a weboldalunkon kísérjék figyelemmel az esetleges változásokat. A bajnokságokkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: Polyák Csaba versenysport irodavezető-helyettes, telefon: +36 30 940 8114, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FINOMSZERELÉKES VERSENYKIÍRÁSOK
Az Egyéni OB, a Női OB, a Veterán OB, a Masters OB, az Utánpótlás OB (U15, U20, U25), a Free Style Rakós Botos OB, a Feeder OB, a Masters Feeder OB, a Női Feeder OB, az U25 Feeder OB, a Feeder Klubcsapat OB, a Method Feeder OB, a Method Feeder Klubcsapat OB, a Mozgáskorlátozottak OB, valamint a Klubcsapat OB és a Tagszövetségi Csapat OB esetében a versenyt megelőző utolsó edzésnap kötelező. Ha egy versenyző nem tud részt venni a tréningen, gondoskodnia kell arról, hogy valaki horgásszon helyette a kötelező edzésnapon. Ennek elmaradása esetén nem indulhat a versenyen, illetve a következő évi bajnokságon. Valamennyi országos bajnokságon az edzésnapokra is kisorsolásra kerülnek a szektorok, horgászhelyek.
Hivatalos edzésnapok: 2 és 3 fordulós verseny esetében a versenynapokat megelőző 2 nap, 4 fordulós verseny esetében a versenynapokat megelőző 3 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is.
A Klubcsapat OB-n, a Klubcsapat Feeder OB-n, a Method Feeder Klubcsapat OB-n és a Tagszövetségi Csapat OB-n az értékelés maximum 25 csapat részvételénél egy szektorban, 26 csapatnál több részvétele esetén két alszektorban történik.
A MOHOSZ OVHB megbízásából a Horgászsport Szakszövetségi Iroda meghirdeti a következő országos bajnokságokat.

LX. EGYÉNI OB
Az egyéni országos bajnokság nyílt nevezéses egyéni verseny, amely kétfordulós elődöntőből, egy négyfordulós középdöntőből és egy négyfordulós döntőből áll. A fordulók időtartama minden esetben négy óra.
A bajnokság elődöntőjére 2023. április 15–16. között kerül sor két fordulóban Szeged mellett, a Maty-éri evezőspályán. Az elődöntőt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe.
A bajnokság középdöntőjére 2023. június 1–4. között kerül sor, négy fordulóban, Kaposváron, a Deseda-tavon. A középdöntőt a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le. A középdöntőből a legjobb 40 versenyző jut a döntőbe.
A bajnokság döntőjére 2023. szeptember 28. – október 1. között kerül sor Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón. A bajnokság döntőjét a Ponty Centrum Horgász Egyesület bonyolítja le.
A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít, a középdöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. Az előző évi ranglista első 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2023. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2023. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy az elődöntőből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe. A 80 fős középdöntőben az előző évi ranglista első 16 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül. A döntőben az előző évi ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 3 fő) kiemelésre kerül.
Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 13 m. A bajnokság győztese elnyeri az egyéni magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Az elődöntőre történő nevezéseket 2023. április 7-ig, a középdöntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2023. május 26-ig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek 2023. szeptember 22-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 18 000 Ft. A középdöntőbe, majd a döntőbe jutók nevezési díja további: 32 000-32 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XLVI. NŐI OB
A bajnokságot egy szakaszban, 4 fordulóban rendezzük meg. A bajnokságra 2023. július 27–30. között kerül sor Győrben, az Iparcsatornán. A versenyt a Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület bonyolítja le. A fordulók időtartama 4 óra.
Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni.
A botok maximális hossza 11,5 m. A bajnokság győztese elnyeri a női magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. Részletek az általános feltételeknél. A négyfordulós versenyre a nevezéseket 2023. július 21-ig kell megtenni.
Nevezési díj: 32 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LVIII. UTÁNPÓTLÁS OB
A bajnokságot egy szakaszban, 4 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama U15 korosztályban 3 óra, U20 és U25 esetében 4 óra.
A bajnokságra 2023. július 13–16. között kerül sor Gyomaendrődön, a Fűzfászugi-holtágon. A versenyt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
Az utánpótláskorúak országos bajnokságát három kategóriában rendezzük meg. Korosztály-besorolás: az utánpótláskorúaknál U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét. U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 20. életévét. U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 9. életévét. A két alsó kategóriából egy szinttel történő feljebb lépés a korosztályukban utolsó éves versenyzők számára engedélyezett.
Limitek: U15 maximum 15 liter, U20 és U25 maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon (minden korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen U15 korosztály számára 2 liter, U20 és U25 korosztályok számára 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza: U15: 10,00 m, U20: 11,50 m, U25: 13,00 m. A bajnokság győztese elnyeri az U15, U20, U25 magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
A nevezéseket 2023. július 7-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: az U20 és az U25 kategóriában 32 000 Ft.
Az U15 kategóriában nincs nevezési díj, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja.
Korengedménnyel nevezhet a versenyt megelőző év december 31-ig a 9. életévét be nem töltött gyermek is U15-ös kategóriában, kizárólag a horgászszövetség javaslatára, az általános feltételeknek, a versenykiírásnak és a versenyszabályzatnak megfelelően. A bajnokságon való részvételt kérelmezni kell, az OVHB minden kérelmet egyedileg bírál el.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XXI. VETERÁN ÉS VII. MASTERS OB
A bajnokságot egy szakaszban, 4 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 4 óra.
A bajnokságra 2023. június 29. – július 2. között kerül sor Győrben, a Rába folyón. A versenyt a Magyar Vagon és Gépgyár Horgász Egyesület bonyolítja le. Korosztály-besorolás: a bajnokságokra két kategóriában nevezhetnek a versenyzők. A masters országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1968-as születési év) és legfeljebb 65 évesek. A veterán (65+ éves) országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik a 65. életévüket (1958-as születési év).
Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságokon (mindkét korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokságok győztesei elnyerik a veterán, illetve masters magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Nevezési díj: 32 000 Ft.
A nevezéseket 2023. június 23-ig kell megtenni a https://horgaszjegy.hu oldalon.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XVII. MOZGÁSKORLÁTOZOTT OB
A bajnokságot egy szakaszban, 4 fordulóban rendezzük meg. A versenyidő a fordulókban 3 óra.
A bajnokságra 2023. június 29. – július 2. között kerül sor Győrben, a Rába folyón. A versenyt a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége bonyolítja le. A bajnokságon csak azok indulhatnak, akik rendelkeznek a szakági bizottság által kiadott igazolással a handicap pontszámokat illetően.
Limit: maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. Hivatalos edzésnapok: a versenynapokat megelőző 3 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is. A bajnokság győztese elnyeri a mozgáskorlátozott magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Nevezési díj nincs, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja.
A nevezéseket 2023. június 23-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. FREE STYLE RAKÓS BOTOS OB
A bajnokság több elődöntőből és egy döntőből áll. Az elődöntőkre hat helyszínen hat külön időpontban van lehetőség nevezni, de egy versenyző csak egy elődöntőre nevezhet. (Ha a jelentkezők száma indokolja, további elődöntők is megrendezésre kerülhetnek.) Minden elődöntő kettő, a döntő három fordulóból áll. A fordulók időtartama 5 óra. Az egyes elődöntőkre a pálya befogadóképességének függvényében tudunk nevezést fogadni, ha egy helyszínen betelt a létszám, akkor másik helyszínre és időpontra lehet nevezni. Nincsen területi felosztás, minden alapszakaszra lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni.
Az elődöntők időpontjai és helyszínei a következők:
1. elődöntő: 2023. április 29–30. Bátonyterenye, „Kis-Maconka”-előtározó, 3. sz. versenypálya (30 fő).
2. elődöntő: 2023. június 17–18. Székesfehérvár, Hajnal-tó (30 fő). A versenyt az Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége bonyolítja le.
3. elődöntő: 2023. július 15–16. Kiskunmajsa, Majsa-tó (40 fő). A versenyt a Kiskunmajsa Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
4. elődöntő: 2023. július 22–23. Paks, 6. sz. versenytó (40 fő). A versenyt a Paksi Atomerőmű Horgász­egyesület bonyolítja le.
5. elődöntő: 2023. augusztus 5–6. Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (40 fő). A versenyt a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége bonyolítja le.
6. elődöntő: 2023. augusztus 12–13. Koroncó, Torma lake (40 fő). A versenyt a Pontyhorgászok Sporthorgász Egyesülete bonyolítja le.
Az elődöntőkből a döntőbe jutók létszáma az elődöntők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 40 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó elődöntő eredményeinek ismeretében alakul ki. Az elődöntőkből a versenyzők nem viszik magukkal a szerzett pontszámaikat a döntőbe.
A bajnokság döntőjére 2023. október 13–15. között kerül sor Kiskunhalason, az Ezüst-tavon. A bajnokság döntőjét a Haldorádó Feeder Horgász Egyesület bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 8 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelletet és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás az irányadó: összesen 1 liter élőcsali (báb, csontkukac, pinki, giliszta), melyből a giliszta mennyisége maximum 0,5 liter lehet (vágatlan állapotban). A versenyen szúnyoglárva (apró méretű etető és nagy méretű tűző) nem használható. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokság győztese elnyeri a free style rakós botos magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Az elődöntőkre történő nevezéseket az adott elődöntő előtti hét péntekéig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek a nevezéseket 2023. október 6-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 18 000 Ft. A döntőbe bejutók nevezési díja további: 25 500 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LX. TAGSZÖVETSÉGI CSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, két fordulóban rendezzük meg. A versenyidő fordulónként minden korosztálynak egységesen 4 óra.
A versenyre 2023. július 22–23-án kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A bajnokságot a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Tagszövetségi csapat országos bajnokság résztvevői a MOHOSZ tagszövetségeinek csapatai, a csapattagok kijelölésének módját a tagszövetség határozza meg. A csapatbajnokság egyetlen osztályban zajlik. A verseny kétfordulós. A tagszövetségi csapat országos bajnokságon a csapatok összetétele: 4 fő felnőtt, 1 fő női, 1 fő 55+-os korosztályú, 1 fő U20-as korosztályú és 1 fő U15-ös korosztályú versenyző, valamint egy – bármely kategóriájú – tartalék. A felnőtt versenyző lehet bármilyen korú és nemű, feltéve, hogy a bajnokság évének december 31-ig betölti a 18. életévét. A női résztvevő bármilyen korú lehet. Az U20-as versenyző lehet bármilyen nemű, amennyiben a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 20. életévét, de betölti 10. évét, U15-ös versenyző lehet bármilyen nemű, amennyiben a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 15. életévét, de betölti 10. évét. Az 55+-os versenyzők azok, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1968-as születési év). A felnőttek között U15-ös korosztályú versenyző nem szerepelhet, 10. életévét be nem töltött versenyző országos bajnokságon csak az OVHB jóváhagyásával indulhat.
Limit: maximum 10 liter (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat, minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban összesen 1,5 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A TCSOB győztese elnyeri az országos tagszövetségi csapatbajnok címet.
Kérjük a tagszövetségeket, hogy a csapatok névsorát a versenyzői engedélyek számával együtt (1 csapatvezető, 1 edző, 4 felnőtt +1 tartalék, 1 nő, 1 55+-os, 1 U20 és 1 U15 korú versenyző) legkésőbb 2023. július 14-ig töltsék fel a https://horgaszjegy.hu oldalon található Verseny nevezés menüpont alatt.
A nevezés és a befizetés határideje: 2023. július 14.
Nevezési díj: 144 000 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XXXI. KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A versenyidő fordulónként négy óra.
A bajnokságra 2023. május 12–14-én kerül sor Kenderes-Bánhalma mellett, a Nagykunsági-főcsatorna versenypályáján. A versenyt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
Egy klubcsapat öt tagból (és egy tartalékból) áll. U15-ös korosztályú versenyző nem lehet tagja a csapatnak. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább öt éve bejelentett lakcímmel és érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, valamint egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. A versenyzők egy évadban csak egy klubcsapatban versenyezhetnek. A klubcsapatok tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak is kell lenniük. Kettős tagság is elfogadott.
Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A klubcsapat országos bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Hivatalos edzésnapok: a versenynapokat megelőző 2 nap, amely tartalmazza a versenynapot közvetlenül megelőző kötelező edzésnapot is. A győztes csapat elnyeri az országos klubcsapat bajnoki címet, valamint jogosult képviselni hazánkat a következő évi klubcsapat világbajnokságon.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2023. május 05-ig kell megtenni.
Nevezési díj: 127 500 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XIII. FEEDER OB
A feeder országos bajnokság nyílt nevezéses egyéni verseny, amely két helyszínen, azonos időpontban megrendezett kétfordulós elődöntőből, egy négyfordulós középdöntőből és egy négyfordulós döntőből áll. A fordulók időtartama minden esetben 5 óra.
A bajnokság elődöntőire 2023. április 29–30. között kerül sor Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón és Kaposvár mellett a Deseda-tavon. Az elődöntőket a Ponty Centrum Horgász Egyesület és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület, valamint a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége bonyolítja le. Nincsen területi felosztás, bármelyik elődöntőre lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni.
Az elődöntőkből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe, az indulók létszámának arányában.
A bajnokság középdöntőjére 2023. június 15–18. között kerül sor Kenderes-Bánhalma mellett, a Nagykunsági-főcsatorna versenypályáján. A bajnokság középdöntőjét a Közép-Tiszavidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le. A középdöntőből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat és a fogott súlyt.
A bajnokság döntőjére 2023. augusztus 10–13. között kerül sor Fehérvárcsurgó mellett, a Fehérvárcsurgói-víztározón. A döntőt a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége bonyolítja le. A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: a középdöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend.
Az előző évi ranglista 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2023. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2023. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy a selejtezőből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
A 80 fős középdöntőben az előző évi ranglista első 16 helyezettje (szektoronként 2 fő) kiemelésre kerül. A döntőben az előző évi ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 3 fő) kiemelésre kerül.
Az elődöntőre történő nevezéseket 2023. április 21-ig, a középdöntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2023. június 9-ig, míg a döntőbe jutott versenyzőknek 2023. augusztus 4-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 18 000 Ft. A középdöntőbe, majd a döntőbe bejutók nevezési díja további: 32 000-32 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), és legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a feeder magyar országos bajnoki címet.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

III. MASTERS FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
Korosztály-besorolás: a masters feeder országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1968-as születési év).
A bajnokságra 2023. augusztus 17–19. között kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a masters feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 25 500 Ft.
A nevezéseket 2023. augusztus 11-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. NŐI FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
A bajnokságra 2023. augusztus 16–18. között kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a női feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 25 500 Ft.
A nevezéseket 2023. augusztus 11-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. UTÁNPÓTLÁS U25 FEEDER OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 5 óra.
Korosztály-besorolás: U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét.
A bajnokságra 2023. augusztus 17–19. között kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri az utánpótlás feeder magyar országos bajnoki címet.
Nevezési díj: 25 500 Ft.
A nevezéseket 2023. augusztus 11-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

VIII. FEEDER KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A versenyidő fordulónként 5 óra.
A bajnokságra 2023. október 06–08-án kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Egy csapat öt versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. Csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt és 1 fő edzőt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább öt éve bejelentett lakcímmel és érvényes állami horgászjegy és fogási naplóval, valamint egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is, de tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak kell lenniük. A kettős tagság is elfogadott. A feeder klubcsapat országos bajnokságon azok indulhatnak, akik 2023. december 31-ig betöltik a 18. élet­évüket, de csapatonként 1 fő 18 év alatti versenyző nevezése lehetséges.
Limit: egy fordulóban maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2 liter élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter etetőszúnyog-lárvát (aprószúnyogot), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyoglimitáló-edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni.
A győztes csapat elnyeri a feeder klubcsapat országos bajnoki címet, valamint jogosult képviselni Magyarországot a következő évi feeder klubcsapat világbajnokságon.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2023. szeptember 29-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 127 500 Ft csapatonként.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak. A részletes programot elküldjük a benevezett csapatoknak.

VIII. METHOD FEEDER OB
A bajnokság a várható magas nevezői létszám miatt több elődöntőből, három középdöntőből és egy döntőből áll. Az elődöntőkre tizenkét helyszínen hat külön időpontban van lehetőség nevezni, de egy versenyző csak egy elődöntőre nevezhet. (Ha a jelentkezők száma indokolja, további elődöntők is megrendezésre kerülhetnek.) Minden elődöntő kettő, a középdöntő három, a döntő négy fordulóból áll. A fordulók időtartama 5 óra. Az egyes elődöntőkre a pálya befogadóképességének függvényében tudunk nevezést fogadni, ha egy helyszínen betelt a létszám, akkor másik helyszínre vagy időpontra lehet nevezni. Nincsen területi felosztás, minden alapszakaszra lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni.
Az elődöntők időpontjai és helyszínei a következők:
1–2. elődöntő: 2023. április 07–08. Debrecen, Látóképi-víztározó debreceni-ág (50 fő); Dunakeszi, Dunakeszi Kavicsbánya-tó (60 fő).
3–4. elődöntő: 2023. április 15–16. Kiskunhalas, Ezüst-tó (40 fő); Gyomaendrőd, Fűzfászugi-holtág (50 fő).
5. elődöntő: 2023. április 22–23. Kiskunmajsa, Majsa-tó (40 fő)
6–7–8. elődöntő: 2023. május 6–7. Nagykanizsa, Csónakázó-tó (40 fő) és Paks 6. sz. versenytó (44 fő), valamint Koroncó Torma lake (40 fő)
9–10. elődöntő: 2023. május 19–20. Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (40 fő); Törökbálint, Törökbálinti horgásztó (40 fő).
11. elődöntő: 2023. június 3–4. Maconka, 3. sz. előtározói versenypálya (30 fő)
12. elődöntő: 2023. június 10–11. Lukácsháza, Abért-tó (50 fő)
Az előző évi method feeder ranglista első 40 versenyzőjének az elődöntőn nem kell indulni, nekik 2023. február 28-ig kell nevezésüket leadni a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a 2023. február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép valaki vissza, úgy az elődöntőkből kerülhetnek be a megüresedett helyre.
Az elődöntőkből a középdöntőbe jutók létszáma az elődöntők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 80 versenyző. A középdöntő résztvevőinek végleges köre az utolsó elődöntő eredményeinek ismeretében alakulhat ki. Az elődöntőkből a versenyzők nem viszik magukkal a szerzett pontszámaikat a középdöntőbe.
Az elődöntőkből továbbjutott 80 versenyző kiegészül az előző évi method feeder ranglista első 40 helyén végzett versenyzővel, és így 120 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe.
A középdöntőben az előző évi ranglista első 40 helyezettje és a selejtezőkből bejutott 80 versenyző a három különböző versenypályára, a versenypályánként 40 fős középdöntőre nyilvánosan kerülnek kisorsolásra úgy, hogy a ranglistán és a selejtezőkben elért helyezéseik szerint a versenyzők egyenlő arányban kerülnek szétosztásra. A 40 fős középdöntőben az előző évi ranglistából bejutott versenyzők (szektoronként 3–4 fő) kiemelésre kerülnek.
A középdöntőket 2023. július 28–30-án rendezzük meg a következő helyszíneken: Kiskunmajsa, Majsa-tó (40 fő); Lukácsháza, Abért-tó (40 fő); Törökbálint, Törökbálinti horgásztó (40 fő).
A középdöntőkből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat (fogott súlyukat nem). A három helyszínről az első 13-13-13 versenyző juthat a döntőbe, és ezeken felül mindhárom középdöntő végeredményét figyelembe véve a legjobb helyezési számot elérő (pontazonosság esetén a fogott súly dönt) 14. helyezést elért versenyzővel egészül ki a döntősök köre.
A döntőt 2023. szeptember 14–17-én rendezzük Kiskunhalason, az Ezüst-tavon. A döntőben a ranglista első 12 helyezettje (szektoronként 3 fő) kiemelésre kerül. A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: a középdöntőben elért három szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend.
Limit: egy fordulóban maximum 8 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, kendermagot, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. Szemes terményként kizárólag kukorica és kendermag használható. A felhasználható élőanyag mennyisége összesen 1 liter, amely kizárólag légylárva valamilyen fajtája (csonti-pinki) és giliszta lehet (vágatlan állapotban). Más élőanyag nem használható. A csalik (minibojlik, dumbellek, wafterek, csalizópelletek stb.) mennyisége nincsen korlátozva, de egyfajta csaliból maximum csak 1 dl vihető be. Tilos a löncshús, a kenyér, a paszta, a szúnyoglárva használata. A bevihető aroma mennyisége maximum 1 liter, amely maximum 10 különböző ízből állhat. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A bajnokság győztese elnyeri a method feeder országos bajnoki címet.
Nevezési díj az elődöntőkre: 18 000 Ft. Az elődöntőre történő nevezéseket 2023. április 1-ig kell megtenni.
Nevezési díj a középdöntőre: 25 500 Ft. A középdöntőre a nevezéseket 2023. július 21-ig kell megtenni, kivétel a ranglista első 40 helyezettje, nekik 2023. február 28-ig kell megtenniük nevezésüket. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj a döntőre: 32 000 Ft. A döntőre a nevezéseket 2023. szeptember 8-ig kell megtenni.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

V. METHOD FEEDER KLUBCSAPAT OB
A bajnokságot egy szakaszban, három fordulóban rendezzük meg. A versenyidő 5 óra fordulónként.
A bajnokságra 2023. május 26–28-án kerül sor Szegeden, a Maty-éri evezőspályán. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
Egy csapat négy versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. A csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt és 1 fő edzőt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is.
Limit: egy fordulóban maximum 8 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, kendermagot, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. Szemes terményként kizárólag kukorica és kendermag használható. A felhasználható élőanyag mennyisége összesen 1 liter, amely kizárólag légylárva valamilyen fajtája (csonti-pinki) és giliszta lehet (vágatlan állapotban). Más élőanyag nem használható. A csalik (minibojlik, dumbellek, wafterek, csalizópelletek stb.) mennyisége nincsen korlátozva, de egy fajta csaliból maximum csak 1 dl vihető be. Tilos a löncshús, a kenyér, a paszta, a szúnyoglárva használata. A bevihető aroma mennyisége maximum 1 liter, amely maximum 10 különböző ízből állhat. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A győztes csapat elnyeri a method feeder klubcsapat országos bajnoki címet.
A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 4 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2023. május 20-ig kell megtenni. Mivel a pálya befogadóképessége korlátozott (45 csapat), klubonként csak egy csapat nevezését tudjuk fogadni. Amennyiben így nem telik be a nevezés, úgy az előző évek method klubcsapat bajnokságán elért eredmények alapján van lehetőség újabb csapat nevezésére.
Nevezési díj: 102 000 Ft csapatonként.

XXIII. CSÓNAKOS PERGETŐ OB
A bajnokság hat fordulóból áll.
1–2. forduló: 2023. május 20–21. Szeged–Algyő Tisza vagy Kaposvár, Deseda-tó.
3–4. forduló: 2023. szeptember 9–10. Fajsz, Duna.
5–6. forduló: 2023. október 21–22. Abádszalók, Tisza-tó.
Az országos bajnokságon az a páros vehet részt, aki mind a hat fordulóban indul.
Valamennyi helyszínen bérelhetők csónakok, de a csónakokról a versenyzőknek kell gondoskodniuk. A versenyen párosok indulhatnak. Kizárólag csónakból szabad horgászni az érvényes versenyszabályzat szerint. Elektromos csónakmotorok használata megengedett.
Nevezési díj a hat fordulóra, páronként: 132 000 Ft.
A nevezéseket (2 fő versenyző) 2023. április 28-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A bajnokság győztes párosa elnyeri a csónakos pergető magyar bajnoki címet.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

III. HARCSAFOGÓ OB
A harcsafogó bajnokságra triók nevezését várjuk, a pályák befogadóképessége miatt az előregisztráció sorrendjében az első 25 trió nevezését tudjuk elfogadni.
A bajnokságot 2 fordulóban, 2 x 96 órás etapban rendezzük meg. A két forduló összesített eredménye alapján a győztes páros elnyeri a harcsafogó magyar bajnoki címet.
1. forduló: 2023. április 19–23. Kisgyalán, Hársasberki-tó
2. forduló: 2023. szeptember 20–24. Levelek, Leveleki-tó
A verseny lebonyolításában a Tógazda Horgász Egyesület és a Leveleki Horgászegyesület vesz részt. A versenyszabályzat elérhető a https://nyito.mohosz.hu oldalon a versenyszabályzatok alatt.
Nevezési határidő: 2023. április 7.
Nevezési díj: 144 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

VII. PARTI PERGETŐ OB
A bajnokság két szakaszból, két elődöntőből és egy döntőből áll. A bajnokság elődöntőire 2 fordulóban a következő időpontokban kerül sor:
1. elődöntő: 2023. április 15–16. helyszín tervezés alatt.
2. elődöntő: 2023. április 22–23. helyszín tervezés alatt.
Amennyiben nem sikerül hazai versenypályán megrendezni az elődöntőket, úgy a döntő előtt egy héttel a döntővel azonos helyszínen, 2023. június 3–4-én rendezzük meg ezeket.
Az elődöntőkön indulók maximális létszáma 45 fő. Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 30 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakulhat ki.
A bajnokság döntőjére 2023. június 10–11-én kerül sor két fordulóban, Horvátországban a Sveta Mariján. Az időpontok és a helyszín a vízállás függvényében változhat, erről minden nevezettet időben tájékoztatunk, és az információkat a https://nyito.mohosz.hu weboldalon is közzétesszük.
Az elődöntőkre a nevezéseket 2023. április 7-ig kell megtenni. (Amennyiben az elődöntők a korábban ismertetett másik időpontban és helyszínen lesznek, úgy a nevezési határidő 2023. május 26.) Részletek az általános feltételeknél.
A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2023. május 26-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 22 000 Ft. (Magyarországi helyszín esetén.)
A döntőbe jutók nevezési díja további: 35 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

III. STREET FISHING PERGETŐ OB
A bajnokság két fordulóból áll. A bajnokságra kétfős csapatok nevezhetnek. A versenyt a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége rendezi. A bajnokságra a következő időpontokban és helyszíneken kerül sor:
1. forduló: 2023. szeptember 23. Győr, Rába
2. forduló: 2023. szeptember 24. Győr, Mosoni­Duna
Nevezési díj: 44 000 Ft (22 000 Ft/fő.)
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

III. TROUT AREA PERGETŐ OB
A bajnokság három alapszakaszból és egy döntőből áll. A bajnokság alapszakaszaira a következő időpontokban és helyszíneken kerül sor:
1. alapszakasz: 2023. november 11–12., Győr, MMX horgásztó (max. 40 fő).
2. alapszakasz: 2023. november 18–19. Nyírpazony (max. 20 fő)
Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 30 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakul ki.
A bajnokság döntőjére 2023. november 25–26-án kerül sor Győrben, az MMX horgásztavon. Az alapszakaszokat a Keleti Pergetők és Sporthorgászok Egyesülete és a Pontyhorgászok Sporthorgász Egyesülete, a döntőt a Pontyhorgászok Sporthorgász Egyesülete bonyolítja le.
Az alapszakaszokra a nevezéseket 2023. november 03-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2023. november 17-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj az elődöntőre: 22 000 Ft.
A döntőbe jutó 30 fő nevezési díja további: 22 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XV. PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot három fordulóban, két elődöntővel és egy döntővel, csapatbajnokságként rendezzük meg. A fordulók időtartama 72 óra. Minden forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. Az első két forduló (elődöntő) után az első hat klubcsapat jut a döntőbe, ahová magukkal viszik az elődöntőkben elért pontjaikat és a fogott súlyt is.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
1. forduló (elődöntő): 2023. május 11–14. Kaposvár, Deseda-tó. A bajnokság ezen fordulóját a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
2. forduló (elődöntő): 2023. június 1–4. Fehérvárcsurgó, Fehérvárcsurgói-víztározó. A bajnokság ezen fordulóját a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége bonyolítja le.
3. forduló (döntő): 2022. július 6–9. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A 3. fordulót a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
Egy csapat maximum 3 párosból, 3 tartalékból és egy csapatkapitányból, tehát 10 főből áll. A nevezésnél egy csapatba minimum 3 párost és egy tartalékot nevezni kell.
A fordulónkénti nevezésnél meg kell adni a párosokban horgászók nevét (1. páros, 2. páros, 3. páros) és ki kell jelölni a csapatkapitány személyét. A kapitány személye verseny közben nem változhat. A csapat tagjainak a bajnokság teljes ideje alatt állandónak kell maradniuk, a versenysorozat alatt a csapat összetétele nem változhat. A versenyzőknek egy arra alkalmas okmánnyal igazolniuk kell állampolgárságukat. Az igazoló dokumentumot kérésre be kell tudni mutatni a verseny sorsolása előtti regisztráció folyamán.
A nevezéseket (1 csapatkapitány, 6 + 3 tartalékversenyző) 2023. április 29-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum 6 szabályszerűen nevezett csapat részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj a két elődöntőre összesen: 300 000 Ft/csapat (100 000 Ft/páros), a döntőbe jutott csapatoknak további 150 000 Ft/csapat (50 000 Ft/páros).
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

III. NŐI PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot egy fordulóban rendezzük meg. A verseny időtartama 72 óra. A forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. A versenyen párosok indulhatnak.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
A bajnokság időpontja: 2023. június 29. – július 2. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A versenyt a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (BHSE) bonyolítja le.
A nevezéseket 2023. június 16-ig kell megtenni a https://horgaszjegy.hu oldalon. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum hat szabályszerűen nevezett páros részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ OVHB a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj: 50 000 Ft/páros.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. UTÁNPÓTLÁS U25 PONTYFOGÓ OB
A bajnokságot egy fordulóban rendezzük meg. A verseny időtartama 72 óra. A forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. A versenyen párosok indulhatnak. U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét.
A bajnokság lebonyolításának rendje:
A bajnokság időpontja: 2023. június 29. – július 2. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A versenyt a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (BHSE) bonyolítja le.
A nevezéseket 2023. június 16-ig kell megtenni a https://horgaszjegy.hu oldalon. Részletek az általános feltételeknél.
A bajnokság minimum hat szabályszerűen nevezett páros részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ OVHB a nevezési díjat visszautalja.
Nevezési díj: 50 000 Ft/páros.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XVII. MŰLEGYEZŐ OB
A bajnokságot három fordulóban rendezzük meg, az alábbi helyszíneken:
1. forduló: 2023. április 29–30. helyszín tervezés alatt.
2. forduló: időpont és helyszín tervezés alatt.
3. forduló: 2023. november 18–19. Győr, MMX-tó (tavi forduló).
A nevezéseket 2023. április 21-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 48 000 Ft.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LXV. CASTING OB
A bajnokság időpontja tervezés alatt, helyszíne a MOHOSZ agárdi horgásztanyája melletti nyílt, füves területen lesz. Szállás egyénileg foglalható a MOHOSZ agárdi horgászüdülőjében. A bajnokságra minden casting iránt érdeklődő horgászt várunk, számukra a versenyt megelőző tréningnapon világbajnok casting sportolóink tartanak képzést, bemutatva a sportág versenyszámait.
A bajnokságra három kategóriában lehet nevezni:
1. kategória: 3 tusa kategória (skish, Arenberg és egykezes távdobás),
2. kategória: 5 tusa (1 kategória + legyes cél és távdobás),
3. kategória: 7 tusa (2 kategória + multis skish és távdobás).
A bajnokságot a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltsége rendezi.
A bajnokságra nevezési díj 3 000 Ft.
Részletek az általános feltételeknél.

VI. TÁVDOBÓ OB
A bajnokság 2023. október 28-án Bátonyterenyén, a Maconkai-víztározó mellett kerül megrendezésre. A bajnokságra pontyfogó és feederkategóriában lehet nevezni. Egy versenyző akár mindkét kategóriában nevezhet.
A nevezéseket 2023. október 20-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.
Nevezési díj: 8 000 Ft/kategória.
Nevezési díj mindkét kategória esetén: 12 000 Ft
A bajnokságot a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le.
A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.