Az ősi gyökerekkel rendelkező halfogás, majd a modern horgászat – ma már döntően a szabadidős sporthorgászat – Magyarországon a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezett keretein belül több mint 800 000 főt közvetlenül érintő rekreációs tevékenység, amely akár családi vagy baráti társaságban is remek alkalmat ad a szabadidő hasznos eltöltésére. Ráadásul mindez a természetben, a vízpartokon történik. 

Ezen széles társadalmi kört érintő és az elmúlt években jelentős állami támogatást is kiérdemlő tevékenységből hosszú évtizedek alatt alakult ki a ma már hivatalosan is elismert horgászsport, ahol a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS) keretein belül több szakágban és ezeken belül számos korosztályban kerül sor rendszeresen hivatalos nemzetközi és országos versenyek, bajnokságok megrendezésére is.

A MOHOSZ a Nemzeti Versenysport Szövetség tagjaként is jelentősen hozzájárul a nemzet sportsikereihez. E keretekben a magyar horgászsport és főleg a versenyzők eredményességét talán ékesen bizonyítja, hogy az elmúlt évben versenyhorgászaink a világbajnokságokon és az Európa-bajnokságon újabb 16 fényes érmet szereztek. Ezekkel az érmekkel és az egyéb elért értékes helyezésekkel a magyar horgász versenysport továbbra is stabilan a világ édesvízi horgász versenysportjának első három nemzete között foglal helyet. Fontos kiemelni, hogy hazánknak az elmúlt hét évben 14 alkalommal is lehetősége nyílt világ- és Európa-bajnokságot rendezni, melyeket a FIPSed és az ICSF vezetői – s ami még fontosabb, a versenyzők – minden esetben pozitívan értékeltek. A magyaros vendéglátás sikerét jól bizonyítja, hogy több itt rendezett világbajnokságon is megdőlt a részvételi rekord.

2024. októberében Magyarország ismét lehetőséget kapott, hogy megrendezze a III. Masters Feeder Világbajnokságot és az I. U25 Utánpótlás Feeder Világbajnokságot Szegeden, a Maty-éren. A MOHOSZ Horgász­sport Szakszövetségi Irodája következő évekre a több világverseny rendezésére adta be a jelentkezését a Nemzetközi Sporthorgász Szövetséghez. 

Az elmúlt időszakban a MOHOSZ megújulása során fontos célterület volt a Magyar Csapat / Team Hungary sporttámogatási rendszer megújítása, egyben rugalmasabbá és transzparenssé tétele is. A sikeres végrehajtás eredményeként a 2023-as évben a 38 támogatótól származó támogatási összeg elérte a 35,5 MFt-ot.

 

Budapest, 2024. 01. 25.