Alig pár hét, és lezárul egy rendkívüli esztendő.

A tavalyi év elejéig a hullám szóról szeretett vizeink jutottak eszünkbe, sajnálatos módon ez mára már nem egyértelmű. Jelenleg a Covid világjárvány negyedik hulláma zajlik, és mi mind reméljük, hogy minél hamarabb véget ér a pandémia, amely mindegyikünk életét megváltoztatta. Az addig megszokott családi, munkahelyi, illetve szabadidős életünket átalakította, megnehezítette. A járvány miatt sok dolgot átértékeltünk magunkban, a felszabadultabb nyári időszak rámutatott, micsoda érték a valóban szabad, korlátozások nélküli szabadidő, vagy éppen egy kézfogás, egy maszk nélküli, számunkra kedves arc látványa. Felértékelődtek a személyes találkozások, a közösségi események és talán – remélhetőleg kicsit visszalépve, visszatérve a torz tükröt nyújtó, sokszor személytelen digitális álomvilágból – ezen emberi kapcsolatok és közös tevékenységek tágabb értelemben vett jövője is. Óvjuk egészségünket, hiszen az utóbbi két esztendő is megmutatta, hogy az egészségünk a legnagyobb kincsünk.

Mikor tavaly megállt a világ, megállt vele a versenysport is. Sorra kerültek lemondásra a hazai és a nemzetközi versenyek is. Ezért nagy öröm volt a horgászsport kedvelőinek, hogy idén, ha nem is a megszokott kerékvágásban, de újra indulhattak a versenyek. Nagy büszkeséggel tölthet el mindannyiunkat, hogy minden nehézség ellenére valamennyi idénre tervezett országos bajnokságot sikerült megrendeznünk, illetve hazánkban került megrendezésre három világbajnokság is. Soha annyi országos bajnokságot és világbajnokságot nem rendezték még hazánkban, mint idén. Külön öröm, hogy nem csak a versenyek mennyisége megsüvegelendő, de a lebonyolítás minősége is kitűnő volt. Jól bizonyítja, hogy a nemzetközi szövetség és a nemzetközi casting szövetség is rendkívüli dicséretben részesítette a szervező bizottságot, mind a három világbajnokság kapcsán, köszönetet mondva páratlan munkájukért. 

Szerencsére nem csak a szervezőket érheti dicséret, hanem hazánk legjobb horgászait, illetve az őket felkészítő szakembereket. A hazai horgászsport történelem egyik legsikeresebb esztendejét tudhatjuk magunk mögött, hiszen 4 csapat és 4 egyéni világbajnoki címmel gazdagodott hazánk, de több ezüst- és bronzérmet is hazahoztak versenyzőink. A hazánkban megrendezésre kerülő utánpótlás világbajnokságon pedig sporttörténelmi pillanatoknak lehettünk szemtanúi, hiszen az U15-ös és az U20-as csapat tagjai nemcsak a csapat és egyéni  világbajnoki címet zsebelték be, de az egyéni dobogót is kisajátította mind a két csapatunk, sőt az U20-as csapat tökéletes versenyt tudhatott magáénak, hiszen még a negyedik helyezett is hazai versenyző lett. 

Világbajnok csapataink: U15-ös válogatott, U20-as válogatott, Free Style Method Feeder válogatott, Masters válogatott.

Egyéni világbajnok: Lőrincz Benedek (U15), Vidó Roland (U20), Bakó Péter (Free Style Method Feeder), Ambrus Tibor (Masters).

Ezek a fantasztikus eredmények, melyek kétségkívül új dimenzióba helyezték hazánk horgász versenysportját, nem jöhettek volna létre a versenyzők, a kapitányok, segítők, sportvezetők, támogatók munkája nélkül. 

Idén minden eddiginél több támogató vett részt a Magyar Csapat támogatási programban, ami természetesen azt is jelentette, hogy az eddigi legmagasabb támogatási összeg gyűlt össze. Összesen 30 támogató, mintegy 28 250 000 Ft-tal járult hozzá a fent említett fantasztikus eredményekhez. Nem lehetünk ezért elég hálásak nektek.

Őszintén reméljük, hogy jövőre is számíthatunk az együttműködésetekre. Remélhetőleg jövőre is minimum ilyen szép eredményekről számolhatunk be, de természetesen az ember mindig szeretne fejlődni, így bár nem szeretnénk telhetetlenek lenni, de a cél természetesen a fejlődés, ezért abban bízunk, hogy jövőre még az idei csodálatos eredménysort is sikerül majd felülmúlni. Az egész hazai horgászközösség nevében köszönjük az idei esztendőben nyújtott munkátokat, támogatásotokat.

Újra jön a karácsony, a nagy fenyőillatú családi ünnep, majd beköszönt az év végi számvetések ideje is. Ajándék? A legnagyobb ajándék az, ha mindenki ott ül a fa alatt, mint egy évvel ezelőtt... Az igazi áldás pedig akkor jön el, ha végleg visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba, de közben tanultunk az elmúlt két év történéseiből is. Mit is kívánhatnánk ezután az elkövetkező évre? Egészséget, szeretet, hitet, bizalmat, biztonságot, nyugalmat és a mindennapi élet apró örömeit. A család szeretetét, a barátság, a közösség élményét, sok-sok szabadidőt, benne csokorba kötve a kék eget, a vízpart össze nem téveszthető illatát és a sikeres halfogást, majd annak kegyelmi állapotát. Együtt, összefogva minden sikerülhet és ha teszünk érte akkor sikerülni is fog. Áldott karácsonyt, boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Dr. Szűcs Lajos elnök

Budapest, 2021. 12. 08.