A Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség (FIPSed) 2021. november 13–14-én első alkalommal rendezte meg a trout area világbajnokságot Olaszországban. Ezzel egy új szakág indult útjára – amihez, ha Magyarország is szeretne csatlakozni –, akkor szükség lesz országos bajnokságra is, hiszen a világbajnokságra csak így lehet majd indulási jogot szerezni. Ezért a MOHOSZ OVHB 2021-ben meghirdette az I. Trout Area Országos Bajnokságot, ahol két selejtezőből lehetett bejutni a november végi döntőbe. A két selejtezőre 2021. október 30–31-én Győrben az MMX-tavon és 2021. november 6–7-én, Nyírpazonyban került sor.

Az győri helyszínen 31, a nyírpazonyi selejtezőn 18 versenyző űzte a pisztrángokat. Míg az előbbin gyönyörű őszi napsütés fogadta a mezőnyt, addig az utóbbi helyszínen már hamisítatlan novemberi esős-hűvös időjárásban kellett horgászni. A verseny lényege röviden, hogy a pisztrángokkal telepített tó körül párosával horgásznak a versenyzők, ahol a párosok egymás között mintegy párbajt vívnak, és a győzelem vagy vereség, illetve a döntetlenek alapján kapnak pontokat. Ezeket a pontokat kell több etapban, más-más ellenfél legyőzésével gyűjteni, hogy a végén egy izgalmas döntőpárbajban győztesként emelhesse fel a legjobb a trófeát. A horgászat pergetőmódszerrel történik, ahol kizárólag fém műcsalikat és apró wobblereket lehet használni, a plasztik műcsalik használata tilos. A verseny pörgős, nagyon izgalmas. Azok, akik ráéreznek az ízére, hamar rabjai lesznek ennek a műfajnak. (A trout area részletesebb bemutatásáról később megjelenik majd egy kis összefoglaló.)
A selejtezőkön lelkes kezdők és a módszert már régóta űző nagy tapasztalattal bíró versenyzők egyaránt indultak. A rutin persze nagyon sokat számított, de akár egy a versennyel most ismerkedő horgásznak is lehettek szép pillanatai. A két selejtező rendben lezajlott, így kialakult a döntősök köre is.

A két selejtezőből 32 versenyző jutott a döntőbe, amire 2021. november 27–28-án kerül sor Győrben, az MMX-tavon.

Győr, MMX-tó selejtező végeredménye: 1. Pankotay Gellért 2. Ihász Tibor 3. Karádi László.

Nyírpazony selejtező végeredménye: 1. Erdélyi Norbert, 2. Plank Zoltán 3. Radácsi Gábor.

A döntőbe jutott versenyzők névsora: Ambrus Huba, Antal Gábor, Bálint Tamás, Bankos Zoltán Mihály, Böde Gábor, Erdélyi Norbert, Ertl Antal, Fórizs János, Frigy Benedek, Gégény Viktor, Hajcsák Péter, Horváth Tamás, Ihász Tibor, Kálmán Zoltán, Karádi László János, Kovács János, Lábas Sándor, Lehel Iván, Oláh Péter, Pankotay Gellért, Pankotayné Kálmán Anikó, Plank Zoltán, Radácsi Gábor, Rohrbeck Rudolf, Simon Zoltán, Szabó Dániel László, Szeregnyi László, Szilágyi Zoltán, Szöke József, Takács László, Tapondi Nándor, Virág Balázs.