A street fishing egy fiatal szakág, amelynek az a lényege, hogy városi környezetben, a településeket átszelő csatornák, folyók, patakok adta helyszíneken egy könnyű pergetőfelszereléssel barangolva kell becserkészni a halakat. Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban rendkívül népszerű ez a horgászat, de hazánkban is vannak hódolói ennek a sportos, elsősorban a fiatalok körében népszerű stílusnak.

Idén első alkalommal került megrendezésre a street fishing pergető országos bajnokság. A megmérettetésre 2021. október 24-én, a Duna fővárosi szakaszán került sor. A bajnokság háromfős csapatverseny, amelyben a csapat tagjainak összetett eredménye alapján alakul ki a végső sorrend. A versenyzők együtt vagy egymástól eltávolodva horgásznak, fogásaikat egy erre a célra fejlesztett applikáción keresztül töltik fel az értékeléshez. A rögzített halak együttes hossza határozza meg a végeredményt. Minden elért centiméter egy pontot ér. A csapatoknak rendszeresen jelentkezniük kell az ellenőrzőpontokon, de alapvetően egy szabad stílusú, kevésbé kötött versenyről beszélhetünk. Az I. Street Fishing Pergető OB versenypályáját a budai oldalon, az Erzsébet és a Rákóczi híd közötti szakaszon jelölték ki a szervezők. Kora reggel már gyülekeztek a versenyzők, akik egy rövid eligazítás és a szabályismertetés után gyalog indultak el a versenypályára. Röviddel a kezdés után már érkeztek is a fényképek a fogásokról, amelyeket a versenyzők maguk mértek le és töltöttek fel a MOHOSZ Ranglista rendszerébe. A Duna nem tartozik a könnyű versenypályák közé. Az erős sodrás, a változatos mederalakulatok különösen megnehezítik a horgászatot. A mezőny többsége a part menti sávot próbálta meghorgászni, főleg az akadók és a kikötött hajók közötti részt tartották eredményesnek, azonban a nagyobb testű példányok a parttól távol eső, nehezen megdobható távolságban akadtak horogra.
A versenyen az Öregfiúk csapata (Gégény Viktor, Szilágyi Zoltán, Fürtös Attila) érzett rá a legjobban a dunai pergetésre. Főleg nagy távolságból – bevállalva a rengeteg leakadást és ezzel járó beszakadást is –, tudtak szép jászokat és balinokat partra segíteni. Összesen 8 halat fogva 369 ponttal magabiztosan nyerték meg a bajnokságot, és emelhették magasba a vándorserleget. A második helyen a Baranya Team (Füles József, Muth László, Szokol István) végzett 2 hallal, 71 ponttal, míg a bronzérmet a Mátrai Pergetők (Antal Gábor, Dávid Ferenc, Oláh Péter) szerezte meg 3 halat fogva és 61 pontot gyűjtve.
Részletes eredmények: https://ranglista.mohosz.hu/public/verdets?vid=572
A bajnokságról készített videó (benne a győztesekkel készített beszélgetés) elérhető az alábbi linkre kattintva: https://youtu.be/wEqjtGibnSs