A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

Method feeder egyéni országos bajnok 2021: Bakó Péter   

A VI. Method Feeder Országos Bajnokság (MFOB) döntőjén, augusztus 6-án egy olyan sajnálatos és bizonyított esemény (a fogott halak mérlegelés előtti részbeni visszaengedése) következett be, amely alkalmas volt a végső eredmény, a bajnoki cím befolyásolására is.  A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a létszámában töretlenül fejlődő, jelenleg világelső magyar horgászsport tisztasága érdekében a leghatározottabban fellép minden olyan cselekmény ellen, amely ellentmond a sportszerűség, a horgászetika alapelveinek és bármilyen formában alkalmas a horgászsport hitelének, népszerűségének csorbítására. Ezen cél jegyében a Horgászsport Döntőbizottság (HSDB) lefolytatta eljárását és a mai napon – fellebbezés hiányában – jogerőssé is vált döntésével, a szükséges és egyben elégséges, ezáltal arányos fegyelmi büntetés alkalmazásával, véleményünk szerint a szélesebb közvélemény számára is megnyugtató módon lezárta az ügyet. 

Miként a díjkiosztón a szövetségi kapitány által azonnal bejelentésre került, a kihirdetett országos bajnoki eredmények a benyújtott óvás és annak elfogadása alapján nem voltak hivatalosnak tekinthetők, mert a döntő 2. fordulóját követően az azonnal kizárt versenyző az egyéni értékelés ellenére is egy gyártói-forgalmazói rendszerben működő egységes csapat tagjaként, valószínűsíthetően taktikai megbeszélés alapján követte el a korábban már szákba került halak részleges visszaengedését azon információ alapján, hogy a fogott mennyiséggel megelőzné azt a csapattársat, akinek az eredménye a csapatérdek alapján preferált és segítendő. Az érintett csapat tulajdonosa nyilvános közleményben jelentette be, hogy a sajnálattal értesült az eseményről és – elnézést kérve a verseny résztvevőitől – egyetért a vizsgálattal, egyben felkérte az érintett versenyzőt, hogy a díjakat szolgáltassa vissza és a vizsgálat lezárásáig a bajnoki címet ne használja. A díjkiosztót követően az érintettek írásban is nyilatkoztak, majd együttműködtek az eljárásban, amely a mai napon lezárult. Tekintettel arra a körülményre, hogy az eljárás alá vont személyek a fegyelmi felelősségüket elismerték a HSDB tárgyalás és további bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül hozta meg határozatát.

A HSDB jogerős döntésével a Sporttörvény 12. § (5) bekezdés a) pontja alkalmazásával a MFOB döntője eredményének tiltott befolyásolása miatt S. D. L. sportfegyelmi eljárás alá vont személyt 2 (kettő) évi időtartamra, V. J. sportfegyelmi eljárás alá vont személyt 1 (egy) évi időtartamra eltiltotta a FIPSed és a MOHOSZ versenyrendszerében szervezett vagy a versenynaptárában egyébként szereplő versenyen való részvételtől. A MOHOSZ HSDB V. J. MFOB-n elért eredményét egyben megsemmisítette. Ezen döntés értelmében 2021-ben method feeder egyéni országos bajnok Bakó Péter, az ezüstérmes Tóth Bálint, a bronzérmes Bodzsár Norbert Márk. A végleges eredménylistát a MOHOSZ HSSZI fogja közzétenni, a bajnok pedig a MOHOSZ központjában veszi majd át az érmet és a trófeát.

A HSDB indokolásában kinyilvánította, hogy valamennyi sportágban, így a versenyhorgászatban is alapvető fontosságú a sportszerű, tiszta versenyzés szabályainak betartása és betartatása, ugyanis a verseny tisztaságának sérelme alapjaiban ássa alá a horgászversenyzés lényegét. A hasonló esetek elkerülése érdekében a HSDB az Országos Versenyhorgász Bizottság bevonásával megkezdte a horgászsport általános versenyszabályzatainak, etikai és fegyelmi szabályzatának felülvizsgálatát, azok 2022. évi sportszezonra történő megújítását is. E felkérést az is indokolta, hogy a gyakorlatban a versenysport támogatása természetesen a horgászcikk, etetőanyag, csali gyártás és forgalmazás üzleti érdekeinek érvényesülését is szolgálja, ezért az elmúlt időszakban gyakoribbá vált a bajnokságokon olyan szervezett taktikai elemek megjelenése, melyeket engedélyezési vagy tiltási, kapcsoltan szankcionálási oldalról még nem teljesen követtek, követhettek le az aktuális szabályzatok.

A MOHOSZ továbbra elkötelezett a horgász versenysport fejlesztése és finanszírozása, színvonalának megőrzése tárgyában, de annak az elvnek a következetes érvényesítésében is, hogy az országos és a jövőre kialakítandó hivatalos területi bajnokságokon való részvétel mindenkor lehetőleg egyenlő, vagy legalább reális esélyeket kínáljon azoknak is, akik nem rendelkeznek jelentős támogatói háttérrel. A horgászsport mindenkié!

MOHOSZ OHSZK, MOHOSZ HSDB

Budapest, 2021. szeptember 1.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!