A fogások és a nevezések számának tekintetében is rekord született az idei XIII. Pontyfogó Országos bajnokságon, hiszen 13 klub 39 párosa adta le nevezését a három fordulóra.

Az indulók számának növekedésével hamar világossá vált, hogy csak a Kaposvár melletti Deseda-tó adhat otthont a versenynek. Ez a pálya a mezőny nagy részének ismerős volt, hiszen az eddigi OB-k több fordulója is itt került megrendezésre. Az előzetes információk alapján kiderült, hogy egy összetett horgászatot igénylő vízről van szó, ez kitartásra és gondolkodásra készteti a pontyhorgászokat. 

Az „A” szektor a 67-es út felőli partszakaszon került kijelölésre, amit szinte minden csapat esélyesebbnek és főképp halban gazdagabbnak ítélt meg. Az úgynevezett „Szőlőhegy” (B szektor) változatos, de jól ismert pályaszakasz a horgászok körében. Itt már gyakran találkozhatunk akadókkal és kagylópadokkal. A „C” szektorról alig volt információnk, hiszen a 2017-es VB óta nem horgászott itt az OB mezőnye. A csütörtök reggeli megnyitó egy rövid kapitányi értekezlettel kezdődött, ahol Haraszkó Csaba szövetségi kapitány és a klubok csapatvezetői megvitatták a szükséges technikai kérdéseket. A sorsolás után a versenyzők elfoglalhatták a számukra kisorsolt boxokat, majd ezt követően 12:00-kor dudaszóra elindult az első forduló. Röviddel a kezdés után megjelentek az első értékelhető halak is, sőt már 10 kiló feletti fogásokról is beszámoltak a versenybírók. Igazán biztató eredményeket mutatott az első éjszakát követő reggeli mérlegelés, hiszen több helyen hat-hét db egyenként 5 kilós átlagsúlyú halat is sikerült fogniuk a csapatoknak. Általánosságban elmondható, hogy csak néhány csapat alakított ki partközeli etetést a könnyebben megfogható, de kisebb halaknak kedvezve, a többiek jellemzően a parttól távoli 130-150 méteres távolságokra horgásztak. A távok megválasztása meghatározó döntés volt a csapatok részéről, hiszen bentről kevesebb, de nagyobb átlagsúlyú hal volt várható, viszont a partközeli etetésre a kisebb testű pontyok hamarabb megérkeztek ,és ezekből jelentős súlyt lehetett fogni a továbbjutáshoz. Viszont azok a halak, amelyek nem érték el az 1500 g-os mérlegelési határt nem számítottak bele a végső értékelésbe. Az idő előrehaladtával a fogási eredmények egyre gyarapodtak, és a 39 páros fogásai között is egyre csökkent a különbség. Egy-egy hal megfogása akár csapatszinten is átalakíthatta az eredményeket. A verseny alakulása jó ideig nyitott volt, mivel az utolsó éjszaka alapján a szektor végén lévő csapatok néhány nagyobb testű hallal, akár két-három helyezési számot is javíthattak. A versenyszabályzat szerint nehézetetést – azaz spombozást és parittyázást – csak 7 és 19 óra között lehetett végezni, ezért az utolsó éjszaka előtt nagyon nehéz döntés előtt álltak a csapatok az etetés mennyiségét és milyenségét illetően. 19 óra után már csak a dobócsövek suhogásától volt hangos a pálya, hiszen az elemi erővel „kilőtt” bojliknak hatalmas távolságokra kellett eljutniuk. A pálya mögötti kerékpárút nem a turisták, hanem a segítők miatt volt forgalmas, hiszen a VB-hez hasonlóan minden csapat „külsős” embere törekedett a legtöbb információ beszerzésére a konkurens csapatoktól, amivel értékes pontokat szerezhettek a csapatuknak. A legfontosabb látnivaló az volt, hogy ki milyen távolságra horgászik, milyen szereléken mivel csalizik, hogyan etet stb. A verseny utolsó perceiben az eredmények összesítéséig ment az esélylatolgatás, hogy ki hol végzett és hány pontot visz a következő fordulóba.
Az eredményhirdetésnél az első három helyezett klub a 6-6 versenyzője serlegeket kapott.

2021 13.OB Ponty

Az I. forduló végeredménye: https://ranglista.mohosz.hu/public/verdets?vid=514&fbclid=IwAR0Q2RszZDBmu_gcuZaPmIYFTBCA5okJY_nEo3CaEkFqA9WyyUnVMnRknng