Változatos medrű és halfaunájú helyszínen, május 8–9-én zajlott a Csónakos Pergetők Országos Bajnokság I. és II. fordulója. A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág nem ismeretlen a pergetőhorgászok körében, hiszen a régi folyómederben a változó mederalakulatok és tereptárgyak között történő horgászat igazi kihívás számukra.

Talán ekkor volt az első igazán tavaszias hétvége. Az erős szelet leszámítva napsütéses időjárás fogadta a versenyzőket. Az erős napfény és a kristálytiszta víz nagyon fontos tényező a csaliválasztásban, hiszen a mezőny nagy része fő célhalnak a balint választotta, amely köztudottan kevésbé kedveli a csillogó csalikat.

A Rózsasziget makádi szakaszán gyülekezett a 41 páros és a csónakok vízre helyezése után azonnal megkezdődött a botok összeállítása és a célhalakra leginkább illő csalik kiválogatása. Az előző napon kihirdetett indulási rajtlista alapján felsorakoztak a csónakok, majd ezt követően pontosan 8 órakor elindult az első turnus, hogy elfoglalhassák kiválasztott helyeiket. Öt perc kihagyással a 2. majd szintén 5 perc késleltetéssel a 3. csoport tagjai is elfoglalhatták pozíciójukat.

Az edzéseken tapasztaltaknak megfelelően zömével az 50-60 cm átlaghosszúságú balinok voltak a pálya fő célhalai, amit egy-két nagyobb harcsa és süllő megfogása színesített. A mezőny szinte egy pontra koncentrálódott, hiszen mindenki ott próbálkozott, ahol a ravasz őnök mutatkoztak. Kötelező érvényű szabály, hogy a csónakok között 50 méteres távolságot kell tartani, ezért fontos, hogy a jobb helyeket a versenyzők időben foglalják el. A versenyzőknek a saját horgászatuk mellett a többieket is figyelniük kellett. Ha valaki feltűnően sok halat fog rövid idő alatt akkor érdemes gyorsan helyet változtatni. Így volt ez az első forduló végén, amikor 10-15 csónak a sziget előtti szakaszra sietett, hogy a maradék időben minél több halat tudjanak még ott fogni

A második forduló reggelén már sokkal visszafogottabb volt a mezőny, mindenki a sziget előtti helyeken kezdte meg a horgászatot. Röviddel kezdés után a Bosánszky Péter – Gégény Viktor páros egy 91 cm-es csukát szákolhatott. A nap folyamán felerősödő déli szél kissé átalakította a pálya haltérképét, hiszen a helyiek elmondása szerint ez nem kedvez a pergetőhorgászatnak, főleg nem az előző nap legaktívabb balinoknak. Mivel ez a pálya az előző naptól eltérően nem adta kellőképpen a halat, látványosan szétszóródtak a csapatok a közel 4 km-es pályán. Röviddel a forduló vége előtt kaptak értesítést a mérlegelők, hogy a Dancsosi Miklós – Varga Pál páros egy 82 centis süllőt fogott, amellyel hatalmasat léptek előre a végelszámolásban, köszönhetően a négyzetre emeléses szabálynak. Ennek az a lényege, hogy a fogott halak hosszát négyzetre emelik, így a nagyobb halak értékesebbé válnak. „Kockáztattunk, hiszen mi süllőzésben vagyunk jók, ezért megpróbáltuk a nagyobb példányokat megfogni”– nyilatkozták az eredményhirdetést követően.

Eredmények: 

I. forduló 

1. hely Fazekas Barnabás – Varga Levente

2. hely Barna Péter – Szívós Gyula

3. hely Antal Gábor – Kürti Tibor

XIX._Csonakos_Pergeto_OB_1-2._fordulo_dobogo_-_1.jpg

II. forduló

1. hely Dancsosi Miklós – Varga Pál

2. hely Oláh Péter – Tóth László

3. hely Enzsöl Gábor – Mérten András

XIX._Csonakos_Pergeto_OB_1-2._fordulo_dobogo_-_2.jpg

Részletes eredmények: https://ranglista.mohosz.hu/public/verdets?vid=507

A bajnokág 2021. július 16–18-án a Duna kulcsi szakaszán folytatódik a III. és a IV. fordulóval.