Horgászt próbáló hétvége. Április 17–18-án megkezdődött a methodosok országos bajnoksága. Négy helyszínen – Maconkai-víztározó, Abért-tó, Ötös-Hárs-víztározó és Palotavárosi Felső-tó – 144 elszánt versenyző küzdött az elemekkel, a halakkal és egymással.

A felsorolás valóban helytálló, hiszen leginkább az időjárással kellett megküzdeni. Ilyen hideg, kellemetlenül szeles, esős áprilisi hétvége nagyon régen volt. Azt tudjuk, hogy április még szeszélyes, de hogy ennyire? Ezen a hétvégén bizony előkerültek a termoruhák, és az edzésnapokat megelőző nagymennyiségű csapadék is rányomta a bélyegét a felkészülésre, hiszen volt olyan helyszín, amit autóval nem lehetett megközelíteni, de olyan is, ahol az esőzés miatt még a pályát is át kellett helyezni a tó másik részére. A vírus is többször közbeszólt, hiszen sajnos érkeztek lemondások, visszalépések még az utolsó pillanatban is, ki karanténba került, ki az oltás miatt volt kénytelen távol maradni a bajnokságtól. Minden nehézség ellenére végül a négy helyszínen 144-en várták a rendhagyó, 11 órai kezdést. Számítani lehetett arra, hogy a rendkívül hideg idő és a még hidegebb, 7-8 Celsius-fokos vízhőmérséklet nem fog tetszeni a halaknak. 

VI._MFOB_selejtező_ABÉRT_-_1.jpeg

A sorsolás minden helyszínre online, videóra rögzített módon történt. A MOHOSZ Facebook oldalán reggel 7 órakor mindenki megnézhette a sorsolás menetét, majd a ranglistára is felkerültek a kisorsolt helyek. Nem csak a rendhagyó sorsolásban volt más a most indult bajnokság. Számos szigorú intézkedést kellett hozni annak érdekében, hogy mindenki biztonságban végighorgászhassa a két fordulót. Ezeket az intézkedéseket mindenki betartotta, köszönet jár a fegyelmezett mezőnynek. 

VI._MFOB_selejtező_MACONKA_-_15.jpeg

Mi volt a helyzet a halakkal? 

Azok a pályák, ahol a pontyok voltak a fő célhalak, megmakacsolták magukat. A hideg miatt sokkal kevesebb potyka akadt horogra, mint amire számítani lehetett. Szerencsére a dévérkeszegek, a kárászok kevésbé foglalkoztak a rossz időjárással, és akik ügyesen tudtak váltani és finomítani, most sem maradtak hal nélkül. A fogások elmaradtak a nyáron megszokott methodos versenyek eredményeitől, de most is voltak kiugróan szép fogások, és egyenletesen muzsikáló versenyhelyszínek is, ahol kiélezett küzdelemben, sokszor csak grammokon múlt a jobb helyezés. A haltartók néhol túlcsordultak – néhány versenyző esetében több került a haltartóba – a maximálisan tárolható 20 kg halnál –, ami akár a továbbjutás lehetőségének elvesztésével is járhatott, hiszen hiába fogott valaki 25 kg-ot, ha azt egyetlen haltartóban vitte fel a mérlegelőknek. Ilyenkor bizony a neve mellé csak 20 kg-ot írtak be a szigorú pályabírók. Erre érdemes odafigyelni a még hátralévő selejtezőn indulóknak is. Más probléma nem adódott, rendben lezajlott az első selejtezők köre, minden versenyzőnek jár az elismerés, hogy végigcsinálta ezt a nehéz hétvégét. Az eredmények megtekinthetők a www.ranglista.mohosz.hu oldalon. A selejtezőkből továbbjutók köre az utolsó selejtező lezárása után derül ki, addig még lehet izgulni. 

VI._MFOB_selejtező_PALOTAVÁROS_-_1.jpeg

A folytatás április 24–25-én Kiskunhalason az Ezüst-tavon, Gyulán a Munkácsy-tavon, Debrecen mellett a Látóképi-víztározón és Lukácsházán az Abért-tavon következik. Reméljük, hogy picit jobb idő lesz és már csak a halakkal és egymással kell megküzdenie a versenyzőknek.

VI._MFOB_selejtező_Nagybajom_-_7.jpeg