A XX. Csónakos Pergető OB utolsó 3 fordulója a Tisza-tó abádszalóki szakaszára lett meghirdetve. A város strandján kijelölt bázis ideálisnak tűnt, egészen addig, míg le nem csapott az első versenynap előtti éjszaka egy szélvihar. Úgy tűnt, hogy a szél elfújja a fordulókat, de szerencsére nem így történt.

 XX.CSPOB ASZALÓK 132

A Tisza-tó hullámai magasra csaptak pénteken. Az előző napon az edzés után a strand homokjára kihúzott csónakok közül sok megtelt a viharos erejű szél korbácsolta hullámok miatt. A 4. fordulót így a csónakok mentésével, és azok helyrehozatlával kellett indítani.

XX.CSPOB ASZALÓK 35

A versenybizottság - egyébként nagyon helyesen - úgy döntött, hogy nem engedi vízre a mezőnyt, hanem az elhalasztott fordulót másnap két rövidített etappal fogják pótolni, majd vasárnap egy teljes értékű versenynappal tesdzik teljessé a hatfordulós bajnokságot. A mezőny elfogadta és megértette a döntést, hiszen látták, hogy a 30-40 km/h-ás szél nem játék. A szél erőssége szerencsére másnap alább hagyott, sőt, gyönyörű idő várta a mezőnyt az elkövetkező két napban. A csónakok annak rendje és módja szerint a kisorsolt indulási rácsnak köszönhetően kihajóztak a versenypályára, ami magába foglalta az abádszalóki öböl legjavát. Egyedül a csónakkikötők és befolyó zsilipek voltak kizárva a pályából.

XX.CSPOB ASZALÓK 56

A csónakokban gyorsan forogtak az orsók, ami azt jelezte, hogy a mezőny többsége a balinozásban látta a megoldást. Jöttek is szépen az őnök, de voltak holt időszakok, amikor sügerezéssel, vagy éppen egy kockázatosnak tűnő váltással süllőzéssel kellett tartani a tempót. A hínár mellől, vagy a hínármezők foltjaiból is jöttek a balinok, de voltak, akik a strand közelségében a törésről szedegették a kősüllőket. Egy-egy busa is felaggatta magát a wobblerek horgaira, a versenyzők nem kis bosszúságára, hiszen a nem értékelhető fajok közé voltak sorolva a Tisza-tóban is nagy számban fellelhető plankton evők.

XX.CSPOB ASZALÓK 61

A bajnokság végül rendben lezajlott, halakban sem volt hiány, és nagy küzdelemben végül megszülettek a dobogós helyezések is. A díjátadó ünnepségen átadásra kerültek az egyes fordulókban legeredményesebbeknek járó serlegek, de a legnagyobb izgalom a bajnoki cím sorsának alakulását kísérte. Ebben az évben új bajnokokat avattunk, hiszen a Lukácsa Donát–Szirtes Marcell párosnak sikerült megnyernie a bajnokságot, így egy évig ők őrizhetik a vándorserleget. A páros ebben a felállásban az első bajnokságán indult el, sőt Marcellnek ez volt az első OB-ja, de csapattársának is még csak a 3. OB-ja volt ez, így különösen szép munka volt a srácoktól ez a szép eredmény.

XX.CSPOB ASZALÓK 21

Második helyen a nagyot hajrázó és hatalmas versenyrutinnal bíró Gégény Viktor–Bosányszky Péter duó végzett, míg a harmadik helyezett a bajnokságon rendre dobogós helyen végző, a pályákra nagyon felkészülő Szarka-Kovács Tamás–Brogyay Péter Pál kettős lett. Példájuk is mutatja, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét!

XX.CSPOB ASZALÓK 17

Gratulálunk minden résztvevőnek, jövőre találkozzunk újból a XXI. CSPOB-én!

 

Abádszalók 4. forduló 

Abádszalók 5. forduló

Abádszalók 6. forduló

XX. Csónakos OB összetett