2023. július 8–9-én Szerbiában Bela Crkva (Fehértemplom) település mellett, a Kajtasovo-csatornán rendezte meg a FIPSed a XII. Feeder Világbajnokságot.

A vébére 27 nemzet válogatottja érkezett meg, köztük a Dél-afrikai Köztársaság és Kazahsztán csapata is. A legesélyesebb angol, belga, holland, német, lengyel és magyar csapatok mellett jó volt látni, hogy bővül a részt vevők köre. A versenypálya közvetlen összeköttetésben van a Dunával. A keszegfélék, a kárászok, a törpeharcsák mellett rengeteg busával is kellett számolni, ami azért zavaró, mert ez a halfaj nem számított bele az értékelésbe.

12.FeederVB_2023_kötelező_edzés_-_13.jpg

A magyar csapat (Szénási Béla kapitány, Kocsis László másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető, Bakó Péter, Erdei Attila Csaba, Sivák Mátyás, Sipos Gábor, Szabó Bence, Walter Tamás versenyzők, Barna Szilárd, Balog Áron, Borda Zsolt, Simon Zoltán, Varsányi Miklós segítők) a hét elején kezdte meg az érdemi felkészülést a versenyre. A szombati napra azzal az elképzeléssel ült le a csapat, hogy a negyvenméteres távon történő törpeharcsa-horgászat lesz a célravezető, de ezt az elképzelést hamar felülírta a valóság. Történt ugyanis, hogy az egész héten jól és stabilan fogható törpeharcsa-állomány megcsappant, és helyette a rövidebb, 10-12 méteres távon történő fehérhalazás volt az eredményes úgy, hogy közben a benti törpés etetést is kezelni kellett.

12.FeederVB_2023_1._forduló_-_3_1.jpg

Versenyzőink jól alkalmazkodtak a váratlan fordulathoz és a nagyon nehéz – néhol reménytelennek tűnő – forduló második felére megkezdték a felzárkózást. Bakó Péter és Erdei Attila Csaba egy-egy kiló feletti hallal biztosították be a szektor egyest és kettest, Sivák Mátyás szép kárászozással nyerte szektorát, Szabó Bence és Walter Tamás 8 és 7 ponttal zártak. A csapat Az első forduló után az élen az angolok, a második helyen a hollandok álltak, a magyar csapat nagyon szoros versenyben a harmadik helyen követte őket. Az utánunk következő csapatok sem voltak nagyon lemaradva, így sok múlt a második napon. Ebben a fordulóban egészen jól sikerült a sorsolás, Erdei Attila Csaba az A szektorban, Sipos Gábor (Szabó Bence cseréjeként) a B, Walter Tamás a C szektorban, Bakó Péter a D-ben, míg Sivák Mátyás az E szektorban készült a folytatásra.

12.FeederVB_2023_1._forduló_-_34.jpg
A második forduló első órájában után úgy tűnt, hogy összeomlott a pálya. Elvétve lehetett csak halat fogni. Szerencsére Bakó Péter egy nagy kárásszal nyitott, Walter Tamásnak is horogra akadt egy 60 dekás pontyocska, de a többieknél nehezen indult be a verkli. Az előző nap tapasztalataiból kiindulva sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a csapat a rövid távú horgászatra és törpére is 40 méternél közelebb alakították ki az etetéseiket. Nyögvenyelősen ment a halfogás, de szép lassan kezdett összeállni a horgászat. A mérlegelésnél nagy volt az izgalom. Erdei Attila Csaba 3 ponttal, Sipos Gábor 4 ponttal, Walter Tamás 1 ponttal, Bakó Péter 1 ponttal, Sivák Mátyás 4 ponttal zárta a fordulót. Ez összesen 13 pont, így az előző napi 19 pont után a magyar csapat nagyot hajrázva megszerezte a második csapatvilágbajnoki címét. Mindenki boldogan vetette magát a vízbe, és gyűjtötte be a gratulációkat.

12.FeederVB_2023_2._forduló_-_16.jpg

12.FeederVB_2023_2._forduló_-_26.jpg


Csapateredmények
1. Magyarország (32 pont), 2. Hollandia (36 pont), 3. Anglia (38 pont)

Egyéni eredmények
1. Frederick Wouters (Belgium), 2. Krisjanis Lisovskis (Lettország), 3. Felix Scheuermann (Németország), 4. Remigiusz Zielonka (Lengyelország), 5. Bakó Péter (Magyarország).

Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.665520528946891&type=3