MOHOSZ hu 728x90 2

Log in

Kis régészek ragadtak pecabotot

Május 20-án leendő régészek ismerkedtek  a horgászat múltjával és jelenével. A Nyíregyházi Apáczai Csere János és a Jókai Mór Református Általános Iskola 53 tanulója vett részt a Jósa András Múzeum egyhetes régészeti táborában. A szerdai foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek az ősember halfogó eszközeivel és az ókor, valamint a középkor egyre fejlettebb horgászkészségeivel.

régészeti tábor08.jpg
 
Fából elkészítettük a halpecek egy mai változatát, amelyhez zsinórként egy lófarok szőrzetét használtuk fel. Megvizsgáltuk a múlt század híres mogyorófa vesszőből, cérnából, lúdtollból és gombostűből készült bot horgászkészségét, amely már a gyakorlatban is bizonyította fogósságát. Kiscsoportokban ismerkedtek a gyerekek a halakkal, gyakorolhatták a horogkötést, és a célba dobó feladatokon keresztül az etetés és a horog célba juttatásának technikáját. A legnagyobb sikere mégis a horgászatnak és az első kifogott halaknak volt. Szerencsére az időjárás és a halak kapókedve is a kis horgászoknak kedvezett.

régészeti tábor113.jpg
 
A horgásznap nagy meglepetése volt, amikor a megyei szövetség részéről minden ifjú horgásznak átadtak egy-egy spiccbotot. A gyerekek többsége így először büszkélkedhet saját pecabottal. Külön köszönet illeti a foglalkozást segítő restaurátorokat, tanárnőket, a feladatok levezénylésében résztvevő régészeket és a horgászatot irányító Pásztor László horgászt.

Banner 468 x 60 px