MOHOSZ hu 728x90 2

Log in

Horgászat külföldön

Horgászati lehetőségek Ausztriában


(Az Osztrák Munkás Horgász Egyesületek Szövetsége (VÖAFV) kiadványa alapján)
Ügyfélfogadás hétfőn és pénteken délelőtt, szerdán délután a szövetség irodájában
Címe: 1080 Lenaugasse 14, bejárat: Schmidgasse 6.
Telefon : (01) 403-21-76,
E-mail cím :

Állami horgászjegyet Bécs tartomány vizeire a következő címen lehet váltani:
1030 Wien, Am Modenapark 2. sz./ a, keddtől-péntekig 8.00 és 11-00 óra között.

Alsó-Ausztria vizeire állami horgászjegyet csak tanfolyam elvégzésével válthatunk. (Felvilágosítás: NÖ Landesfischereiverband, tel. 02742/72968). Állami jegy nélkül területi engedélyt nem állíthatnak ki.

A VÖAFV tagdíja 38,- Euro, ifjúsági 19,- Euro, belépési díj 50,- Euro.
Ifjúságiak és nők nem fizetnek belépési díjat.

 

Terület

Tagok (€)

Vendégek (€)

Napijegyek: május 1. - szeptember 30-ig

Floridsdorf: Duna és Új-Duna 1936,3 - 1931,2 fkm

15

25

Albern: a Duna folyam jobb partja a Dunacsatorna torkolatától a Bécs város határáig (1918,1 fkm. kb. 200 m-re az Albern kikötőtől);bal part az 1919,5 - 1917,4 fkm-ig (kb. 300 m-re a Rohr-híd alatt), az Albern kikötő

15

25

Donaukanal (Dunacsatorna) A Dunacsatorna A nussdorfi sarkantyútól a simmeringi keleti vasúti hídig

15

25

Kuchelauer Hafen: a Duna jobb partja az 1936,3 fkm-től a kuchelaueri kikötő sarkantyújáig (1935,4 fkm), valamint a kikötő teljes területe, kivéve a bekerített területeket

15

25

Napijegyek: január 1 - december 31-ig

Freudenau: A Duna bal partja az 1921,7 fkm-től az 1919,5 fkm-ig; a jobb part a Dunacsatorna torkolatáig

15

25

Orth/Donau (májusban tilalom): Csak a bal part az 1902-1899,8 fkm-ig (korlátozott számban)

15

25

St.Nikola Freienstein: Duna jobb part a 2075,5 - 2066,2 fkm (Freienstein település határáig)

15

25

Krummnussbaum: A Duna jobb partja lefelé Az Erlauf betorkolásáig (2051,9 - 2046,4 fkm)

15

25

Linke Donau Theiß: Bal part az 1996,5 - 1989,5 fkm-ig

15

25

Fürholzteich: Tó kb 2 km-re Persenbeugtól északra

15

30

április 1 - szeptember 30-ig

Donau Arnsdorf Jobb part Gerichtsgraben és Oberkienstoch (2023,5 - 2015,5 fkm között) napi

15

25

Donau Arnsdorf heti

45

80

Donau Aggsbach-Spitz között bal part (2025,5 - 2018,7 fkm) napi

15

25

Donau Aggsbach-Spitz heti

45

80

Donau Spitz-Dürnstein között bal part napi

15

25

Donau Spitz-Dürnstein heti

45

80

Ybbs/Waidhofen pisztrángos május 1 - október 31-ig

40

70

Salzach: pisztrángos, a tavi csatornákkal március 1 - november 30-ig

19

25

KG Hundsdorf tavi csatornák március 1 - november 30-ig

9

13

Donau Rohrbach mindkét part 2163 - 2201,7 fkm napi

10

-

Donau Rohrbach heti

20

-

Donau Rohrbach havi

30

-

Az engedélyek kiadásának előfeltétele az illető tartomány állami horgászjegyének megléte.

Mindazon külföldi horgászok, akik olyan szövetséghez tartoznak, amely a CIPS-nek tagja, a területi engedélyek váltásánál a VÖAFV tagjának számítanak. (A MOHOSZ tagja a CIPS-nek!)


Horgászat Csehországban

Horgászati szabályok 

A Cseh Horgász Szövetség által fenntartott vizeken következő tilalmi idők vannak érvényben: 

szeptember 1. - április 15. sebes pisztráng, pataki szaibling
december 1. - április 15. szivárványos pisztráng
december 1 - június 15. pénzes pér
január 1. - szeptember 30. dunai galóca
január 1. - június 15. balin, süllő, csuka, harcsa

Tilalmi idők természetvédelmi oltalom alatt álló halfajokra vonatkozóan

Éves tilalmi időszak érvényes minden egyes folyami rákfajra. A törvényi előírások szerint egész évben védett halfaj a kecsege, atlanti lazac, fürge cselle, homoki küllő, sújtásos küsz, bagoly keszeg, garda, vágócsík, törpe csík, réti csík, menyhal, tarka géb, botos kölönte, cifra kölönte.

Általános horgászati tilalmak
1. Általános horgászati tilalom van a nem pisztrángos vizeken március 17. és június 14. között. Bizonyos vízterületeken (völgyi tározók, tavak, folyók mellékágai, víztározók, valamint olyan vízgyűjtő területek, amelyek alkalmatlanok a haltelepítésekre). rövidített a tilalmi időszak, mely április 30-ig tart Egyes helyeken viszont ez a tilalom nincs érvényben. Általában a tilalmak mindig az adott területre jellemzőek, vagy vizenként vannak meghatározva.
2. Tilos a horgászat a pisztrángos vizeken április 16. és november 30. között, de dunai galócára lehet horgászni, ha a horgászvizekre vonatkozó listában, horgászrendben valami más speciális előírás nem szerepel.
3. Tilos a pergetés a pisztrángos vizeken szeptember 1. és november 30. között, a dunai galóca kivételével.

Méretkorlátozások

Tilos méreten aluli halat kifogni. Méretkorlátozások a következőek: 

amúr 50 cm
balin 40 cm
süllő 40 cm
ponty 35 cm
compó 20 cm
pénzes pér 30 cm
szilvaorrú keszeg 25 cm
harcsa 90 cm
paduc 25 cm
fejes domolykó 25 cm
jász keszeg 25 cm
angolna 45 cm
sebes pisztráng 25 cm
pataki szaibling 23 cm
szivárványos pisztráng 23 cm
csuka 50 cm
márna 35 cm
dunai galóca 65 cm
A hal méretét Csehországban az orr csúcsától és a farokúszó végéig kell mérni.

Tiltott módszerek

Tilos bármilyen robbanóanyagot, mérget, szigonyt használni, valamint hurkot, bot nélkül felszerelést, villát - a bot tartására. Továbbá tilos alkalmazni olyan fogási technikát, mint a lövés, ütés - jég alatt, a kézzel és a hurokkal való halfogás. Pisztrángfélék horgászatakor tilos csaliként alkalmazni szúnyogot, rovarokat beleértve azok mesterséges változatait is, csak legyezés esetében lehet műlegyet használni. Esetleges kivételekről a horgászrendek, helyszíni tájékoztatók adnak részletes információt.

Tilos ivadékot gyűjteni, elektromos eszközzel halászni, éjszaka mesterséges fényt használni, tilos jég alatt, léken horgászni, halcsapdát, varsát használni erős áramlásban, tilos hálót felállítani a halak vonulási útvonalán, (előtte és mögötte is 50 méter távolságnak kell lenni), valamint horgászfelszerelést, vagy hálót állandó használatra felállítani ott, ahol a távolság kevesebb köztük, mint 50 méter. Tilos továbbá a halat megakadályozni a vándorlási útvonalában. Elektromos halászgépet csak abban az esetben lehet használni, ha az halak mentését célozza. A biztonsági előírásokat azonban mindenhol figyelemmel kell kísérni. Tilos olyan helyeken horgászni, ahol a halak számára van kialakítva búvóhely, egyrészt az alacsony vízszint miatt is, mert káros lehet a víz tisztaságára, vagy vermelőhelyeken, illetve ívási helyeken. Tilos úszózni, ha az úszó nem szorosan a horgászeszköz része.

Speciális helyek megközelítése

Az engedéllyel rendelkezők bemehetnek ilyen helyekre, vízszakaszokra azonban bármilyen kár esetén a felelősség őket terheli.

Egyéb horgászrendi előírások

Minimum 3 méter távolságnak lennie kell két horgász között, amikor úszós szereléket használ, vagy fenekező módszerrel horgászik. Pergetéskor és legyező horgászatkor a két horgász közti távolságnak minimum 20 méternek kell lennie. A horgásznál minden esetben nála kell, hogy legyen az állami horgászjegye, területi engedélye, személyi igazolványa, amikor a hatóság, vagy halászati őr bemutatásra kéri azokat. Bármilyen törvényi és horgászati szabályzás megsértése esetén a halőr jogosult arra, hogy a fogási naplóba feljegyezze a törvénysértést, a horgászrendi vétséget és szankciókat kezdeményezzen.

Vízgazdálkodási és egyéb vízi munkákra vonatkozó fejezet

Tilos horgászni csónakból közel vízi létesítményekhez, vízi közlekedési helyeken, zsilipeknél, védőgátaknál. Töltéseknél egyéb vízi épületeknél, hajóállomásoknál 100 méter a maximális megközelítési távolság. Tilos horgászni közúti és vasúti hidakról.

Csónakos horgászat

A csónakot a hajózási biztonsági előírásoknak megfelelően lehet használni, illetve egyéb szabályokat is figyelembe kell venni. Nem engedélyezett több horgászbot egyidejű használata egy csónakban. Kenukkal, kajakokkal, raftingcsónakokkal, felfújható csónakokkal és más egyéb eszközökkel, amelyek nem horgászcsónakként vannak besorolva, tilos a horgászat.

A nem pisztrángos vizekre vonatkozó szabályok

Horgász-felszerelések, módszerek, csalik és etetőanyag típusok Két bottal és botonként két-két horoggal lehet egyidejűleg horgászni. A pergetés és sleppelés június 16. és december 31. között engedélyezett, élő vagy nem élő csalihalat ebben az időszakban lehet használni. A mérettel védett halakat és pisztrángfélét sem lehet csaliként alkalmazni. A tiltott horgászati módszereket a törvény tartalmazza. Tilos húsalapú etetőanyagot, és tejterméket, valamint automata bevágó felszerelést használni, valamint január 1. és június 15. között tilos csalihalat fogni és csalihallal horgászni. Tilos ágakat levágni a bottartónak. A megfogott halakat csak biztonságos haltartóban lehet tartani.

Horgászati időkorlátok nem pisztrángos vizeken
november, december, január, február 7-17 óráig
március, április, szeptember, október 5(6) - 20(21) óráig
május, június, július, augusztus 3(4) - 23(24) óráig
engedélyezett a horgászat.

Fogási mennyiségek, korlátozások

A fogási naplót kötelező vezetni. A fogási naplót az engedély lejárta után 15 napon belül le kell adni, amennyiben ezt a horgász teszi meg, akkor a következő évre nem kaphat állami horgászjegyet. A halfajokból fogható összes mennyiség maximum 7 kg, amely két darabot tartalmazhat a következő fajokból: ponty, harcsa, csuka, süllő, pisztráng. Ha nem pisztrángos vízben pisztrángot fog valaki, a fogás nem haladhatja meg a 7 kg-ot és csak három darabot lehet egy alkalommal kifogni. Fogás esetén a horgásznak fel kell jegyeznie azt a fogási naplóba - a méretet, dátumot és az időpontot is. Dunai galócából kizárólag csak egy darab fogható évente.

Gyermek és ifjúsági horgászokra vonatkozó szabályok 15 év alatt nem pisztrángos vizeken 1 bottal horgászhatnak. 10 év alatt hivatalos dokumentumok nélkül egy 18 év feletti, engedéllyel rendelkező felnőttel együtt horgászhat a gyermek. A 16 és 18 év közötti ifjúsági horgászokra ugyanolyan szabályok érvényesek, mint a felnőttekre.

Külföldiekre vonatkozó szabályok
A külföldieknek ugyanolyan jogaik vannak a horgászat terén, mint a cseh állampolgároknak. A területi engedélyt az állami horgászjegy megváltásával és bemutatásával lehet vásárolni. Az állami horgászjegyet az adott terület illetékes hivatala adja ki és érvényessége korlátozott ideig tart.

Pisztrángos vizekre vonatkozó szabályok

Horgászati módszerek, felszerelések és etetőanyagok Kizárólag csak egy botot lehet használni pisztráng és pénzes pér horgászatakor. Pisztrángot pergetéssel és legyezéssel lehet fogni. A horgásznak rendelkeznie haltartó szákkal, mérőeszközzel a hal hosszának lemérésére, valamint a horog kíméletes eltávolítása érdekében horog-eltávolító eszközzel.

Tiltott horgászati módszerek és csalik

A vonatkozó törvény fejezetei tartalmazzák a tiltásokat. Tilos: automata horgászeszközt, élő vagy nem élő csalihalat használni. Pergetőhorgászatot szeptember 1. és november 30. között lehet gyakorolni, kivételt jelent a dunai galóca horgászata.

Horgászati időszakok
április 5(6) - 19(20) óráig
május, augusztus 5(6) - 20(21) óráig
június, július 4(5) - 21(22) óráig
március, szeptember, október 7(8) - 17(18) óráig
január, február, november és december 8 - 16 óráig
engedélyezett a horgászat

Horgászat előírások

Pisztrángos vizeken békés halakra horgászva csak két horgászbotot lehet használni. Tilos nem növényi eredetű csalit használni, kivéve műlégy. Ragadozó halak fogása esetén ugyanazon szabályok érvényesek a fogásra és csalikra, mint a pisztrángnál és a békés halaknál. A fogott méretes ragadozó halat nem lehet visszaengedni a pisztrángos vízbe. A pisztrángos vízben való horgászathoz külön pisztrángra szóló engedély szükséges az egyéb iratokon túl. Az engedéllyel rendelkezők egy héten csak három napot horgászhatnak pisztrángrara, a kezdőnapot, és a további napokat jelölni kell az adott vízterületen. A hetijegy 3 alkalmat foglal magában, amely hétfőtől vasárnapig érvényes. Egy nap 4 pisztrángot, valamint pénzes pért lehet elvinni, beleértve továbbá az összes ragadozót is . A 4 darab pisztráng kifogása után az aznapi horgászatot be kell fejezni, és más halfajra sem lehet horgászni. A fogható mennyiség naponta maximum 7 kg halmennyiség, amely nem tartalmazhat kettőnél több pontyot, vagy kettőnél több harcsát. Fel kell jegyezni a horgászat első napját az adott vízterülethez tartozó irodában, halőri házban.

Ifjúsági horgászokra vonatkozó szabályok:
15 év felett 1 egy horgászbottal lehet horgászni egy 18. évét betöltött személy kíséretében, akinek szintén van engedélye. A 15 év alattiak az I. fokozatú horgászvizsga letételével szerezhetnek engedélyt. A következő halfogási technikákat gyakorolhatják: legyező horgászat, pergető horgászat. A 16 és 18 év közötti ifjúsági horgászokra ugyanolyan előírások vonatkoznak, mint a felnőttekre.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Tilos horgászbotot használni a következő vízterületeken: mezőgazdasági vagy ipari célú tevékenységre kialakított vizeken, valamint haltenyésztésre használt tógazdasági területeken.
Minden horgász területi engedéllyel rendelkezőtől elvárt, hogy ismerje a területeket, ahol horgászni kíván és tisztában legyen az adott víz horgászrendjével.

A horgászhelyeket mindig tisztán kell tartani. Tilos szemetelni a vízparton és hulladékokat a vízbe dobni. A horgásztól elvárt, hogy amennyiben szemetet talál a víz környékén, horgászhelyén akkor azt összegyűjtse. Szemetes horgászhelyen jelenlévő horgászt tekintik felelősnek esetleges ellenőrzések során. A terület, amelyet tisztán kell tartani 7 m széles, és 5 m a parttól a horgász helyzetéhez viszonyítva. Az összeszedett szemetet el kell égetni a vízterületen kívül, vagy műanyag zsákba tenni, vagy konténerekben gyűjteni. Tilos tüzet rakni, sátorozni az arra kijelölt helyeken kívül. A különösen alacsony vízállás esetén a horgászat időszakosan tiltott lehet. A tilalmat a vízhasznosító szervezet közzéteszi. Ha olyan horgászati korlátozás van érvényben, amely a közérdeklődés szempontjából is jelentős, azt a szövetség jelenti be, és táblákkal jelzik az adott területeken. A természetes vízszennyeződés tisztításakor, szükség esetén, vagy egyéb munkák során a tilalmat a halászati hasznosító, ill. a vízügyi kezelő hirdeti ki. A csónakos horgászat esetén fontos betartani a hajózási szabályokat.

ELLENŐRZÉS
A horgászathoz szükséges állami horgászjegy és területi engedélyre, valamint a személyi igazolványra, amelyeket ellenőrzéskor be kell mutatni a halőrnek. Csónakos horgászat közbeni ellenőrzés során, a horgásznak parthoz kell kikötnie, ha azt az ellenőrők kérik. A horgászati szabályok áthágása esetén az ellenőrző szerv jogosult arra, hogy a fogási naplóba feljegyezze a törvénysértést és szankciókat kezdeményezzen.

SPORTHORGÁSZAT

Csak az állami horgászjeggyel és az adott víz hasznosítója által kibocsátott területi engedéllyel rendelkezők jogosultak horgászatra a vizeken. A mérettel védett halfajok fogására vonatkozó korlátozások mindig az adott területre érvényes horgászrendben szerepelnek.

Csak az állami horgászjeggyel és az adott víz hasznosítója által kibocsátott területi engedéllyel rendelkezők jogosultak horgászatra a vizeken. A mérettel védett halfajok fogására vonatkozó korlátozások mindig az adott területre érvényes horgászrendben szerepelnek.

CSÓNAKOS HORGÁSZAT
Azok a területek illetve vízszakaszok, ahol megengedett a csónakos horgászat, mindig a horgászatra kijelölt hely hasznosítóitól függenek. Az adott vízterületre vonatkozó horgászrend mindig tartalmazza azt az információt, hogy lehet-e horgászni csónakból, vagy sem. Ha nincs erre utalás, akkor egyértelműen nem lehet.

ETETÉS ÉS CSALIZÁS CSÓNAKBÓL

Tilos csónakból beetetni. A kivételeket az adott vízterületek hasznosítója határozza meg. Ahol megengedett, ott rögzítve van az adott területre vonatkozó előírásokban, ha nem található a horgászrendben, akkor természetesen tilos. Ha a csónakból történő etetés nem megengedett, akkor az vonatkozik az élő csali és etetőanyag etetési tilalmára is.

PERGETŐHORGÁSZAT

A pergetőhorgászat meghatározott időszakban engedélyezett, azonban az időszak a szezon folyamán változhat. A törvény 34. bekezdése feljogosítja az adott vízterület használóit, hogy rendelkezzenek a pergetőhorgászat bizonyos területeken való tiltásáról. Ha tiltás vagy korlátozás van érvényben ezzel kapcsolatban, akkor az meg van határozva a helyi horgászrendben, ha nincs, akkor engedélyezett ez a horgászati mód természetesen az erre kijelölt időszakban a Horgászati Rend szerint.

SLEPPELŐ (VONTATÓ) HORGÁSZAT

A vontatóhorgászat csak csónakból megengedett a kijelölt tavakon, amely a horgászterületre vonatkozó rendben szerepel. A vízterület kezelője behatárolhatja, vagy teljes mértékben kizárhatja ennek a módszernek a használatát.

ÉLŐ CSALIHAL FOGÁSA

Engedélyezett a csalihal-fogó háló (1-2m2), vagy a szák használata a part szélétől 1m-re. Csalihal fogása június 16. és december 31. között engedélyezett. Halat csaliként az előírt minimális mérettel lehet használni, ha az előírt hosszméret is megfelelő. Tilos lazacot, vagy más olyan halfajt élő csaliként alkalmazni, amely védett és a vörös könyv listáján szerepel.

A vízkezelők jogosultak arra, hogy korlátozzák a hálós csalihal fogást ott, ahol egyébként megengedett. Ha tilos ez módszer, akkor az mindig az adott területre vonatkozó horgászrendben megtalálható. Ha nincs erre utalás, akkor engedélyezett. Csalihal - fogó háló használata esetén egy időben horgászbottal nem lehet horgászni. Az élő csalis horgászat során, a csalihalakat csak halaknak megfelelő körülmények között lehet tárolni. Tilos élő csalihalra horgászni pisztrángos vizekben.

VÍZMINŐSÉGVÉDELMI ÖVEZET
A szabály szerint a védelmi zóna a felszíni és víz alatti részek körzetére terjed ki. Általában tilos átjárni az I. osztályú övezeten sporthorgászat céljából. A korlátozott sporthorgászat engedélyezett lehet bizonyos víztározókon speciális engedéllyel.

SZAKMAI TERÜLETEK

A szakterületek tiltott területként vannak megjelölve. Tilos horgászni ezeken a vizeken. Általában ezek a vízterületek haltenyésztésre használják, ezek lehetnek folyók, tavak, tározók. Tilos a sporthorgászat a haltenyésztésre használt vizeken. Ugyanis itt a horgászvizek illetékesei összegyűjthetik az ikrákat szaporításra, és folytathatnak más jellegű gazdálkodást is ezeken a haltelepeken, ahol a sporthorgászat tilos.

FOGOTT HALAK TÁROLÁSA

A halak életben tartásához szükséges, hogy a horgász rendelkezzen olyan tárolóeszközzel, amely megfelelő arra, hogy a halakat sérülésmentesen tárolja. Tilos kopoltyúnál fogva megkötni a halakat, vagy olyan körülmények között tartani, ahol megsérülhet, vagy elpusztulhat. Azokat a halakat érdemes haltartó bárkákban tárolni, amelyeket biztosan meg akarunk tartani. Viszont tilos megosztani ezeket a tárolóhelyeket, és a halakat csak rövid ideig lehet itt tárolni (a fogástól számított 3 napig).

HALAKKAL VALÓ BÁNÁSMÓD

Horgászat során fontos, hogy óvatosan bánjunk a halakkal. Ha nem lehet a bottal kihúzni (súlyánál fogva), akkor merítőhálót kell használni. A méreten aluli halat óvatosan engedjük vissza a vízbe, bármilyen szükségtelen manipuláció nélkül. Ha a horog mélyen van a szájában, akkor a zsinórt a száj előtt elvágva kell a halat visszaengedni. A nagyobb testű, súlyos hal kiemelésénél lehet vágóhorgot használni. Ha nem óvatosan bánunk a hallal és a visszahelyezés, vagy fárasztás közben indokolatlanul sérülést okozunk, akkor az komoly vétségnek számít. Tilos a halat megölni a vízterület elhagyása előtt. Bármilyen, - horgászok körzetében - található haltetemet el kell tűntetni, a víz fertőzése, szennyezése elkerülése végett.

ÉJSZAKAI HORGÁSZAT

A horgászok számára megengedett, hogy általános lámpát (pl. zseblámpa) használjanak szürkületkor, illetve éjszaka. Nagyobb fényerejű lámpákat, amelyek zavarják a halakat, nem lehet használni. Víz alatti lámpa használata sem megengedett.

HALTÁROLÓK, HALASBÁRKÁK HASZNÁLATA

Ha a halakat vízben tároljuk, a tárolókat kötelező felcímkézni a felelős horgász nevével és címével. A tulajdonos az egyetlen felelős a haltároló használatából eredő károkozásért. A Horgászati Rend alóli kivételeket engedélyezhet a helyi adminisztrációs hivatal, ha a vízterület képviselői kérvényt nyújtottak be arra vonatkozóan. A halak hosszméreten alapuló súlyának kiszámítása megkönnyítése érdekében egy táblázatot mellékeltünk. Mivel a halak súlyára és hosszára vonatkozó adatokat a horgászok regisztrálják, bátran támogatjuk ezen táblázat használatát.

KIEGÉSZÍTÉS

Horgászati módszerek meghatározása és feltételrendszere:

1. Fenekező horgászat: (a csali az aljzaton van) 2 bot egyidejű használata engedélyezett. Tilos azonban ezt a technikát pisztráng, lazac fogására alkalmazni pisztrángos vizeken.
2. Úszós horgászat: 2 bot egyidejű használata engedélyezett
3. Pergetőhorgászat: 1 bottal, az erre használatos csalikkal.
4. Vontatás: már nem élő halat lehet csaliként használni, szintén 1 botot lehet használni.
5. Legyezés 1 bot használattal, műléggyel.
6. Legyező horgászat variációja, a csalit a víz felszínén mozgatják - úsztatott legyező horgászat - megengedett rovarok élő csaliként való alkalmazása nem pisztrángos vizeken, 1 bottal.
7. Úszós horgászat: ragadozó halakra, tilos olyan úszót használni, amely nincs a készséghez szerelve.
8. Ragadozó halak horgászata: ha a horgászrend tiltja a ragadozó halak fogását, a gyűjtőnév alatt az alábbi fajokat értik: csuka, süllő, balin, harcsa. A tilalmi időszakban tilos azokat módszereket használni, melyekkel ragadozókra lehet horgászni. Pergető, vontató horgászat alkalmazása a ragadozó halfajok ívási időszakában komoly törvénysértésnek számít.
9. Élő, vagy nem élő halak csaliként való használata: ahol ez megengedett, ott tilos olyan halakat használni, amelyek nem az adott vízterületről származnak, vagy olyanokat, amelyek nem felelnek meg az adott területre vonatkozó méretkövetelményeknek.

Vízterületek, melyeket a Cseh Horgász Szövetség hasznosít:

Orlík-i tározó területén az Orlík-i gáttól a Kořensko duzzasztóműig - a 200.41. számú folyókilométerig.

További vízterületek:
Otava-folyó: a Topinkův Mill-i duzzasztóig Vrcovice-ben - 19.200-as folyókilométerig
Lomnice-folyó: a Skalkice-folyó összefolyásáig
Hrejkovický és Jetětický patakok: a határjelzők a tározóba való befolyásuk területén vannak feltűntetve
Más mellékfolyók és patakok a védelem alatt állnak, ahol a horgászat tilos.

Tilos horgászni a vízterületek következő részein:
- duzzasztómű 100 méteren belüli körzetében, bójákkal jelzik a határt;
- Kořensko duzzasztómű 100 méteren belüli körzetében, ugyanúgy vonatkozik a csónakos horgászatra is; a partokon táblák jelzik a határt;
- a Moldva bal partján, az Orlík-i vár alatti kikötő körzetében; (157.0-157.2 folyókilométerek között);
- a Moldva és Otava folyók összefolyásánál a Zvíkov-i vár alatti kikötőnél, 50 méterre mindkét irányban;
- a Moldva bal partján, a 170.4 és 170.6-os folyókilométerek között, a Zvíkov-i Folyóvízi Hatósághoz tartozó kikötő körzetében, mely bójákkal jelzett és el van kerítve;
- a Moldva jobb oldalán a 182.00-es folyókilométerig a Zvíkov-i Folyóvízi Hatósághoz tartozó elkerített területtől;
- a Moldva jobb partjánál a 182.3-as folyókilométernél, a kikötő két oldalától számított 50 méteres körzetben;
- az Otava-folyó bal oldalán a Štědronín falu alatt az 5.050 és 5.200-as folyókilométerek között, bójákkal, táblákkal jelzett;
- az Otava-folyón az 5.600 és 5.700-es folyókilométerek között, jelzések itt is vannak;
- Řičky területén a Lomince-folyón, ill. csak speciális engedéllyel.

A fenti vízterületeken érvényes területi jegyekről:

Érvényes minden olyan jegy és engedély, amelyet a Cseh Horgász Szövetség állított ki, valamint a Mezőgazdasági Minisztérium által kiadott, az Orlík-i víztározóra érvényes rövid időtartamú területi engedély, és a Cseh Horgász Szövetség Tanácsa által kiadott engedélyek külföldieknek és Prága város körzetére érvényes engedély.

Horgászrendi előírások:

Tilos tüzet rakni és kempingezni az adott területeken. Tilos ártérben parkolni. Az általános horgászati tilalmak nem vonatkoznak ezekre a vizekre. A ragadozókra (harcsa, csuka, süllő) horgászni január 1. és június 15. között tilos. Valamint tilos mechanikus etetőeszközt használni. Csak evezős csónakból megengedett a vontatóhorgászat. Január 1. és június 15. között szintén tilos csalihalra horgászni, csalihalat fogni. Lehet ragadozóra úszózással horgászni a Vlatva 16-19. szakaszon (az úszó max. 25 méter távolságra lehet a parttól, ill. a horgászhelytől). Tilos megjelölni a beetetés helyét. Nincs érvényben méretkorlátozás az alábbi fajokra: angolna, dévérkeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka. A következőkre viszont igen: kárász, sügér, küsz. A ponty fogható mérete: 35 cm. A napi fogható limitált mennyiség (maximum 7 kg) nem vonatkozik a következő fajokra: angolna, dévérkeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, kárász, küsz, sügér, de a fogási naplóba fel kell jegyezni a fogott halfajt és mennyiséget.
Linkek a Csehországban történő horgászathoz:
Legyezés és horgászati lehetőségek Csehországban (angol nyelven)

Legyezés és csehországi folyókról, tavakról (angol nyelven)

Csehországi horgászatról, pisztráng, pér, és ponty horgászat

Cseh Horgász Szövetség Plzeni régiójának vizeiről, horgászatáról, engedély árakról ( angol és német nyelven)

Egy cseh utazási iroda honlapja a horgászatról és pérezési lehetőségről (angol nyelven)

Kostelec város környéki legyező horgászat lehetőségeiről (cseh nyelven)


Horgászati előírások Dániában
Valamennyi 18 és 67 év közötti horgásznak rendelkeznie kell érvényes állami horgászjeggyel ahhoz, hogy Dánia vizein horgászhasson.

Kivételek az ún. pisztrángos tavak, ahová nem szükséges az állami jegy megvásárlása. Az állami horgászjegyek kaphatók a postahivatalokban és az ország legtöbb idegenforgalmi hivatalában, utóbbiak általában a normál munkaidőben, és szombaton délelőtt vannak nyitva. Az állami horgászjegy árának postacsekken történő befizetése esetén annak szelvénye a rajta megnevezett személy számára érvényes.

Az ellenőrzést végző halászati őr kívánságára a horgászjegyen kívül a személyi azonosságát is igazolnia kell a horgásznak.

A dániai horgászati lehetőségekről, engedélyekről felvilágosítással szolgálnak a helyi idegenforgalmi hivatalok.

Az eladott állami jegyek bevételét mindig a halállomány megújítására fordítják. Az állami horgászjegy ára használati hozzájárulásnak tekintendő, nem járulékos adó. A horgászjegy célja, hogy a befizető javára váljon befizetése.

Méretek és tilalmi idők:

A méretkorlátozás célja, hogy biztosítsa a halfajok egyedeinek azt a nagyságát, amikor legalább egyszer leívhatnak. A tilalmi idő célja a hal részére íváskor nyugalmat biztosítani.

A védelmi-tiltott zónák a vízfolyások torkolatánál annak biztosítását szolgálják, hogy a lazacok ívásra vonulásuk során akadálytalanul haladhassanak felfelé.

A változó méretek, tilalmi idők és védelmi-tiltott övezetek iránt a horgásznak érdeklődnie kell. Kivált a fjordokban, ahol hivatásos halászat is van, sok a nehezen áttekinthető előírás.

Értékesítési tilalom:

A tengerben fogott halak értékesítése a horgászok számára tilos.

A tengeri horgászatra vonatkozó fontosabb törvényi előírások

A tengeri területeken mindenki díjtalanul horgászhat az állami horgászjegy birtokában. A homokos tengerpartokról is akadálytalanul lehet horgászni a dagály időszaka alatt is. Ritka a parti területek magántulajdona. Ha a partrészhez vezető út magánút, akkor ennek használatához a tulajdonos engedélye szükséges. Járművet úgy kell leállítani, hogy az a forgalmat ne zavarja. Ügyelni kell arra, hogy horgászbotok ne zárják el a partot. Személyenként csak két horgászbot használható.

Tengeri védelmi zónák: 1986. óta tilos a dán partoknál 100 méteren belül hálók állítása. Ez védi a lazacokat ívási vándorlásukkor. Az előírás egész évre vonatkozik. A 2 méternél szélesebb tengerbe torkolló vízfolyások egész éves tilalmi-védelmi zónája egy félkör 500 méteres sugárral, torkolati központtal, valamint 100 méter hosszan 500 méter szélességben a torkolati szakaszon.

A belvizek, a természetes vizek horgászati törvényi előírásai

Ezeken a vizeken az állami horgászjegyen kívül további területi engedély is szükséges a horgászathoz. A halászati-horgászati jog a földtulajdonost illeti, aki általában megkívánja a területi engedély megváltását is. Kérjük fokozottan figyeljenek a parti régióban a tavaknál és a folyóknál a növény-, állat- és madárvilágra. Haladjanak lehetőleg a jelzett utakon, ne károsítsák a nádszegélyt, vagy az állatok más élőhelyeit.

A kifogható méretek, kíméleti idők és védett zónák (a folyókon és tavakon) a halászati-horgászati törvényben vannak meghatározva. A halak méretét az orrcsúcstól a farokúszó végéig kell mérni. Néhány halfaj mérete: lazac 60 cm, süllő 50 cm, tengeri pisztráng és csuka 40 cm, angolna 35 cm, sebes pisztráng 30 cm, sügér 20 cm . A méretet el nem érő halakat a fogást követően azonnal vissza kell helyezni, lehetőleg életképesen. Az sem kivétel, ha a horog mélyen akadt, vagy ha a hal kimúlt.

Védelmi zónák, tiltott területek:

A tavakon a vízfolyások (amennyiben legalább 1m szélesek) a betorkolásától, illetve kifolyásától számított 50 m tiktott, védett területnek számít. Ugyancsak tilos a horgászat 50 m-en belül hidaktól és gátaktól. Ezen előírások nem vonatkoznak a 10 hektárnál kisebb tavakra. Tilos a horgászat a vízfolyásokon 50 m-en belül a hallépcsők végétől, vagy a körcsatornáktól.
Linkek a dániai horgászathoz:
Legyező horgászat Dániában (angol nyelven)

Horgászat mesterséges tavakban pisztrángra (német nyelven)

Német honlap dániai szálláskereső, horgászatról röviden

Horgászcsónak köncsönzés Svendborg-ban (német nyelven)

Tengeri horgászat, szálláshelyek, hajók (német nyelven)

Hajók bérlése (német nyelven)


Horgászat Finnországban


A finnek számára nagyon fontos a horgászat, mint szabadidős tevékenység, a lakosság közel 40 %-a legalább egyszer horgászik egy évben. Inkább a hobbi horgászatnak van nagyobb jelentősége, szemben a konyhai célra gyakorolt horgászattal. Az ilyen horgászati tevékenységből adódó fogások száma harmada a teljes fogásnak. Az éves halfogás megközelíti a kb. 50.000 tonnát.

A kifogott halzsákmányban a legjellemzőbb halfajok a bodorka, a sügér és a csuka.

A rekreációs horgászat főleg a legsűrűbben lakott területekre és a tavak körzetére koncentrálódik, ahol a legtöbb hétvégi ház is megtalálható.

Mind a külföldiek, mind a hazaiak számára a horgászathoz horgászengedély szükséges, valamint általános horgászati díjat (állami horgászjegyet) is kell fizetni. Azonban, ha csak a lékhorgászatot, illetve a horgászatnak azt az egyszerű formáját szeretné űzni, amelyhez egy átlagos, kisméretű bot szükséges orsó nélkül, horoggal és zsinórral, akkor nem kell fizetnie semmit, ugyanis ezen horgászati módszerek gyakorlásának joga mindenki számára szabadon rendelkezésre áll. Következik ez abból, hogy az ezer tó országában megszámlálhatatlanul találhatók a horgászatra alkalmas vízterületek.
ENGEDÉLYEK, DÍJAK, ÁRAK
Minden, horgászni szándékozónak 18 és 64 év között általános horgászati díjat (állami horgászjegy) kell fizetnie, melynek ára 20 EUR/év, vagy 6 EUR/7 nap.

Minden horgásznak 18-64 év között, aki műcsalival szeretne horgászni, engedélyt kell beszereznie az adott vízterület horgászati jogainak gyakorlójától, vagy a területi műcsalis horgászatra vonatkozó díjat kell befizetnie, amely 27 EUR/év, vagy 6 EUR/7 nap.

A következő területeket különböztetik meg, amelyeknek külön bankszámla-számuk is van:
Észak-Finnország 166030-101496
Dél-Finnország 166030-106594
Nyugat-Finnország 166030-106602
Kelet-Finnország 166030-106610
Oulu terület 166030-106628
Lappföld 166030-106636.

HORGÁSZAT EGYSZERŰ FORMÁJA ÉS A LÉKHORGÁSZAT

Mindkettő ingyenes, melyre utalás a Horgászati Szabályzatban is van. Az ingyenes horgászat arra a módszerekre vonatkozik, amikor a bot, vagy zsinór kézben van és nincs a bedobáshoz alkalmas orsó, valamint műcsali sem használható. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a horgász egy közönséges botot használ orsó nélkül természetes csalival: pl. kukac, vagy kishal. Ha bedobáshoz használatos orsóval ellátott botot használ, akkor a területi műcsalis horgászatra vonatkozó díjat be kell fizetni. A Horgászati Szabályzat szerint a lékhorgászat, ugyanazt a technikát jelenti nyáron is, így ugyanúgy ingyenes, a következő technikát értik alatta: zsinór csalival való használata, annak függőleges mozgatása, vagy kézben tartott zsinórral, vagy rövid horgászbottal, amely nem alkalmas a bedobásra. Ha viszont a bot mégis megfelel erre a célra is, akkor területi műcsalis horgászatra vonatkozó díjat be kell fizetni. Ez a horgászati típus és a lékhorgászat is tilos a gyorsfolyású patakok mentén, amelyekben lazac, pisztráng és maréna (coregonus lavaretus) él, valamint azokon a vízterületeken, ahol azt szabályzat, horgászrend tiltja.

MŰCSALIS HORGÁSZATI DÍJ (területi engedély)

A 18 és 64 év közötti horgász, aki a műcsalis horgászatot szándékozik gyakorolni, vagy a jog gyakorlójától kell engedélyt kérnie, vagy be kell fizetnie a területi engedély árát. A horgászati jog gyakorlója lehet az adott vízterület kezelője, vagy magántulajdonú víz esetében annak tulajdonosa, vagy a víz hasznosítója.

A több bottal történő trollingozáshoz, sleppeléshez (vontatóhorgászat) szintén engedély kell a jog gyakorlójától, kivéve az olyan általános vízterületeket, amelyek már a tengeri övezetben, a falvak határán kívül találhatók, ahol a rekreációs és a zsákmányt megtartó horgászat is ingyenes (a 18 és 64 év közöttieknek természetesen be kell fizetni az általános horgászati díjat.) Az ilyen általános vízterületek határait a térképeken is feltűntetik.

A műcsalis horgászatra vonatkozó területi engedély általános horgászati jogokra jogosít fel, engedélyezve az egy régióhoz tartozó vizeken való horgászatot egy bottal, orsóval, csalival. A trollingozáshoz súly használata is engedélyezett.

A műcsalis horgászatra vonatkozó területi engedély több területre is érvényes lehet, azonban ez nem jogosít fel több bot használatára.

A műcsalis horgászat területi engedély árának megtérítése mellett az általános horgászati díjat( állami horgászjegyet) is be kell szerezni. A 18 év alatti és 64 év fölötti személyeknek nem kell műcsalis horgászati területi engedély árát befizetni.

A horgászat megkezdése előtt minden esetben rendelkeznie kell területi engedéllyel. A kapott bizonylatra figyeljen oda, hogy a neve szerepel-e rajta, mert csak akkor érvényes. Mindig tartsa magánál ezt a bizonylatot, ellenőrzéskor ugyanis mindig be kell mutatni.

ÁLTALÁNOS HORGÁSZATI DÍJ (állami horgászjegy)

Fizetni kell ezt a díjat abban az esetben, ha:
. ön 18-64 év közötti életkorú, és a lékhorgászat, ill. a vele együtt fent említett horgászaton kívül más horgászmódszerekkel is kíván horgászni,
. ha magántulajdonú vízen horgászik is.

Nem kell befizetni akkor, ha:
. egyáltalán nem horgászik,
. 18 év alatti, ill. 64 év feletti életkorú,
. ha csak részt vesz a horgászatban, anélkül, hogy horgászfelszerelést alkalmazna,
. ha Ľland-i területen horgászik, mivel ez a terület önálló horgászati szabályzattal rendelkezik. Az általános horgászati díj ( az állami horgászjegy) nem átruházható, és a horgászat megkezdése előtt mindenkor rendelkeznie kell vele. A bizonylatra figyeljen oda, hogy a neve szerepel-e rajta. Mindig tartsa magánál ezt a bizonylatot, ellenőrzéskor ugyanis be kell mutatni.
ĽLAND
Saját horgászati szabályzattal rendelkezik. A horgászati jog gyakorlója a vízterület tulajdonosa. Bármilyen horgászathoz, minden esetben engedély kell, függetlenül életkortól. Viszont az általános horgászati díj (állami horgászjegy) beszerzése nem szükséges ezen területen való horgászathoz.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a méretkorlátozás más, mint Finnország más területein (lazac: 60 cm, tengeri pisztráng: 50 cm, csuka: 50 cm, dévérkeszeg: 42 cm, süllő: 37 cm, maréna: 35 cm).

A fészekrakó madarak védelme miatt tilos április 15. és június 15. között tilos műcsalis horgászatot folytatni a partról.

Természeti élmények Finnországban

Finnország az aktív emberek álmainak célja: 188.000 tó, 180.000 sziget, 20.000 km folyó, 5.100 folyami zuhatag és 1.100 km tengerpart található.

Finnország az individualistáknak való. A tömeg-turizmus itt ismeretlen. A fő idényben is stresszmentes, üdítő szabadságot tölthet. A finn életmódhoz érintetlen természet és tiszta környezet tartozik, és utazóként biztonságban érezheti magát.

A finn nyár kellemesen meleg. Bár 30 oC fölé ritkán emelkedik a hőmérséklet, napközben a 20 oC-ot egész Finnországban gyorsan eléri. Észak-Finnországban a nap júniusban és júliusban csaknem az óra szerint jár, de délen is gond nélkül lehet éjjel is újságot olvasni világítás nélkül.

Szabadság és felelősség együtt járnak.

A finn emberi jog alapján mindenkinek megengedett:
- szabadon gyalog (vagy télen sível), kerékpáron a természetet járni, kivéve udvarokat, mezőket, ültetvényeket, ahol kárt okoznának;
- átmeneti tartózkodás - például sátorban - elegendő távolságra a lakóházaktól, ott, ahol szabadon lehet mozogni;
- vadon növő szamóca, gomba és virágok szedése;
- közlekedés, úszás, fürdés a vizekben és a jégen járás.

Viszont tilos:
- a madárfészkek és fiókák zavarása, károsítása;
- a rénszarvasok zavarása;
- az élő fák kivágása vagy károsítása, száraz vagy kidőlt fák, moha gyűjtése magánterületen;
- a lakóházak csendjének megzavarása túl közeli kempingezéssel, lármázással;
- a környezetben szemetelés;
- magánterületre behajtás a tulajdonos engedélye nélkül;
- horgászat és vadászat a megfelelő engedély nélkül.
Finnország - tiszta vizek és sok hal országa
Miért van az országban 1,8 millió horgász?
- a horgászvizek sokfélesége: tenger, tavak, folyók;
- a horgász-szabadság és a családok nyaralásának sikeres kombinációja;
- jó szolgáltatási kínálat: horgászvezető, komplett horgásztúra-ajánlatok, számos horgászterület;
- sok horgászhely és érintetlen természeti környezet.

Az 5 millió finnek több mint harmada horgász, ami tulajdonképpen világos, ha meggondoljuk, hogy Finnországban 60 halfaj, 188.000 tó, folyók ezrei és 1.100 km tengerpart van. És a finnek már kiskoruktól kezdve gyakorolják ezt a kedvelt hobbit, kivált a szép nyári hónapokban. Az ország vizekben gazdagsága kihívást jelent minden horgász számára.

A tengerparton könnyen fogható csuka és sügér. Sok horgász álmodik kapitális lazacokról, de ahhoz már némi tapasztalat is szükséges. Hivatásos horgászvezetők szívesen megmutatják azokat a trükköket, amelyekkel ez a nemes hal megfogható.

A folyók nagy számban várják az édesvízi horgászokat. A csendes természetűek a lehetőségeket az érintetlen lappföldi tájakon keresik, a legyező horgászok középső Finnország folyózuhatagain, és akik a nagyobb kényelmet, komfortot igényli, azok a város-közeli vizeket választhatják.

A legkellemesebb órákat egy finn tavon tölthetik, ahol víkendházak, evezős csónakok állnak rendelkezésre és úszós horgászat (békés halak horgászata természetes csalival) feledteti gyorsan a városi rohanó élet mindennapjait.

Horgászat tavakon:

A finn tavak korlátlan horgászlehetőségeket kínálnak. Csuka, dévérkeszeg, sügér gyakoriak a finn vizekben. A süllő is előfordul, különösen a kissé zavarosabb déli tavakban. Sok nagy tóban a pisztrángállomány is örvendetesen jó. Marénát - amely inkább hálós halként közismert - is fognak a horgászok, kivált műléggyel. A horgászat tradicionális módszere a vontató, sleppelő horgászat evezős csónakból. Nagy tavakon motorcsónakból is lehet horgászni. Sokhelyütt bérelhetők halradarral felszerelt csónakok is. Helyismerettel rendelkező horgászvezető segítségével a nap végén nemes halak is - tavi pisztráng és akár lazac is - kerülhet a horgász haltartójába.

A tavi horgászatnál valamivel kisebb csali használatos, mint a tengerinél. Gyakran az időjárási helyzet és a víz színe alapján választják meg. Fontos szabály, hogy tiszta vízben világos színek, zavarosban sötétek kerülnek alkalmazásra. Olykor utánozzák a zsákmányhalak színezetét, de ingerlő színek is szóba kerülhetnek. Általában rossz időben és zavaros vízben piros csalit használnak. A megfelelő csalira vonatkozó legjobb tippet a helyben lakó horgászoktól kaphatják. A tavi horgászat üdülés és egyben a szabadidő kellemes eltöltése, ahol nem mindig a nagy zsákmány a fontos. A tapasztalat tanít, de egyes alapigazságokat ajánlatos már a horgásztúra előtt megszívlelni. A déli hőség nem kedvező a halfogásra. A jó horgász a horgászhelyeket már napkeltekor felkeresi és olykor a hal este ismét kap.

Tengeri horgászat:

1.000 km part és megszámlálhatatlan sziget kínál a tengeren gazdagon horgászhelyeket. A legjobbakat motoros vagy evezős csónakkal érheti el. Sok csónakkölcsönző van, és aki nyaralóházat bérel, annak általában evezős csónak is rendelkezésére áll. Olykor a ház bére a horgászengedély árát is magában foglalja. Hivatásos horgászvezetővel találja meg legbiztosabban a legjobb helyeket, de a helyi horgászoktól is lehet jó tanácsokat kapni. A parti vizekben csuka, sügér, süllő, lazac és pisztráng kapható horogra. A legbiztosabb zsákmány a csuka és a sügér, amelyek a tengerparton mindenütt gazdag zsákmányt nyújtanak. A legjobb csuka és sügérfogó helyeket a délnyugati partokon találják.

A Keleti-tengernek jelentős nemeshal állománya. Hála a bőséges tápláléknak - a nagy heringcsapatoknak - a lazac és a pisztráng gyorsan növekszik. Tavasszal és késő ősszel a tengeri pisztrángok - amelyek a Keleti-tengerben több, mint 9 kilósra nőnek - a part közelében szívesen kapnak villantóra vagy wobblerra. A lazac gyakran messze kint marad a tengerben és általában a mélyben tartózkodik. Egy megfelelő felszereltségű csónak lehetővé teszi a csali megfelelő mélységben történő felhasználását. A lazacok szívesen kapnak a vékony fémvillantókra (pilkerekre), amelyeket fantázia-színekkel vagy vékony csíkokkal látnak el. A lazac horgászata tapasztalatot igényel, és legalább kezdetben érdemes csatlakozni egy hivatásos horgászvezetőhöz. Eredményként akár egy 18 kilós álomlazacot is zsákmányul ejthetünk amely a horgász felszerelését és kondícióját egyaránt próbára teszi.

Jó lazacozó vizeket az egész finn tengeröbölben talál. Jó elindulni Helsinkiből, sokrétű a horgásztúrák ajánlata. Tavasszal az Aland-szigeteken tekintélyes mennyiségű lazacot és tengeri pisztrángot fognak. Kora nyáron a pergetés a Botteni öbölben ígér kellemes meglepetéseket.

A csuka legjobban koranyáron és ősszel kap, a késő őszbe nyúlóan. A 2-3 kilós példányok gyakoriak, de olykor kapitálisak is akadnak, akár 9 kiló felettiek is. A nyár derekán a nagy csukák a hűvösebb vizeket keresik fel. Kivált napkeltekor és naplementekor kapnak mohón. Wobbler és villantó használata ajánlatos, de csukalégy is szóba jöhet. A tengeren a szürke és a kékes tónusúak fogósak, de ha a csuka nincs kapókedvében, fantáziával csalogató színek is elkelnek. A parti vizekben sok a sügér is. Twisterrel vagy kis villantóval fogják. Nagy fogást eredményezhet a fenéken vontatott pilker vagy giliszta alkalmazása. A jó öreg úszós készség nemcsak szép és kellemes órákat szerez, hanem jó napi zsákmányt is. A sügér egész évben hevesen kap, a május-júniusi ívási idejét kivéve. A nyár derekán a csukák, sügerek és pisztrángfélék gyakran a mélyebb régiókba vonulnak. Ez esetben a süllő mentheti meg a horgásztúrát, mert szereti a meleg vizet. Fogásához nagyobb wobblert használnak a nem fogható 37 centis példányok elkerülése végett. Az alkony a legjobb kapási idő. A pisztrángféléken kívül a süllő a horgászok és az ínyencek favoritja.

Folyóvízi horgászat:

Finnországban az érdekes folyók és patakok százait kereshetik fel zsákmányt remélve a horgászok. Az utóbbi években a folyókon található igen jó helyeket tovább fejlesztették, a zuhatagoknál új horgászhelyeket létesítettek és felújították az eddigieket is.

Lazacozás a Tenojoki és Tornionjoki folyókban:

Finnország északi csúcsán folyik az ország leghíresebb lazacos folyója a Tenojoki, finn-norvég határfolyó, amely más európai lazacos folyókkal összehasonlítva a legnagyobb tömegű a lazac állománya, ennek legnagyobb részét a horgászok fogják ki. Amióta a Botteni tengeröbölben megtiltották a lazac nyár eleji hálós halászatát, ismét feljut a lazac a határfolyóba. A 9 kilósak megszokottak, de a 18 kilós óriásokig minden lehetséges. A Tornionjokiból fogták a múlt század elején Finnországban a legnagyobb lazacot, 42 kilósat. Csónakot mindenütt adnak bérbe, de a zuhatagoknál a legyező horgászok a parton is jó helyet találnak. A hálós halászat tilalmát más folyók is élvezik, amelyek a Botteni tengeröbölbe torkolnak. A 100 km hosszú Simojoki különösen alkalmas legyezőhorgászatra. Lazac mellett itt mindenekelőtt pénzes pért fognak. A Küminkijoki, mint pisztrángos és péres folyó, évről-évre kedveltebb. A tengerhez közeli zuhatagoknál kapitális lazac is akadhat. A Pyhäjoki, Lestijoki és Merikarvianjoki folyók ugyancsak a Botteni öbölbe ömlenek. A tengeri pisztráng vonul fel bennünk ívóhelyeire és nyáron szivárványos pisztráng is fogható.

A vadvizeket kedvelők lehetőségei

Észak-Finnország számos vadvízi horgászlehetőséget kínál. Ezek a gyakran félreeső horgászhelyek nem könnyen elérhetők, és olyan horgászok számára kínálkoznak, akik szívesen vándorolnak és szeretik az őstermészetet. A Kuusamo-Kitka, Kuusinki és Oulanka folyók kapitális pisztrángjaikról ismertek, amelyek az orosz vizekben nőnek nagyra és azután ívni a finn folyókba vonulnak fel. Közép-Finnországban sok kis zuhatag van, amelyekbe a pisztráng nyáron táplálékért, későnyáron ívni úszik fel. Ezek a horgászhelyek többnyire autón jól elérhetők. A legismertebb vadvízi célok Huopana, Keihäri és Kymö Viitasaariban, Kotala Virratban, valamint Kuusaa és Kapre Laukaaban. Kelet-Finnországban szivárványos pisztráng és tavi pisztráng fogható.

Dél-Finnország legjelentősebb horgászfolyója a Kymijoki, amely Kotkánál torkol a Finn-tengeröbölbe. Kivált késő nyáron foghatók itt kapitális, akár 18 kilót meghaladó lazacok, ősszel tengeri pisztrángok, valamint 3 kilósig marénák. A Vantaanjoki a Finn-öbölbe torkollik Helsinkinél, érdekes vadvíz, mindenekelőtt a felső folyása. Itt szivárványos pisztrángot lehet fogni. Az Aurnjoki folyó, amely Turku városon folyik keresztül, az utóbbi években vonzó lazac- és tengeri pisztrángos folyóvá fejlődött.

További információ: Ľland-i Turistainformáció: +358-18-24-010.

Szervezet és további információk:
Mezőgazdasági és Erdőművelési Minisztérium Horgászati Osztálya
Postacím: Pf.: 30, 00023 Valtioneuvosto Helsinki, Finland vagy, Mariankatu 23A
Tel: +358-9-16001
Fax: +358-9-16054285, - 160-52284
e-mail:

Kapcsolattartók a szabadidős horgászattal kapcsolatban:
Pentti Munne (Horgászati Tanácsadó) tel.: +358-9-160-53372
Eija Kirjavainen tel: +358-9-160-52421
Rekreációs Horgász Egyesület
Finnország horgászatával kapcsolatos linkek:
Legyező horgászat és vizek Finnországban (angol nyelvű)

Finnországi folyóvizi horgászatról, csukázásról (angol nyelvű)

Oldalak a finnországi horgászatról (angol nyelven)

Rapala cégről és termékeiről

Horgászat Közép-Finnországban (német és angol nyelven)

Finnországi horgászturizmus részletes információk (angol nyelven)

Finnországi horgászatról (angol nyelven)

Csoportos, szervezett horgászat csukára, sügérre, lazacra (angol nyelven)


Horvátországi tengeri horgászatról


Horvátország turisztikai honlapja www.croatia.hr magyar nyelvű oldalakat is tartalmaz.

A horvátországi tengerparti horgászatról csak angol és német nyelvű oldalak találahatók ezen a honlapon
- Általános információk
- Engedélyezett halfogó eszközök, felszerelésük és a jegy árak
- Méretkorlátozások
- Horgászjegyek beszerzési lehetőségei
Németül         Angolul
A Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium Halászati és Mezőgazdasági Igazgatóságának tájékoztatójából

A minisztérium címe és telefonja
10000 Zagreb, HORVÁTORSZÁG Ulica garda Vukovara 78.
Tel: 01 610 62 08
Fax: 01 610 92 08

A horgászat engedélyköteles.
Az engedély megvásárolható a kérelmező személyének azonosságát igazoló dokumentum (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) bemutatása után az egész partszakaszon az utazási irodákban, idegenforgalmi hivatalokban, búvárközpontokban és klubokban. Az egész Adrián lehet horgászni, a tevékenység csak egyes területeken korlátozott: a Nemzeti Parkok (Kornati, Brijunl, Krka, Mijet) akvatóriuma, továbbá más kisebb területeken. A jegyet váltó az engedéllyel együtt megkapja az ellenőrzés alatt álló és tiltott területek listáját, a kifogható engedélyezett mennyiséget, és az engedélyezett felszerelések listáját is. Az engedélyek ára attól függ, hogy napi, heti vagy havi engedélyről van szó. A horgászat rendjéről a "Sporthorgászatról szóló Szabályzat" rendelkezik. Az engedélyeket a Mezógazdasági és Erdészeti Minisztérium adja ki.

Engedélyezett horgász felszerelés:

Zsinóros horgászfelszerelés
Horgászzsinór
Összesen két (2) darab, legfeljebb három (3) darab horoggal zsinórónként;
Úszóhorgos zsinór
Összesen két (2) darab, legfeljebb három (3) darab horoggal úszóhorgos zsinóronként;
Visszahúzható (? sleppelő) horgos zsinór
Összesen két (2) darab, legfeljebb három (3) darab horoggal visszahúzható horgos zsinóronként;
Lábasfejűek fogására alkalmas horgos zsinór
Összesen két (2) darab

Víz alatti szigony búvárok részére
Összesen 2 (két) darab

A HORGÁSZENGEDÉLYEK MEGVÁSÁROLHATÓK:
1. A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI MINISZTÉRIUM HALÁSZATI ÉS MEZŐGAZDASÁGI IGAZGATÓSÁGAINAK HELYI KIRENDELTSÉGEIN
Város
Cím
Telefon
PULA:
Sv. Teodora 2.
Tel: 052 591 323
RIJEKA:
Demeetrova 3.
Tel: 051214887
SENJ:
Trg Cllnica 1.
Tel: 053 882 697
ZADAR:
Zrlnsko-Frankopanska 38.
Tel: 023 316 091
SIBENIK:
Trg P. Subica 2. 
Tel: 022 244 018
SPLIT:
Prllaz Brace kaliterna 10.
Tel: 021 591 366
PLOCE:
Trg K. Tomislava 16.
Tel: 020 767 92 73
DUBROVNIK:
M.Majorice 4.
Tel: 020 332 393
2. AZ UTAZÁSI IRODÁKBAN ÉS A HELYI KIKÖTŐI KAPITÁNYSÁGOKON
(Ispostava Lucke Kapetanije)
Város
Cím
Telefon
SAVUDRIJA:
SIRENE, Trg Marija lline bb.
Tel: 052 759 541
 
HIMERA, Bastanija 13;
 
UMAG:
SRD Pozoju 9.
Tel: 052 741 264
 
TIEMME, Trg slobode 2.
 
 
BORI LIBRA, Savudrijska bb.
Tel: 052 741 264
 
VARIA, Kolodvorska 1.
 
 
PLAVO MORE, Trgovacka 3a,
Tel: 052 752 740
NOVIGRAD:
PIKO, Vergal 9.
Tel: 052 757 070
 
RAKAM TRADE, Milinska 5.
Tel: 052 757 663
POREC:
APARTMANI ADRIATIC, Trg slobodode 2a.
Tel: 052 452 655
 
 RIVIERA HOLDING, V.Nazora 9.
Tel: 052 431 087
 
SUNNY WAY, Aldo Negri .
 
VRSAR:
RIBOLOV SPORT, Brostolade 78.
 
FUNTANA:
LINET Rlbarska 2.
 
ROVINJ:
NATALE, Carduccl 4.
 
 
EZEA, Vlaclceva 47
Tel: 052 521 288
VODNJAN:
CONTOURS, Peroj 138.
Tel: 052 521 294
PULA:
A TURIZAM, Kandlerova 34,
Tel: 052 211 454
 
052  ISTRA WAY, Riva 14.
Tel: 052 214 868
MEDULIN:
 KARAVELA TRAVEL, Brajdine 95.
Tel: 052 576 712
LABIN:
VRBANAC FLAVIANO,  Vllete 24.
Tel: 052 854 172
MOSCENICKA DRAGA:
ANALINEA, Starl grad 1.
Tel: 051 737 400
ICICI:
TURISTICA ZAJEDNICA, Llburnijska 30.
Tel: 051 704 187
 
MAREA, Poljanska 21.
 Tel: 051 704 125
OPATIJA:
LARUS, M. Tita 85-1.
Tel: 051 271 898
 
DRAVIA, M. Tita 162.
Tel: 051 272 482
MATULJI:
MATULJI TOURS, M. Tita 3.
Tel: 051 275 055
KASTAV:
MIKOL, Spinclcl 150c.
 
RIJEKA:
CRANCICH OLGA, Zametska 35.
 
 
AUTOTRANS, Zablaca 1.
Tel: 051 338 811
 
HSRSM, M. Gupca 2a.
Tel: 051 212 196
CRES SZIGET:
CRESANKA, Cons 11. CRES,
Tel: 051 571 428
 
ZECA, MARTINSCICA, Slatlna bb.
Tel: 051 574 257
LONSINJ SZIGET:
SRD SKARPINA, NEREZINE, Dolac bb.
 
 
LOSINJSKA PLOVIDBA, MALI LOSINJ,
 Tel: 051 231 077
 
ASL AGENCY, VELI LOSINJ, Kastel 2.
Tel: 051 236 256
ILOVIK SZIGET:
STOJSIC ELZA, Ilovlk 29.
 
KRK SZIGET:
SOLTOURS, Jaz bb, MALINSKA,
Tel: 051 858 295
 
OLIVARI, Dubasljanska 111 MALINSKA,
Tel: 051 858 999
 
AUREA, J. Pupacica 1.KRK,
Tel: 051 222 277
 
KRINCIC VLADO, Brace Juras 9. KRK
Tel: 051 855 033
 
MORE, I.G. Kovacica 49, PUNAT,
Tel: 051 855 033
 
MAGASIC MIRO, Creska 4. BASKA.
 
 
ESTEE, Stara cesta 3. SILO,
Tel: 051 852 241
CRIKVENICA:
TOURIST, TRG S. Radica 1.
Tel: 051 241 249
NOVI VINODOLSKI:
ZANAJIC MILJENKO, OBALA K. Branimira 3.
 
SENJ:
TZ GRADA SENJA, Stara cesta 2.
Tel: 053 881 068
RAB SZIGET:
UDICA, Pallt 232. RAB
Tel: 051 724 328
PAG SZIGET:
DONADIC, V. Nazora 12, PAG.
Tel: 023 611 238
 
SIME, M. MARULICA BB. NOVALJA
 
 
SARA TOURS, KOLAN
 
SILBA SZIGET:
 MIK-SL,
Tel: 023 370 030
IST SZIGET:
DALMATIA FISHING
 
ZADAR
SRD ZUBATAC, Narodnog lista 2.
Tel: 023 212 708
 
VUJANIC MIHAJLO, Kralja D. Zvonimlra 12.
Tel: 023 213 251
 
BACICANA, I. Vojnovica 5.
 
 
SSB ELEKTONIKA, Sirac 2.
Tel: 023 286 016
UGLJAN SZIGET:
RUSEV, PREKO
 
DUGI OTOK:
SVORINIC IVO, Ispostava Lucke kapetanlje, SALI
 
 
SALI MASLINA, SALI
 
 
JERIC TOMISLAV, Isp. Lucke kapetanije,
 
 
BOZAVA,
Tel: 023 377 601
BIOGRAD NA MORU:
marinera, Kresimir. Obala 11.
Tel: 023 384 882
MURTER SZIGET:
SPORTEXPERT, Luke 5. MURTER
 
 
RAMESA BRANKO, Ispostava Lucke kapetanije
 
 
MURTER,
Tel: 022 435 190;
 
SOKOTA ZIVKO, Ispostava Lucke kapetanije TISNO
 
VODICE:
PALADA ANTE, Ispostava Lucke kapetanije,
Tel: 022 37 837
PRIMOSTEN:
HULJEVA ANTE Ispostava Lucke kapetanije,
Tel: 022 217 217
TROGIR:
RADICANTE, Ispostava Lucke kapetanije,
Tel: 021 881 508
HVAR SZIGET:
VICETIC JOSKO, Podstrlne bb. HVAR.
 
 
HULJIC VESELKA, JELSA,
Tel: 021 761 055
 
CUBRETOVIC MILIVOJ Set don S. Ljubica 1. STARI GRAD
Tel: 021 765 060;
VIS SZIGET:
DARLICI DARLIC, Riva Sv. Mikule 13. KOMIZA
Tel: 021 713 670
 
IONIOS, VIS
 
KORCULA SZIGET:
ATLAS, Obala 3. VELA LUKA
Tel: 020 812 078
 
MM. SUB; LUMBARDA,
Tel: 098 285 011
LASTOVO SZIGET:
RAKIC GORAN, Ispostava Lucke kapetanije, UBLI
 
 
JANCIC MARIN, PASADUR,
Tel: 020 805 009
MAKARSKA:
ANDRIJASEVIC RATKO, Kralja
 
 
P. kreslmlra IV 86.
 
CAVTAT:
KRALJ DURO, Ispostava Lucke kapetanije
 
ZAGREB:
APNEA ARBANAS, Kaptol 14.
Tel 01 481 4602
 
 NAVACOM, Moscenicka 19.
el: 01 369 5206

Horgászati lehetőségek Írországban
Írországban igen jó horgászati lehetőségek vannak. A szigetország 500 km hosszú és 300 km széles, a víz és a szárazföld aránya 1:35. Tavak ezrei találhatók és 14000 km hosszan terülnek el a halban gazdag folyók. Az időjárásra a közepes nyár, enyhe tél és rendszeres, kellő mennyiségű esőzés jellemző egész évben. A déli és nyugati parti Észak-atlanti áramlás meleg vizei biztosítják az enyhe klímát, ellentétben azzal, melyet az ország földrajzi helyzete kívánna. Az eredmény nagyon változatos vízterületek, sok halfajjal és sokrétű horgászati lehetőséggel.

Az édesvizekben élő ponty már hozzáidomult a viszonylag melegebb vizekhez, mint ahogy az atlanti lazac is. A tengeri halfajokból is bőséges a kínálat (pl.: mediterráni sügér, Közép-atlanti kék cápa stb.).

Az írek nagyon örömteli időtöltésnek tartják a horgászatot és a gazdag lehetőségeiket szívesen megoszthatják más országokból érkező vendéghorgászokkal. A hazai horgászok elsősorban a lazac és pisztrángfajokat horgásszák, a vendéghorgászok leginkább a csukára, dévérkeszegre, compóra, bodorkára, vörösszárnyú keszegre és az angolnára horgásznak.

A tavak, folyók és parti szakaszok horgászatilag részletesen felmértek és térképen rögzítettek, a horgászok így könnyen elérhetik ezeket a helyszíneket.

A legtöbb horgászatot ismert horgászcentrumok szervezik. A lazac és pisztráng horgászhelyek leggyakrabban egyéni, klub, vagy egyesületi tulajdonban vannak, ezért a horgászathoz külön engedély szükséges, kivéve az állami vízterületeket, mint a Great Western Loughs és a Killarney tavak.

Horgászati okmányok

Az állami horgászjegy lazac és tengeri pisztráng horgászatához szükséges. Nincs állami jegyhez kötve a sebes és szivárványos pisztráng horgászata. A területi engedélyek széles választéka beszerezhető az időtartamtól, a horgász életkorától, és az adott vízterülettől függően . A különböző horgászterületekre más és más területi engedély szükséges.

Horgászat:

A lazac, a sebes pisztráng és a tengeri pisztráng a legelterjedtebb és legkedveltebb halfajok a szigeten. Továbbá az angolna és a csuka, bodorka, ponty, dévérkeszeg, mely fajokat a századelőn telepítettek be azok az írek, akik beutazták a kontinenst. Más halfajokat azok a horgászok telepítettek be, és tettek honossá, akik úgy vélték, hogy szélesíteni kell a halfajok választékát.

A lazac minden folyóba beúszik és a folyó felső szakaszát igyekszik elérni. A nagyobb folyókon lazacos halgazdaságok nagy mennyiségben szaporítják és helyezik ki ivadékait.

A tengeri halak Írország partjai menten szinte állandó horgászati lehetőséget nyújtanak, igazán eredményes a nyári és a koraőszi időszak.

A nagy, ívásra vándorló lazacok folyókon január és május között jelennek meg. A lazacok néhány folyórendszert különösen kedvelnek és hosszabb ideig tartózkodnak ott, így a korai szezonban is lehet rájuk horgászni.

A sebes pisztráng a leginkább elterjedt, sporthorgászatra alkalmas faj az országban. Változó mennyiségben és méretben lehet találni szinte minden folyóban, patakban, és nagyon sok tóban. Az átlagos mérete a víz adottságaitól függ. Az átlagos mérete a sebes pisztrángnak az ún. mészköves, lúgos vízminőséggel rendelkező folyókban 29 cm körül van.

Hasonlóképpen a tavakban, a fogható halak méretei rendkívül változatosak. Jellegzetesen savas vízminőségű hegyi tavakban pisztrángok ezrei élnek, de általában nem nagyobbak, mint 15 cm, a táplálékban gazdagabb, jobb vízminőségű tavakban, ahol a horgászat is elterjedtebb, a pisztrángok átlagos testhossza 23 cm, de esély van sok 40 cm hossz körüli pisztráng fogására is. Néhány tóban egész nagy méretű pisztrángok is élnek, és ezen túl van egy pisztráng populáció, amely elérheti a 9 kg egyedsúlyt is.

A tengeri pisztrángra rátérve megállapították, hogy genetikai felépítése hasonló, mint a sebes pisztrángé. Írország nyugati, dél-nyugati partvidéke a tengeri pisztránghorgászok hagyományosan kedvelt horgászhelye. Változó mennyiségben fordul elő ez a halfaj. Bizonyos folyókon sajnos 1989 időszakában jelentős állományai pusztultak el. Azonban, nagyon jó horgászhelyek találhatók a Glen tó Co-nál Donegal-ban, The River Moy Estuary at Ballina Co. Mayo-ban, Carrowmore tónál, Co. és Currane tónál Co. Kerry-ben.

A tengeri pisztráng nagy részét "finnock2" néven ismerik, melynek hossza általában eléri a 28 cm-et, a nagyobb tengeri, téli pisztráng átlagos hossza is nagyjából hasonló.

Lazac és tengeri pisztráng: néhány horgászhelyszín már január 1-én, minden évben kinyit, a többi legkésőbb március 20-ig. Minden lazacos hely szeptember 30-án zár, bár különböző zárási dátumok vannak augusztus 31. és október 12. között. A legtöbb tengeri pisztrángos horgászhely szeptember 30-án zár, de a különböző régiókban más-más időpontok lehetnek a jellemzők. Wexford - a Slaney folyó 73 mérföld hosszú, mely a Wicklow hegységből ered, egyike azon néhány ír folyónak, amely a tavaszi lazac vonulásának helyszíne, néhány példány még a 10 kg-ot is meghaladja. A tavaszi lazac horgászata március 10-től augusztus 31-ig tart. A legkiválóbb periódus a nyitónaptól május 31-ig tart. A tengeri pisztráng június közepén érkezik, ezért a horgászatára vonatkozó legkitűnőbb időszak június vége és július 31. között van. Az állami horgászjegy kötelező a lazac és a tengeri pisztráng horgászatához. Sebes pisztráng: a horgászhelyek február 15. és március 1. között nyitnak. Zárás: általában szeptember 30., de itt is különböző dátumok lehetnek szeptember 15. és október 12. között. Szivárványos pisztráng: csak telepített horgásztavakon lehet fogni, amelyek nyáron vannak nyitva, de az időpontok és dátumok szintén változatosak lehetnek. Napi és heti területi engedélyek válthatók a magán, és a horgászegyesületek által fenntartott vizeken.

Horgász-felszerelések:

A horgász-felszerelés nagyban egyéni választás függvénye. Néhány horgászvezető és bolt biztosít bérlésre is horgász-felszerelést, de ez még nem széles körben elterjedt. Hasonlóképpen a horgásztúra-vezetők is adnak bérbe felszerelést, de jó ha a horgász átnézi, mielőtt bérbe veszi azt. A lazac legyező horgászatára a kétkezes bot (13-16) a normál méret, az egykezesre pedig a (91/2-12) bot megfelelő leginkább nyári horgászat esetén. Pergetés sok helyen megengedett. Néhány helyen szigorúan csak a legyező horgászatot lehet gyakorolni, míg néhol - pisztrángos vizeken - a fogást követően vissza kell engedni a fogott halat. A mellig érő horgászcsizma ajánlott a tavaszi, nyári lazachorgászathoz, illetve a folyami pisztrángfogáshoz, alkalomadtán a derékig érő is elég lehet. A folyami pisztrángozáshoz a 81/2 vagy a 9-es bot általában megfelelő. A csónakos horgászathoz - sebes, tengeri pisztrángra, vagy lazacra - minimum a 91/2-es bot szükséges.

Tengeri horgászat:

Írország szigete az Európa kontinentális talapzatának legnyugatibb szélén található 3000 mérföldnyi (4830 km) parti szakasz, talán Európában a legváltozatosabb tengeri horgászathoz nyújt lehetőséget.

Egészen a keleti meredek partszakaszoktól kezdve a természetes kikötőkig, nyugodt öblökig, a csendes déli folyó torkolatoktól a félelmetes sziklaszirtekig és a nyugati parti dühöngő viharokig minden megtalálható.

Az Északi-atlanti meleg tengeri áramlás következtében a tengeri élet egyedülálló változatait találhatjuk. Tény, hogy minden Európában ismert tengeri halfaj regisztrálva van.

A csónakos, és parti horgászathoz szükséges felszerelések, etetőanyagok és technikák hasonlóak ahhoz, amelyet Európa többi részein is használnak, de lehet esély egy szokatlan, vagy ritka hal kifogására is, ezért érdemes jól felkészülni az eszközöket illetően.

Adott célra épített stég, illetve motorcsónak bérelhető számos, partmenti horgászcentrumban. Sok hajóskapitány tagja a különböző hajós-csónakos szervezeteknek, mint az ISAAC-nál (Irish Sea Angling Accomodation & Charters), vagy a Kerry Association of Deep Sea Angling Charter Boat Operators-nál.

Az ír tengeri horgászat jó híre nagyrészt a csónakos horgászat eredményességéből származik. A kiscsónakos és parti horgászat elterjedésének növekedése magával vonzza a látogatók számának növekedését. A parti matchbotos horgászat gyakorlata szintén kezd növekedni, habár régen ez a fajta horgászat tiltott volt a keleti partoknál, de mostanában terjed a déli és nyugati partokon is.

Az év nagy részében lehet horgászni a keleti partoknál, bár az Ír-tenger ezen szakaszának sótartalma alacsonyabb, mint más partoknál, de mégis a halfajok széles választékát lehet fogni, a magas tűrőképességük következtében, akár csónakból, akár partról. Legnagyobb számban a lepényhalak fajait lehet itt találni. Tengeri sügér, rája, kisebb cápafajok, hekk félék, valamint más tengeri halfajok is horgászhatók.

Az egész déli parton kiválóan lehet cápára horgászni június és október között, mivel általában zátonyos a part a fenekező horgászatot is különösen jól lehet gyakorolni. Széles választékban találhatók jó horgászhelyek - csónakos és parti is - a nyugati parton, ahol a tiszta víz, és a változatos természeti táj várja a horgászokat. A kékcápa horgászata is egyre népszerűbb a mélyebb vizek miatt.

Nagy hírneve van a parti horgászatnak a nyugati parton kiépített szinte már legendás Co.Kerry-i szörfös sügeres horgászhelyen, bár ezen fajok száma csökkenőben van.

Etetőanyagokat horgászboltokban lehet beszerezni, de a rák, homoki angolna, kagyló ingyenesen elvihető a horgászcentrumokban. Csalinak makréla mind csónakból, mind a partról fogható, míg a tintahal a legtöbb halkereskedőnél beszerezhető.

A táj és halfauna megőrzése:

Írországban is, mint bárhol a világon, fontos és kiemelt feladat a változatos halfaunát megőrizni, megóvni. A horgászokat a hasznosítók, a hatóságok arra kérik , hogy ezt mindenkor vegyék figyelembe, miközben horgászatot gyakorolják. A tengeri horgászat újraélesztésében, fejlesztésében a csónak-bérbeadóknak van nagy szerepe. A csónakos és parti horgászversenyeket az országos horgász szövetség (IFSA) szervezi és bonyolítja le.

Horgászfelszerelés bérlése:

Nagyrészt tengeri horgászatra alkalmas csónakokhoz, botokat, orsókat és más felszerelést viszonylag alacsony áron lehet bérelni. A tengerparti horgászathoz korlátozott számban lehet bérelni felszerelést a horgászüzletekben.

Csónakhoz szükséges igazolványok:

Ami szükséges: a hajón kell lennie a hajó jogos üzembetartását igazoló hivatalos bizonyítványnak. Ajánljuk figyelmébe minden horgásznak, hogy mielőtt bérelne, vagy vízre bocsátaná hajóját, győződjön meg arról, hogy a hajóra vonatkozó hivatalos papírok megvannak-e.
Írország horgászatával kapcsolatos linkek:
Irországi horgászati lehetőségek, vizekről részletesen (angolul)

Irországi horgászatról (angolul, németül)

Irországi vizekről- meghatározó halfajonként (angolul)

Irországi lazac horgászatról és lazacos vizekről (angolul)

Észak-Nyugat Irország horgászatáról (angolul)

 

A horgászat szabályai Lengyelországban


Külföldiek részére az engedélyek váltásának módja:

Aki horgászni kíván, annak állami horgászjeggyel és a vízterület hasznosítója által kiadott területi engedéllyel kell rendelkeznie. A belvizek, természetes vizek hasznosítói: a Lengyel Horgász Szövetség, halásztársaságok és cégek, valamint magánszemélyek. Horgászatkor betartandók a horgászatra vonatkozó törvények, előírások és az ezek alapján hozott rendelkezések, a helyi horgászrendek.

Az állami horgászjegy beszerzésének kötelezettségétől mentesek a 14 évnél fiatalabbak, akik horgászjeggyel rendelkező személy felügyeletével horgásznak és a külföldi állampolgárok, akik Lengyelországban átmenetileg tartózkodnak.

A horgász ha a Lengyel Horgász Szövetség tagja a legtöbb szövetségi vízen kedvezményes területi engedélyt megvásárolva horgászhat. A külföldi állampolgárok és azok akik nem tartoznak a Szövetséghez, az illetékes területi szövetség által meghatározott területi engedély árakat fizetik. Ez időszakos engedély esetében előzetes telefonon történő egyeztetés után a hasznosító bankszámlájára befizethető. Az idevágó felvilágosítás a Szövetség illetékes körzetétől vagy az illetékes hasznosítótól kapható.

A Szövetség vizein horgászóknak a törvényi előírásokon kívül a Szövetség rendelkezéseit is be kell tartaniuk, külön figyelmet fordítva a naponta fogható mennyiségre. A vízterület használója a vízterületre vonatkozó előírásokról az engedélyen részletesen tájékoztatja a horgászt.

Lengyelországban a horgászatra szolgáló csónakoknak jól láthatóan viselniük kell nyilvántartási számukat. Vigyázat! Sok üdülőben a horgászoknak az ilyet nem viselő csónakokat kölcsönzik és ebből gondjaik származhatnak.

Az oldalt horgászrendi előírásokkal, horgászati lehetőségekkel fejleszteni fogjuk a közeljövőben.


Horgászat Franciaországban
A következőkben néhány hasznos információt talál a franciaországi horgászati tudnivalókról. (Amennyiben ért franciául ajánljuk figyelmébe a lap alján található linkeket, melyeken teljeskörű felvilágosítást talál az okmányok beszerzésének menetén kívül számos egyéb hasznos tudnivalóról is.)

A Francia Horgász és Környezetvédő Szövetség összesen közel kétmillió taggal rendelkezik.

A horgászokat 4100 szervezet (AAPPMA) tömöríti, melyeket Horgász és Környezetvédő Egyesületeknek nevezhetünk magyarul.

Az egyesületekbe tartozó horgászok eloszlása az ország területén:
 
Zölddel kiemelt területek: több mint húszezer horgász
Sötétkékkel kiemelt területek: tízezer és húszezer között
Világoskékkel kiemelt területek: tízezernél kevesebb horgász
Forrás: www.encyclopeche.com
Franciaországban nem kell vizsgát tenni a horgászokmány megszerzéséhez. A horgászigazolvány névre szóló és fényképpel ellátott, másra át nem ruházható okmány. A gyermekjeggyel, az egy napra szóló, valamint az időszakos horgászengedéllyel horgászati okmányok nélkül is lehet horgászni.

A tengeri horgászatot szabadon lehet gyakorolni, se igazolvány se engedély kiváltása nem szükséges hozzá, a tengeri halfajok méretkorlátozásaira azonban tekintettel kell lenni.

A horgászengedélyekről

Az egyesületek, illetve az állam kezelésében lévő vízterületeken történő horgászathoz szükséges engedélyek beszerzésével automatikusan tagjai leszünk a fent említett horgász és környezetvédő egyesületek egyikének. Az engedély árának befizetésével minden horgász hozzájárul a horgászvízek halasításához, valamint az önkéntesek által a horgászvízekre irányuló üzemeltetési, karbantartó és egyéb kapcsolódó munkálatokhoz.

Az engedélyek értékesítésére nincs általános ár kialakítva; a fix összegű bélyegek árához mindig az adott egyesület alapszabályában rögzített tagdíjának hozzáadásával kapjuk meg az engedély komplett árát.

A Franciaországban kiváltható horgászengedélyek a következőek (a bélyegek ára a 2007-es évre vonatkozik):

Felnőtt engedély:
Éves területi engedély
1. és 2. kategóriába besorolt vizeken történő horgászatra jogosít.
Minden engedélyezett horgászati módszerre érvényes.
28 eurós CPMA bélyeg + alapszabályban meghatározott tagdíj

Ifjúsági engedély:
Éves területi engedély az alsó korhatár 12 év, a felső korhatár 18 év.
1. és 2. kategóriába besorolt vizeken történő horgászatra jogosít.
Minden engedélyezett horgászati módszerre érvényes.
1 eurós CPMA bélyeg + alapszabályban meghatározott tagdíj

Gyermek engedély:
Éves területi engedély 12 éven aluliaknak.
1. és 2. kategóriába besorolt vizeken történő horgászatra jogosít.
Minden engedélyezett horgászati módszerre érvényes.
Alapszabályban meghatározott tagdíj (CPMA bélyeg nincs).

Időszakos engedély:
Június 1. és december 31. között kiváltható 15 napos időtartamra érvényes jegy.
1 és 2 kategóriába besorolt vizeken történő horgászatra jogosít.
Minden engedélyezett horgászati módszerre érvényes.
12 eurós CPMA bélyeg + alapszabályban meghatározott tagdíj

Napijegy:
Egész évben kiváltható egy napra érvényes területi engedély.
1 és 2 kategóriába besorolt vizeken történő horgászatra jogosít.
Minden engedélyezett horgászati módszerre érvényes.
3 eurós CPMA bélyeg + alapszabályban meghatározott tagdíj

Az 1. és 2. kategóriákba a következők alapján kerültek besorolásra a horgászvizek:
- Az első kategória a pisztrángos jellegű vizeket foglalja magába, de ide sorolták be azokat a vízterületeket is ahol különleges védelmet megkövetelő halfajok (főként lazacfélék) élnek nagy számban.
- A második kategória az összes többi folyót, tavat, csatornát és egyéb vízterületeket magába foglalja, ahol a pontyfélék a legelterjedtebbek.

Hol árusítják a horgászengedélyeket?
A horgászengedélyeket az egyesületekben, illetve az egyesületekkel kapcsolatban álló árusító helyeken: horgászboltokban, trafikokban (cafés-tabac), nagyobb áruházakban, sportboltokban is meg lehet vásárolni.

Mire jogosítja fel a horgászengedély a horgászt?
- Az engedélyt kiállító egyesület által kezelt közvagyonnak minősülő - második kategóriás - vizeken, helyi szabályozástól függő horgászatra
- Franciaország egész területén egyetlen bottal történő horgászatra a közvagyonnak minősülő állami horgászvizeken.
- Az adott vízterületre vonatkozó szabályozás függvényében egy vagy két bottal az első kategóriás vizeken.

Az egyéb kiegészítő szabályozások is lehetnek, melyekről érdemes tájékozódni a területileg illetékes egyesületnél.

Mikor lehet horgászni?

Általánosságban tilos az éjszakai horgászat. A nappali horgászat fél órával pirkadat előtt kezdődhet, és sötétedés után ugyancsak max. harminc percig folytatható. Ezzel együtt megyei jogú határozatokkal engedélyezhetik néhány halfaj éjszakai horgászatát, ezért erről mindig érdemes előzetesen informálódni a horgászengedély megváltása során.

Tilalmi időszakok
Az első kategóriában a sebes pisztráng szaporodásának zavartalanságát maximálisan szem előtt tartva jelölték ki a tilalmi időszakot. Minden évben március második szombatjára esik a pisztrángot kedvelő francia horgászok által valóságos ünnepként megélt feloldás első napja, míg a tilalom kezdete mindig szeptember harmadik vasárnapján kezdődik. Ezzel kapcsolatosan is születhetnek azonban olyan megyei jogú határozatok, melyek meghosszabíthatják a tilalommentes időszakot, ennek mértéke azonban maximum három hét lehet.

A második kategóriában csak a csuka és a lazacfélék esetében alkalmaznak tilalmi időszakot, a többi halra egész évben zavartalanul lehet horgászni. A csuka horgászata minden évben január első napjától január utolsó vasárnapjáig, valamint április harmadik szombatjától december 31-ig engedélyezett. A csukára vonatkozó tilalmi időszakot ezzel együtt a megyei határozatok akár négy héttel is meghosszabbíthatják.

Egyéb szabályozások
Tilos horgászbot nélkül horgászni és a lékhorgászat is.
Tilos a "gereblyézés", vagyis a horgászat azon módjai, amikor a horgász szándékosan úgy tevékenykedik, hogy a horog nem a hal szájában, hanem a testén akad meg.
A merítőszák és a vágóhorog használata csakis a már horgon lévő halak esetében engedélyezett.
Tilos méretkorlátozás alá eső halfajokat, védett vagy kártékony halfajokat csalihalként használni.
Tilos az első kategóriába sorolt vizeken csontkukacot vagy egyéb kétszárnyú rovar (Diptera) lárváit használni.
A második kategóriába sorolt vizeken a csuka horgászati tilalmának idején tilos élő vagy döglött csalihallal horgászni.
A kifogott törpeharcsát és naphalat nem szabad visszaengedni a vízbe, hiszen mindkét halfaj károsan befolyásolja a vizek természetes halszaporulatát.

Méretkorlátozások
Fekete sügér: 30 cm
Süllő: 40 cm
Csuka 50 cm
Sebes pisztráng: 23 cm (illetve régiótól függően 18-20-25 cm is lehet)
A ponty Franciaországban nem esik méretkorlátozás alá és tilalmi időszaka sincsen.

Darabszám korlátozások:
A lazacfélék horgászata darabszám korlátozással szabályozott.
A sebes pisztrángból a horgász naponta maximum tíz darabot tarthat meg. A különböző régiók azonban eltérő mértékben szabályozhatják a kvóta mennyiségét, így sok helyen akár jóval tíz darab alatt is meghatározhatják a maximálisan elvihető darabszámot.

Hasznos linkek: www.unpf.fr | www.encyclopeche.com

Összeállította: Hajdú Lívia


Horgászat Luxemburgban
Luxemburgi Vízügyi Igazgatóság által kiadott összefoglaló információk a legfontosabb horgászati előírásokról Luxemburg-ban

Németországgal határos vizek:
Mosel: Schengen és Wasserbillig közötti szakasz
Grenz-Sauer: Wasserbillig és Wallendorf közötti szakasz
Our: Lier és Wallendorf közötti szakasz, beleértve a Stau tavat Vianden-nél

Németországgal határos vizeken horgászhatnak:
. 14. életévét már betöltött személy, névre szóló horgászati engedéllyel (FES) (ezt mindig magánál kell hordania)
. 14 év alattiak engedély (FES) nélkül, de csakis felnőtt felügyelettel horgászhatnak. (Felnőttnek kell rendelkeznie FES-el!)

Engedély (FES) beszerezhető:
- Luxemburg, Diekirch, Grevenmacher: a körzeti megbízottnál és a községi hivatalokban
- Stau-tóra (Vianden): az Our-i Elektromos Társaság (SEO) állítja ki

Engedélyek fajtái és árai:

Parti jegy ("A" kategória):
Mosel, Sauer, Our folyón
Horgászat a partról
Our folyó szakaszán a FES engedély mellett a parttulajdonosoktól is be kell szerezni az ingatlanukra történő belépéshez szükséges engedélyt!

Csónakos jegy ("B" kategória):
Mosel és Sauer folyón
Horgászat bármilyen vízijárműről
A csónakos jegy tartalmazza a parti jegyet is; és így csónak használata nélkül is lehet ezzel a jeggyel az Our folyón horgászni.

FES engedély a Vianden-i Staus-tó területére:
Az éves jegy beszerezhető: Our-i Elektromos Társaság (SEO)
cím: 2, rue Pierre d'Aspelt, L-1142 Luxemburg
06.01-től, 09.30-ig: turista jegy 2 hétre;
Beszerezhető: Közlekedési Társaságnál
Cím: Victor Hugo Ház, Vianden

Fogási eszközök és módszerek
A Sauer és Our folyókban csak egy bottal, míg a Moselben két felszereléssel lehet horgászni.
A felszerelés alatt a horgászbot, zsinór, egy horog és csali értendő; az orsó, a súlyozás és úszó járulékos tartozéknak tekintendők; a hármashorog egy horognak számít.
A felszerelést a horgászat tartama alatt tilos magára hagyni, a horgász állandó felügyelete alatt kell állnia.

Korlátozások
Naponta fogható 1 db csuka és 3 db pisztrángféle (pisztráng, pénzes pér).
A halakat kivülről akasztani, gereblyézni tilos.
A vízben gázolva történő horgászat tilos, kivéve a Sauer folyóban a legyezőhorgászatot.
Tájidegen halfajokkal (pl. menyhal), valamint rákokkal, békával, természetes és mesterséges halikrával vagy színezett csontival (pl. pinki) csalizni, illetve utóbbiakkal etetni is tilos.

Tilos az éjjeli horgászat:
a.) április1. - október 31.: 23 h - 5 h között
b.) november 1. - március 31.: 19 h - 7 h között

Tilos mindennemű halfogás az alábbi folyók vízlépcsőinél: ( figyelni a tiltó táblákra!)
a.) Sauer-folyó (Rosport-Ralingen)
b.) Mosel-folyó (Palzem-Stadtbredimus)
c.) Mosel-folyó (Grevenmacher-Wellen)
A halfogás minden módja szigetekről, hidakról, a vizet határoló zsilipekről, erőműtelepekről, gátakról, stégekről és úszó eszközökről tilos.
Tilos az alábbi, egész évben oltalam alatt álló, védett halfajok fogása: lazac, tengeri pisztráng, menyhal, pataki ingola, szivárványos ökle, réti csík, vágó csík, kárász, sujtásos küsz, fürge cselle, európai folyami rák, kövi rák, folyami gyöngykagyló, nagy és kis folyami kagyló.

Tilalmi idők:
a.) Mosel és Sauer folyók:
Általánosan tilos a horgászat: 03.01. - 06.15.
Csuka, süllő: 01.01. - 06.15.
Pénzes pér: 01.01. - 06.15.

b.) Our folyó:
Általánosan tilos a horgászat: 01.01. - 03.31.
Csuka, süllő: 01.01. - 06.15.
Vörösszárnyú keszeg, bodorka: 01.01. - 06.15.
Compó, paduc, márna, ponty: 01.01. - 06.15.
Pénzes pér: 01.01. - 04.30.
Sebespisztráng: 01.01. - 03.31. és 10.01. - 12.31.
Our folyó felső szakaszán (Dasburg-i hídtól) a sebespisztráng fogása a gyögykagylók védelme miatt már augusztus 1-től tilos.

Fogható halak méretkorlátozásai:
Angolna: 40 cm Paduc: 30 cm Ponty: 35 cm
Csuka: 50 cm Bodorka: 15 cm Pénzes pér: 30 cm
Süllő: 45 cm Vörösszárnyú keszeg: 15 cm Sebes pisztráng: 25 cm
Márna: 35 cm Compó: 25 cm Tavi pisztráng: 25 cm
Luxemburg horgászatával kapcsolatos linkek:
Luxembourgi időjárásról, utazási időjárás tervező - magyarul

Luxembourgi határvizekről és belső-vizekről (németül, ill. angolul is)

Luxembourgi határvizekről, térkép, előírások, jegyárak (németül)

Luxembourgon belüli vizekről és előírásokról (németül)

Horgászat Norvégiában
Édesvízi horgászat

Norvégiában a 16 éven felüli horgászoknak, ha lazacra vagy más édesvízi halra kívánnak horgászni állami horgászjegyet kell váltaniuk. Ez az előfeltétele az egyes vízterületekre szóló területi engedélyek megváltásának is.

Édesvízi halak horgászatára szóló állami horgászjegyek április 4-től a következő év március 31-ig érvényesek, és a norvég postahivatalokban fizethetők be. Kapható családi állami jegy és egy hétre szóló állami jegy egy személy részére. E két hetijegy-típus csak édesvízi halak és folyami rák fogására jogosít. Lazacra horgászás esetében az éves árat kell megfizetni.

A 16 éven aluli ifjúsági horgászok január 1-től augusztus 20-ig édesvízi halakra ingyen horgászhatnak. A lazac, tengeri pisztráng és szaibling horgászata után állami halászati hozzájárulás fizetendő (16 éven aluliak ilyet nem kell fizetnie). A hozzájárulás postai csekken teljesíthető, de önmagában nem jogosít horgászatra (állami horgászjegy nélkül).

Az édesvizeken általában területi engedélyt kell váltani, amely meghatározott vízterületre és időszakra szól. Ára helyenként változik. A területi engedélyeket különböző sportüzletekben, kioszkokban, turistainformációs irodákban és a kempingekben is meg lehet vásárolni.

Tengeri horgászat

Aki a tengerben lazacra, tengeri pisztrángra vagy szaiblingra kíván horgászni, annak a megfelelően összeállított horgászfelszerelés után illetéket kell fizetnie.

A tengerparti horgászat egész évben díjtalan egy bottal vagy egy kézben tartott zsinórral, a part mentén, tengeri halfajokra.

A norvég partok számos helyéről hajóznak csónakkal a nyílt tengerre tőkehalra, északi menyhalra és rombuszhalra horgászni. Az esély nagytestű hal fogására jóval nagyobb a nyílt vízen, mint a part közelében. Különösen kedvelt a nyílt tengeri horgászat Nyugat-Norvégiában és az észak-norvég partok előtt. Ehhez a hajókon felszerelést is lehet bérelni.

Az egész partszakaszon találni kisebb-nagyobb folyókat, amelyekben nyáron lazac és tengeri pisztráng fogható. A horgászati idényt helyileg határozzák meg, többnyire júniustól augusztusig tart. Közelebbi felvilágosítás a helyi turista-információs irodákban lehet kapni.

Általános tudnivalók:

A horgászat Norvégiában a szabadidős rekreációs tevékenység. Népi sport, amit csaknem minden norvég gyakorol. Úgy a fjordok, mint a tengerparti vizek, de a belső tavak és a folyók is gazdagok halban. Ideális a lehetőség arra, hogy naponta saját fogású hal kerüljön az asztalra. Általában a gyakorlatlan horgász is megfogja halát.

Horgászat a fjordban és a tengerben

Szép nyári napokon, nyugodt tenger esetében messze a nyílt tengeren lehet horgászni. Viharos tengernél a horgász a védett fjordban horgászhat. A tengerben és a fjordban a horgászathoz sem állami, sem területi engedély nem szükséges. Sok tengeri hal ívik a fjordokban. A Golf-áramlatnak köszönhetően ott enyhe vízhőmérséklet uralkodik. Tőkehal, tengeri lazac, északi menyhal, foltos tőkehal és makréla tömegesen fordul elő. Némi szerencsével oly különlegesen halak is foghatók, mint a lepényhal, az ördöghal és a pásztás farkashal. A legjobb lehetőségeket mindig a csónakos horgászat kínálja. Norvégiában nincs szükség csónakvezetői jogosítványra. A legjobb fogási helyek az ún. víz alatti laposok 20-50 m közti vízmélységgel, és a mederesések. Ezeket legegyszerübben halradarral lehet megtalálni. A halak legjobban a dagálykori emelkedő vízben kapnak egy órával a dagály csúcspontja utánig. A horgászni egész évben eredményesen lehet. A legjobb időszak azonban, kivált tőkehalra, a tavaszi és az őszi időszak.

Horgászfelszerelés:

Csónakból ajánlott 1,5-1,8 méteres bot 200-500 g dobósúllyal, ehhez legjobb egy nagy zsinórkapacitású multiplikátoros orsó. Érdemes egy különösen nagy teherbírású zsinórt választani. Azzal akadás esetén legtöbb esetben megmenthető a pilker. Különösen fájdalmas egy kapitális hal elvesztése zsinórszakadás miatt. Az áramlástól és a mélységtől függően különböző súlyú pilkerek (100-500 g) szükségesek. Mindenekelőtt a fenék közelében foghatók a tőkehalak. Sok helyi horgász használ kézben tartott zsinórt. Mindkét módnál fontos, hogy a csali rántásokkal állandóan mozgásban legyen.

Édesvízi horgászat

Ennek alapfeltétele az állami horgászjegy, melyet valamennyi postahivatalban beszerezhetünk. Ennek birtokában váltható azután a területi (helyi) engedély. Ezek sportüzletekben, kempingekben és turistairodákban kaphatók. Áruk az érvényesség, az időtartam, a vízterület nagysága, minősége, a halállomány függvényében változhat. Az ismert nagy lazacos folyókra igen drágák a megvásárolható területi engedélyek.

Tilalmi előírások

A tengeri haltenyésztő telepektől távolságot kell tartani, a horgászatnál legalább 100 m-t, elhaladásnál minimum 20 m-t. Tilos a horgászat 200 m-nél közelebb hálóktól, fenékhorgoktól és egyéb, a tengerben elhelyezett halász szerszámoktól.

Horgászfelszerelés:

Állategészségügyi okokból - a horgászfelszerelés kivételével - tilos olyan horgászati-halászati eszközök használata, amelyeket már az országhatárokon túl használtak.

Norvégiának nagy gondja a Gyrodactilus salaris lazacparazita, amely egyes vizekben elpusztítja a lazac ivadékot. Terjedésének megakadályozása végett kiadott rendelkezések:

Minden horgászfelszerelésnek (horogfelszerelés, háló, csizma, csónak, stb.), amely érintkezett fertőzött vízzel, teljesen száraznak kell lennie más vizekben történő használata előtt, mivel az élősködő nedves felszereléseken napokig elél. Az egyik vízből kifogott halat tilos másik vízben megmosni. Vízzel telt tartály tartalmát tilos más vízbe engedni. A lazacos folyókban a horgászfelszerelések használata szigorúan korlátozott. Garnéla-rákokkal a horgászat az egész országban tilos.

Méretkorlátozások:

Egyes helyeken léteznek, méretkorlátozások, pl. az édesvizeken a pisztrángé 25 cm; a lazacé, tengeri pisztrángé és szaiblingé az édes és a sós vizekben egyaránt 35 cm.
Norvégiai horgászattal kapcsolatos linkek:
Tengeri horgászati lehetőségekről (angol és német nyelven)

Horgászat Masfjordnes-ben (német nyelven)

Tengeri horgászat Bjornevag-ban (német és angol nyelven)

Tengeri horgászat hajóval (német és angol nyelven)

Német honlap norvégiai tengeri horgászati lehetőséggel, szálláskínálattal

Német honlap norvég szállás lehetőségekkel, norvég aktuális időjárási helyzet

Német honlap norvégiai horgászati lehetőségekkel
(Tengeri horgászmódszerek, szerelések halfajokhoz, területekhez - Meeresangelsystem menü)


Horgászat Romániában
Horgász lehetőségek külföldieknek Romániában:

Az országba látogató külföldi - horgász vagy nem horgász - bármilyen romániai kijelölt horgászvízen gyakorolhatja kedvenc sportját. Hazai, így magyarországi horgász egyesületi tagsági könyv felmutatása nem kötelező, erre az engedélyeket értékesítők nem tartanak igényt. Állami horgászjegy nincs Romániában bevezetve, így azt ne keressük. Egy vizen horgászni az arra érvényes napi, heti, havi, vagy éves területi engedély birtokában lehet.

A horgász-vadász megyei, vagy a fiók-szövetségeinek a domb-, sík- és hegyi vizein s az erdészet hegyi patakjain, hegyi víztározóin a napi horgászjegy ára változó 5-12 euro, vagy annak megfelelő lej. A forintot minden romániai bankban (pénzváltóban) beváltanak lejre, napi kurzuson.

A területi engedélyeket kibocsátó szervezetek listája az anyag végén megtalálható. A szövetségek fiókszervezetei a megye nagyobb városaiban találhatók (példa: Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón). A megyei erdészeti igazgatóságok által adminisztrált hegyi patakokra a napi, heti, stb. engedélyt a helyi erdészeti hivatalok (románul: ocol silvic, erdőkerület) bocsátják ki, ugyancsak különböző áron általában napi 5-10 euro ellenében.

Horgászoknak fogási naplót Romániában nem kell vezetni. A kifogott halat a halőr, vagy erdész darab és súly szempontjából megszemlélheti, ezért a mindenkori fogást kérésre be kell mutatni.

A Duna-deltára a területi engedélyt a Tulcea-i AJVPS (szövetség) bocsátja ki. Itt a csónak használatát a román vízügyi szervek ellenőrzik.

Tanácsos - a horgászat megkezdése előtt - horgász információk beszerzése az engedély kiadójától, horgászoktól, ismerősöktől: a helyi víz- és időjárási viszonyokról, közlekedési lehetőségekről, s más hasznos, horgászattal kapcsolatos tudnivalókról. Jó, ha első horgász utunkon helybeli, magyar vagy magyarul is beszélő horgász társaságában veszünk részt. Duna-deltába tanácsos helybeli, vagy erdélyi, a deltát ismerő horgásszal utazni. A Duna-delta hatalmas területén - utak hiányában - csakis vízi úton, hajóval vagy csónakkal (motoros) lehet közlekedni. Tulcea városából - a megyeszékhelyről - a három főágon (Kilia-Chilia, Szulina-Sulina, Szent-György-Sfîntu Gheorghe) a fő horgászidényben (tavasztól késő őszig) naponta a személyszállító hajók menetrendszerűen közlekednek.

Ezek szállítják a helybeli települések lakóit és az odalátogatókat, így a horgászokat is. Horgászaink gépkocsijukat Tulcea-ban, vagy a Szent György-ág partján valamelyik szárazföldi településen, rendszerint Nufarul, Mahmudia vagy Murighiol halásztelepüléseken hagyják, magán családoknál. Ezek rendszerint apáról-fiúra átörökölt halászdinasztiák: lipován (orosz) vagy hahol (ukrán) ajkúak. Ők a legjobb delta-ismerők, akik vállalják a horgászok kalauzolását, azok szállítását saját, helyi építésű csónakkal. Félpanziós ellátást és szállást is tudnak biztosítani. Az ellátásban dominálnak a helyi szokás szerint elkészített különböző halételek. A fizetési eszköz: az euro, vagy a dollár, kevésbé román lej. A delta térségében kezdenek kialakulni az ellátás színvonalát emelő szálláshelyek, horgászfaluk is.

A delta gazdag halfaunája és madárvilága (300 faj), az egyedülálló növényvilág évente sok horgászt csalogat a Duna-delta romániai részére. A deltai homokdűnék a legmagasabb pontok, 11-12 m. a Fekete-tenger szintje fölött; a folyam legnagyobb mélysége: -39 m a Kilián és -26 m a Szent György-ágon. Ezek nagyszerű harcsás helyek.

Romániai horgászvizek adataiból:

- pisztrángos és péres hegyi vizek hossza 18.138 km;
- domb- és síkvidéki folyóvizek hossza 11.180 km;
- romániai Tisza határvonal 68 km;
- Duna hossza 1.078 km;
- Duna-delta összterülete 510.000 hektár, ebből:
      287.000 ha nádas és úszó nádas,
      136.000 ha nyílt vízfelület,
      87.000 ha homokdűne, magas terület
- Rázelm-Sinoe-Golovica-Zemejka lagúnarendszer 71.000 hektár.
- Folyóvizek hossza Erdélyben, Partiumban és Bánságban (km-ben):

Maros: 718
Szamos: 345
Sebes-Körös: 148
Fekete-Körös: 144
Fehér-Körös: 238
Olt: 698
Aranyos: 164
Nagy Küküllő: 245
Kis Küküllő: 190
Beszterce: 66
Sajó: 49
Jád: 44
Dragán: 38
Berzava: 127
Néra: 131
Görgény: 55
Barót: 30
Nagy Bászka: 55
Kis Bászka: 45
Vargyas: 40
Homoród: 58
Vista: 22
Ucsa: 23
Árpás: 23
Bilea: 24
Cibin: 81
Lotru: 76
Temes: 241
Bega: 129
Kárász: 85

Folyóvizek Havasalföldön (km):
Folyóvizek Moldvában (km):
Arges: 339
Siret (Szeret): 495
Argesel: 69
Aranyos Beszterce: 239
Neajlov: 187
Békás: 42
Sabarul: 197
Tarcau: 32
Dimbovita: 229
Tatros: 149
Colentina: 98
Aszó: 37
Ialomita:194
Úz: 45
Prahova: 169
Ojtoz: 49
Teleajen: 101
Casin: 46
Bodza: 334
Prut: 952
Zsil: 294
Putna: 146
 
Bîrlad: 166


A felsorolt 65 folyóvíz minden felső szakasza pisztrángos víz - egyesek alsó részein pénzes pér is él - ettől lefelé, a folyók domb-, illetve síkvidéki szakasza paduc-, márna-, ponty-szinttáj, a rájuk jellemző halfajokkal.

Egyéb horgászvizek és természeti ritkaságok Erdélyben, Partiumban és Bánságban:

- Természetes tavak összesen: 55.600 hektár, ebből: Erdélyi Mezőség természetes és halastavai 29, összesen 1.095 ha felülettel

- Pontyos haltenyészetek, bennük horgásztavak is: Cséffa, Inánd, Homorog (Bihar megye). Homoródszentpál (Hargita m.), Mezőzáh, Tóhát, Bozsor, Sály, Bala, Körtekapu (Maros m.); Czege, Gyeke, Katona, Szentgothárd, Szék-Szakály (Kolozs m.); Berek (Szatmár m.); Kereszténysziget (Szeben m.); Barcaújfalu, Botfalu (Brassó m.); Bánlak, Bencsek, Temesvár (Temes m.); Nagylak (Arad m.).

- Horgászat szempontjából jelentős víztározók: Békás (Keleti-Kárpátok), Tárnicza, Béles (Kolozs m.); Kányaháza (Szatmár m.); Vársolc (Zilah); Temesliget, Hattyasi (Temes m.); Endrőd (Nagykároly), Feltót (Zarándi hgs), Voila-Arpas (Olt, 3 víztározó a folyón); Mezőtelegd, Mezőszabolcs (Sebes-Körös, 2 víztározó a folyón); Hégen-Hendorf (Sz.Ágota), Sikaszó (Hargita m., Székelyudvarhelynél), Vidra, Oasa, Gura riu (Szeben m.).

- Nagyobb pisztrángtelepek (árusítással, helybeli fogyasztással): Prázsmár (3 telep), Gyalu (Kolozsvárnál), Ojtoz, Gyilkos-tó, Vármező (Nyárádremete, Remete).

- Természeti ritkaságok, tengerszemek, stb.: Gyilkos-tó, 12 hektár, max. mélysége 10,5 méter; Szent Anna-tó, 22 hektár, mélysége 7 méter. Jégkorszak utáni tengerszemek, gleccsertavak: Retyezátban,: Taul Negru (25,5 m), Zanoga (22,5 m.), Bukura (16,5 m.) Retyezátban összesen 71 kisebb-nagyobb tengerszem, összesen 73 hektár, mind a 2200 m feletti magasságokban.

Fogarasi-havasokban: Bilea (4,6 ha, 11,3 m; Podragu (2,85 ha, 16,5 m.), összesen 27 tengerszem.

Tőzegláposok: Mohos-tó (Szent Anna-tó közelében) és Lúcs (Csíkszentkirály).

Leglátogatottabb horgászvizek a Duna-deltában:

Az élő Duna az Izmail elágazástól Crisan-ig; Szent-György-ág Ceataltól a 105-ös kilométerig; élő Duna Cotul Pisicii-Isaccea-Ceatal Izmail szakasza; Öreg-Duna-ág: Lebada szálló-Cazanele csatorna Bogdaproste-Lebada szálló; Szulina-ágon a 8,5 tengeri mérföldtől a Magearu csatornáig; Bogdaproste csatorna és a hasonnevű tó.

Csatornák: 36-os számú, Sontea, Caraorman, Litcov, Perivalovca.

Nagyobb tóegységek: Fortuna-Sontea, Ulasova, Cruhlic, Lumina, Dranov-szigeti tavak, valamint a Razelm-Sinoe-Golovita-Zmeica lagunarendszer.

Az említett Duna-deltai horgászvizek egyes tavain változó a napi horgászjegy ára (ez a hazaiakra érvényes). Külföldieknek napi 5 eurotól. Bővebb felvilágosítás az AJVPS megyei székhelyén, ahol a horgászjegyek kiválthatók.

Horgászati-halászati tilalmi rendelkezések:
- Általános halászati tilalom: pontyfélékre, süllőre, harcsára stb. április 1-től 60 egymást követő napon, az ország összes domb- és síkvizein, a Duna-deltában és a Rázelm-Sione lagúnarendszerben. A tilalmi idő kezdetét az Országos Halászati Felügyelőség rendeli el az illető év áprilisi hidro-meteorológiai viszonyaitól függően. 2004-ben az általános halászati tilalom április 12-től június 10-ig bezárólag tartott. A tilalmi idő, a 60 nap alatt tilos mindennemű ipari, kereskedelmi és horgászati tevékenység a domb- és síkvizeken, deltában és a lagúnarendszerben. Ez vonatkozik a rák és békafogásra, a homok és vízinövény kitermelésére is.
- Csukafogási tilalom: 40 egymást követő nap, február 15 - március 25 között. A 60 napos általános halászati tilalom idején megengedett a csuka horgászata villantó kanalakkal és mesterséges halutánzatokkal.
- Pisztrángfélék tilalmi ideje: sebes pisztráng, szajbling és tavi pisztráng fogási tilalma 228 napon át, szeptember 15 - április 30 között.
- Szivárványos pisztráng, pénzes pér és a dunai galóca fogási tilalma: 152 napon át, január 1 - május 15 között.
- Tokfélék tilalmi ideje: kecsege, viza, simatok, vágótok fogási tilalma 91 nap, február 15 - május 15 között.
- A Fekete-tengeren nincs halfogási tilalmi idő semmilyen tengeri halfajra. A napi kifogható mennyiség 5 kg személyenként. A tengeren nincs méretkorlátozás.

Horgászati rendelkezések a halászati-horgászati törvényből:

- A horgászat csakis napkeltétől-napnyugtáig gyakorolható.
- Tilos az éjszakai horgászat és halászat.
Figyelem ! A Csíkszeredai Horgász Egyesület tájékoztatása szerint: 2006 május elején a Román Parlament jóváhagyta az éjszakai horgászatot, ami eddig tiltva volt.
- A horgászat csakis a vízpartról gyakorolható.
- A horgászat eszközei:
a) domb- és síkvizeken személyenként 2 bottal, azokon 2-2 horoggal. A botokat a talajra is lehet helyezni. Természetes és mesterséges csalik egyaránt használhatók.
b) Hegyi vizeken (pisztrángozás, pérezés) személyenként 1 bottal, rajta 2 előkével, csakis kézben tartva engedélyezett a műlegyes, vagy műcsalis dobó horgászat. A botot tilos a talajra helyezni.
- Napi kifogható halmennyiség:
a) domb- és síkvizeken napi 5 kiló, vagy csakis 1 példány, ha annak egyedi súlya meghaladja az 5 kilót.
b) Hegyi pisztrángos, péres vizeken személyenként napi maximum 10 példány fogható. A hét horgásznapjait a víz bérlője szabályozhatja.
- Galóca horgászat: csakis 1 példány fogható esetenként, az erdészeti központi szerv névre szóló engedélyével.
- Románia halasvizein a horgászok nem vezetnek fogási naplót.
- Vízen épített fa- vagy betongátak, vagy egyéb vízen épített műtárgyaktól fel és le 50-50 méter a halászati tilalmi zóna.

A méretkorlátozások fajonként a következőek (cm-ben, román elnevezésekkel):

Figyelem! Romániában 2005. agusztusától néhány horgászatilag fontos halfaj méretkorlátozása megváltozott. A régi méretet az adott halfajnál zárójelben találják. Érdemes részletesen áttekinteni a változásokat az oldal végén található Új rendelkezések Romániában fejezetben.

Halfaj
Méret (cm)
ponty (Cyprinus carpio) - crap
45 (35)
ezüstkárász (Carassius auratus) - caras
15
széles kárász (Carassius carassius) - caracuda
17
balin (Aspius aspius) - avat
30
bodorka (Rutilus rutilus) - babusca
15
karika keszeg (Blicca bjöerkna) - batca
15
sügér (Perca fluviatilis) - biban
20 (12)
lapos keszeg (Abramis ballerus) - cosac
25
dévérkeszeg (Abramis brama) - platica
25
szilvaorrú keszeg (Vimba vimba) - morunat
25
jász (Leuciscus idus) - vaduvita
védett (30)
fejes domolykó (Leuciscus cephalus) - clean
25
márna (Barbus barbus) - mreana
27
vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythphthalmus) - rosioara
15
garda (Pelecus cultratus) - sabita
20
paduc (Chondrostoma nasus) - scobar
20
harcsa (Silurus glanis) - somn
65 (50)
süllő (Stizostedion sp) - salau
50 (40)
csuka (Esox lucius) - stiuca
50 (40)
viza (Huso huso) - morun
170
vágótok (Acipenser güldenstaedt) - nisetru
140
simatok (Acipenser nudiventris) - viza
100
söregtok (Acipenser stallatus) - pastruga
100
kecsege (Acipenser ruthenus) - cega
45
sebes pisztráng (Salmo trutta m. f.) - pastrav de munte
20
szivárványos pisztráng (Salmo irideus) - pastrav curcubeu
20
pataki szajbling (Salvelinus fontinalis) - fintinel
20
folyami rák (Astacus fl) - rac
9
tavi kagyló (Unio pictorum) - scoica de riu
8
béka (Rana sp) - broaste
30 gr/db


Megjegyzés:
- a hal méretét annak orrától a faroktőig mérik;
- azok a fajok, amelyek nem szerepelnek a fenti jegyzékben, bármilyen mértékben horgászhatók;
- deltai kuttyogató horgászathoz a Tulcea-i Horgász Szövetség engedélye szükséges;
- motorcsónak használatát a Tulcea-i hajókikötőnél kell engedélyeztetni;
- a Duna-deltában a szigorúan védett természeti körzetek határait be kell tartani.
A vizek horgászatáról
Kiemelve:
- Erdély, Partium, Bánság,
- Duna-delta és a
- Fekete-tenger horgászati lehetőségei

Mérsékeltövi klímája, földrajzi elhelyezése Európában, domborzati viszonyai, gazdag, hidrológiailag és hidrobiológiailag változatos vízhálózata - a magashegyi tavaktól, tengerszemektől az álló- és folyó édesvizeken át le a tengerig - Romániát rendkívül alkalmassá teszi a sporthorgászat minden fajtájára (legyező, ragadozó és békés halak, tengeri halfajok, stb.), de a halászatra és haltenyésztésre is.

Mai horgászható (és halászható) halfaunája javarészben őshonos, amely valamikor az utolsó eljegesedés után alakult ki. Később ezt egészítették ki az új halfajok - a sikeres és sikertelen meghonosítások külföldről, főleg Ázsiából, Észak-Amerikából és Afrikából - amely fajok ma már szinte mind kedvező életfeltételekre találtak az országban és a horgászat, a halászat, a haltenyésztés tárgyát képezik Romániában. A romániai halrendszertanosok az ország édes-, brack- és tengeri vizeiben mintegy 194 halfajt tartanak számon, amelyek közül természetesen csak alig 25 % alkalmas a horgászatra vagy a nagyüzemi halászatra. A halrendszertan Romániában 101 édesvízi és 93 tengeri halfajt tart számon.

Romániában, az alpesi jellegű vidékek jégkorszak utáni tengerszemeitől, az ottani oxigénben dús hegyi patakoktól le a síksági nagy folyókig, a hömpölygő Dunáig és annak hatalmas deltájáig, a különleges tengerparti lagúnákig és a tengerig, Európa számos víztípusa képviselve van, azokban a rájuk jellemző vízi életközösségekkel, benne az értékes halfajokkal. A különböző víztípusok mindegyike sajátos fizikai, hidrobiológiai és ökológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, s ennek megfelelően élőviláguk - benne a különböző halfajok is - víztípusonként változnak. Ezekhez tájegységenként szervesen igazodnak a különböző horgászmódszerek és a felszerelések, amelyek - a legyező és tengeriek kivételével - megegyeznek a hazaiakkal (úszós, fenekező, pergető, stb.).

A régi, "klasszikus" halasiskola Európa folyóvizeit a hegyvidéki forrásvidéktől-patakoktól a tengerbe ömlésig - a bennük élő, számszerűleg a legnagyobb és jellemző halfajok szerint - a következő négy szinttájra osztja fel: pisztráng-, pér-, márna- és ponty szinttáj. Románia nagyobb és leginkább horgászott folyóvizeiben e szinttájak mind fellelhetők - a bennük élő és jellemző, nevet adó halpopulációval együtt -, de a nagyobb dombvidék folyóvizekben még egy hatodik szinttáj is megkülönböztethető. Ez különösen érdekli a horgászok tömegeit, de a versenyhorgászatot is: ez a paduc szinttáj, amely a pér- és márna-szinttáj közé ékelődik be, olykor több tucatnyi, sőt közel száz kilométeres szakaszon is. Romániában - így a hozzánk közeli Erdélyben, Partiumban és Bánságban - az említett halszinttájak mindenütt fellelhetők horgászat közben a bennük élő, jellemző halfajokkal.

Az alábbiakban röviden jellemezzük az egyes halszinttájak vizének tulajdonságait és felsoroljuk a rájuk jellemző, horgászható (vagy nálunk nem található) halfajokat:

- Pisztráng-szinttáj: az erdélyi hegyi patakok felső szakasza, ahol a víz feneke köves-sziklás, a vizet a parti fenyvesek árnyékolják. A víz gyors folyású, száraz időben kristálytiszta, oxigéndús, hőmérséklete a meleg napokon sem emelkedik 12-14 oC fölé. A víz gyors folyása okán benne csak kevés élőlény tanyázhat. Jellemző halfajai a következők: sebes pisztráng (Salmo trutta m.fario); fürge cselle, a pisztráng fő tápláléka (Phoxinus phoxinus); botos kölönte (Cottus gobio); kövi csík (Noemacheilus barbatulus); pataki szajbling (Salvelinus fontinalis); ritkán erdélyi ingola (Eudontomyzon danfordi).

- Pér-szinttáj: a hegyi patakok középső, viszonylag bővizű szakasza, ahol a víz fenekét olykor kövek, de leginkább kavics és homok borítja. A víz tiszta, de esőzések után megzavarosodik, elég gyors folyású, oxigénben bő, hőmérséklete nyáron meghaladhatja a 16 oC-ot is. Itt a kevés számú pisztráng mellett a következő halfajok dominálnak: pér (Thymallus thymallus); petényi márna (Barbus mer.petényi); fürge cselle ( Phoxinus phoxinus); paduc (Chondrostoma nasus); galóca (Hucho hucho); botos kölönte (Cottus gobio); menyhal (Lota lota); fejes domolykó (Leuciscus cephalus); vágó csík (Cobitis taenia) és kövi csík (Noemacheilus barbatulus).

- Paduc-szinttáj: a hegyi patakok alsó folyásának szakasza. A meder kavicsos, nagyobb lapos kövekkel tarkítva, amelyet zöld moszat borít. Ez a paduc fő tápláléka. A víz sodrának sebessége közel 1 m/sec., oldott oxigéntartalma 5-6 mg/liter. Hőmérséklete nyáron elérheti a 18-20 oC-ot is. Ilyen típusú paducos szakaszok: a Maroson Détától Maroshévízig, a Sebes-Körösön Nagyvárad környéke, az Olton Tusnádtól Sepsiszentgyörgyig, a Nagy-Szamoson Dés-Bethlen között, stb. E szinttájon a domináns paducon kívül élnek: pér, fürge cselle, petényi márna, rózsás márna (Barbus barbus); fejes domolykó, fenékjáró küllő (Gobio gobio); menyhal.

- Márna szinttáj: a hegyi patakok alsó folyásánál kezdődik, s főleg a dombvidékek folyószakaszait foglalja magába. Az erdélyi, moldvai és havasalföldi nagy folyók leghosszabb szakasza. A meder feneke homokos, a folyó sebessége és sodra viszonylag nagy, mélysége 1-2 méter közt változik, oldott oxigéntartalma 4-5 mg/liter. A víz télen befagy, nyáron felmelegszik, akár 20-22 oC fölé is. Jellemző halfajai: márna, paduc, fejes domolykó, fenékjáró küllő, sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus); menyhal, csuka és a sügér .

- Ponty-szinttáj: ez számunkra ismerős a hazai nagy folyóvizekről. Romániában ponty-szinttájként emlegetik a Duna meglévő árterületi tavait, a tengerparti édesvizű nagy tavakat (Tasaul, Suit-Ghiol, Tatlageac, Mangalia, tabacarie) és a Duna-deltát, s a tengerparti nagy lagúnarendszert. A nálunk is ismert halfajokon kívül a romániai ponty-szinttájon még a következő fajok is élnek: angolna (Anguilla anguilla); vágó tok (Acipenser güldenstaedti); viza (Huso huso); dunai nagy hering (Caspialosa pontica); söregtok (Acipenser stellatus); simatok (Acipenser nudiventris) és a kis szardínia (Clupeonella delicatula).

A különböző tájegységek (hegy, domb- és síkvidék) halas vizei minden horgászigényt kielégíthetnek. A magas hegyek pisztrángos vizeinek terepviszonyai jó lábat, szívet és tüdőt feltételeznek az egész napos legyező horgászatra. A dombvidékek csendes tavai, a nagy folyók közép- és alsó szakaszai és a Duna-delta - nyáron a Fekete-tenger partja is - nagyszerű horgászlehetőségeket jelentenek az idősebb korosztálynak, s a kezdő fiataloknak is, hiszen a szinte egy helyben űzött horgászat tetemes halzsákmányt, olykor nagy példányokat, igazi horgász-trófeákat jelentenek a horgászoknak. Gondoljunk csak a deltai "kuttyogtató" nagytestű harcsákra.

A tengeri horgászat külön fejezete az ország horgászatának. Ezt nem csak a hozzánk közeli Adrián, hanem a Fekete-tengeren is lehet gyakorolni - főleg nyáron, szabadság alatt -, amikor azt össze lehet - és össze is kell! - kötni egy erdélyi pisztrángozással, pérezéssel, baráti vagy rokoni látogatás alkalmával. A tengeri horgászatot - a fagyos napok kivételével - a helybeliek szinte egész évben gyakorolják. Főleg a partvonalról, de nyáron csónakból is, akár két-három kilométerre is eltávolodva a parttól, a halrajt követve. Horgászaink a nyári hónapokon látogatják a Fekete-tengert, ahol partról horgásznak. Ezt gyakran összekötik egy Duna-deltai horgászúttal is. A Fekete-tengeren nincs az ottani halfajokra méretszabály; a kifogható halmennyiség napi 5 kg. A tengeri horgász-zsákmány leggyakoribb halfajai: álmakrahal (Trachurus trachurus), stavrid; kék makrahal (Scomber scombrus), scrumbie albastra; palamida (Pelamys sarda), palamida; bajuszos vörös márna (Mullus barbatus), barbun; érdes lepényhal (Pleuronectes felesus), cambula; nyelvhal (Solea nasuta), limba de mare; rombuszhal (Scopphthalmus meoticus), calcan; csőrös csuka (Belone belone), zargan. Említetteket főleg csónakból horgásszák. A partról olykor nagy mennyiségben foghatók a különböző gébfélék (Godiide), így: a békafejű géb (Gobius batrachocephalus), hanus; a kerekfejű géb (Gobius melanostomus), stronghil; tengeri géb (Gobius cephalarges), guvin de mare; fekete géb (Gobius niger), guvid negru; foltos géb (Pomatoschistus m. leopardinus), guvid tarcat; valamint az aprótestű szardella (Engraulis encrassicholus), hamsie.

A tengerparti édesvízű Dobrudzsa-i egyes tavakból a horgászok horoggal, vagy apró szemű csalihal fogó hálóval csodás akváriumi halakat is foghatnak. Ilyen a háromtüskés pikó (Gasterosteus aculeatus), ghidrin; vagy a törpe pikó (Pungitius platygaster), osar.

Aki ellátogat a Rázelm-laguna Jurilovca-Portita brack vizes szakaszára, a valódi tengeri pérhal-félék közül is foghat. Ilyenek a nagyfejű tengeri pér (Mugil cephalus), laban; a tengeri aranypér (Mugil auratus), singhil; szökdeső tengeri pér (Mugil saliens), ostreinos és a keskenyajkú tengeri pér (Mugil ramada), platarin. Ritkán tüskés cápa (Squalus acanthias), rechin is akadhat horogra (vagy az ipari halászok hálós csapdájába), de ez alig egy métert meghaladó méretével nem veszélyes az emberre, még a fürdőzőre sem.

Aki a Fekete-tenger halvilágát közelebbről akarja megismerni, Konstancában (Constanta, megyeszékhely), Ovidius száműzetésének városában, a gazdag nyilvános akváriumban megteheti ezt.

A romániai halas vizek legújabb keletű kategóriája a víztározók sokasága; egyesek ezek közül hegyvidéken épültek, itt az erdészet, vagy az AJVPS (szövetség) fiókszervezetei bocsátják ki a horgászengedélyt. A domb- és síkvidéki víztározókra síkvízi horgászengedély érvényes, ezt is az AJVPS(szövetség) fiók szervezetei bocsátják ki; itt a síkvízi horgász-szabályok az érvényesek. Ezekben elsősorban telepítések eredményeként és részben természetes úton alakult ki a halállomány. Ezeken a vizeken gyakran rendeznek halfogó versenyeket, bajnokságokat.
Egy kis romániai horgász-történelem
Erdélyben, Partiumban és Bánságban az ún. "privát horgász-halász egyesületek" léteznek Trianonig. Ezek a horgászokat és bizonyos kishálós halászokat foglalják soraikba. (A régi román ó-királyságban - Havasalföld-Munténiában és Moldvában - csak vadásztársaságok működtek, horgász egyesületek nem.) Az első világháború után kialakult Romániában csakis Erdélyben léteztek horgász egyesületek, de ezek lassan megszerveződtek az ország déli és keleti részein is, igaz, csak kis számban.

A horgászat (és a vadászat) mai szervezeti formája 1948-ban alakult ki, amikor az ország különböző vidékein szétszórtan létező horgász (és vadász) egyesületeket egy közös országos és megyei (területi) szövetségekbe szervezték.

Romániában 1948 óta és napjainkban is működik, tevékenykedik a Romániai Vadászok és Sporthorgászok Országos Szövetsége (Asociatia Generala a Vînatorilor si Pescarilor Sportiv din România, rövidítve: AGVPS (bukaresti központi székhellyel). Ez az országos szövetség képviseli a horgászok (és vadászok) érdekeit bel- és külföldön. A Szövetség az alapszabály (Statutum) alapján működik és a mindennapos ügyvezetést a Választmány elnöksége és a szövetség apparátusa végzi.

Az 1989-es események a horgászok és szervezeteik számára hoztak némi előnyös változást: az alapszabály megengedi kimondottan horgászszervezetek megalakulását ahol ezt a tagság kéri .

Az új lehetőségek alapján az eddigi horgász-vadász megyei és területi (járási) vegyes szövetségekből több városban kiváltak a horgászok (Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Gipo-Bukarest, Szatmár). Az önállósodás alapfeltétele a sokezres tagság, illetve a befolyó tagdíj megfelelő nagysága, amely biztosítani tudja a béreket, a vizek bérleti díjait, haltelepítést, stb. Románia 40 megyéjéből csak az említett ötben működik kimondottan horgász-szövetség, többségében - a 35 megyében - a horgászok és vadászok megyei és területi szinten közös szervezeteket alkotnak. Hivatalos neve: Vadászok és Horgászok megyei Szövetsége. Románul: Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (rövidítve: AJVPS). A megyei szövetségek jogi személyek, saját alapszabállyal rendelkeznek.

A megyei horgász-vadász szövetségek az államtól bérlik a horgászvizeket - többéves szerződésben foglalt feltételekkel - az államtól (tulajdonostól) erre felhatalmazott szerven keresztül: ez az Egyedi Állami Halasvizeket Adminisztráló Hivatal (EÁHAH). A Duna-delta horgászatra kijelölt halasvizeit a Tulcea-i AJVPS (szövetség) béreli a "Duna Delta Bioszféra Nemzeti Parktól"-tól (DDBR).

Az ország folyóvizeinek közelében a 60-80-as években számos óriás-üzem és ipari vállalat keletkezett. Ezek üzembe helyezésekor - de utána se - nem épült ezekkel párhuzamosan szennyvíztisztító berendezés, így azok üzemeltetése és hatása nagyon káros volt a halállományra. Ma ezen üzemek többsége áll - főleg az elavult technológia okán -, s így napjainkban azok a horgászvizeket nem szennyezik. Remélhetőleg az újonnan megépülő üzemek technológiája és a megépülő, városonkénti szennyvíztisztítók a jövőben korszerűek lesznek, s remélhetőleg az arany-kitermelési technológia is megváltozik, a horgásztársadalom örömére. Így megmarad a folyó és álló horgászvizek eredeti állapota, s bennük a minőségileg (faji összetétel) és mennyiségileg oly jellemző és gazdag halpopuláció.
Barangoljunk egy kicsit

Szalárd völgye, pisztrángos víz Maros megyében

Ha Nagylaknál, Ártándnál, Csengernél vagy máshol átlépjük a magyar-román határt, Trianon óta hajlamosak vagyunk mondani: Erdélyben vagyunk! Ez nem így van, ezt a halastavak látványa is megcáfolja, s maga a táj is. A határ mentén, Szatmártól Nagykárolyon és Nagyváradon át le délre a Marosig, Aradig - Partiumban vagyunk. A három Körösben jellemző, a paduc, márna, a síkvizekben pedig a kárász, ponty, keszegfélék.

Nagy-Bászka, péres víz Kovászna megyében
E térségben sok síkvidéki víztározó, bányató és haltermelő gazdaság van. Az Arad-Radna vonaltól, a Marostól még délebbre, le egészen a Dunáig a Bánság terjed, szép domb- és síkvidéki horgászvizeivel, s a csodás dunai Vaskapuval. Itt létesült az ismeretes nagy víztározó, energetikai célból. Ez is nagyszerű horgászvíz, s egyben természeti ritkaság. Erdélyt valójában a patkószerűen görbülő Keleti- és Déli-Kárpátok vonala és a patkó szárait bezáró Bihari- és Gyulai-havasok fogják közre. Erdélyt - horgászati szempontból - a megszámolhatatlan csodás pisztrángos-péres hegyi patakok, a paducos-márnás-menyhalas dombvidéki folyóvizek - a Maros, Olt, Szamosok, Küküllők és mások - s az Erdélyi Mezőség soktucatnyi természetes tavai, valamint a pisztrángtenyészetek jellemzik, amelyek részben a hegyi patakok pisztrángállományát hivatottak évenként pótolni.

Duna-deltai vízi világ
Erdélyben járó horgászok ott minden lépésre történelmünk tárgyi emlékeivel találkoznak, hiszen e táj Szent László, a Hunyadiak, a nagy erdélyi fejedelmek: Báthori, Bethlen, Bocskai és Apafi földje, s a későbbieké. Horgászat közben Erdélyben ezeréves várakra és várromokra, székelyföldi kazettás mennyezetű vártemplomokra, műemlékekre, véres szabadságharcok csatáinak emlékműveire és csodás természeti szépségekre, ritkaságokra bukkanunk.

A Maros folyó Déva mellett, pontyos, harcsás, kecsegés vízszsakasz
Partiumban, Bánságban és Erdélyben a horgászatot egy valóban aktív pihenés egészítheti ki: kegyhelyeket, csodás néprajzi és más múzeumokat, gótikus és barokk sokszáz éves templomokat és palotákat láthatnak - s a természetes vizeken kívül - völgyzárógátas, vagy síkvidéken épített halastavakon horgászhat a vendég. A legnagyobb pisztrángtenyészetek halcsárdáiban (Prázsmár, Vármező, stb.) megízlelheti a halat, de horgászhat partiumi, bánsági és erdélyi pontytenyészetekben is, az e célra kijelölt tavakon.

Az Olt folyó Sepsiszentgyörgynél, paducos, márnás vízszakasz
Egy erdélyi horgászút jó alkalom a megismerkedésre az ottani horgászokkal, az erdélyi emberekkel, akikkel a barátság akár örökké is tartós lehet.

A szerző a Gyilkos- tónál, itt csak a tavat tápláló Békás patakon lehet horgászni
Habár nem magyarlakta vidék, de a horgászat szempontjából ki kell emelni az Európában egyedülálló Duna-deltát - összterülete mintegy 580.000 hektár -, amelynek 30 százaléka horgászható víz. Említésre méltó a szintén egyedülálló 71.000 hektárnyi vízfelület, a Rázelm-Sinoe-Golovica-Zmejka nevű édesvízi tengerparti lagúnarendszer.

A Maros folyó Maroshévíznél, paducos, márnás vízszakasz
A nyári fürdőzők kedvenc horgászhelye a 245 km hosszú Fekete-tenger romániai partszakasza, s a tengerparti édes vizű nagy tavak, ahol - főleg a települések közelében - sok halfajt horgásznak csónakból vagy a partról.

Magyar nyelvű horgászati információk kaphatók, horgász (és vadász) szövetségek vezetői, szolgálati telefonszámok, a szövetségek címe (város, utca, stb.):

Románia hívószáma: 00.40. (m= mobil telefon ig= igazgató)

Helység
Név
Telefon
Cím
Kovásznamegyei AJVPS
László Béla ig.
m. 0722711479
Sepsiszentgyörgy, Kós Károly u. 5/A.
Sovánka Mária
267/352683 tel/fax
Gyergyói AVPS
Portik György ig.
m. 0740025849
Gyergyószentmiklós, Forradalom negyed ,I/40 blokk. A. lépcső, 4. apartman
Almási Tünde
266/364820
266/164820 fax
Portik lakás:
266/361820
Csíki AVPS
Bencze István ügyvezeto elnök
m. 744390596
Csíkszereda, Kosúth Lajos u. 10 - tel. 266311007
Újvári Krisztián-Róbert horgász elnök
m. 740545370
 
Udvarhelyi AVPS
Bíró István ig.
m. 0744788394
Székelyudvarhely,Tábor u. 18.
Maroshévízi AVPS
Takács Károly ig.
266/141928 tel/fax
Maroshévíz (Toplita) Strda Sportivilor 2.
Maros AJVPS
Muica Emil
m. 094572841
Marosvásárhely, 1918 December 1. u. 23.
Czik Ernő
265/166004 fax
265/167621
Szatmári Horg.Szöv.
Kacsó Zoltán ig.
261/734876
Szatmár, Decebal u. 10.
Jeder Erzsébet
261/713697
Szilágysági AJVPS
Gergely István ig.
260/633702 fax
Zilah, Republicii u. K/20/21 blokk
Temesi AVP
Lazu Dorel ig.
m. 094613729
Temesvár, Tusnád u. 17.
Sonka Mária
256/201392 fax
256/220268
256/160124
Kereszturi AVPS
Ambrus Ferenc ig.
m. 094695235
Székelykeresztur
Fazekas Attila

Románul kaphatunk információt, magyarul gyengén, angolul, németül beszélő horgászati (és vadász) szövetségek vezetői, szolgálati telefonszámok, címek (város, utca, stb.):

Helység
Név
Telefon
Cím
Fehérmegyei AJVPS
Onetiu Nicolae ig.
m. 092541820
Gyulafehérvár, Calea Motilor u. 6.
Silaghy Ioan
258/815076 fax
258/810420
Biharmegyei AJVPS
 
m. 094547740
Nagyvárad, Independentei tér, A/10 blokk
259/437656 fax
259/133297
Tulceamegyei, Duna-deltai AVPS
Sultan Marin ig.
m. 094336658
Tulcea, Isaccei u. 10.
Radulescu Dumitru
240/514955 fax
240/511404
Brassói AJVPS
Noaghea Nelu ig.
m. 094372622
Brassó, BulevardulEroilor 29.
268/472551 fax
Brassói Horg. Szöv.
Loriatti Calin ig.
m. 094977352
Brassó, Negoiu u. 14.
Oprea Maria
268/417925 fax
268/414631
Kolozsvári Horg .Szöv.
Morar Octavian ig.
m. 094764337
Kolozsvár, Cuza Voda u. A. blokk
264/198976
Hunyadmegyei AJVPS
Calciu Ioan ig.
m. 092387454
Déva, G.Cosbuc u. 21. blokk
254/219581 fax
254/215422
Máramarosi AJVPS
Radu George ig.
m. 094593794
Nagybánya, Unirii bulvár 12. 1. blokk
Rus Silvia
262/437196 fax
262/227064


Köszönet Kászoni Zoltán halászati szakembernek, ichtiológusnak, aki rendelkezésre bocsájtotta írását, melyből szerkesztésre került a fenti anyag.
Romániában a halállomány védelme érdekében új,
szigorú rendelkezések léptek hatályba
2005. augusztus elejéről Románia természetes vizein 5 évre szóló védelem, azaz fogási tilalom alá helyezték a pénzes pért és további 47 más halfajt is. A Román Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Minisztérium ez év július 15-én kelt határozata több olyan halfaj hathatós védelmét célozza meg, amelyek romániai állománya veszélybe került az utóbbi évtizedek halászata, horgászata, az ellenőrizetlen orvhalászat, orvhorgászat, vagy a környezetszennyezés miatt.

A rendelkezés első perctől heves vitákat váltott ki a romániai horgásztársadalom egyes rétegeiben, sok helyen aláírásgyűjtésbe is kezdtek a rendelkezés eltörléséért. Többen viszont akik gyakran észlelik a romániai vizek halfaunájának drasztikus csökkenését, elégedetten nyugtázták az illetékes hatóságok rendelkezését, még ha a jelen szabályozás nem is tűnik eléggé átgondoltnak és hatékonynak. Sokan úgy vélik, hogy a tilalmak miatt az elnéptelenedő vizeken csak az egyre növekvő orvhalászat számára lesz nyugodtabb a terep.

A határozat első bekezdése szerint 2005 augusztus 1-től a következő halfajokat tilos egész éven át kifogni, azaz a következő 5 éven belül tilos horgászni a következő halfajokra:

1. Dunai galóca (Hucho hucho)
2. Pénzes pér (Thymallus thymallus)
3. Kárpáti ingola (Eudontomyzon danfordi)
4. Dunai ingola (Eudontomyzon mariae)
5. Tiszai ingola (Eudontomyzon vladykowi)
6. Jászkeszeg (Leuciscus idus)
7. Kősüllő (Stizostedion volgensis)
8. Állas küsz (Chalcalbumus chalcoides mentho)
9. Pataksügér (Romanichthys valsanicola)
10. Vaskos csabak (Leuciscus agassizi)
11. Nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus)
12. Kománai domolykó (Petroleuciscus celestis)
13. Tavi domolykó (Petroleuciscus borysthenicus)
14. Magyar bucó (Zingel zingel)
15. Német bucó (Zingel streber) és ennek Nera-vidéki alfaja (Zingel streberi nerensis)
16. Lápi póc (Umbra krameri)
17. Réti csík (Misgumus fossilis)
18. Sávos békagéb (Benthophiloides brauneri)
19. Nyurga csík (Cobitis elongata)
20. Tavi csík (Cobitis megaspila)
21. Vágó csík (Cobitis taenia)
22. Balkáni csík (Sabanejewia radnensis)
23. Dunai csík (Sabanejewia bulgarica)
24. Tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus)
25. Techirghioli pikó (Gasterosteus crenobiontus)
26. Laposhasú pikó (Pungitius platygaster)
27. Leánykoncér (Rutilus pigus virgo)
28. Melegvízi keszeg (Scardinius racovitzai)
29. Szilvaorrú keszeg (Vimba vimba)
30. Dnyeszteri durbincs (Percarina demidoffi)
31. Dobrudzsai küllő (Gobio kovacevii)
32. Tengeri pisztráng (Salmo labrax)
33. Tengeri nyálkáshal (Salaria pavo)
34. Tengeri nyálkáshal vált. (Blennius ponticus)
35. Tengeri nyálkáshal vált. (Blennius tentacullaris)
36. Tengeri nyálkáshal vált. (Blennius sphinx)
37. Callyonymus festivus (Callyonymus festivus)
38. Tengeri sügér (Coris julis)
39. Tengeri sügér vált. (Crenilabrus tinca)
40. Tengeri sügér vált. (Crenilabrus quinquemaculatus)
41. Tengeri sügér vált. (Crenilabrus ocellatus)
42. Közönséges tengeri csikóhal (Hyppocampus guttulatus)
43. Kis csikóhal (Hyppocampus microstephanus)
44. Kis géb ((Knipowitschia cameliae)
45. Hosszúfarkú géb (Knipowitschia longicaudata)
46. Hollóhal (Corvina umbra)
47. Édesvízi tűhal (Syngnathus abaster)
48. Tengeri tűhal (Syngnathus tenuirostris)

A fent említett halfajok élőhelyén továbbra is engedélyezett a horgászat, de a fenti halfajok egyedeinek horogra kerülése esetén azokat azonnal a vízbe élve vissza kell engedni, mérettől függetlenül.

A védett halfajok meghatározásával egy időben megváltozott a legnépszerűbb horgászhalak méretkorlátozása is (zárójelben a régi méretkorlátozás látható)

Sügér (Perca fluviatilis) - 20 cm (12 cm)
Harcsa (Silurus glanis) - 65 cm (50 cm)
Süllő (Stizostedion lucioperca) - 50 cm (40 cm)
Csuka (Esox lucius) - 50 cm (40 cm)
Ponty (Cyprinus cario) - 45 cm (35 cm)

Tengeri halfajok:
Rombuszhal (Scophthalmus maeoticus) - 50 cm (40 cm)
Tengeri pér (Mugil sp.) - 30 cm (25 cm)

A tájékoztatást köszönettel Murányi Antaltól kaptuk

www.horgasz.go.ro
www.deltafishing.ro

Horgászat Svédországban
Szinte érintetlen természet, tiszta vizek, a halak rendkívüli fajgazdagsága teszik Svédországot sok szempontból kiváló horgászparadicsommá.

Tavak ezrei állnak a horgászok rendelkezésére, amelyekben sok a csuka, süllő, pisztráng és fehérhal állomány. A patakokban és a folyókban lazacra és pisztrángra lehet eredményesen horgászni, a leggyakoribb horgászzsákmány pedig a csuka, a sügér és a fehérhalak. A Skagerrakban és a Kattegatban a tengeri halakra, a tőkehalra, a fekete tőkehalra és a makrélára lehet horgászni. A Keleti-tenger partjainál a félsós vizekben kapitális csukák, süllők és sügerek fogására van lehetőség. Horgászengedélyek a különböző vizekre általában könnyen beszerezhetők a benzinkutaknál, az élelmiszerüzletekben, vagy a turista hivatalokban. Tehát csak ki kell választani a folyót vagy tavat. A nagy távolságok ellenére - a jól kiépített úthálózatnak köszönhetően - nem nehéz a kívánt vizet elérni. A szállás tekintetében is nagy a választék, a horgász-szállótól kezdve a nyaralóházak és horgászkempingek kínálatáig.

Valahol mindig van szezonja a horgászatnak. Mivel Svédország déli és északi végei között jó 2.000 km a távolság, ezen országrészek között viszonylag nagyok a klimatikus eltérések. Ezért az egyes évszakokban a horgászati lehetőségek erősen különböznek. Erre is tekintettel kell lennie a vendéghorgásznak látogatása tervezésénél. Az északi országrész tavai gyakran az év 7-8 hónapjában jéggel fedettek. Ezzel szemben délen a vizek csaknem egész éven át jégmentesek és horgászhatók. Ha például Dél-Svédországban áprilisban pergető horgászatot kíván űzni, ugyanakkor északon a főszezonja van a lékhorgászatnak, pl. szaiblingra. Ezért fontos időben érdeklődni a kívánt terület szezonális állapotáról. Arról is célszerű tájékozódni, hogy mikor, milyen fajok kapnak legjobban, és abban az időszakban milyen horgászmódszer a célravezető.

Széleskörűek a horgászlehetőségek, így a csónakos horgászat sokkal elterjedtebb, mint például Európa más országaiban. A horgász látogatása tervezésekor gondoljon rá, hogy csónakos horgászat nemcsak érdekesebbé teszi a horgászatot, de új lehetőségeket is megnyit. Sokhelyütt bérelhető csónak motorral is. Különösen a nagyobb tavakon javulnak a fogási esélyek ezzel. Szokásos és ajánlott a halradar használata a fenékviszonyok jobb megismerése és ezáltal az eredményesebb horgászat miatt.

Sós és félsós vizektől körülvéve, tavak, patakok, folyók teszik Svédországot ideális úti céllá a külföldi horgászvendégek részére. Sok nagy hal, számtalan vonzó horgászvíz, változatos és érintetlen természet, segítőkész emberek és kellemes szálláslehetőség kelti fel a vendéghorgászok érdeklődését.
Horgászati feltételek Svédországban
A teljes tengerparton engedély nélkül lehet horgászni, a nagy tavakon ugyancsak: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Stors/Jämtland. Ez a következő horgászmódszereket alkalmazókra vonatkozik, pergető, úszós, legyező, léki és hasonló szerelékek alkalmazóira. Az evezős vagy motorcsónakkal történő vontatás, sleppelés csak a nyilvános vizeken megengedett. Magánterületeken a vontató horgászat tilos, a keleti tengerparton és a nagyobb tavakon csak a tulajdonos engedélyével (ez feltüntetve horgászengedélyen) szabad vontatni.

A tengerpart kivételével a többi vízen a horgászathoz szükséges az engedélyek megváltása. A halászatra jogosult határozza meg, milyen típusú horgászeszköz használható, és milyen kíméleti, tilalmi idők, méretkorlátozások vannak érvényben és mennyi a naponta fogható halmennyiség. A tengerparti, valamint folyóvízi és nagy tavi lazac- és pisztránghorgászatra külön előírások érvényesek.

Mindenképpen szükséges részletesen tájékozódni a helyi előírásokról a halászati jogosultaknál, a turistahivatalokban, a kerületi önkormányzatoknál vagy a horgászszervezeteknél, mielőtt megkezdik a horgászatot.
Horgászat és természetvédelem
Mindenkit szívesen látnak Svédországban a szép természeti környezetben, így a külföldi horgászvendéget is, ha tiszteletben tartja a svéd előírásokat, jogi rendelkezéseket, melyek tiltják akár a természet károsítását, vagy akár az ember zavarását.

Lakó- és nyaralóházak telkeire, területeire, valamint a szántóföldekre tilos belépni. Ilyen házaknál az elhaladáskor megfelelő távolságot kell tartani. A horgászathoz mindenkor engedély kell. Erre nincs szükség az ország öt legnagyobb taván, továbbá a tengerparton, kivéve a lazac horgászatát a norrlandi parton. Engedélyek megvásárolhatóak és bővebb információ kapható a turista irodákban.

Bizonyos magánutakon, amelyek halas vízhez vezetnek, tilos motoros járművekkel közlekedni. Ezeket tiltó táblák és feliratok jelzik. Az utakról a terepre lehajtani tilos. Sátor állítása a lakó- és nyaralóházaktól látótávolságon kívül egy éjszakára megengedett. Aki tovább kíván maradni, annak meg kell szereznie a terület tulajdonosának engedélyét. Tábortüzet tilos sziklákon gyújtani. E célra csak száraz ágak használhatók, élő fák és bokrok nem! Gyakran előfordul nyáron általános tilalom tűzgyújtásra. Halfüstölő-kályhák azonban üzemeltethetők. A horgásznak horgászhelyét a tevékenységére utaló nyomok, és hulladék, szemét nélkül kell hátrahagynia. Ez természetesen a horgászzsinórokra és horgokra is vonatkozik, amelyek állatok részére halálos csapdát jelenthetnek.

A csónakot idegen parton is kikötheti és partra léphet, ha elegendő távolságot tart lakó- és üdülőépületektől. A madarak védelmét szolgálják helyenként a belépési tilalmak. Ezeket sárga vagy piros-sárga táblákkal jelzik.
A tengeri horgászat
Svédország tengerpartja a norvég határtól nyugaton felfelé a finn határig terjed, északon a Botteni tengeröbölig, kb. 800 km hosszúságú partvonallal. Végtelenül sok öböl és partközeli sziget képezi a változatos tengerpartot. Ez a legkülönbözőbb élőhelyeket kínálja számos halfajnak és az ide látogatónak is jó horgászlehetőségeket biztosít. A horgászati tevékenység a nyugati, déli és keleti tengerpartokon jelentősen eltér egymástól, ezért érdemes megismerkedni a parti régiókkal külön-külön is.

A teljes nyugati parton fogható tőkehal, foltos tőkehal, északi menyhal, fekete tőkehal és makréla, időszakosan csőrös csuka, tengeri pisztráng. A part északi részén, ahol a vízmélység partközelben nagy, a sziklákról eredményes a pergetés. Ígéretes ott a tengeri pisztrángra a legyezés is. A tengerfenék eltérő szerkezete miatt csónakokból is eredményes a partközeli a horgászat. Délebbre megint a meredek partrészek jellemzőek. A vízben gázoló horgászok itt tengeri pisztrángot, lepényhalat, tőkehalat és csőrös csukát foghatnak. De kedvező a horgászat a rakpartok faláról és a hullámtörőkről is angolnára és makrélára. A legígéretesebb a nyugati parton a Skagerrak és Kattegat nagy padjain. A kikötőkben számos horgászhajó rutinos személyzettel kínál részvételt nyílt tengeri horgászatra is.

A déli parton a víz csekélyebb sótartalma miatt ugyan kisebb a fajgazdagság, mint a nyugatin, de a pergetés és a legyezés a partról vagy csónakból jó és nem ritkán kapitális fogásokat eredményezhet. Csónakból tőkehal és csőrös csuka fogható.

A déli Keleti tenger félsós vízével a csuka és a tengeri pisztráng egyidejű horgászatát teszi lehetővé. Kivált Blekinges partja előtt kapitális példányok is horogra kaphatók.

A pergetés és legyezés a Malmö és Alms közti hullámtörésben, kivált a Hanö-öbölben, igen népszerű. Itt különösen szép tengeri pisztrángokat fognak. A nagy kihívás a horgászok részére a vontatóhorgászat, sleppelésre jön a tengeri pisztráng, a tőkehal és csőrös csuka is.

A keleti part rendkívül hosszú, Skänetól a finn határig terjed. Észak felé egyre csökken a víz sótartalma, így édesvízi fajok, mint sügér, süllő és csuka is mennek a horogra kapható. Különlegesség a maréna horgászata egyes norrlandi folyók torkolatában.

A keleti part nagy területein, a déli kivételével, viszonylag védett, vegetációban gazdag sziklák és szigetek vannak, kivált Stockholm térségében. Az itt fogott halak nem egyszer a 15 kiló súlyt is elérhetik. A keleti part déli részén elsősorban erősen küzdő csukák és tengeri pisztrángok várhatók. Smaland partja is kitűnő horgászlehetőséget kínál. Stockholmtól északra a csuka és tengeri pisztráng horgászata különösen eredményes lehet. Tovább észak felé a folyók torkolata környékén maréna és pénzes pér is fogható legyezéssel.
A legkedvezőbb időszakok:
A nyugati parton a teljes év eredményes lehet. A sötét téli hónapok kivételével tőkehalakra elsősorban tavasszal és ősszel horgásznak. Áprilisban ér tetőpontjára a tengeri pisztráng horgászata. Május végén jön a csőrös csuka partközelbe, követi a makréla, amely azután egész nyáron fogható. Az ősz is jó horgászidőszak a hullámtörőkön.

A déli és a keleti parton is hosszú a szezon. A tengeri pisztránggal januárban kezdődik és áprilisban éri el csúcspontját, amikor a csuka horgászata is a legkedvezőbb. Májusban a nagy lazacok kezdik nászvonulásukat a Mörrum folyóban és a vontatóhorgászat, sleppelés a Hanö-öbölben 25 kiló feletti lazacokat eredményezhet. Ez a módszer őszig hoz bő fogást, de a lazacok ekkorra már kisebbek. A tengeri pisztráng fogása is ígéretes a tilalmi idő kezdetéig. A szeptember és az október a csuka horgászatára jó.

Távol északon a Botteni-öböl késői jégolvadása miatt a fogási időszak jelentősen rövidebb.
Fogási módszerek:
A hullámtörőkön nehéz készséggel, például tőkehalra nagy peremfutó vagy multiplikátoros orsók használatosa, 30-40 g dobósúlyúak. A nyílt tengeren tőkehalra, farkashalra, fekete tőkehalra, északi menyhalra, makrélára és lepényhalra csónakba szerelhető botok és nehéz pilkerek használatosak, a megfelelő mélység elérése végett.

Csukára és tengeri pisztrángra pergetéshez kétkezes bot ajánlatos 15-30 g dobósúllyal. Villantót vagy wobblert alacsony vízhőmérséklet esetén lassan a fenék fölött célszerű vezetni, melegebb vízben valamivel gyorsabban. A csuka horgászata acél előkét igényel. A hullámtörők jó fogási lehetőséget ígérnek, csónakból nagyobb területeket lehet lehorgászni.

A vontatás, sleppelés mindenekelőtt a déli parton eredményes módszer csukára és tengeri pisztrángra, mely elsősorban csónakból történik, halradar használata mellett. A fogós műcsalik: a wobblerek és a kanálvillantók.
Horgászat tavakon, patakokon és folyókon:
Svédország belső területén mintegy 100.000 tó található, a rejtett erdei tavaktól a nagy területű belső tengerekig. Emellett megszámlálhatatlan folyóvize van a kis patakoktól a bővizű folyókig. A horgászok legkedveltebb halai: a lazac, a tengeri pisztráng, pénzes pér, a sebespisztráng és szajbling, a csuka, a sügér, a süllő, a bodorka, a ponty, a dévérkeszeg és angolna. Mindegy hogy hol és hogyan kíván horgászni, mindenkor akad alkalmas víz a közelben, és a legigényesebb horgász is megtalálhatja számítását.

Dél-Svédország tavai elsősorban a csuka, süllő, sügér és a fehér halak található tömegesen. Több helyen találunk jó sebes- és szivárványos pisztrángos vizeket is, így a smalandi magaslaton, ahol számos igen szép fekvésű tó van. Ezen országrészben süllővel és angolnával népesült tavak is vannak. Akár pergető, legyező vagy úszós készséget használ a horgász, nem fog itt csalódni.

Svédország középső részén is számos kisebb-nagyobb tó van, elsősorban tömegesebb csuka és sügér állományokkal. A süllő ritkább, viszont gyakori a pisztráng, a pénzes pér, illetve a szaibling is.

A ritkán települt Norrland vidékének tájképét tűlevelű erdők uralják. A folyókban főképp pisztrángfélék élnek, amelyek ott megfelelően szaporodnak is.

A folyók és patakok a lazac és a tengeri pisztráng meghatározó ívóhelyei. Legismertebb a Mörrum Dél-Svédországban, amely évente a horgászok ezreit csalja oda. De a nyugati oldalon is több ilyen folyó van. Gyakran évente és folyónként több száz lazacot fognak, a legjobb helyek Göta, Atran és Lagan folyók, ahol évente több, mint 1000 lazacot zsákmányolnak a horgászok. A keleti partvidéken a lazachorgászat Stockholmtól északra a leggyakoribb, ahol igen nagy lazacok és tengeri pisztrángok is előfordulnak.

A Közép- és Dél-svédországi folyókban - eltekintve a lazactól és a tengeri pisztrángtól - csaknem mindenütt él csuka, süllő és sokféle fehérhal is. A folyókban és patakokban előfordul pisztráng, pénzes pér, angolna és süllő is. A déli vízfolyások lassúbbak, de észak felé haladva a táj egyre hegyesebbé válik és nő a vízfolyások sebessége.

Az igazán nagy folyamok a Göta kivételével Észak-Svédországban a tenger felé törnek. Hosszuk akár 200 km, és vad képet nyújtanak vízeséseikkel, zuhatagaikkal. A horgászati lehetőségeik elsőrangúak, az általuk nyújtott természeti élmények lenyűgözők.

Valamennyi nagy norrlandi folyó a Botteni tengeröbölbe torkol. Mivel nagy vízrendszerekről van szó, előny a horgászat eredményességéhez a helyismeret, amit csak elsősorban horgászvezető biztosíthat.

Gyakran a pénzes pérek és pisztrángok bizonyos folyó szakaszokon sűrűn, másutt gyéren találhatók. A nyugodtabb szakaszok eredményes csukahorgászatot szavatolnak, a gödrökben gyakran igen nagy pisztrángok tanyáznak, amelyek csak igen nehezen foghatók meg.
Linkek Svédország horgászati lehetőségeiből:
Néhány svéd víz horgászata, területi engedély árai, horgászrendje (németül, angolul)

Német utazási iroda svéd horgászati ajánlatai

Kroken környéki horgászati lehetőségekről (német nyelven)

Kalix folyóról és horgászatáról (német és angol nyelven)


Horgászati feltételek Szlovákiában
A külföldi állampolgárnak kötelező az állami horgászjegy váltása Szlovákiában. Heti, havi és éves állami horgászjegyet válthat az idelátogató külföldi horgász.

Állami jegyek árai a következők: egyhetes 50,-Skk, hónapos 100,-Skk, éves 200,-Skk. ( 2007. évi információ) A külföldi állampolgár a járási hivatalokban - azon a helyen is, ahol tartózkodik - tudja megváltani az állami horgászjegyet, mely szlovák nyelvű, a jegy megváltásához az útlevél bemutatása szükséges. A kézhez vett állami jegyen nincsenek feltüntetve az általános horgászati szabályok.

A területi engedélyekről: Szlovákiában a nem pisztrángos vizekre úgynevezett szövetségi engedély létezik, amely tartalmazza a folyókat, csatornarendszereket és zárt vizeket. Ezek az engedélyek beszerezhetők a helyi egyesületi irodákban, vagy Zsolnán, a Szlovák Horgász Szövetség székházában. Ezeknek az engedélynek az ára egy vízterületre: egynapos engedély 500,- Skk, egyhetes 2.000,- Skk. (2003. évi információ) Az engedélyen fel vannak tüntetve a horgászrendi előírások, méretek, kifogható mennyiség és egyéb tudnivalók.

Horgászati feltételek: A pisztráng nélküli vizeken a teljes jogú horgász maximum 2 db horgászbotot használhat, mindegyik maximum két előkével egyágú horoggal, vagy egy előkével kettes vagy hármas horoggal. Csalihalat hozni más vízterületről nem szabad, az csak helyben fogható. Pergető horgászat (villantóval, kishallal) csak egy bottal folytatható június 15-től február 1-ig terjedő időszakban. Az éjszakai horgászat esetén a horgászhelyet a horgásznak meg kell világítani (22,00 órától hajnali 4,00 óráig).

Tilalmi idők:
Halfaj
Méret
Tilalom
Menyhal / Lota lota /
35cm
I.01-től
III.15-ig
Szivárványos pistráng / Oncorhynchus mykkiss /
25cm
I.01-től
IV.15-ig
Csuka / Esox lucius /
60cm
I.01-lől
VI.15-ig
Pénzes pér / Thymalus thymalus /
27cm
I.01-től
V. 31-ig
Galóca / Hucho hucho /
70cm
I.01-től
X. 31-ig
Ponty / Carpio carpio /
40cm
III.15-től
V. 31-ig
Balin / Aspius aspius /
40cm
III.15-től
V. 31-ig
Fejesdomolykó / Leuciscus cephalus /
20cm
nincs
Nyúldomolykó / Leuciscus leuciscus /
20cm
III.15-től
V. 31-ig
Jász / Leuciscus idus/
20cm
III.15-től
V. 31-ig
Kecsege / Acipenser ruthenus /
45cm
III.15-től
V. 31-ig
Compó / Tinca tica /
25cm
III.15-től
V. 31-ig
Márna / Barbus barbus /
40cm
III.15-től
VI. 15-ig
Petényi márna /Barbus petenyi /
25cm
III.15-től
V. 31-ig
Szilvaorrú keszeg / Vimba vimba /
25cm
III.15-től
V. 31-ig
Lapos keszeg / Abramis ballerus /
20cm
III.15-től
V. 31-ig
Bagolykeszeg / Abramis sapa /
20cm
III.15-től
V. 31-ig
Dévérkeszeg / Abramis brama /
30cm
III.15-től
V.31-ig
Paduc / Chondrostoma nasus /
30cm
III.15-től
V.31-ig
Harcsa / Silurus glanis /
70cm
III.15-től
VI.15-ig
Süllő / Stizostedion lucioperca /
50cm
III.15-től
VI.15-ig
Kősüllő / Stizostedion volgensis /
35cm
III.15-től
VI.15-ig
Sebespisztráng / Salmo trutta m.fario /
25cm
IX.01-től
IV.15-ig
Tavipisztráng / Salmo trutta m.lacustris /
45cm
IX.01-től
IV.15-ig
Pataki szaibling / Salvenilu fontinalis /
25cm
I.01-től
IV.15-ig
Angolna / Anquilla anquilla /
45cm
IX.01-től
XI.30-ig
Amur / Ctenopharryngodon idella /
60 cm
nincs

Egész évben természetvédelmi oltalom alatt áll és nem fogható:

Lápi póc (Umbra krameri)
Tarka géb (Proterorhinus marmoratus)
Réti csík (Misgurmus fossilis)
Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser)
Durbincs (Gymnocephalus baloni)
Felpillantó küllő (Gobio uranoscopus)
Kessler küllője (Gobio kessleri)
Vágótok (Acipenser gueldenstaedtii)
Tőponty (Cyprinus carpio)
Kárász (Carassiusa carassius)
Magyar bucó (Zingel zingel)
Német bucó (Zingel streber)
Sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus)
Leánykoncér (Rutilus pigus)
Bodorka (Rutilus meidingeri)
Kőfúró csík (Sabanejewia balcanica)
Garda (Pelecus cultratus)
Szivárványos ökle (Rhodeus amarus)
Vágó csík (Cobitis taenia)

A horgászat napi időkorlátozása havi megoszlásban:

Pontyos vízeknél :
január, február 7,00-17,00
március, április 5,00-21,00
május, június, október 4,00-24,00
július, augusztus, szeptember 0,00-24,00
november, december 7,00-20,00

Pisztrángos vízeknél :
április, szeptember 6,00-19,00
május, augusztus 5,00-21,00
június, július 4,00-22,00

Pénzes pér tipusú víznél :
június, július, augusztus 4,00-22,00
szeptember, október 5,00-21,00
november, december 7,00-19,00

Felnőtt horgász naponta a következő mennyiséget foghatja ki :

A horgász egy nap /annak ellenére is hogy több vizen is horgászik/ csak az alábiakban meghatározott menyiségű halat sajátíthatja el:

1/ két darab pontyot, fogassüllőt, csukát vagy harcsát, compót, illetve két darabot ezek kombinációjából,

2/ négy darab pisztrángfélét, pénzes pért, paducot vagy márnát, illetve ezen fajták kombinációját, vagy

3/ az egyéb halból olyan menyiséget amely nem haladja meg a 7-kg.

Amenyiben a horgász bármelyik hal fajból olyan halat tart meg elsőnek amely nagyobb mint 7 kg, ezzel a megengedett napi fogása erre az egy darab halra korlátozódik.

A horgász köteles a horgászat napját (még mielőtt horgászni kezd), majd zsákmányát beírni a fogási naplóba. Amennyiben megfogja az első pontyot, és úgy dönt, hogy megtartja, köteles a horgászati naplóba azonnal bejegyezni. Az egyéb hal mennyiségét a távozás előtt kell bejegyezni a naplóba.

Horgászengedélyeket az alábbi címeken lehet váltani:

Név 
 Cím
Telefon:

 
 
VN DOBSINÁ Josef FABIAN Milan OGURCÁK
Mlynky 111 Obecný úrad Dedinky
907417979 058/788 32 50

VN DOMASA
 
 
Božena GOMBITOVÁ
Obecný úrad Bžany
054/749 12 37
Juraj HRICKO
Vranov, sídl. II. blok 1220
057/443 13 03
 
Domasa – zátoka Dobrá
905778741
Marta MAKAROVÁ
Nová Kelča 101
057/447 90 11
 
 
905693932
Emília MAKATÚROVÁ
Malá Domasa - Potraviny Milka
907946228
 
 
057/449 41 87
Pavol SROMOVSKÝ
Humenné Nák.stred.Centrum-ryb. potreby
903663425
 
 
057/772 02 06
Danka VARCHOLOVÁ
Humenné, Gorkého 12 - Ryb.potreby
057/775 37 00
 
 
905290514
VN DUCHONKA
Duchonka - požičovňa člnov „STOREX”
 
Jozef MONGEL
 
905165716
Oto PETERKA
Topožčany - rybárske potreby Železničiarska 6
038/532 03 96903725625
 
 

Rameno GÔTOVANY
 
 
Ján ANTOL
Gôtovany 119
044/559 32 75
VN KRÁźOVÁ
 
031/782 26 13
Gabriel KLIMEK
Galanta, Svermova 1443/45
905362200
VN LIPTOVSKÁ MARA
Lipt. Mikulás - ESOX,
044/554 13 97
Helena HAZÚCHOVÁ
Nám. Osloboditežov 17
044/552 22 26
Tibor ILAVSKÝ
Lipt.Mikulás, Lipová 525-Podbreziny
903848635
 
 
 
Mária SVANCAROVÁ
Autocamp Liptovský Trnovec
044/559 8458-9
 
 
 
Martin BREZINA
Liptovská Sielnica,
044/559 84 64
 
Penzión Villa Betula
903515310
VN ORAVA
 
043/539 22 37
Viktor PALLO
Trstená, Oravická 966/54
905132357
Viera RATULOVSKÁ
Námestovo, JEDNOTA-SD, rybárske potreby, odd. sport
043/552 24 11
Jozef HNOJCÍK
Vasižov 97 - camping Stará Hora
043/552 22 23
 
 
905212995


További horgász lehetőségek külföldön
Horgászutak márványpisztrángra Szlovéniában
Szlovénia külső-északnyugati részén, a julis Alpokban ered Európa egyik legszebb folyója, a smaragdzöld Soca.

Ez a folyó nem csak szépségéről híres, hanem márványpisztráng állományáról. Ez a halfaj ma már kevés európai folyóban fordul elő. Itt a Soca mentén néhány éve eredményesen szaporítják természetes törzsekből. A Soca ma igen jó állománnyal rendelkezik e csodaszép és rendkívül nagyra növő halból. A legnagyobb példányai elérhetik akár a 22 kg-ot is. Ezek a halak szinte minden legyező horgász számára kihívást jelentenek. A szlovéniai Soca folyóban és mellékfolyóiban még sok kapitális pénzes pér, szivárványos és sebes pisztráng is él, amelyek különleges lehetőségeket kínálnak a legyezés szerelmeseinek. Az érdeklőknek előzetes bejelentkezés után módjuk nyílik az egyedülálló márványpisztráng tenyésztő telepen hozzáértő szakemberek kalauzolásával körülnézni.

Horgászvendégek igénybe vehetik egy négycsillagos szálloda szolgáltatásait, mely kiváló konyhával és kiszolgálással áll az ide látógató vendégek rendelkezésére. Konyhája ismert a hal-ételkülönlegességekről, rákokról ás kagylókról. Itt válthatják meg az engedélyeket a Socára, az Unecre és a Nadinjára. A német nyelvű engedély is kapható, ez 1 vagy 3 napos időtartamra szól. A vízben gázolva történő kereső horgászat is engedélyezett.

Feltétlenül ajánlatos legalább az első horgásznapra egy tapasztalt horgászvezetőt felkérni, aki a legyezőhorgászat helyi jellegzetességeivel, a helyes módszerekkel és a jó fogási helyekkel megismerteti a vendéget.

A legjobb időszak a márványpisztrángra az április-május, pénzes pérre a június-július. Naponta fogható 3 db hal (1 pisztráng + 2 pér).

Lettország
Aki egyszer felkeresi az országot, annak a Daugava partján fekvő főváros, Riga, a fehér homokpartok, a zöld erdők és a sok, a civilizációtól még érintetlen folyó és tó felejthetetlenek maradnak. Lettország egy szép természeti környezettel rendelkező ország, melynek vizei tiszták, átlátszóak. Sok külföldi ide látogató vendég és környezetvédelmi, természetvédelmi szakember tanúsítja, hogy Lettország olyan, mint egy nagy természetvédelmi park.

Az országban található 2.256 darab egy hektárnál nagyobb tó összes területe mintegy 1.000 km2 . Lettországban 12.400 kisebb , nagyobb folyó található ezek összes hosszúsága 38.000 kilométert tesz ki. A folyók árterülete a keleti Baltikumban a lazacok legnagyobb ívóhelye.

A horgászathoz mérsékelt áru horgászengedély szükséges; a parasztudvarok szívesen fogadják a vandéghorgászokat, de a tavak és folyók mentén sokhelyütt található sátorozásra kilakított terület, a szabad tűzi sütés-főzés lehetőségével.

Olaszország - Trentino - Garda-tó
Trentino a legtöbb horgászatot és vizet kedvelő számára a megszámlálhatatlan folyót és patakot, meg természetesen a Garda-tavat jelenti, kezdve Toblino tavától, mely a szaiblingok otthona egészen a halban gazdag Garda-tóig, melyben a legutóbbi évek során a halállomány tovább gyarapodott. Itt elsősorban csukára, sügérre és a Garda-tavi pisztrángra horgásznak, az itt élő pisztráng legnagyobb részt a tó mélyebb vízrétegeiben kapható horogra.

A Garda-tóban, egyes fajok tilalmi idejét leszámítva egész évben lehet horgászni. Tilos azonban a naplemente utáni egy órától a napfelkelte előtti egy óráig horgászni, kivéve az éjjeli angolnázást (partról 2 bottal).

A Garda-tó állami tulajdonú vízterület. Állami horgászjegyet kell váltani a horgászat megkezdése előtt, amelyet az illetékes régió ad ki. Külföldi horgásznak korlátlan érvényességű horgászjegyet kell beszereznie, amelyet általában a Tabacchininál válthatnak. Trentino más tavai és folyói horgászatához napijegyekre van szükségük, amit helyben állítanak ki.

Horgászat Indiában
Az indiai horgászat változatos lehetőségeket kínál a horgászok számára. A Himalája völgyeinek hóborította patakjaitól kezdve a magas fennsíkokon található tavakon keresztül egészen az Arab-tengeri és Bengáli-öböli területekig rendkívül szép természeti táj fogadja az idelátogatót.. Egyedülálló horgászati kalandokkal találkozhat itt a horgászó: foghat vad pisztrángot, vagy a legnagyobb édesvízi márnafajt indiai nyelven: mahseer-t (Barbus Tor), vagy a tengeren akár cápával is megküzdhet. Nemcsak kellemes emléket jelent majd számára a horgászat, hanem talán a legizgalmasabb horgászkalandjai egyike lesz.

Az indiai horgászati lehetőséget általában három kategóriába csoportosítják: pisztránghorgászat, a már említett márnafajta horgászata és tengeri horgászat.
A legnagyobb édesvízi márnafaj a mahseer horgászata:
Ezt a halfajt másképpen az indiai folyók tigrisének is nevezik, mivel az egyik legnagyobb édesvízi faj és a legagresszívabb ragadozó. Legnagyobb egyedei akár 1,5-1,8 méteres hosszúságot és az 50 kg-os súlyt is elérhetnek. Leggyakrabban a Himalája Terai területének folyóiban tűnik fel, a Shivalik hegyekben északon és a déli Kaveri folyóban, ezeken a vizeken eredményesen fogható. Leginkább azokon a folyószakaszokon található, ahol a folyó felgyorsul, a keskeny szurdokokon folyik keresztül és végül sziklás folyómederbe ömlik. A legnagyobb példányokat a leggyorsabb folyású szakaszokon fogják, a vízesések alatti medencékben.

A következő területeken található ez a halfaj: a nyugati Kush-Kabul-Kohistan-i vízgyűjtő területén és a Brahmaputra keleti mellékfolyói közti területen. Továbbá megtalálható néhány folyóban a Dekkáni fennsíkon és a Kaveri folyóban Karnataka terület déli, középső részén. Vándorló halfaj, képes akár 2000 méteres szintkülönbséget is megtenni a folyón felfelé vándorlása során a monszun időszaka alatt. Kerüli a nagyon hideg vizeket, inkább a himalájai folyók alacsonyabb fekvésű részeire húzódik a tél folyamán. Háromszor ívik egy évben - január-február, május-június, július-szeptember. A nagyobb példányok az ívás befejeződése után térnek vissza rendszeres tartózkodási helyeikre.

FOLYÓK:

Jhelum folyó: a Wular-tó alatt, Sopore-Rampur területén helyezkedik el 80 km-re Srinagar-tól. A területi engedélyt a J&K Horgászati Igazgatóságtól lehet beszerezni Srinagar-ban. Szállások a helyi Dak Bungalóházakban, vagy turistaszállókban igényelhetők. Legjobb horgászati periódus: május-június, szeptember-október.

Beas folyó: a Dehra Gopipur és a Pong Dam tározó közötti szakasz horgászható, vagy az említett tározó alatti szakasz Talwara-ig, valamint a Harike duzzasztógátnál a Ferozpur-i út mentén. A duzzasztó feletti vízterületek környéki szállásokat a HPTDC Turista Iroda szervezi Jwalamukhi-ban. A folyó jól megközelíthető mind autóval, mind terepjáróval. Az engedélyeket a Dehra-i horgászirodában, vagy a Palampur-i Horgászati Igazgatóságnál lehet beszerezni. A duzzasztómű alatti vízszakasz Talwara-ig, valamint a Harike duzzasztógátnál, a Punjab-i Horgászati Szakosztályhoz tartozik Amritsar, vagy Jullandhar-ban. Legjobb horgászati periódus: február-május, szeptember-november.

Ganga folyó: A Tehri feletti szakasz (10km). Szállásinformáció a vízfelügyelő szerveknél, vagy a PWD Bungalóházaknál Tehri-ben. Beasghat 8 km-re található Kuriala-tól a Rishikesh-Devprayag út mentén. A kempingezéshez szükséges eszközöket és élelmet vinni kell. Gangalehri a folyónak ez azon szakasza, ahol a Son belefolyik a Ganga folyóba. A helyszín motoros járművel megközelíthető a Haridvar-Rishikesh-i főútról. Szállások Dehra Dun-ban, Haridvar-ban, vagy Rishikesh-ben. Minden fenti területre érvényes engedélyt az U.P. Horgászirodából lehet beszerezni Dehra Dun-ban. Legjobb horgászati periódus: szeptember-november és február-május.

Bhoroli folyó 60 km-re található Tezpur-tól, az I.A. repülőjáratokkal közelíthető meg. A folyón horgászni Tipee és Bhalukpong között lehet, mivel a folyó érint egy védett erdőt (Balipara). A legjobb horgászeredményeket felfújható csónak használatával érhetünk el, amellyel a folyó minden részét érinthetjük. Megszállni a Bhalupong-i turistaszállóban lehet, valamint néhányan speciális horgász kempinghelyeket is működtetnek a folyó mentén. Az engedélyeket a Tezpur-i Horgászirodában lehet megvásárolni. Legjobb horgászati periódus: október-április.
Megjegyzés: a külföldieknek külön engedélyt kell kérni (korlátozott területre vonatkozó engedély) a Belügyminisztériumtól.

Manas folyó (Assam): a terület a híres Manas-i természetvédelmi terület része, amely által a folyó vadállatokban rendkívül gazdag, és kitűnő a már többször említett márnaféle horgászatára. Szállás kis lakóházakban (Manas Forest Lodge), vagy kempingben. Minden felszerelést, ennivalót vinni kell. A folyó jó lehetőségeket is biztosít raftingsport számára. Magánkempingek is találhatók itt. Az engedélyek a Gauhati Horgászati Irodában szerezhetők be. Legjobb horgászati időszak: október-április.
Megjegyzés: a külföldieknek külön engedélyt kell kérni (korlátozott területre vonatkozó engedély) a Belügyminisztériumtól.

Kaveri folyó (Karnataka): 2 és fél órára található Bangalore-tól, szállások a "Kabini River Lodge"-nál, és magánkempingek is vannak a folyóparton. (A rekord márna 43 kg volt, 1985.01.20-án fogták.) Horgászni lehet partról vagy csónakból (helyi elnevezéssel: coracle). Engedélyek beszerezhetők a Karnataka-i Horgászati Szakosztálytól Bangalore-ban.. Legjobb horgászati időszak: november-március.
Pisztráng horgászata
A márnával ellentétben a pisztráng nem őshonos faj Indiában, hanem az ország különböző tavaiban és folyóiban betelepítéssel honosodott meg.

Kashmir: már 1895 táján néhány importált ivadékot sikeresen telepítettek Kokernag közelében, később pedig gondosan kiválasztott hegyi patakokba és néhány hegyvidéki tóba telepítették át őket. Az uralkodó éghajlati viszonyok következtében a sebes pisztráng gyorsan akklimatizálódott. A szivárványos pisztrángot telepítése nem járt sikerrel. Azonban a szivárványos pisztráng is megtalálható a folyók néhány mellékágában, főként a felsőkben.

A horgászat szabályzata:
Minden folyót szakaszokra osztanak 3 km-ként, melyeknek van külön shikari-ja, vagyis vezetője és egy felügyelője van a horgászati irodától a szakaszok ellenőrzése céljából. Minden horgászhelyen egy esetleg két botot lehet használni a speciális körülmények figyelenbe vételével. A horgászhelyek és a horgászat is időszakosan korlátozott, mellyel biztosítják, hogy a közkedvelt horgászhelyek halállományát ne merítsék ki teljesen. Az engedéllyel összesen 6 db pisztrángot lehet fogni. Az engedély beszerezhető a Sporthorgász Igazgatóság irodájából Srinagar-ban. A méreten aluli, ill. még növekedésben lévő halat óvatosan kell visszaengedni a vízbe. A pisztránghorgászat klasszikus formájának megőrzése érdekében minden természetes csali, pergetőorsó és műcsali használata tiltott. Horgászni a klasszikus legyezőhorgászati módszerrel lehet. A horgásznap végén a fogási mennyiséget a fogási naplóba be kell jegyezni. Az engedéllyel rendelkezőknek elsőbbségük van a horgásztanyák igénybevételére, melyek a kisebb folyók, patakok mentén találhatók. Ezek a tanyák kényelmesek, jó konyhájuk van, a szakácsok akár az Ön által fogott pisztrángot is szívesen elkészítik. Ezek a leválasztott mellékágak nagyon közel találhatók Srinagar-hoz és könnyen megközelíthetők, Phalagam körzetében szintén kitűnő szálláshelyek, hotelek vannak, továbbá ugyanúgy magánkempingek is a folyó partján.

A pisztrángos vizeket három csoportba sorolják:

Hóborította patakok, melyekhez tartozik a Sind, a Lidder és a Bringhi folyó. Ezeknek a folyóknak alacsony a vízállása és a víz reggelenként nagyon hideg, majd iszapossá válik délutánra, ahogyan a hó olvadni kezd. A "tavaszi" patakok, mint a Kokernag és Verinag lassabb folyásúak, és nincs rájuk hatással a monszun. Ezekben a patakokban a pisztrángok nagyobbak, és a mellékágakban könnyebb rájuk horgászni. A fennsíkokon lévő tavak, mint a Kshensar, Vishensar és a Gangabal tavakhoz 3500 méter magasra kell felmenni. A kempingfelszerelést és ellátást a horgásznak magának kell vinnie.

Főbb pisztrángos vizek Kashmir területén

Sindh folyó: a folyó Srinagar és Leh közti főút mentén található É-Ny-i irányban. A legtávolabbi horgászható hely 65 km-re, a legközelebbi pedig 15 km-re található Srinagar-tól. A folyó szűk völgyön át folyik és az alacsonyabb mellékágaknál szélesedik ki. A folyó széles és ugyanakkor sekély, ezért messzire kell bedobni. A felsőbb mellékágak azonban mélyek és keskenyek, délutánra ezek eliszaposodnak, ezért a korai, vagy késői horgászati időpont ajánlott.

Lidder folyó: a folyó É-Pahalgam-ból ered, É-K-i irányban található Srinagar-tól és két horgászható mellékága van az Aru és a Shesnag, melyek Pahalgam-nál folynak össze. Kiváló eredménnyel lehet horgászni végig a főfolyó, valamint a mellékágak mentén és lefelé. Szivárványos pisztrángot a felső mellékágakban is lehet fogni, lejjebb pedig az ún. 'cush'-t, mely egy helyi halfaj (Bartel családba tartozik) - nem túl jó fogyasztásra, mérete akár a 40 cm-et is elérheti. Pahalgam 90 km-re van Srinagar-tól, mindkét helyről jól megközelíthetőek ezek a folyóerek, kiváló szállodák és más szálláslehetőségek is vannak.

Bringhi folyó: három mellékfolyója van: a Dyus, a Naubaug és az Alhan. A folyó nagyrészt keskeny, az aljzata sziklás és kedvelt a horgászok körében. A szivárványos pisztráng leginkább a felsőszakaszokon található nagy számban. Néhány méretes pisztráng azonban ezen a szakaszon is fogható. Az alacsonyabb fekvő mellékágakban a már említett 'cush' is megtalálható. A Naubaug folyó horgászati szempontból nem túl jelentős. Daksham-ban és Naubaug-ban találhatók horgásztanyák. A folyót Kokernag felől is jól meg lehet közelíteni, ahol szintén vannak turistaszállók.

Kokernag, Verinag: természetes állandó vizű forrásból erednek, így egész éven át tiszták és alkalmasak a horgászatra egész nap. Mivel a patakok aljzata nem sziklás, könnyen végig lehet sétálni a part mentén és horgászni. Medencéket sziklák segítségével alakítottak ki, amelyekben méretes sebes pisztrángok élnek. Kokernag 60 km-re van Srinagar-tól. A patak a Jhelum folyóból ered. Verinag-ban van turistaszálló, ahol egy forrásból kialakított tóban szép, méretes pisztrángokat lehet látni.

Magas fennsíki tavak: számos ilyen tó van az északi völgy hegyeiben, melyek méretes pisztrángban gazdagok. Ezek a tavak általában 3000 méter magasan fekszenek csak 1-3 napos túrával közelíthetők meg. Ezek a következő tavak: Trasar, Marsar, Kishensar, Vishensar, Gadsar, Gangabal. Ezek a tavak az olvadt hóból keletkeznek, és nagyon tiszta a vizük. A korai évszakban még akár úszó jégtáblákat is láthatunk a felszínükön. Horgászni csak partról lehet, vagy felfújható csónakkal. Hosszú bedobások szükségesek. Mivel nincs szálláslehetőség ezeken a területeken az élelmet, és sátrat vinni kell. A változékony időjárás miatt vízálló és meleg ruhát is érdemes vinni.

A következőkben olyan vizeket sorolunk fel, melyek külön pisztránghorgászatra vannak fenntartva (Ooty-tól számítva a távolságot):
Mukurthi tó és folyó (30-45km)
Krurmund tó a Mekod folyóval való összefolyása előtti szakasz (30-45km)
Portimund patak és folyó (26km)
Mekod folyó a vízesés alatti szakasz (26km)
Avalanche és Emerald folyók alkotta víztározó (30km)
Peermund patak (45km)
Chembar patak (48km)
Kallkundi patak (40km)
Bhavani tározó felső szakasza, a Billithadahullah folyó mellékágaival: Talakundah, Lakkidi és Deverbetta patakok (40km)
Parson völgyi patak és víztározó (25km)
King Dhar patak és nyugati vízgyűjtőjének tározója (60km)
Emeripuzha patak (70km)

A fent említett vízterületek Ooty-tól közelíthetők meg, ahol nagy számban találhatók hotelek és más szálláslehetőségek. A legyezés és pergetés megengedett ellentétben Kasmírral. Az élő csali használata viszont szigorúan tilos. Az engedéllyel rendelkezőknek kötelező informálni az adott horgászati irodát a fogott halak számáról, súlyáról, a visszaengedett halakról az engedélyen. Az engedélyt ellenőrizheti a rendőrség, a halászati hatóság, valamint erdészeti igazgatóság hivatalos személye is.
Indiai horgászatról angol nyelvű linkek:
India horgászatáról részletesen

Indiai horgászatról

Brahmaputra és Gangesz folyó horgászatáról

Indiai márna horgászat

Banner 468 x 60 px