Még pár nap, majd újra véget ér egy év, így van mire emlékezni, van mit megfogadni. Előttünk áll a fenyőillatú, de a jelek szerint sajnos ismét hómentes Szenteste, majd a Karácsony, a szíveknek mindig kedves, „nagy” családi ünnep varázsa.

Ekkor a mindennapi pörgésből egy picit megállva megpihenhetünk szeretteink körében és az együttlét öröméből egyben erőt is gyűjthetünk a következő évhez, benne a ránk váró újabb kihívásokhoz. Most sem egy átlagos esztendőt is zárunk, de az elmúlt évek viharos tengere után egy kicsit talán nyugodtabbak a mindennapi élet vizei. A Természet kegyelméből kilábaltunk az évszázad aszályából, ha lassan is, de enyhülnek a szomszédunkban zajló igazságtalan háború okozta válság mindenkit sújtó gazdasági következményei. Egy átfogó jogszabályi módosító csomag elfogadásával egyértelművé és áttekinthetővé váltak a horgász nyilvántartás és okmányértékesítés feladatai, egyben megerősítve a horgászszervezetek szerepét is. Több év után a horgászturizmus megtalálta a helyét és szerepét, így végre elkészülhetett és reményeink szerint hamarosan meg is valósulhat a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia.

Tény, hogy a 2023. év a horgászaton innen és azon túl a kényszerűen nagy áremelések éve is volt. A MOHOSZ és a horgászszervezetek fórumai egy évvel ezelőtt e tárgyban is próbáltak felelős és méltányos döntéseket hozni. Felelős döntéseket a működőképesség biztosítása, az elmúlt években elért színvonal megtartása érdekében. Méltányos döntéseket azért, hogy lehetőleg senki számára se lehetetlenüljön el a horgászat lehetősége. Örömmel mondhatjuk el, hogy horgásztársainknak, mint a horgászok nagy közössége – Magyarországon a legnagyobb civil szervezetrendszer – felelős tagjainak áldozatvállalásával döntően sikerült megőrizni létszámunkat és ennek köszönhetően gazdasági stabilitásunkat is a szerteágazó horgászszövetségi közfeladat-finanszírozás érdekében.

Így a több, mint 150 ezer gyermek és idős horgásztárs állami horgászokmány díjmentességének nagy közösségünk által meg nem kérdőjelezett támogatása, a több ezer gyermeket megmozgató horgásztáborok és iskolai szakkörök színes története, a több száz vízparti munkálatokat és vízminőség-megőrzést szolgáló korszerű technikai eszköz átadása vagy éppen az eddigi legnagyobb őszi horgászszövetségi haltelepítési támogatási program Önökkel közös sikerünk a közös jövőnk és kicsit távolabbra tekintve gyermekeink jövője érdekében. Köszönjük!

Beszéljünk egy kicsit a legnagyobb értékeinkről is. Béke és biztonság, egészség, barátság és szeretet. A család, a közösségek energiája és ereje. Erről szól ez az ünnep, a mi szeretett ünnepünk. Jó lenne, ha az egész év erről szólna. Bizony, minden nap ajándék, mert az idő meg nem vehető. Vegyük észre a jót, s figyeljünk egymásra! Ha egészségben együtt vagyunk, akkor a legnagyobb ajándék már a miénk.

Tisztelt Horgásztársak, kedves Partnereink!

Az év utolsó pillanataiban szinte mindenki gondol az újévi fogadalmakra. Megfogadni, megígérni könnyű valamit, de majd ismét a tettek beszélnek. Mi a becsületes, átlátható munkát fogadjuk meg újra az Önök érdekében. Bízunk benne, hogy a horgászokmányok megújítása, az éves programok támogatása és az újabb horgászszervezeti támogatások biztosítása, majd a 2025-re célként kitűzött teljes digitalizáció előkészítése kapcsán nekünk lesz mit elérni, a horgászoknak pedig értékelni is. A horgászat nem „csak” halfogás, hanem jelentős társadalmi igény, természetközeli szabadidős életforma, életminőséget javító rekreáció vagy éppen egy igen sikeres sportág. Remek egyéni vagy közösségi alkalom a feltöltődésre, a gondok elfeledésére. Talán mindenki megtalálhatja benne azt, amit igazából önmagában keres.

Együttműködő, megértő vagy elfogadó horgásztársainkon kívül is sokan vannak, akik a mindennapi tevékenységükkel, támogatásukkal segítik közös céljaink elérését. Külön is köszönjük valamennyi horgászvezető, halőr, ügyviteli és halgazdálkodási munkatárs, szolgáltató és szervező kitartó munkáját a felelős és horgászbarát halgazdálkodással, benne a halvédelemmel és a horgásztatással, valamint a sporthorgászattal és a horgászturizmussal összefüggő szolgáltatások megvalósítása érdekében. Szintén külön köszönettel tartozunk még mindazoknak, akik törvényalkotóként, kormányzati-, hatósági-, önkormányzati vezetőként, munkatársként segítik a tevékenységünket.

A MOHOSZ valamennyi tisztségviselője és munkatársa nevében áldott Karácsonyt és egészségben, szeretetben, élményekben gazdag boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!

Budapest, 2023. december 20.

Dr. Szűcs Lajos elnök, Dr. Dérer István elnökhelyettes OHSZK főigazgató, Csizmár Erika OHSZK igazgató,

Bokor Károly alelnök, Fesztóry Sándor alelnök, Puskás Norbert alelnök, Szári Zsolt elnökségi tag

MOHOSZ – A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!