Már csak pár óra és itt a fenyőillatú Szenteste, mivel beköszöntött a sokak által várva-várt, jellemzően családi körben eltöltendő Karácsony. Ilyenkor néhány napra remélhetőleg mindannyian megpihenhetünk szeretteink körében és egyben a szeretetükből erőt gyűjthetünk a következő évhez, a ránk váró kihívásokhoz is. Az év vége felé közeledve általában átgondoljuk, hogy milyen volt az idei esztendő, hogyan tudtunk megfelelni a családunknak, a munkánknak, a közösségünknek s önmagunknak is. Ha erre örömmel tudunk visszagondolni, akkor az egyik legnagyobb ajándék már a miénk. Részünkről pedig talán a másoknak ajándékozott idő és a szeretet lehet a valódi, egész évre szóló ajándék, de legtöbbünknek azért meglepetésként kerül valami a fa alá is. Ez az ajándék szintén akkor az igazi, ha az szívből jön és külön jó, ha a jövőben tudunk is mit kezdeni vele. Számunkra különleges ajándékkal indult az ünnepi időszak, mert a „horgászok parlamentje”, a horgászszövetség Választmánya öt évre bizalmat szavazott nekünk. A megkapott lehetőség egyben nagy felelősség is, s újévi fogadalomként is ígérjük, hogy ez a felelősség irányítja majd a jövőben is a közös döntéseinket.

Így van ez egy nagyobb dimenzióban, Magyarország legnagyobb hálózatos civil szervezete, a sporthorgászok nagy családjának érdekeit védő és képviselő Magyar Országos Horgász Szövetség esetében is. E szervezetbe jelenleg 26 tagszövetség, 16 speciális jogállású tag gazdasági társaság, 1192 horgászegyesület, illetve - újabb örömteli gyarapodást felmutatva - összesen már 557803 nyilvántartott horgász tartozik. A horgászszövetség 23 közfeladat ellátásával megbízott társadalmi és gazdálkodó szervezet, évente 20 bajnokságot lebonyolító országos sportági szakszövetség, haltermelő tógazdaság, több szolgáltató cég tulajdonosa, lapkiadó és szerkesztőség - hazánkban egyedülálló módon ötvözve e szerteágazó feladatokat. A horgászsporthoz szólva azt is nagy örömmel tudjuk megemlíteni, hogy a lassan mögöttünk maradó évben az eddigi legsikeresebb szezont teljesítették sportolóink, a stációkat tekintve az évindító dél-afrikai világbajnoki aranyaktól az év végi úszós világranglista-vezető pozíció kiharcolásáig.

A 2019. évben ismét nagy lépéseket tettünk meg a horgásztársadalom egységének erősítése érdekében is. Gondoljunk a Magyar Horgászkártya kiadására és főleg a mögötte álló hiteles horgász nyilvántartás sikeres kiépítésére, az ingyenessé vált horgászvizsgára, az átengedett állami források tartós biztosítására, ennek köszönhetően az immár közfeladat-ellátó MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ kialakítására, a komplex pályázati rendszer elindítására. Az új rendszernek köszönhetően az év során már sok-sok átláthatóan működő horgászszervezet részesült eddig nem látott mértékű utánpótlás-nevelési-, rendezvényi-, haltelepítési-, vagy éppen eszközvásárlási támogatásban, illetve értesülhetett a jövő évre vonatkozó pozitív támogatási döntésről. Mindez azonban nem ajándék, hanem az elvégzett közös munka megérdemelt gyümölcse. Az, hogy ezért köszönettel tartozunk a Kormánynak és a tágabb értelemben vett kormányzatnak nem a szervezet politikafüggőségét, hanem a kapott lehetőség elismerését jelenti. Ma egy sokak által irigyelt, erős, demokratikus szervezet képviselői vagyunk, s az önkormányzati, a szakmai és az operatív testületeink év végére kialakított három pólusú működésével tartós szakmaisággal és biztonsággal tudunk és akarunk működni. 

Sokszor megajándékoznak minket a szeretett vizeink is. Ma összesen 134841 ha-on 1356 vízterületet hasznosítanak a horgászszervezetek, ebből 570 vízterület és 56.323 ha van közvetlen MOHOSZ haszonbérletben. Magyarország gyakorlatilag összes jelentős természetes vize horgászkezelésbe került. A kereskedelmi halászat megszüntetésének köszönhetően a ki nem fogott több ezer tonna halnak, a sikeres ívásoknak és a fokozódó telepítéseknek együttesen köszönhetően ma már érezhetően több a hal a magyar vizekben. Ma az állami tulajdont képező halállományból jelentős mennyiséget elvihet egy horgász, így a befizetéseiért értékarányos szolgáltatásban részesül. Legyünk mértékletesek, de bátran szeressük a halat, mint egészséges táplálékforrást is. A jövőt tekintve lényeg az, hogy a vízpartokon minden horgász egyre jobban érezze magát, kicsit otthonának tekintve a Természet csodálatos világát. Így továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük az őshonos halállomány védelmét és fejlesztését, a haltelepítések folyamatos bővítésének biztosítását, a halgazdálkodók mindennapi munkájának segítségét, a környezet védelmét, építésének-szépítésének támogatását. 

Erőfeszítéseink középpontjában mindezeken túl a horgászat feltételrendszerének további egyszerűsítése, illetve korszerűsítése áll, így ezért fogunk dolgozni a jövőben is. Segíteni és támogatni kívánunk minden horgászszervezetet, ahol horgászbarát az okmánykiadás, ahol van felelős halgazdálkodás, vagy vízkezelési lehetőség hiányában valós, tartalmas programokat felmutatni képes közösségi élet. Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a horgászok – magyarok és külföldiek egyaránt - minél korszerűbb feltételek között tudják értékes szabadidejüket a remek adottságokkal rendelkező hazai vízpartokon eltölteni.

Tisztelt Horgásztársak, kedves Partnereink!

A tiszta víz az élet bölcsője, egyben feltétele is. Vizeink, halaink jövője minden sporthorgász, de minden túlzás nélkül az új generációk jövője is. Önök azok, akik mindennapi - s nem csak a horgászattal összefüggő - tevékenységükkel sokkal többet tehetnek közös céljaink elérése érdekében, mint azt elsőre gondolnák. Zárásul így elsősorban szeretnénk ismételten megköszönni minden horgász bizalmát.

Köszönjük valamennyi horgászvezető, halgazdálkodási munkatárs, horgászturisztikai szolgáltató és versenyszervező kitartó munkáját és segítségét az átlátható, felelős, horgászbarát halgazdálkodás és a horgászattal összefüggő szolgáltatások napi megvalósítása érdekében. Köszönettel tartozunk még a törvényalkotók, a kormányzati szervek vezetői és munkatársai segítő támogatásáért és közreműködéséért, tőlük egyben 2020-ban is kérjük a segítséget és az együttműködést.

 A MOHOSZ valamennyi tisztségviselője és munkatársa nevében minden horgásznak, családtagnak, partnernek vagy éppen szimpatizánsnak áldott, békés Karácsonyt, valamint egészségben, szeretetben és szabadidős élményekben is gazdag Boldog Új Évet kívánunk. Találkozzunk a vízpartokon!

Budapest, 2019. december 24.

Horgászüdvözlettel:

 

Dr. Szűcs Lajos

elnök

Dr. Dérer István

elnökhelyettes

 

Bokor Károly

alelnök

Fesztóry Sándor

alelnök

Láda Gáspár

alelnök

Puskás Norbert

alelnök

Szári Zsolt

elnökségi tag

 

 MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

mohosz_2019.jpg