A Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének kezdeményezésére március 11-én, Siófokon halőri továbbképző tanfolyam zajlott. A képzést Házi Szabolcs, a Somogy Megyei Kormányhivatal halgazdálkodási szakügyintézője vezette.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tanácstermében Balogh Tibor, a BHSZ elnöke köszöntötte a szövetség horgászvízkezelő egyesületeinek halőreit és az állami horgászvizsgáztatást végzőket. Megnyitójában elmondta, hogy a két évvel ezelőtt ugyanitt rendezett felkészítésen és vizsgáztatáson résztvevők részére, törvényi kötelezettség alapján kétévente a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai által szervezett, a halászattal és a horgászattal, a halvédelemmel, valamint a halászati őrzéssel összefüggő jogszabályokkal kapcsolatos továbbképzést kell tartani. A rövid bevezető után Havranek Mihály, a házigazda Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója osztotta meg saját, illetve a Balaton halőreinek tapasztalatait a hallgatósággal, a legújabb szabálytalanságokkal kapcsolatosan. Kiemelte a halőri intézkedés során történő kép- és hangrögzítés fontosságát, a személyes biztonság elsődlegességét.

Reghaloritov 1

A továbbképzés második részében röviden ismertetésre kerültek a hivatásos halőr és társadalmi halőr jogállásások közötti eltérések is.
Az elméleti felkészítés után gyakorlati bemutatón tekinthették meg a vízkezelő egyesületek halőrei a szabályos ellenőrzés folyamatát. Szépligeti Ferenc és Simon Barnabás a Nagykanizsai Csónakázó-tó hivatásos halőrei több, a gyakorlatban előforduló szituációt is bemutattak.

Reghaloritov 2

Reghaloritov 3


A rendezvényen részt vettek a régió halgazdálkodási szakügyintézői is. A Somogy Megyei Kormányhivatal részéről a már említett Házi Szabolcs, Zala megyéből Márfi Edina, míg Veszprémből Böhm Márton egészítette ki a foglalkozáson elhangzottakat. A felkészítés végén hét új társadalmi halőr tett vizsgát.