A MOHOSZ legújabb, 2021-ben elfogadott szervezeti stratégiája alapján is hitet tett a hazai „horgász-halas” szektor, benne annak öt ágazata: a horgászati célú halgazdálkodás; a horgászcikk- és etetőanyag-gyártás, valamint kereskedelem; a horgászati (telepítési) célú haltermelés; a „halas” oktatás és képzés, kutatás-fejlesztés és innováció; valamint a horgászturizmus komplex szemléletű érdekvédelme és érdekképviselete érdekében. Az elmúlt évek jogszabályi és szervezeti változtatásai meghozták az eredményüket, mára már kormányzati szinten is egyre jobban elismerik ágazatainkat, egyben a több mint 700 000 horgászt, a több ezer munkahelyet, a nemzetgazdasági mércével jelentős termelési és rekreációs értéket. Az elismerésekhez tartoznak azok az állami kitüntetések is, melyeket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából érdemeltek ki a horgászatban és a haltermelésben érdekelt horgászszövetségi, érdekképviseleti vezetők.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából március 11-én Budapesten, a Karmelita kolostorban. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott „a sporthorgászat fejlesztése és népszerűsítése érdekében végzett értékes szakmai, illetve vezetői munkája elismeréseként” dr. Dérer István címzetes egyetemi tanár, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke. „Minden elismerés megtisztelő számomra, s vallom, hogy minden elismerés mögött ott van a család, a munkahelyi közösség ereje, energiája és szinergiája is. Fontos, hogy az állami kitüntetésekkel, mint szimbólumokkal is felkerültünk a kormányzati térképre, képviselve a horgászok és a szektorban tevékenykedő munkavállalók, a horgászati, horgászturisztikai szolgáltatást igénybe vevők és az ezt biztosító szolgáltatók értékeit és persze érdekeit is. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés legalább akkora százalékban a mindenkori munkatársaim mellett a magyar horgászok, a horgászat, a teljes ágazati szektor munkájának, áldozatvállalásának elismerése is, mint az enyém, ezért őszintén köszönöm mindenkinek” – nyilatkozta a díjazott.

Szintén március 11-én, a Szépművészeti Múzeumban kitüntetéseket adott át Nagy István agrárminiszter is mindazoknak, akik tevékenységükkel segítették a magyar agrárium fejlődését. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bokor Károly, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének elnöke, „a szakma jelentős társadalmi szervezeteinél végzett irányító tevékenysége, valamint horgászati szakírói munkája elismeréseként”. Szintén e kitüntetést kapta meg dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, a (MOHOSZ speciális jogállású tagszervezet) Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, „a hazai halgazdálkodási ágazat fejlesztése, illetve a halászati innováció és az ágazati érdekvédelem terén végzett munkája elismeréseként”. Valamennyi kitüntetettnek szívből gratulálunk!

derer_2022_1.jpg

Dr. Dérer István 1969-ben született, házas, két fiúgyermek boldog édesapja. Jogi, közgazdasági, műszaki és egyéb szakképesítésekkel, 30 év felsővezetői és 22 év felsőoktatási gyakorlattal rendelkezik. Az egészségbiztosítás szervezetében 1993-tól 2019-ig több mint negyedszázados tevékenysége alatt folyamatosan fővárosi, megyei és regionális igazgatói, területi vezetői megbízásokat látott el, munkáját végig hivatásnak tekintve. 2000-től több egyetemen óraadói, oktatói, tanácsadói feladatokat is ellát, számos szakterületen is tevékenykedve.

41 éve horgászik, 1989-től már részletesebben is foglalkozik a horgászvizekkel, a vízi- és vízparti élővilággal. 23 éves horgászvezetői tevékenysége kezdeteként 1999-től a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke, majd e feladata ellátása mellett 2012-től a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének ­(HENOSZ) elnökségi tagja, 2014-től a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) Országos Választmányának tagja. 

2014 őszén megválasztották a megújuló MOHOSZ alelnökének és elnökhelyettesi kijelölést kapott. 2015 tavaszától ellátta a horgászszövetségi operatív vezetői feladatokat is. A MOHOSZ közfeladat-ellátó szervezetté válásakor döntenie kellett. Ekkor egészségbiztosítási munkáját a horgászok szolgálatára cserélte, így megalakulásától, 2019-től az Országos Horgászszervezeti Szolgáltatási Központ főigazgatója. Számos egyéb testületi tagság mellett az Országos Halgazdálkodási Tanácsnak és a MAHOP Monitoring Bizottságának is tagja, így szinte minden szakmai felületen tud és akar is dolgozni a horgászaton, a horgásztatáson, a horgászsporton és a horgászturizmuson túl a tágabb értelemben vett hazai „halas szektor” társadalmi elismertetése, szervezése, összehangolása és fejlesztése érdekében. 

A mindennapi gyakorlatból és a közösségi értékekből táplálkozó közigazgatási, közszolgálati és horgászvezetői munkáját az elmúlt időszakban több rangos kitüntetéssel, díjjal is elismerték. 2018-ban a Szent István Egyetem (mai nevén Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) címzetes egyetemi tanári címet adományozott számára. 

bokor.jpg

Bokor Károly 1955-ben született, pécsi kötődésű házassága, munkahelye szempontjából egyaránt. Gyermekéveinek meghatározó környezete volt a Duna, a különféle vizek. Hatéves kora óta horgászik, első horgászengedélyét 1970-ben, a Pécsi HE tagjaként váltotta ki. A horgász közéleti tevékenységet egyesületében ifjúsági felelősként kezdte, majd az 1980-as évektől rendszeresen oktatási programokat szervezett, táboroztatási feladatokat vállalt. 1990-től a megyei, majd a MOHOSZ országos táborainak lebonyolításában is részt vállalt, illetve a MOHOSZ Ifjúsági és Oktatási Szakbizottságának tagjaként is dolgozott, 2008-tól 2014-ig a szakbizottság elnökeként.

1996-tól a csaknem ötezer főt számláló Pécsi HE elnöki tisztségére kapott megbízatást, melyet több cikluson át viselhetett. 1998-tól a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetség elnökségének tagja, 2008-tól elnöke. 2014-től a megújult Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, és e megbízatása keretében a halas értékeink védelmét, fenntarthatóságát, az érdekvédelmet, minél jobb horgászati körülmények biztosítását tekinti állandó feladatának. 2016-ban a MOHOSZ javaslatára megkapta a „Horgászatért Érdemérem” kitüntetést.

Horgász szakírói munkája 1992-től folyamatos, vállalkozó újságíróként is dolgozik, 1996-tól hosszú időn át tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1998 óta a Magyar Horgász Szakmai Szerkesztő Bizottságának tagja, több éven át a szerkesztésben főmunkatársként is dolgozott. 1995-től napjainkig hat önálló könyv és jelentős számú társ­szerzés is bővítette írói tevékenységét, de számos televíziós horgászmagazin műsorvezetése, szerkesztése, valamint az önálló horgászfilmek alkotása is színesítette a munkáját. Újságírói munkavégzésével is igyekezett a horgászatot, mint természeti környezethez kötődő szabadidős tevékenységet mindenki számára vonzóan bemutatni, a sporthorgászatot minél szélesebb körben népszerűsíteni. 

nemeth-2022.jpg

Dr. Németh István 1957-ben született. A keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki szakképesítést, majd 1985-ben halbiológia, hal­élettan, haltoxikológia tudományterületen doktori fokozatot. Évtizedek óta dolgozik a halászati kutatás, termelés és halkereskedelem munkaterületeken. 31 éve irányítja elnök-vezérigazgatóként a Tógazda Halászati Zrt.-t, amely a Dunántúlon völgyzárógátas halastavakon gazdálkodik közel 1700 hektár tófelületen. Szakmai munkája során részt vett több külföldi projektben (Afrikában és Dél-Amerikában) a halszaporítás és nevelés témakörben.

12 éve elnökként aktívan részt vesz a halászati ágazat érdekvédelmi tevékenységében és az operatív programok nyújtotta halászati innovációban. Érdekvédelmi munkája legnagyobb eredményének tartja, hogy az elnöksége alatt sikeresen megvalósult a két korábbi szakmai érdekképviselet egy platformon való megjelenítése, vagyis a MAHAL és a MASZ fúziója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet megalakulása. Szintén kiemelendő, hogy jelentős szerepe volt az „ágazati béke” megteremtésében, melynek eredményeként sikerült felszámolni az évtizedes halász-horgász ellentéteket.

Számos egyéb testületi tagság mellett az Országos Halgazdálkodási Tanácsnak, a MAHOP Monitoring Bizottságának, valamint az Agrárminiszteri Tanácsadó Testületnek is tagja. Vezetői munkáját az elmúlt időszakban számos kitüntetéssel, díjjal ismerték el, többek között megkapta a Pro ­Aquacultura ­Hungariae díjat (2020) is.