Az idei év tavaszán konzorciumi együttműködésben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és Vaskeresztes - valamint Narda Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Pannon Élmény Program - Komplex tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítása című pályázati felhívásra (VP6-19.2.1.-69-8.1.1-17).  A Vas-hegy menti ökoturisztikai fejlesztések című 18.4 milló forint költségvetésű Leader pályázati projekt  – 80 %-os támogatási intenzitás mellett – 14,73 millió forint pénzügyi forrást biztosított az összes turisztikai beruházás megvalósítására. A konzorciumi vezetői feladatokat a partnerségen belül a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége látta el.

 kerekparok_satrak_3.jpg

Elmúlt szombaton Vaskeresztesen került sor az ökoturisztikai pályázatban teljesült fejlesztések ünnepélyes átadására. A rendezvényt a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport műsora nyitotta meg. A hagyományőrző táncok után Perlaki Nóra köszöntötte a megjelenteket, és felkérte Krancz Imrét Vaskeresztes polgármesterét, hogy mint házigazda köszöntse a megjelenteket. A polgármester köszöntött minden jelenlévőt, külön köszöntötte Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét, Seregi Miklóst, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnökét, Puskás Norbertet, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökét, Glavanics Krisztinát, Narda község polgármesterét. Vaskeresztesen megint végrehajtottunk egy beruházást: az itt lakók tudják, hogy folyamatosan alkotunk, újítunk, törekszünk arra, hogy településünk arculata mindig szépüljön. Ez ismét sikerült: Narda község önkormányzatával és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével egy konzorciumi pályázatban vettünk részt, aminek eredményeként három helyszínen tudtunk új dolgokat megvalósítani. Itt az önkormányzati tónál létesült egy dupla szalonnasütő, hiszen egyre népszerűbb a családok, baráti társaságok körében, hogy a szabadban töltik el a szabadidejük nagy részét, amihez kulturált helyszínt tudtunk kialakítani. Sikerült a Pinka holtág felé vezető utat zúzalékos burkolattal ellátni, így személyautókkal is kényelmesen és biztonságosan lehet a holtághoz közlekedni. A harmadik helyszín pedig a Vas hegyi pihenőhely, ahol egy kerékpáros pihenő, illetve vízvételi lehetőség létesült.” - mondta el Krancz Imre, majd hozzátette: egyre több az ide látogató, mind kerékpáros, mind futni, túrázni vágyó, akik jól érzik magukat itt Vaskeresztesen, ami annak is betudható, hogy szép, gondozott és biztonságos a környezet. Nagyon köszönöm a pályázatban részt vevőknek, és külön a horgásszövetségnek, hogy az elmúlt évek alatt gördülékenyen tudtunk együtt működni. Remélem, hogy a következő képviselőtestület is ugyanígy ápolja a jó viszonyt a szövetséggel, és hasonlóan hatékonyan tudnak majd együttműködni, fejlesztésekben részt venni, és tovább vinni falunk hírnevét.”

Polgármesteri köszöntő után Seregi Miklós üdvözölte a megjelenteket a projektátadó ünnepségen, majd elmondta: a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége konzorciumvezetőként vett részt ebben a pályázatban Narda illetve Vaskeresztes önkormányzatával közösen. “Sportban is szokás mondani: a csapatmunka fontos. Ez a projekt is jó példa arra, hogy ha egy csapatban tud dolgozni egy civil szervezet és két önkormányzat, annak meg lesz az eredménye. Hogy ez létre jöhessen, kell egy jól kiírt leader pályázat, amit Magyarország Kormánya és az EU biztosított számunka, a másik pedig, hogy legyenek a falvakért tenni akaró önkormányzatok, képviselő testületek és polgármesterek. Ebben az esetben ez mind együtt volt, ezért lehetünk itt ezen a mai átadó ünnepségen.” - mondta el Seregi Miklós, majd megköszönte az önkormányzatoknak a közös munkát, és kívánt a projektben megvalósult új létesítmények használatához mindenkinek jó egészséget és hasznos időtöltést.

Majthényi Lászó, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében rámutatott arra: lassan egy évtized telt el azóta, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége úgy döntött, hogy kiköltözik a megyeszékhelyről Vaskeresztesre. “Akkor sokak számára ez szokatlan ötletnek tűnt. Azóta ez a szervezet bizonyította, hogy tud vidéken is eredményesen működni. 

Köszönhető ez a vezetőségnek, és a befogadó településnek egyaránt. Tudjuk, és látjuk, hogy jó döntés született, hiszen Vaskeresztesen, Nardán, és a környező településeken is látszik a horgásszövetség munkája. Nem véletlen, hogy a TOP-ban egy olyan sikeres pályázata is volt a szövetségnek, amely szinte az egész megyére kiterjedő fejlesztéseket tudott megvalósítani 8 helyszínen. - mondta el Majthényi László, majd hozzátette: nagyon sokat autózik, és látja a megújult tavakat, és azt is, hogy ezeken a tavakon élet van: nemcsak horgászok, családok, baráti társaságok is felkeresik ezeket a helyszíneket. “Ez a megvalósult ökoturisztikai pályázat hozzájárul ahhoz, hogy újabb helyszínek váljanak színvonalas hellyé, és ahhoz, hogy még több, az aktív turizmust, horgászatot, vagy épp a táborozást kedvelő fiatal felnőtt egyaránt ellátogasson ebbe a térségbe, megcsodálja, megszeresse értékeit.” - zárta gondolatait a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

hegyipiheno.jpg

A köszöntők után Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke ismertette: a pályázatban a szövetségi központban található horgásztavat sikerült 2400m3 föld kitermelésével és földmunkával bővíteniük. “A horgásszövetség központjában található tavon jelenleg egy barátságos horgászverseny zajlik, örömteli, hogy mióta a TOP-ban elkészültek pihenőhelyeink, megújult a tó környezete, azóta egyre több baráti társaság is hétvégi kisebb versenyekre, rendezvényekre igénybe veszi a tavat a korábban megszokott, csak szövetségi versenyeken kívül. Több éve tartunk horgász illetve ökotáborokat Vaskeresztesen, és ezekhez szereztünk be húsz darab sátrat és a napokban érkezett meg húsz kerékpár is, illetve elkészült a kerékpáros szervizpontunk is. Ezt a szervizpontot bárki ingyen használhatja, ha éppen erre kerékpározik. - mondta el Puskás Norbert, majd rámutatott arra, fontos volt, hogy ebben a pályázatban szereplő két önkormányzat felismerte azt, hogy olyan kis léptékű fejlesztésekre is szükség van, mint Nardán a kültéri fitnesz elemek, ami szintén szabadon használhatóak. “Ehhez a fejlesztéshez akár a vaskeresztesi központunkba érkezők a most beszerzett kerékpárokkal is eljuthatnak, ez is egy új turisztikai célpont lehet. Nardán is létesült szalonnasütő és pihenőpark, ivókút, információs tábla, illetve ebben a pályázatban a megújuló energiák is szerepet kaptak, napelemes kandeláberek kerültek telepítésre a nardai tó körül. Ebben a községben 4,6 millió forint értékű fejlesztés valósult meg, Vaskeresztesen 5,1 millió forintos beruházásról beszélhetünk, a fennmaradó 8,7 mFt részt pedig a horgásszövetség fejlesztései jelentették.” - zárta gondolatait, majd megköszönte a projektben részt vevőknek, valamint kollégáinak, hogy ezek a fejlesztések megvalósulhattak. 

kerekparok_satrak_1.jpg

Ezt követően Krancz Imrének, Vaskeresztes polgármesterének a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége díszoklevelet adományozott, amellyel megköszönték azt a munkát, amit Vaskeresztesért, illetve a vasi horgászokért tett. Végül az ünnepélyes szalag átvágás történt – amivel szimbolikusan átadásra kerültek a nardai illetve vaskeresztesi fejlesztések – az egybegyűltek megtekintették a szövetség központjában létesült beruházásokat. A projekt zárásaként hamarosan egy kiadvány kerül kiadásra a létrejött turisztikai attrakciók népszerűsítése céljából.