A 2021. év hala a jászkeszeg lett a Magyar Haltani Társaság által rendezett internetes szavazáson, a beérkezett 7683 szavazat 49 százalékával. A második a fürge cselle, a szavazatok 31, a harmadik az angolna, a szavazatok 20 százaléka alapján – tudtuk meg dr. Harka Ákostól, a szervezet elnökétől.

 

A jászkeszeg (Leuciscus idus) oldalról lapított, viszonylag magas testű hal – részletezi az első helyezett fajról dr. Pintér Károly halkutató, halászati szakértő. E pontyféle hát- és hasvonala íveltebb, mint a hasonló fajoké. A hátvonal a kifejlett példányok nyakszirtjénél jellegzetesen megtörik. Szája kicsi, csúcsba nyíló. A farok alatti úszó szegélye enyhén homorú. Testét viszonylag apró pikkelyek borítják. Az oldalvonalon található pikkelyek száma 55-63, ami lényegesen több mint a közeli rokonfajoké. Az oldalvonal fölött 8-9, alatta 4-5 pikkelysor található. Háta sötétszürke, zöldes árnyalattal. A testoldalak ezüstösek, de ívás idején – állóvizekben gyakran egész évben – sárgásba hajlók. A páros úszók és a farok alatti úszó élénkvörös színű, a hát- és a farokúszó sötétszürke alapszínű, vörhenyes árnyalattal. A gyakorlatilag csak mesterséges tenyésztésben előforduló xanthorisztikus változat – az aranyjász, más néven arany orfa – színe narancssárga vagy vörös, úszói élénk narancsvörösek, testét elszórt fekete foltok is díszíthetik. A jászkeszeg Európa nagyobb részén megtalálható, így a Duna vízgyűjtő területén is. Elsősorban a sík vidéki folyókban él, kedvező életteret biztosítanak számára a bőséges vízutánpótlást kapó víztározók is, hazánkban például a Tisza-tó. Tavasszal az ivarérett jászok nagy csapatokba verődve keresik fel a folyók viszonylag lassú, homokos aljzatú szakaszait, ahol áprilistól júniusig rakják le ikrájukat. Az ivadék táplálékát hosszú ideig az állati plankton és az algák alkotják, majd fokozatosan kialakul a felnőtt jászokra jellemző mindenevő életmód. A kifejlett jászok táplálékát fenéklakó állatok, szerves hulladékok, növényi részek, vízbe hulló rovarok, esetenként apró halak képezik. Az eddigi magyarországi horgászrekord súlya 3,86 kiló, 1995-ben fogták a Keleti-főcsatornán.

jasz1_2021.jpg

A dunai horgászok egyik kedvelt halfaja. Nemcsak széles körű elterjedése teszi azzá, hanem élvezetes, sok helyütt egész évben folytatható horgászata is. Télen is gyakran kerül a horgászok szákjába. Horogra csalásának számos módja ismert, melyeket általában az jellemez, hogy a jászokra könnyű, lebegő csalit igyekeznek a víz sodrását kihasználva felkínálni. Úsztatásnál az apró horgot legjobb nagyobb gilisztacsokorban elrejteni. Csendesebb, háborítatlan vízterületeken, ahol kevésbé óvatos, legyező horgászattal a víz felszínén is megfogható. Az év második felében fenekező készségre is jól kap. A nagyobb példányokra apró körömvillantóval, wobblerrel, gumihallal is pergethetünk. A jász kissé sárgás húsa ízletes, közepesen szálkás. E halfajt egyre több horgászvízkezelő telepíti szerte az országban, így például a Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Pest megyei horgászszövetségek – tudtuk meg dr. Kovács Dánieltől, a jász szaporításával is foglalkozó, bajai székhelyű Megafish Kft. ügyvezető igazgatójától. A legnagyobb mennyiség, amit egy évben előállítottak, ötszázezer darab volt, de ennél több is lehetséges, ha van rá vásárlói igény. Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta: kereken tíz éve telepítik a jászt a szövetség által hasznosított folyóvizekbe. A legnagyobb kihelyezett mennyiség előneveltből 62 ezer volt, egynyarasból pedig 24 ezer darab. Egyébként korábban foglalkoztak a jász halastavi nevelésével is, lengyel eredmények alapján, és azt tapasztalták, hogy a pontyos tavak jó mellékhala és – más keszegekkel szemben – jobban bírja a lehalászás körülményeit is. A halőrök olykor azt tapasztalják, hogy horgászok csalihalnak akarják felhasználni a jász kisebb példányait, összekeverve őket a vörösszárnyúval. Pedig jól észlelhető külső különbségek vannak a két faj között, hívja fel a figyelmet Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság elnökségi tagja: amíg a jásznak csúcsba nyíló szája van, a vörösszárnyú szája felső állású. A jásznak ugyanakkor jóval apróbbak a pikkelyei, mint a vörösszárnyúnak: a jász esetében 55-60 pikkely van az oldalvonalon, míg a vörösszárnyúnál csak 38-43. A jász méretkorlátozása az országos rendelkezések szerint 20 cm, tilalmi ideje április 15-től május 31-ig tart.