Szöveg és kép: Czeti Ádám

A Komlói Bányász Horgász Egyesület gondozásában két helyszínen három tó – a Sikonda I-es, II-es és a Mecsekpölöskei horgásztó – fogadja szinte egész évben a horgászat szerelmeseit. Öt éve egy a természetet tisztelő és a horgászok komfortjáról megfelelően gondoskodó vezetés állt az idén 68 éves egyesület élére. A elvégzett part menti munkákkal és a halgazdálkodási feladatok szakszerű ellátásával a tavak adottságai és értékei felerősödtek.

A három víz közül a mecsekpölöskeire illik a legjobban a mára már sokat használt vadvíz jelző. Feltöltését a Mecsekfalui-ároknak keresztelt patak végezte, miután a ’90-es évek elején megépült a 144 méter hosszú gát. Az 5,4 hektáros tó átlagmélysége 3 méter, ami önmagában nem fejezi ki igazán a fenék tagoltságát. A parttól lépcsőzetesen mélyülő meder a tó közepén hirtelen megtörik, többméteres vízoszlopot hagyva maga fölött. A legmélyebb ponton, a gát előtt hét méter a vízmélység. A tó körülbelül 500 méter hosszú, átlagosan 70-80 méter széles.

A tavat viszonylag könnyű megközelíteni. Mecsekpölöske településen áthaladva, a vasúti átjárónál kanyaradunk le a Szabadság utcáról, majd a hátunk mögött hagyva a házakat egy erdei úthoz érünk, amit egy termőföld által szegélyezett aszfaltcsík vált fel, ez egyenesen a tónál kialakított parkolóhoz vezet. Fontos, hogy a kerti szakasz végénél elágazik az út, balra kanyarodva a tó halőrházzal szemközti oldalát tudjuk megközelíteni, azonban a terepviszonyok miatt ehhez megfelelő gépjármű szükséges. A tó gyalogosan hamar körbejárható.

A jegyértékesítés offline módon történik. Ennek az az oka, hogy a sikondai helyszínen nincs térerő, így az egyesület a zökkenőmentes ügyintézés érdekében a papíralapú megoldás mellett döntött.

Az a horgász, aki villámlátogatást tesz, válthat napijegyet a halőrháznál vagy a komlói Favorit horgászboltban. A felnőtt napijegy 4000, a felnőtt sportjegy 2000, az ifjúsági napijegy 1600, annak sportváltozata pedig 1000 forintba kerül. Felnőtt kísérettel, 300 forintos napijeggyel a gyermekhorgászok is pecabot mögé ülhetnek. Azok számára, akik rendszeresen visszatérnek kedvezőbb jegykonstrukció is létezik: a 20 halas bérlet 40 ezer, a 30 halas 50 ezer, az ifjúsági 15 ezer forintba kerül, ez utóbbival 10 darabszám-korlátozással védett és 10 kilo­gramm egyéb hal tartható meg. A tavon rendszeresek a telepítések, így – a halgazdálkodási hatóság engedélyével – Mecsekpölöskén nincs pontytilalom.

A tó halállományát bátran nevezhetjük klasszikusnak: pontyok, amurok, keszegek és kárászok kerülhetnek a szákba, az utóbbi években pedig az egyesület minden ívási időszakban kihelyezett süllőfészkekkel segíti a nász sikerességét és a süllőállomány növekedését. A közelmúltban méretes harcsákat is fogtak a tavon.

A tavakhoz havi rendszerességgel érkezik a „halasautó”. A mecsekpölöskei vízbe alkalmanként több mázsa háromnyaras pontyot telepít a vezetőség, ez éves szinten meghaladja a 10 tonnát. A halak átlagtömege 2-3 kilogramm között mozog. A pontyok túlnyomó többsége az egyesület által meghatározott 4 kilogramm alatti „elvihető” kategóriába tartozik, de az évértékelő összesítőiből kitűnik, hogy minden évben több mázsa hal marad a tóban, amelyek a súlykorlátot elérve egyre nagyobbra nőhetnek. Tókarbantartási munkálatok során nemegyszer találtak fiatal, egy-két nyaras pontyot, ami jelzi, hogy az állomány képes szaporodni. A mecsekpölöskei amurok szívós, harcias halak, igencsak méretesre nőnek, a keszegek és bodorkák étvágya és szép száma pedig már nem egy szoros versenyt döntött el a közelmúltban.

Tegyünk egy képzeletbeli sétát a tó körül! A parkolótól pár lépésnyire került kialakításra egy akadálymentesített horgászhely. Ez jól megközelíthető, igencsak közkedvelt része a tónak. A part mentén haladva padok, esőbeállók és pontybölcsők jelzik a horgászhelyeket. A kanyargós ösvényen gondosan felnyírt tűlevelűekkel és lombhullatókkal találkozhatunk. A szemfülesebbek észrevehetik a víz fölé benyúló meggyfát, ami érési időszakban terített asztalt jelent a gyümölcskedvelő halfajoknak. A halőrház oldalán éppúgy találunk meredekebb partoldalt a vízfelszínből kibukkanó akadókkal, mint lankásabb, füves területet, ami alkalmas családi időtöltésre vagy többnapos élményhorgászatra is. Komoly igény mutatkozott a horgászok részéről egy-egy nyársalós vacsora elköltésére, ezért több ponton tűzrakóhelyeket alakított ki az egyesület.

A tó erdővel határolt, délkeleti csücskében egy sekély öböl található. Ezt a részt, ahol hatalmas amurok és pontyok sötét foltokként lebegnek a víztükör alatt halterasznak is szokás nevezni. Az ívóhelynek is alkalmas csendes kis öblöt nem hivatalos pihenőzónaként jelölte ki az egyesület vezetősége. A horgászok ezt tiszteletben tartják, íratlan szabályként kezelik, így nem horgásznak a területen.

A túloldalon egy fákkal tarkított domb magasodik a víz fölé, keskeny utat hagyva a horgászok számára. Ezen a részen az egyesület meghagyta a régi bódékat, amelyek hozzájárulnak a horgászhelyek különleges hangulatához. A terepviszonyok, az akadók sűrű víz alatti erdeje és a szűkös ösvény együttese miatt nem a legegyszerűbb itt horgászni, de megéri.

A tó szeszélyes, mint az áprilisi időjárás. A kezdők és a pihenni vágyók felé bőségesen adakozik, de a versenyeken makacs arcát mutatja, és nem adja könnyen a dobogós helyeket érő halakat. Minden tapasztalatára és tudására szüksége van annak, aki itt szeretné megmérettetni magát. Az erősödő halállomány és a rendezett part mellett remek hangulat fogadja a horgászokat. Évente több telt házas versenyt (feeder, úszós, pergető) rendeznek a mecsekpölöskei vízen.

A természet egy érintetlen szelete ez, egyszerre közel és mégis távol a várostól. Kígyók, békák, madarak, emlősök élnek harmóniában. A Mecsekpölöske-élményt az tudhatja igazán magáénak, aki sátrat ver a fák árnyékában. Az éj leple alatt új köntösbe bújik a tó: útjára indulnak az éjszakai állatok, a ragadozóhalak rablásától visszhangzik a környék. A baglyok és a tücskök hangját kapásjelzők pittyenései színesítik, miközben foszforeszkáló úszok ringatóznak és stupekek köröznek a felszínen.

Mecsekpölöskén senki nem siet sehová. A mozdulatok lelassulnak, a lélek megnyugszik. A holdfényes éjszakai horgászat kihagyhatatlan nyáresti program, a hajnali ébredéskor pedig a sátor cipzárját elhúzva az elénk táruló pirkadat látványa szavakkal leírhatatlan. Ezt látni kell!

(Az írás megjelent a Magyar Horgász 2309 számában)