Megjelent a Magyar Horgász májusi száma, ízelítő a tartalomból:

Szövetségi hírek Veszélyhelyzeti tájékoztató 6
Szövetségi hírek Vis maior pályázatok 8
Szövetségi hírek Városi Civil Alap pályázat 9
Szövetségi hírek MOHOSZ–OVF megállapodás 11
Szövetségi hírek Horgászhelyek a Nagykunsági-főcsatornán 12
Szövetségi hírek Ívóhelykialakítás MAHOP pályázattal 13
Szövetségi hírek Telepítés a Dunába 13
Bálint Attila Tibusz 14

MAHOR2105_digi_Page_014.jpg
Az angyalföldi kisfiú horgászni már tudott, hiszen gyerekként úgy jobban repült az idő az Úpesti-öböl partján. Ha valaki a külvárosban cseperedik, tiniként tekintélyt parancsoló sportokat választ, mint például a birkózást vagy a bunyót. A jókötésű fiú utóbbiban magyar bajnoki címig vitte. Ám soha nem derült ki, hogy lehetett volna-e Papp Laci utóda, mert a Shadows együttes gitárszólói közbeszóltak és elvarázsolták. Hívta a hang, ezért gyorsan döntött. Lehúzta a bokszkesztyűt és felvette a gitárt. Hátat fordított mindennek, és éjt nappallá téve gyakorolt. Egészen addig, míg mesterként már maga is képes volt varázsolni a gitárjátékával. Sőt, azután is. Koncertek százai, zenekarok tucatjai, sok-sok tanítvány, sokezernyi tisztelő, rajongó áll mögötte. A vírus miatti kényszerű csöndben már nagyon hiányzik neki a közönség. Várja a zenészt a színpad, a „stage”, meg hát a stég is, a Kis-Duna nagy halainak is hiányozhat már a horgászat nagykövete.
Energo Team Indul a harcsaszezon 18

MAHOR2105_digi_Page_018.jpg
Idén kicsit később indul a harcsázószezon, ami a kialakult helyzet miatt nem is baj. Több időnk jut a felszerelésünk újjáélesztésére, és ami fontosabb, a nappali vízparti nézelődésre. Az elhúzódó télies idő miatt nehézkesen melegedő vizeinkben (a cikk írásának időpontjában) jelentős számú harcsa tartózkodik a vermelőhelyeken és közvetlen környezetükben.
Szarvas Zoltán A folyóvízi balinokról 24
Erdei Attila Vacogós dévérezés 28
Rekordlista-összesítés 2020. 32
Lábas Norbert A Dunán úsztatni jó! 38

MAHOR2105_digi_Page_038.jpg
Manapság a feederes horgászat olyan népszerű nemcsak álló-, de folyóvízen is, hogy lassan szinte úgy tekintenek egy úszós bottal horgászó emberre, mint egy kihalófélben lévő ritka fajra. Pedig ez a módszer a legősibb, és szerintem a legszebb, ha a folyami békés és sokszor kevésbé békés halak megfogása a cél.
Sztahovits Péter Kiakad, ha beakad? 42
Széll Tamás Kajakkal a Csendes-óceánon 2. 46

MAHOR2105_digi_Page_046.jpg
Elérkezett a második nap hajnala. Komótosan reggelizünk, fáradtan magunkba tuszkolva a banánt és az ananászt, amiknek még soha nem éreztük az igazi ízét. Itt teljesen más. Fáról szedik, nem a konténerekben érik, ízük-illatuk mint a méz, állaguk is valahogy jobb. A társaság jókedvű, de visszafogott, szemünk karikás. A tegnapi peca fizikálisan is megterhelt mindenkit, a három napja tartó időeltolódás okozta szakaszos alváskiesést a traktorként zakatoló öreg légkondicionálók sem segítik…
Bokor Károly Megállított pillanatok 50
F&H Tévéműsor 54
Timár Mix A pontyok aranya 56

MAHOR2105_digi_Page_056.jpg
„Nem veszünk olyan etetőanyagot, mert az csak feederezni való!” – számtalanszor elhangzik ez a mondat, amikor a lelkes horgászok a hétvégi kikapcsolódás előtt feltöltik a készleteiket. De valóban így van ez? Ha a csomagolásra azt írták, hogy „feeder”, akkor csakis azzal a technikával használhatjuk sikeresen?
Danicsek Fanni, Pintér László A véletlenek varázsa 62
Farkas Csaba Halaink, ha szaporodnak 66
Dovit Team Feederrel nagy távolságra 70

MAHOR2105_digi_Page_070.jpg
A method feederezés monopóliuma megdőlni látszik. A versenyszerű horgászat térhódítása miatt egyre többen kacsingatnak újra a klasszikus feederezés irányába. A közösségi médián keresztül számtalan kérdést kapok, hogy a nagy távolságú pontyozást miként oldom meg egy nagy kiterjedésű vízen, és hogyan dobok akár nyolcvan-kilencven méterre úgy, hogy közben nem gubancolódik össze a végszerelékem. Lényegét tekintve nem sokban különbözik a kisebb távra történő feederezéstől, de az ördög itt is a részletekben rejlik.
OVHB 2021. évi versenynaptár 73
Monos Tibor Kérészek ideje 74
Tóth Nándor Búcsú a Tiszától 76
Kovács Zsigmond A hónap legye – Montana nimfa 77
Kovács Márk Lopott idő 78
Gyulai Ferenc Irány a (hal)bánya! 80
Telinger Katalin Tavaszi örömpeca 84
Varga Vilmos Az igazi trófea 86

MAHOR2105_digi_Page_086.jpg
A giant trevally (Caranx ignobilis), magyar nevén sárgaúszójú tüskésmakréla a trópusi tengerek lakója. Legnagyobb számban az Indiai- és a Csendes-óceánban van jelen, de beúszik a Vörös-tengerbe is.
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 90
Nagy Csaba Fronthatás 96
Retropeca Megsárgult örökzöldek 98
KIRAKATNÉZŐ 100
Gasztropeca Gombás pontylasagne 102
Farkas Csaba Éjjel a parton 104
APRÓHIRDETÉSEK 105
KERESZTREJTVÉNY 106