Megjelent a Magyar Horgász szeptemberi száma, ízelítő a tartalomból:

Szövetségi élet Négytusa a Holt-Tiszán 10

MAHOR2309_digital_Page_010.jpg
2023. július 23-án 36 ifjúsági horgász költözött be a Mártélyi-holtág partján található Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpontba. Ők a MOHOSZ tagszövetségei által megrendezett ifjúsági horgászviadalok dobogós helyezettjei, akik az országos döntőben négy versenyszámban (halfogás, szerelékkészítés, célba dobás és elmélet) küzdöttek meg egymással miközben a hat nap alatt számos programon és előadáson is részt vettek.

Energo Team Balinokra hangolva 16

MAHOR2309_digital_Page_016.jpg
Nyáron a hajnali és az alkonyati órák rablásaitól hangos vízpartok pillanatképei kavarognak megannyi pergetőhorgász fejében. Nálam sincs ez másképp, egy akciódús reggeli dobálás után alig várom, hogy újra vízen legyek, és elcsíphessek néhány szép balint akár még aznap, a naplemente előtti utolsó órában.

Szarvas Zoltán Kősüllők szelektálása 26

MAHOR2309_digital_Page_026.jpg
A Dunán a kősüllők szeptemberben nagy bandákba kezdenek összeállni. Egy-egy csapatot megtalálva darabszám tekintetében kiemelkedő fogásban lehet részünk, de mi van akkor, ha kimondottan a nagyobb köveseket szeretnénk kiválogatni a rajból? Arra is van megoldás.

Sztahovits Péter Bevasalt koppintások 34

MAHOR2309_digital_Page_034.jpg
Számomra sok-sok éve a gumihalas peca az első a pergetőmódszerek közül. Ez nagy vonalakban annyit jelent, hogy amennyiben plasztikcsalikkal is megoldható a helyzet, akkor nem használok mást. Vannak persze olyan esetek is, amikor az észszerűség arra sarkall, hogy egyéb műcsalikat is a kapocsba akasszak. Például, ha egy barátom blade csalival látványosan többet fog nálam, akkor azért engedek a csábításnak.

Timár Mix Mivel csalogassunk ősszel? 42

timarpr_2309.jpg
Az őszi horgászatok sikerességét nagy mértékben befolyásolja a megfelelően kiválasztott csalogatóanyag. Van, amikor az édes, máskor a sós válik be, viszont általában a sötétebb tónusú, piros, barna vagy fekete színűek hozhatnak kimagasló eredményt. Gyakran a nagy szemcseméretű, darabos keverékek a legjobbak, de sokszor a lehető legfinomabbra őrölt etetőanyaggal érhetünk el komoly sikert.

Bokor Károly Harsogó éjszakák 46

MAHOR2309_digital_Page_046.jpg 
A ragadozóhalas horgászok jól ismerik azt a jelenséget, amikor egyik cuppanós felszíni rablás a másikat éri. Ilyenkor szinte biztos a fogás. Vagy mégsem?

Kovács Márk Hajnali őszelő 50

MAHOR2309_digital_Page_050.jpg
Tavaly nyár közepétől ősz közepéig sok hajnalt töltöttem a Duna partján. Ezek viszonylag rövid pergetések voltak. A napkelte előtt érkeztem, és nagyjából a napkeltével már távoztam is.

Dovit Team Vajsavas praktikák 86

MAHOR2309_digital_Page_086.jpg

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy a bőség zavara miatt nem tudtunk választani a módszerek, etetőanyagok és csalik sokaságából. A legutóbbi horgászatom során gondoltam egy merészet, és mindent egy lapra tettem fel a Carplove Horgász és Pihenőparkban.

Gasztropeca Ponty tortillában avokádóöntettel 98

MAHOR2309_digital_Page_098.jpg
Ha a nyárról és a horgászatról beszélünk, nekem rögtön a ponty jut az eszembe. Lelki szemeim előtt megjelenik egy öreg bácsi. Szalmakalapban, kigombolt inggel, békésen üldögél a vödrén és figyeli a nád tövén ringatózó úszó legapróbb rezdüléseit. Szeretem a ponty ízét, főleg rántva és halászlében. A tomboló hőségben viszont sokkal jobban esnek a könnyű saláták, ezért igyekeztem közkedvelt békés halunkat sok zöldséggel párosítani, amiből ez a pillanatok alatt elkészíthető, friss, halas tortilla lett.