2024 áprilisában egy három évig tartó tudományos vizsgálat kezdődött a Duna szlovákiai és magyarországi szakaszán (beleértve a szigetközi és csallóközi Duna-szakaszt és a bősi vízlépcső üzemvízcsatornáját).

A felmérés célja a vízáramlást kedvelő halfajok vándorlásának tanulmányozásával a dunai ökológiai folyosó átjárhatóságának értékelése.A tevékenység a LIFE „Élő folyók“ nemzetközi projekthez (101069837/LIFE21-IPE-SK-Living Rivers) kapcsolódik. Ennek keretében ultrahangos jeladóval felszerelt kecsegék (Acipenser ruthenus) kerültek a Dunába, ami lehetőséget ad a halak folyómedren belüli tartózkodási helyeinek meghatározására. A jeladóból érkező ultrahangimpulzusokat a víz alatt elhelyezett vevőkészülékek érzékelik. A kutatás célja, hogy minél több információt nyerjenek a kecsege Dunában történő vándorlásáról. A folyamatos megfigyeléssel feltárhatók a halak számára nem átjárható vándorlási akadályok. Előfordulhat, hogy a magyarországi Duna-szakaszon is előkerülnek a jeladókkal felszerelt kecsegék, amik igen nagy távolságokat képesek megtenni a vándorlásuk során.
Az ultrahangot kibocsátó jeladókkal ellátott halak a mellúszó első sugara mögé helyezett fehér színű és számmal ellátott műanyag címkéről ismerhetők fel. Ha olyan jelölt halat fognak, aminek a mellúszójában fehér műanyagcímke van, kérjük, hogy óvatosan bánjanak vele, lehetőleg helyezzék halmatracra, vagy csak a vízben nyúljanak hozzá, és horogszabadítás után kíméletesen engedjék vissza a Dunába. A jeladóval ellátott halak nagyon értékes, pótolhatatlan információforrást jelentenek.
Amennyiben a fentiekben leírt jellel ellátott kecsegét fognának kérjük, hogy fényképezzék azt le a mellúszóján lévő címkével (a számmal együtt), majd óvatosan engedjék vissza a folyóba. Küldjék el a képet, a címke számát, a fogás dátumát és helyét dr. Borek Drozd e-mail-címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., aki a Dél-csehországi Egyetem (České Budějovice) Halászati és Vízvédelmi Karának (FFPW USB) kutatója.
Az a horgász, aki ilyen módon küld információt a jeladóval ellátott kecsege felbukkanásáról, ajándékot kap, és közlik vele a kecsege keresztnevét is. Bízunk az együttműködésükben.

jelolt kecsege 2