A Maconkai-víztározót hasznosító BSHE méltán büszke rekordlistájára, amely egyben Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája is. Az 1989 végén indult adatbázis jelenleg 6186 horgász rekordfogása található meg, a páratlan sokszínűséget is jelző 47 halfaj-, illetve változat tekintetében.

A halállomány céltudatos fejlesztésének és a halőrök mindennapi munkájának köszönhetően ma már évente több ezer fogás kerül rögzítésre. 2021-ben 4003, 2022-ben 4860, idén augusztus 30-ig pedig már 3791 rekordhal került dokumentálásra. Az adatbázis hatékonyan szolgálja a halgazdálkodást, sőt évek óta tudományos kutatásokat is támogatnak a fogásokhoz kapcsolódó információk. 

DSCN0185_800px.jpg

A mai napon jelentős jubileumhoz érkezett a rekordlista, kifogásra került az ötvenezredik rekordhal. A szerencsés horgász Görgei Zoltán, aki BSHE alaptagként egy "nyárzáró" horgásztúrára érkezett a Rekord-tóra feleségével és unokáival. Mint megtudtuk, több mint egy évtizedes múltra tekint vissza már a maconkai horgászatok tekintetében is, sőt versenyen is vett részt már a vízterületen. Az előzetesen lefoglalt R/2 horgászhelyen augusztus 30-án kora este bojli csalira meg is érkezett a várt szép fogás egy hibátlan, 10,75 kg-os "spanyol" ponty (74/60 cm) "személyében". Mivel a rekord elérése érdekében többen is versenybe szálltak, a hírzárlat okán Zoltán is csak később tudta meg, hogy ő volt az a szerencsés horgász, aki fogásával beírhatta magát a maconkai, de a magyar "horgásztörténelembe" is. Túl a dicsőségen és a szép emlékeken a BSHE a fogást egy egyedi trófeával is elismeri majd és dr. Dérer István, az egyesület elnöke egyben egy meghívást is átadott a rekorder részére egy következő, ezúttal ingyenes horgászatra, ahol majd a trófea is átadásra kerül. Szívből gratulálunk!