A horgászsport infrastrukturális fejlesztése a horgászturizmus érdeke is.

Magyar Országos Horgász Szövetség Közleménye

A mai napon hivatalosan is elkezdődik Kaposváron, a Deseda-tavon a XXVII. Horgász Európa-bajnokság. Mivel a 27 országot felvonultató mezőny a horgászsportban az egyik legnagyobb, így szükséges volt egy olyan újabb magyarországi versenypálya kialakítása, ahol a jelentős világversenyek biztonsággal megrendezhetők. Maga a fejlesztés visszahat a horgászturizmusra is, mert túl a jelenlegi 1500 vendégéjszakán, a jövőben a versenyekkel nem érintett időszakokban a helyi tag horgászok mellett az ide érkező horgászturisták is komfortosabb környezetben hódolhatnak a szenvedélyüknek.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) országos sportági szakszövetségként számos program mellett működteti az Országos Versenypálya Minősítési és Fejlesztési Programot (OVMFP) is. A program keretein belül a Deseda-tó halgazdálkodási hasznosítója, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával sikeresen pályázott egy olyan versenypálya-bővítésre, amely eredményeként a kialakult kapacitás a jövőben már bármely világverseny lebonyolítására alkalmassá teheti a vízterületet.

A beruházó 2022. decemberében kezdte meg a Deseda-tó Kaposfüredi Szőlőhegy alatti, 850 méter hosszú partszakaszának kivitelezési munkálatait. A munka során megerősítésre és kibővítésre került a partrézsű, melyet geotextíliával fedtek le, majd kőszórással támasztottak meg. A felújítás teljes költsége 38.678.917 Ft, melyhez a MOHOSZ a támogatási alapjából a teljes költség 80%-ával, 30.943.134 forinttal járult hozzá, a különbözetet döntő részben a város és kisebb részben a hasznosító horgászszervezet fedezte. A kiegészítő munkálatok további 1.750.000 Ft-ot igényeltek. A munkálatok 2023. március 15.-én fejeződtek be. A desedai versenypálya program második üteme, a somogyaszalói oldalon történő 540 méteres fejlesztés már szintén a befejezés előtt áll.

A helyi Vektor Út Kft. által elkészített versenypálya-partszakasz minőségi szinten biztosítja a hazai és nemzetközi horgászversenyek megrendezésének feltételeit, az azonos esélyeket a horgászhelyeken. Mindezt két hivatalos „próbaüzem”, a pontyfogó OB és az egyéni OB középdöntő versenyeinek az eredményei is bizonyították. A hivatalos átadás ma, már az Európa-bajnokság keretein belül történik meg. Jelenleg Maty-ér, Maconka, az Alcsiszigeti Holt-Tisza, a Nagykunsági-főcsatorna kenderes-bánhalmai szakasza és a Látóképi-víztározó mellett hatodikként, egyben egyetlen dunántúli helyszínként a Deseda-tó az a vízterület, ahol aktív kiemelt versenypálya található. A program folytatódik és egy biztos, hogy a térség szabadidős horgászai is nyertesei ennek a projektnek. Miért is? Nos, amikor nincsenek versenyek, akkor bárki hódolhat ezen a szakaszon is a szenvedélyének, valóban „európai körülmények” között. Ez is a horgászturizmus, benne a versenyturizmus keretében az OVMFP valódi küldetése, a világ egyik legjobb horgász-versenysport rendszerének, továbbá a magyar válogatottak támogatása, segítése mellett!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2023. június 22.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

_DSC5215.jpg_DSC5203.jpg