A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

Június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. A tapasztalt sajnálatos, de nem egyedi jelenség kapcsán a károk és a negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából gyorsan kialakult egy hatékony helyi összefogás, majd megkezdődött a kormányzati intézkedések előkészítése a vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára, az ökológiai szempontok szerint is elfogadható tartós megoldás kidolgozására és megvalósítására. Sajnos augusztus 13-án újabb halpusztulás kezdődött a vízterületen. A hiteles tájékoztatás érdekében, az eddig ismert adatok alapján a MOHOSZ OHSZK ismerteti a jelenlegi helyzetet, s egyben jelzi, hogy valamennyi médiumot újra e formában kívánja tájékoztatni, kérve a közlemény pontos átvételét. 

A jelenséget észlelve a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége a hivatásos halőrök, társadalmi halőrök és segítők, a MOHOSZ Kajászói Tógazdaságának állandó és e célra felvett alkalmi munkatársai, valamint a strandok és kempingek üzemeltetői, továbbá a civil önkéntesek segítségével és közreműködésével ezúttal is azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását. A MOHOSZ örömmel érzékelte, hogy egyre növekszik gyűjtésbe becsatlakozó civil önkéntes polgártársak száma, akik többsége már a korábbi június közepén történt halpusztuláskor is komoly segítséget nyújtott a tó gyors megtisztításában. A gyűjtésbe a csütörtöki napon több munkatársával becsatlakozott a vízügyi igazgatóság is. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja.   

Az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban megakadályozhatatlanul kezdtek pusztulni a halak. Vasárnap délután az érkező időjárás-változás hatásaként erős légnyomáscsökkenés történt, melynek következményeként vélhetően – az elhullott halakon látható tünetek alapján – lokális ammónia-felszabadulás is történhetett. Emiatt vasárnap délután és hétfő délelőtt között további halpusztulások voltak észlelhetők a tó egyes részein, különösen a Sukoró-Velence térségében lévő evezőspálya területén. A helyszíni tapasztalatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint a termete okán látványosabb busa volt, de sajnos ponty, amur, süllő, balin, angolna és harcsa is volt az elhullott halak között. 

Az előző közlemény kiadásáig, keddig nem volt észlelhető újabb elhullás, és úgy tűnt, hogy az akkor látottnál nem lesz több haltetem a tavon. Sajnos szerda reggelre, újabb jelentős mennyiségű elhullott hal került váratlanul a vízfelszínre, különösen ismét az evezőspálya területén. A felszínre került halak túlnyomórészt nem friss, hanem már korábban elhullott tetemek voltak, azonban azok mennyisége meghaladta az előző napon becsült összes elhullott mennyiséget és így valószínűleg az állományveszteség mértéke eléri, vagy meghaladja a júniusi havária veszteségeit.

Mindezek ellenére nagy a valószínűsége annak, hogy a hidegfronttal érkezett megélénkült légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy igazán súlyos mértékű halpusztulás kialakulását. Mint ismert, a korábbi kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett. Továbbra is jó hír, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó minőségű.

A MOHOSZ továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényliA vízellátás megoldása, annak biztonsága – a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva – a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat. A tárgyban az első kormányzati intézkedések már meg is történtek, s első körben a horgászszövetség is bevonásra került a tó jövőjének tervezése tárgyában. 

Ide tartozik, hogy az elmúlt hetekben megvizsgálásra került tó felett, annak vízgyűjtőjén elhelyezkedő a Pátkai- és Zámolyi-víztározók vízminősége, vízmennyisége is. 

A két tározó vízszintje szintén kritikusan alacsony, de a lehullott csapadék itt is javuló tendenciát fog eredményezni. Eloszlatva a kételyeket és cáfolva a szándékos hírtorzításokat azt is látni kell, hogy a két vízterület vízminősége jelenleg jelentősen rosszabb, mint a Velencei-tóé, s a teljes vízkészlet átengedése – azon túl, hogy esetleg berobbantaná a velencei algaképződést – csak pár cm-t és így csak pár napi párolgási vízveszteség-pótlást jelentene, a helyi élővilág kipusztulása mellett. Megjegyzendő, hogy erre már volt korábban gyakorlati példa is. Mivel a MOHOSZ mindhárom érintett állami tulajdonú vízterület halgazdálkodási haszonbérlője, így számára nem kérdés, hogy a Velencei-tavi problémák megoldása, kárenyhítése az első számú prioritás. Ennek érdekében, ha a vízminőség azt engedi, szeptember végén a Zámolyi-víztározó lehalászásra, majd leengedésre kerül. A MOHOSZ felhívja arra is a figyelmet, hogy a vízgyűjtő további, felső elemeinek és területeinek vízhasználatát, vízminőség-befolyásolási hatását is célszerű megvizsgálni a komplex szakértői megoldás, a hasznosítással arányos kockázatcsökkentés érdekében.

A készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz, érdemi változás esetén újra tájékoztatjuk a közvéleményt. 

Ezúton is köszönjük a térségi összefogást, a haltetemek összegyűjtésében ismét résztvevő civil önkéntesek önzetlen segítségét!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2021. augusztus 21.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!