Október 18-án, szerdán újabb haltelepítés történt a tavon, a telepítésre alkalmas partszakaszokon, így a Gárdonyi-félszigeten, a Dinnyési csónakkikötő hullámtörőjénél és a Sukorói „0” szelvényű kikötő és hajóállomás bejáratánál.

Ezúttal 40 mázsa (egészen pontosan 4013 kg) nagyméretű pontyot helyeztünk ki a Velencei-tóba. A most betelepített 7 kilogramm átlagtömegű állomány a Kecskeri-víztározóban, természetes viszonyok között nevelkedett 50-80 centiméteres testhosszúságú, életerős pontyokból állt. 

IMG_4453K.jpg

Bízunk benne, hogy e halak sokaknak és hosszú időn keresztül szereznek majd minőségi horgászélményeket. A pontyok többsége 60 centiméter feletti példány, őket a felső méretkorlátozás védi annak érdekében, hogy sokáig a tó lakói maradjanak. Reményeink szerint a tó jövőbeli vízállása ezt szintén segíteni fogja.

A haltelepítés a korábban Nagy István miniszter Úr által bejelentett, az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben is támogatásra kerülő Velencei-tavi Visszatelepítési és Állományfejlesztési Program kezdő elemeként valósulhatott meg. A kihelyezett halak összértéke eléri a 10,5 millió forintot.

IMG_4490K.jpg

A jelen telepítéssel ebben az évben eddig összesen 21.565 kilogramm felnőtt korosztályú ponty kihelyezése valósult meg, melyek összértéke 40 millió forint, amely az idei évi területi jegybevételeket önmagában meghaladó mértékű befektetés a tó és térsége horgászai, a jövő érdekében. 

IMG_4496K.jpg

A következő hetekben, hónapokban – a beszerzési lehetőségek függvényében, ami korlátozó tényező lehet, mivel pl. növendék korosztályú balinhoz jelenleg nem lehet hozzájutni – további telepítéseket tervezünk végrehajtani, amelynek keretében hozzávetőlegesen 3000 kilogramm növendék csuka, 1000 kilogramm növendék süllő, továbbá több ezer kilogrammnyi különböző korosztályú keszegféle és néhány mázsa compó telepítését szeretnénk megvalósítani az év hátralévő részében. A telepíteni kívánt ragadozók várhatóan jelentősen segíteni fogják a nagy mennyiségben jelenlévő ezüstkárász állomány kordában tartását is.

A telepítésekről, a tapasztalatokról és a MOHOSZ halgazdálkodási és vízpótlási elképzeléseiről még az idén, egy újabb horgász konferencia keretében szeretnénk beszámolni.