Évindító haltelepítés történt a Velencei-tavon 2023. március 9-én, csütörtökön, melynek keretében végül összesen 9.538 kg kifogható, azaz megtartható méretű, 3-4 nyaras ponty került a Kajászói Tógazdaságból új lakóhelyére.

A haltelepítés – mint mindig – nyilvános és szabadon megtekinthető volt az érdeklődők számára. Sajnos a halászat nehezen időhöz köthető tevékenység, ezért nehéz pontos előrejelzést adni az adott helyszínekhez köthető telepítési időpontokra, különösen akkor, ha a telepítésre a tógazdasághoz relatíve közel, több helyszínen és többféle méretű szállítójárművel kerül sor.

A halak átlag kb. 1,6 kg tömegűek és 35-40 cm testhosszúságúak, azonban meg kell jegyezni, hogy ez nem jelent egyöntetűséget, vagyis nagyobb felbontásban azt jelenti, hogy a pontyok túlnyomó része 1,2-2,5 kg közötti, de a teljes méretspektrumot tekintve 0,6-4 kg közötti tömegű példányok kerültek bele a tóba (vagyis a kb. 6.000 db példányból egy kevés, pár tízdarabnyi 25-30 cm-es egyed is bekerülhetett).

A pontyokat ezúttal összesen három helyszínen sikerült a tóba engednünk.

Az első helyszín a Sukorói hajóállomás vagy „0” szelvényű kikötő bejárata (szabadstranddal szomszédosan) volt, ahol 9:45 és 10:30 között összesen 2.541 kg hal került a vízbe.

A második helyszínen, a Gárdonyi félszigeten, az első helyszínnel párhuzamosan történt a kihelyezés, itt 10:00-10:30 között 1.005 kg hal került a vízbe.

Az Agárd-Dinnyési kikötő hullámtörőjéhez mint a harmadik helyszínhez – a tógazdasági halászat elhúzódása következtében – a hal a tervezettnél jóval később érkezett meg, de végül az elvonuló felhők takarásából kisütő nap fényében – 14:45-15:45 között – e helyszínen is bekerült új élőhelyére az ideszállított összesen 5.992 kg ponty.

Bízunk abban, hogy jelenlegi – még mindig nagyon alacsony, de az őszi rekordalacsony 53 cm-es szinthez képest jelentősen visszapótlódott – 100 cm-es vízállásnak idén sikerül egy csapadékosabb tavaszi időszakkal végre megnyugtatóbb szintre emelkednie, amelynek segítségével sor kerülhet a kényszerszünet nélküli folytatásra, a ponty, illetve más halfajok további telepítésére.