A versenyszabályzat érvényes az egyéni, női, utánpótlás, veterán, masters, klubcsapat, tagszövetségi csapat országos bajnokságokon.

 HIVATALOS ORSZÁGOS FINOMSZERELÉKES VERSENYSZABÁLYZAT 

(jelen szabályzat-módosítás 2018. szeptember 01-től hatályos.) 

 I. RENDEZÉS, SZERVEZÉS, RÉSZTVEVŐK

 1. A nemzeti (országos) horgász bajnokságokat a Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: MOHOSZ) megbízásából a MOHOSZ Országos Verseny-horgász Bizottsága (a továbbiakban: OVHB) írja ki, s a MOHOSZ illetve tagszervezetei vagy az azokhoz tartozó horgász egyesületek rendezik meg. A MOHOSZ a Nemzeti Sportszövetség tagja, az országos illetve magyar bajnokság elnevezést csak az általa szervezett versenyek viselhetik. 

2. Mind az egyéni, mind a klubcsapat valamint az országos csapatbajnokságokon való részvételnek feltétele, hogy a versenyző a jogszabályban előírt érvényes horgászengedéllyel és egyesületének a MOHOSZ valamely tagszervezetéhez való tartozását kifejező ESZH (Egységes Szövetségei Hozzájárulás) bélyeggel, valamint érvényes versenyzői igazolvánnyal, továbbá magyar állampolgársággal és magyar lakcím kártyával rendelkezzenek. Valamennyi országos bajnokságon csakis a MOHOSZ tagszövetségeihez tartozó egyesületek csapatai illetve tagjai vehetnek részt. 

3. Nemzeti Bajnokságok, amelyekre jelen szabályzat érvényes: Egyéni Országos bajnokság, Női Országos bajnokság, Utánpótlás 15 Országos bajnokság, Utánpótlás 20 Országos bajnokság, Utánpótlás 25 Országos bajnokság, Masters Országos bajnokság, Veterán Országos bajnokság , Tagszövetségi Csapat Országos bajnokság, Klubcsapat Országos bajnokság. (A Pontyfogó Országos bajnokság, a Csónakos pergető Országos bajnokság, a Parti pergető Országos bajnokság, Műlegyező Országos bajnokság, Mozgás-és látássérült Országos bajnokság, Feeder Országos bajnokság, Method feeder Országos bajnokság, Feeder Klubcsapat Országos bajnokság, és Casting Országos bajnokságra külön versenyszabályzat érvényes.)

4. Az egyes bajnokságok lebonyolításának rendje: 

4.1. Az országos egyéni horgászbajnokságok. Nyílt nevezéses versenyek, melyeket az OVHB kiírásának megfelelően kell lebonyolítani. 4.1.1. Az Egyéni Országos bajnokságot két szakaszban kell megrendezni.  4.1.1.2 Az elődöntőt egy helyszínen, 4 fordulóban kell lebonyolítani. Az elődöntő szektorait lehetőség szerint 10 fősre kell kijelölni (megszakítások nélkül, igazodva a döntő 10 fős szektor kijelöléséhez). Amennyiben a résztvevők száma nem teszi lehetővé a 10 fős szektorok kijelölését akkor, a mellékletben található szektor kiosztást kell alkalmazni. Az elődöntőből tovább jutott 40 versenyző a négy fordulóban szerzett pontjait továbbviszi a döntőbe. 4.1.1.3. A döntőt 40 résztvevővel, négy fordulóban, négy darab 10 fős szektorban kell megrendezni. A bajnokság végeredményébe az elődöntő és a döntő valamennyi szektor-eredménye beleszámít: az elődöntőben elért négy szektorhelyezés valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. A harmadik és negyedik forduló között a rendezőknek a pálya őrzéséről gondoskodni kell. 4.1.2. A női országos bajnokságot két szakaszban kell megrendezni, két helyszínen, legalább 6 fős szektorokban. Egy szakasz három x négy órás fordulóból áll.4.1.3. Az utánpótlás országos bajnokságokat (U25, U20, U15) két szakaszban kell megrendezni, legalább 6 fős szektorokban. Egy szakaszban U15 –nél 3 x három, U20-25-nél 3 x négy órás fordulók után dől el a bajnoki cím. Az utánpótlás kategóriákban egy kategóriával feljebb lépés megengedett. Az U25 és az U20 kategóriában a fordulók időtartama négy óra, az U15 kategóriában 3 óra! 4.1.4. A masters (54+) országos bajnokságon azok indulhatnak,akik a bajnokság évében betöltik az 54. életévüket és legfeljebb 64 évesek. A veterán (64+ éves) országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik a 64. életévüket. Mindkét országos bajnokságot két szakaszban, egy szakaszban három x négy órás fordulóval kell megrendezni. 

4.2. Tagszövetségi Csapat Országos bajnokság: Résztvevői a MOHOSZ tagszövetségeinek csapatai, a csapattagok kijelölésének módját a tagszövetség határozza meg. A versenyzők a versenyengedély kiváltásakor nyiltakoznak arról, hogy mely szövetség csapatában kívánnak versenyezni. A versenyzők egy évadban csak egy horgászszövetségnek a csapatában versenyezhetnek. A csapatbajnokság egyetlen osztályban zajlik. A verseny kétfordulós. A Tagszövetségi Csapat Országos bajnokság - on a csapatok összetétele: 5 fő felnőtt, 1 fő női, 1 fő U25-es korosztályú, 1 fő U20-as korosztályú és 1 fő U15-ös korosztályú versenyző, valamint egy – bármely kategóriájú – tartalék.

4.3. A klubcsapat országos bajnokság 4.3.1. Nyílt, nevezéses verseny. Egy csapat 5 tagból (és egy tartalékból) áll. U-15-ös korosztályú versenyző nem lehet tagja a csapatnak. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább 5 éve bejelentett lakással és érvényes magyarországi horgászengedéllyel valamint a 2. pontnak megfelelő egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. A versenyzők egy évadban csak egy klubcsapatban versenyezhetnek. A klubcsapatok tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak is kell lenniük. A verseny háromfordulós. A győztes csapat elnyeri az országos klubcsapat bajnoki címet valamint jogosult képviselni hazánkat a következő évi klubcsapat világbajnokságon. Amennyiben erről a jogáról valamely csapat lemond, a sorrendben következő csapat lép a helyére. 4.3.2. A Klubcsapat országos bajnokságon – amennyiben az indulók száma 26 csapat vagy annál több - az értékelés alszektoronként zajlik, 25 főig egy szektorban, 26 vagy annál több induló esetén a szektorokat két alszektorra kell bontani Amennyiben az indulók száma páratlan,akkor a középső versenyző eredményét mindkét alszektorban figyelembe kell venni oly módon, hogy ez a versenyző az első alszektorban értékelendő, de a második alszektor helyezési számait az ő eredményének figyelembevételével kell megállapítani. A verseny kötelező edzésnapján 5 fős „boxok” kerülnek kijelölésre. 4.4. Tartalék: A csapatversenyeken az első sorsolást megelőzően egy tartalék nevezhető. A második fordulót megelőző technikai értekezleten legkésőbb a szektorsorsolás megkezdése előtt nevezhető meg a csere. Ha a csapat egy tagja látható sérülés miatt nem tudja befejezni a fordulót, a zsűri egy tagjának jóváhagyásával a benevezett tartalék-versenyző ugyanazokkal az eszközökkel és etetőanyaggal folytathatja a versenyt. 

Korosztály besorolások:

4.5 Az utánpótláskorúaknál U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31- én nem tölti be a 25. életévét. U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-én nem tölti be a 20. életévét. U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 9. évét. 

4.6. Az alsóbb korosztályú kategóriákból csak egy kategóriával lehet feljebb lépni 

4.7. Masters 54+ ( a bajnokság évében betölti az 54. évét és legfeljebb 64 éves) és Veterán 64+ éves (a bajnokság évében betölti a 64. évét)

4.8. A válogatott keretek és a válogatott csapat

4.8.1 Úszós szakág kvalifikációs rendszere férfiaknál

A kvalifikáció pontszámításai:

Az adott évi versenysorozatban egy versenyző számára maximum 80, az értékelt versenyelőzményekkel együtt összesen 160 pont érhető el. A pontozásban az előző 2 OB eredményei, és az adott évi OB eredménye szerepelnek.

- tárgyévet kettővel megelőző, OB első helyezettje 40 pontot kap, a második 39-et, majd a pontozás így egyesével csökken a 40. helyezett 1 pontjáig.

- tárgyévet megelőző, OB első helyezettje 40 pontot kap, a második 39-et, majd a pontozás így egyesével csökken a 40. helyezett 1 pontjáig.

- az adott évi OB döntőjében az első helyezett 80 pontot kap, a második 78-et, majd a pontozás így csökken a 40. helyezett 2 pontjáig. 

A válogatott keret kihirdetése az alábbiak szerint:

- az összesített lista első 10 helyezettje alkotja a tárgyévet követő évi válogatott keretet

- a keret minden tagja horgászik a két világverseny valamelyikén

- a kapitány a kerettagok közül szabadon jelölheti ki a VB csapat hat tagját

- az EB csapatot a VB-n nem induló négy versenyző mellett a kapitány által a keretből szabadon kijelölt további két fő alkotja, tehát a kapitány dönti el ki az a két fő, aki mindkét versenyen indul.

4.8.2 Úszós szakág kvalifikációs rendszere (nőknél): 

- tárgyévet kettővel megelőző, OB első helyezettje 10 pontot kap, a második 9-et, majd a pontozás így egyesével csökken a 10. helyezett 1 pontjáig.

- tárgyévet megelőző, OB első helyezettje 10 pontot kap, a második 9-et, majd a pontozás így egyesével csökken a 10. helyezett 1 pontjáig.

- az adott évi OB döntőjében az első helyezett 20 pontot kap, a második 18-et, majd a pontozás így csökken a 10. helyezett 2 pontjáig. 

A válogatott keret kihirdetése az alábbiak szerint:

4.8.3 Úszós szakág kvalifikációs rendszere utánpótlás korúaknál (U15, U20 és U25): vi válogatott keretet. A nemzetközi versenyen induló csapatnak tagjaira a kapitány tesz javaslatot, amit az

4.8.4 Úszós szakág kvalifikációs rendszere veterán 54+ és 64+ korosztályban: A nemzetközi versenyen induló csapatnak tagjaira a kapitány tesz javaslatot, amit az OVHB hagy jóvá.

5. A válogatott keretek kijelölése mindig a bajnokságot követő évre vonatkozik. Az utánpótlás kategóriák válogatott kereteinek és a nemzetközi versenyen induló válogatott csapatainak kiválasztásával, kiegészítésével kapcsolatos döntéseket a szövetségi kapitányok javaslata alapján, az utánpótlás szakág vezető egyetértésével hagyja jóvá az OVHB.

6. A versenyeket folyókon, csatornákon vagy állóvizeken kell megrendezni; a vízterületnek egész szélességében horgászhatónak kell lenni, a víz mélységének lehetőleg a pálya egész hosszában azonosnak, s legalább 1,50 méternyinek kell lennie. A versenypálya szélessége minimum 25 méter. A versenypálya partja lehetőleg legyen egyenes vonalú, a kialakítható horgászhelyek egyenértékűek, lehetőleg azonos feltételeket biztosítók és a lehetőség szerint megszakítás nélkül kövessék egymást. Az egyes szektorokat megszakítás nélkül, folytatólagosan kell egymás mellett elhelyezni Ha a versenypálya megszakításokat tartalmaz, azokat egymástól legalább 40 méterre el kell választani, ettől eltérni az OVHB hozzájárulásával lehet. A versenyzők közötti növényzet magassága lehetőség szerint ne halad-ja meg az 1 métert. 

7. Szigorúan tilos a versenyzőket elektromos berendezések (vezetékek, transzformátorok, stb.) 25 m-es körzetén belüli rajthelyeken elhelyezni. Ezt elkerítéssel és figyelmeztető táblákkal is biztosítani kell. A pálya sem a versenyzők sem a nézők számára nem jelenthet veszélyforrást. 

8. A kijelölt versenypályát – amennyiben azon országos bajnokságot három éven belül nem rendeztek - az OVHB legalább két tagjának előzetesen meg kell tekintenie. A szemle eredményét a versenykiírásnak tartalmaznia kell. Halat telepíteni legfeljebb a versenyt megelőző 14 napig szabad. 

9. A versenypályát az országos bajnokságokon, oly módon kell kijelölni, a döntőkben pedig kötelezően kitűzni, hogy a rajthelyek legalább 10 m, de legfeljebb 20 m szélesek legyenek és közöttük lehetőleg 1 m széles semleges zóna kerüljön kijelölésre (a pálya függvényében a semleges zóna szélessége csökkenthető vagy meg is szüntethető). A rajthelyeket a part vonalától mért legalább 10 m távolságban kötélkordonnal vagy egyéb módon kell a nézőktől elválasztani. A versenyző ilyen módon kijelölt horgászhelyére a versenybírón kívül kizárólag csapatversenyen, csapatának megkülönböztető jelzéssel ellátott edzője léphet be (TCSOB esetében figyelembe vehető még a 34. pont). A versenyzőnek semmilyen felszerelése nem nyúlhat túl a kijelölt horgászhelyén. 

10. Az országos bajnokságokon való részvételre csak a nevezési díj befizetése esetén van lehetőség Az országos bajnokságok nevezési díjai tartalmazzák a versenyt közvetlenül megelőző edzésnapok és a versenynapok napi horgászjegy árát is. 

11. A bajnokságok időpontját minden esetben az OVHB versenykiírása határozza meg. A bajnokságok időpontját és helyszínét a MOHOSZ által kiadott lapnak, a Magyar Horgásznak legkésőbb az adott évi márciusi számában kell nyilvánosságra hozni. Ugyanekkor a hivatalos weboldalon is megjelenik. Az Országos Versenyhorgász Bizottság hivatalos lapja a Magyar Horgász és weboldala az www.mohosz.hu. Az azokban megjelenő közleményeket kell egyedüli hivatalos információként elfogadni. A bizottság www.mohosz.hu weboldalán a versenyek lebonyolításával, eredményeivel kapcsolatos hivatalos információkat jelenteti meg. A nevezési határidőt a versenykiírás határozza meg. Ezután csak az OVHB egyedi elbírálása alapján, kivételesen indokolt esetben fogadható el nevezés. A bajnokságokon helyszíni nevezés nincs. A versenykiírást egyedül az OVHB jogosult módosítani. 

II. TECHNIKAI ÉRTEKEZLET, SORSOLÁS

12. A csapatkapitányok technikai értekezletének célja: a kapitányok tájékoztatása a verseny technikai részleteiről (a versenyszabályzattól és a kiírástól eltérő döntéseket csak különösen indokolt esetben hozhat). A technikai értekezletet az OVHB képviselője vezeti és legalább három órával a verseny megkezdése előtt kell megtartani. 

13. A sorsolást az OVHB elnöke vagy megbízásából az OVHB képviselője irányítja és azon a csapatok edzői vagy vezetői vesznek részt, a sorsoláson az OVHB legalább egy képviselőjének, vagy megbízottjának jelen kell lennie. Egyéni bajnokságokon, versenyeken a húzást a versenyzők saját kezűleg végzik.

14. A rajthelyekre történő sorsolást a versenypályán kell megtartani, legalább 180 perccel a verseny megkezdése előtt. Minden fordulóra valamennyi versenyző számára sorsolással szektort kell húzni. Fordulónként az újabb sorsolást az előzőhöz képest fordított sorrendben kell elvégezni. A kötelező edzésnapokra az OVHB által történik a helyek sorsolása és ez a pályán kifüggesztésre kerül. A versenyzők a kötelező edzésnapon ezekre a helyekre kell üljenek. 

15. A bajnokságok rajthelyének sorsolásánál a rendező bizottság dönti el az OVHB és a szövetségi kapitány jóváhagyásával, hogy sorsolási rács segítségével, vagy versenyzőnkénti sorsolással helyezi el a versenyzőket. Amennyiben valamely, vis major ok miatt nem áll rendelkezésre sorsolási rács, a hagyományos módon történő sorsolásnál a szélső helyek, de legalább az abszolút szélső helyek tekintetében kiemelt sorsolást kell alkalmazni. Ez szélenként két versenyzőt, illetve csapatot jelent. A sorsolásoknál az előző fordulók szélső helyeit húzók húznak először, a szélső helyek sorsolási számait ekkor ki kell venni, majd a húzás után visszatenni. Csapatversenyeken a sorsolást úgy kell elvégezni, hogy egy csapat tagjai egymás melletti helyre ne kerüljenek (például az A szektor utolsó számú helyére és a B szektor 1. helyére nem kerülhetnek ugyanazon csapatnak tagjai és így tovább). 

16. Folyóvizeken és állóvizeken az 1. számú rajthelyet a vízzel szemben állva, annak bal széle felől indulva kell kitűzni, a rajthelyek a vízzel szemben állva balról-jobbra emelkednek.

17. Ha a rendező a versenyzők részére rajtszámokat biztosít, azon az OVHB előzetes egyetértése nélkül reklám nem helyezhető el. 

18. Ha a verseny vagy forduló valamilyen körülmény miatt félbe marad, akkor a két órát meghaladó horgászat esetén (három órás fordulóknál egy órát meghaladó horgászat esetén) szabályos fordulóként vagy versenyként kell értékelni. Egyéb esetekben meg kell ismételni a fordulót vagy a versenyt. Vihar esetén a rendezők hangjelzésére a versenyt azonnal félbe kell szakítani, s a versenyzőket biztos helyre kell juttatni. Amennyiben a légköri viszonyok megjavulnak, hangjelzés után a versenyzők visszatérhetnek horgászhelyeikre s 5 perc múlva egy újabb hangjelzésre folytathatják a fordulót. A fordulót le lehet rövidíteni, ha a program nem teszi lehetővé a teljes versenyidő betartását. Abban az esetben, ha a versenyt kényszerűségből meg kell szakítani (Pl. vihar) a versenybíróság dönt. A versenybíróság érvényesnek nyilváníthatja a verseny eredményét, ha abból legalább 2 óra eltelt. Ez vonatkozik a klubcsapat OB-ra, az egyéni OB-ra a női, az U25, U20 és a veterán, masters OB versenyeire. 1 óra horgászat után érvényesnek tekinthető az eredmény az utánpótlás korúak U15-ös korosztályában és minden más esetben ahol 3 órás fordulók kerülnek lebonyolításra. 

19. A verseny megszakításáról a versenybíróság elnöke a szervező szövetség vagy egyesület főszervezőjének és a versenybíróság tagjainak meghallgatása után dönt. Ilyen esetben a jelzés gyorsütemű, szaggatott hangjelzés.

III. A VERSENY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI

20. A versenyeken a nevezetes időpontokat hangjelzéssel kell a résztvevők tudtára adni. A jelzés folyamatos, ideje maximum 3-4 mp, jelzésnek a hangjelzés kezdete tekintendő. 

21. Minden szektorra egy szektorbírót s egy vagy több (lehetőség szerint minden versenyző mellé egy) versenybírót valamint legalább szektoronként egy etetőanyag-ellenőrt kell kinevezni. A versenybíró kíséri figyelemmel az adott versenyző horgászatát, ellenőrzi a szabályok betartását. Kötelessége a versenyzőket figyelmeztetni az észlelt szabálytalanságokra, az ismétlődő vagy súlyos szabálytalanságról értesíteni a versenybíróságot. Az etetőanyag-ellenőr beosztásos edénnyel ellenőriz minden adalékot (beleértve földet, agyagot stb.) tartalmazó, felhasználásra kész, nedves etetőanyag és csali mennyiségét. 

22. Az első jelzés a felkészülés idő kezdetét jelzi. Az országos bajnokságokat lehetőleg 10.30 órakor kell elkezdeni. Lehetőség szerint a kezdési időpont egyezzen meg a kötelező edzés kezdési időpontjával. Az egyes fordulók előtti felkészülési idő 120 perc. 

22.1. A verseny helyszínére való megérkezéskor a rajtszámmal ellátott versenyző felszerelését a számára kisorsolt rajthelyre teszi, de az első jelzés előtt a rajthelyre való belépés tilos. A felszerelések (horgászbotok) nem lehetnek horgászatra alkalmas állapotban. Az előkészületek során a versenyzők semmilyen segítséget nem fogadhatnak el a szektor területén belül. Bármilyen felszerelés kizárólag az etetés megkezdését jelző első hangjelzés előtt és kizárólag a versenybíró közvetítésével juttatható el a versenyzőhöz. Az etetés megkezdését jelző első hangjelzés elhangzása után tilos bármilyen felszerelés átadása a versenyzőnek, kivéve a bottörés esetét, amikor valamely eltört bot helyett annak egy eleme, vagy egy másik bot a versenybíró közvetítésével a versenyzőnek átadható. A versenybíró segíthet a versenyzőnek az öszeragadt bottagok szétválasztásábanis. 22.2 A felkészülési idő alatt etetőanyag és csali is átadható a versenyzőnek, de valamennyit a korlátozást ellenőrző szektorbírók rendelkezésére kell bocsátani. A csali ellenőrzés időpontjáig a rajthelyen kívül is készíthető az etetőanyag illetve a csali, akár a versenyző, akár más személy által. Az ellenőrzésre összekészített merőedényeket a terepviszonyok függvényében, a szektor külső határától minimum 2 méter távolságban, a szektoron belül kell elhelyezni. Az ellenőrzés megtörténte után szigorúan tilos bármilyen etetőanyag illetve csali bevitele, ennek megszegése azonnali kizárást von maga után. A csali ellenőrzésnek a fordulót megelőző órában kell megtörténnie. 22.3. A verseny egyes fázisait hangjelzővel kell jelezni. Az egyes jelzéseknek rövidnek kell lenni, de mindig a jelzés kezdete a mérvadó. Az első jelzés elhangzása után, a felkészülési idő alatt a versenyző felszereléseit, etetőanyagait előkészítheti, a vizet bemérheti, haltartóját a vízbe helyezheti, de ehhez semmilyen segítséget nem vehet igénybe. A keverőedények mosása a rajthelyeken nem megengedett. Az etetőgombócokat csakis a rajthelyen, a felkészülési idő alatt és kizárólag az ellenőrzés megtörténte után szabad elkészíteni. A második jelzés (1:15 órával a verseny megkezdése előtt) elhangzása jelzi, hogy 5 perc van hátra az ellenőrzésig. Az ellenőrzést a verseny kezdete előtt 1:10 órával kell megkezdeni, a szektor bármely pontján, de lehetőség szerint a szektor 1-es rajthelyen. Az ellenőrzés meg-kezdéséig valamennyi etetőanyagnak és csalinak készen kell lennie. Az ellenőrzés megtörténte után az etetőanyag szitálása (szitával, szákkal, merítőhálóval vagy bármilyen más módon) illetve elektromos keverővel tilos. 22.4. Amennyiben az ellenőrzés a verseny kezdete előtt 30 perccel nem történt meg, a versenyzőnek jeleznie kell azt a versenybíróság felé. Amennyiben az ellenőrzés versenyző hibájából nem történt meg, a versenyző nem horgászhat. 

23. Az etetőanyag és csali összetételének kizárólag természetes eredetű anyagokból kell állnia. Semmilyen fémes eredetű anyag, gyurma (paszta), műcsali nem használható. Bármilyen anyagból (polisztirol, gumi, szivacs, stb) készült műcsali (műcsonti, műszúnyog, műgiliszta, stb) használata tilos. Valamennyi bajnokságban, egy fordulóban, három órás fordulók esetén, és az, U15 kategóriában, maximum 17 l etetőanyag, 4 órás fordulókban, a veterán, az U20 ,U25, a női kategóriákban és a TCSOB esetében, ugyanezen kategóriákban maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A veterán, női kategóriákban és a Tagszövetségi Csapat Országos bajnokság  esetében a következő élőcsali felhasználás érvényes: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta ( vágatlan állapotban ) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűző szúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Az U15, U20, U25, egyéni országos bajnokságon és a klubcsapat országos bajnokságon a következő élőcsali felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet a vízilárva, amiből maximum 0,25 liter lehet a tűzőszúnyog és maximum 0,5 liter lehet a giliszta ( vágatlan állapotban)mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűző szúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Az egyéni, a női, a veterán, a masters és az U20, U25kategóriákban a verseny időtartama 4 óra!  Az etetőanyag ellenőrzése folyamán meg kell győződni a hivatalos mérőedényekben (mérőskálával ellátott) elhelyezett, mérésre előkészített anyagok mennyiségéről, majd azokat a méréshez odakészített másik edénybe átöntve ellenőrizni kell, hogy az etetőanyag nem tartalmaz-e élőanyagot vagy egyéb tiltott összetevőt. Ekkor már mennyiséget; etetőanyag, föld, kavics esetén nem indokolt ellenőrizni, mivel ez megtörtént az első lépésben. Ha a versenyző nem a leírt feltételeknek megfelelő edényekben mutatja be a limitet, a versenybíróság a szektorban elért helyezési számhoz egy pontot hozzáad. Az etetésre szánt vízilárvát maximum két dobozban, a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben, kell az ellenőrzésre bemutatni a. A mérőedény lezárása során tilos bármilyen rögzítő segédeszköz használata. A limit ellenőrzés után az etetés

24. A harmadik jelzés az etetés kezdetét jelzi. E jelzéstől kezdve a versenyző semmilyen dologi segítséget nem fogadhat el (kivéve 22.1. pont). Kivételt képez az alkoholmentes üdítőital. Az etetés időtartama 10 perc. Az etetőgombócokat kizárólag kézzel szabad meggyúrni. Ez alatt az idő alatt a versenyző tetszése szerint beetethet, de kizárólag kézzel, valamint megengedett a kétkezes etetőcsúzli vagy az etetőcsésze használata. Az etetőcsésze használatánál is be kell tartani a bothosszúságra vonatkozó előírásokat, a következő szerint: az etetőcsésze külső peremével együtt mért bothossz nem haladhatja meg a kategóriánkénti bothossz limitet! Az etetőcsésze használata (és a mélységmérés) során is csak egy bot lehet a víz felszíne felett (tehát tilos egy második bot használata). Az etetőcsésze használata során a botnak a szalaggal kijelölt szektorhatáron belül kell maradnia. 

25. Rajthelyén belül a versenyző bárhol elhelyezkedhet. Tilos a semleges zónába etetni és ott horgászni. Tilos a víz felszínén úszó etetőanyagok használata. 

26. A negyedik jelzés a verseny kezdetét jelzi. A verseny ideje alatt – mindennemű segítő-eszköz igénybevétele nélkül – az egy kézzel kivett etetőanyag, földes szúnyog, ragasztott csonti két kézzel is meggyúrható, amennyiben az etetőcsészével, vagy csúzlival kerül bejuttatásra. Amennyiben kézzel történik az etetőanyag, földes szúnyog, ragasztott csonti bedobása, abban az esetben csak egy kézzel megengedett azt meggyúrni. Az etetőanyag bedobásához semmilyen segítőeszközt (etetőkosár, vízben oldódó tasak stb.) nem lehet használni. E ráetető gombócokat tilos a verseny megkezdése (negyedik jelzés) előtt elkészíteni. A verseny ideje alatt, a bot csúcstagjára erősíthető mini etetőcsésze (toss pot, feedapot) használata engedélyezett.

27. A versenyző csak úszós felszereléssel horgászhat, egy darab egyágú horoggal. Más módszerek használata még edzésnapokon is tilos! A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat. Az úszó kisúlyozásához szükséges nehezék tömege nem lehet az úszó teherbírásánál nagyobb. Tilos az élő és élettelen csalihal, halikra használata. A horogra tűzött csalik csak feltűzve használhatók, tilos a csali ragasztása, egybeolvasztása. Horogcsaliként és etetésre tilos pelletet, gyurmát, bojlit használni. Főszabályként a főólom nem érheti a mederfeneket, a teljes súlyozás legfeljebb 10 százaléka ugyanakkor mederfenéken lehet, de csakis oly módon, hogy nem akadályozhatja az úszó illetve a szerelék természetes, szabad mozgását. A „visszatartás” elengedése után az úszós szereléknek vissza kell nyernie folyamatos mozgását. Abban az esetben, ha egy zsűritag a 27–28. ponttal kapcsolatos szabálytalanságot tapasztal vagy figyelmét ezzel kapcsolatos szabálytalanságra hívják fel, jogában áll a szereléket vagy bothosszat azonnal megmérni anélkül, hogy megvárná a forduló végét. Ebben az esetben a versenyzőnek tilos a szereléket módosítania (úszópozíció megváltoztatása, súlyozás módosítása, előke elszakítása, stb.). Mind az ellenőrzés megtagadása mind pedig a szerelék módosítása esetén a zsűri elbírálására van szükség, szabálytalanság esetén a zsűri a versenyzőt kizárja. Tilos a halradar használata. A verseny alatt a mobiltelefon, a walkie-talkie és a fejhallgató használata tilos. 

27. a) A felkészülési időben, a verseny ideje alatt a mérlegelés befejezéséig a horgászatra kijelölt boxban dohányozni tilos!

28. A botok maximális hossza: U15: 10,00 m, U20: 11,50 m, U25: 13,00 m, felnőtt egyéni: 13,00 m, női: 11,50 m, veterán: 11,50 méter, mozgáskorlátozottak: 11,50 m 

29. A fogás akkor is érvényes, ha a horog nem a hal szájába akadt, de tilos a jellegzetes "gereblyézés". Amennyiben a szervezők faj- vagy méretkorlátozást írnak elő, ezt lehetőleg a versenykiírásban, de legkésőbb az első technikai értekezleten kell közölni és valamennyi versenyzőnek be kell tartani. 

30. A merítőszák használata megengedett, de a szákolást csak a versenyző végezheti segítség nélkül és csak a partról. 

31. A versenyzők legfeljebb 1 méter széles és 1 méter hosszú stéget használhatnak, ezt úgy helyezhetik el, hogy az a víz fölé nem nyúlhat be (szükség esetén a versenybíróság úgy dönthet, hogy a stég egy kisebb része a vízben állhat). A kiegészítő stégeket a főstéggel egy sorban kell elhelyezni, s azokon csak a felszerelést szabad tartani. 

32. A versenyzők horgászat közben nem állhatnak a vízben és lábuk a ládájukon ülve sem érhet a vízbe (kivételt képez a változó vízszintmagasságú pálya, de a verseny kezdetekor ebben az esetben is e szabály vonatkozik). 

33. A versenyzők rajthelyüket nem hagyhatják el. Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, kötelesek azt előzetesen a verseny- vagy szektorbírónak bejelenteni. Visszatérésükkor semmit nem vihetnek rajthelyükre. Rakósbottag összeszorulása vagy törött bottag esetén a versenyző feláll, jelez a verseny- vagy szektorbírónak és a boxon kívül az általa felkért segítséget igénybe véve orvosolhatja a problémát. 

34. A rajthelyekre a versenyzőn kívül csak saját csapatának kapitánya léphet be. A kapitány más csapat versenyzőjének rajthelyére nem léphet be. Amennyiben a kiírás vagy a versenyt megelőző technikai értekezlet két kapitányra ad engedélyt, közülük egyszerre csak egy tartózkodhat a versenyző rajthelyén. Az TCSOB-k versenyein, tekintettel a 9 csapattagra, a technikai értekezlet olyan döntést is hozhat, hogy a kapitányon (edzőn) kívül a csapatvezető is beléphet a rajthelyre. A rajthelyek mögötti folyosóra csak az erre jelzéssel feljogosítottak léphetnek be. 

35. Kizárólag az OVHB-nál előzetesen akkreditált fotóriportereknek, film-, vagy TV operatőröknek van joguk – és csakis fényképezés céljából – belépni a semleges zónába, de csak a főrendező és a versenyzők együttes hozzájárulásával, oly módon, hogy a versenyző elhelyezkedési vonalának képzeletbeli meghosszabbítását csak 2 méterre közelítheti meg. 

36. A versenyzők kötelesek a kifogott halak élve tartásáról gondoskodni, ezért kerek haltartók esetében legalább 40 cm átmérőjű, szögletes haltartók esetében legalább 50 cm átlójú és 3,5 méter hosszú, aprólyukú (varsa) szákot (micromesh) kell használniuk. Ha a verseny során a kifogott halak becsült összsúlya a 15 kg-ot meghaladja, akkor a második haltartó használatának megkezdése kötelező. Indokolt esetben az OVHB engedélyezheti rövidebb haltartó háló használatát, ha az biztosítja a halak sérülésmentességét. A haltartót a lehetséges legnagyobb hosszában (de legalább 1,5 m hosszúságban) kell a vízbe helyezni. 

36/ a) A halakat a szemgödrükbe nyúlva kiemelni tilos!

36/ b) A halakat kíméletesen kell a horogról leakasztani. Tilos a szándékos ún. rázás, valamint a horog erőszakos kiszakítása. A halak bármilyen megcsonkítását szankcionálni kell. 

37. a) Tilos horgászni és csalit bedobni mind a vízfolyással megegyező, mind azzal ellentétes irányban lévő semleges zónába. 

37. b) A saját szektort elhagyó, szomszéd szektorban vagy semleges zónában fárasztott halak az eredménybe beszámítanak, akkor is ha a két versenyző zsinórja összeakadt, de a szákolás pillanatáig a két összeakadt szerelék szétvált. Abban az esetben ha a két összeakadt szerelék külső behatás nélkül nem válik szét a szákolás pillanatáig, akkor a fogott halat, vagy halakat azonnal vissza kell helyezni a vízbe. Ennek be nem tartása illetve a kétséges halnak a haltartóba való helyezése azt vonja maga után, hogy a haltartószák legnagyobb halát (halait) külön meg kell mérni, súlyukat feljegyezni a mérlegelési lapra. A zsűri joga, hogy az így fogott halnak az eredménybe való beszámításáról vagy figyelmen kívül hagyásáról döntést hozzon. 

38. Az ötödik jelzés arról tájékoztat, hogy már csak 5 perc van a verseny idejéből. 

39. A hatodik jelzés a verseny végét jelzi, amikor a horgászkészséget azonnal ki kell emelni a vízből. Csak e jelzés megszólalásáig kifogott hal kerülhet értékelésre. Kifogott halnak tehát az a hal tekinthető, amely a jelzés megkezdésekor már a part vonalán belül, a horgász birtokában van. 

40. A mérlegelést legalább 2 főből álló mérlegelő bizottságnak kell végezni. A bizottság egyik tagja a szektorbíró. Az egyik bizottsági tag a mérlegelési jegyzőkönyvet vezeti. A mérlegelésig a halakat a versenyzőnek a vízben kell tartani és a haltartó szákban kell hoznia a mérlegeléshez. 

41. Mérlegeléskor – a 37/B. pontban szabályozottak kivételével- kizárólag a zsákmány összsúlyát állapítják meg, ettől még kívánságra sem lehet eltérni. Az eredményt grammokban kifejezve, a mérleg pontosságának megfelelően kell feljegyezni. 

42. A versenyzőnek a mérlegeléskor jelen kell lennie, a versenydokumentumot aláírásával kell igazolnia, s a mérlegelés befejezéséig a saját rajthelyén belül kell tartózkodnia. A halakat a mérlegelés megkezdéséig a vízben, haltartó szákban kell megtartania, majd a haltartót a mérlegelés megkezdésekor a szektorbíró jelzésére kell kivenni, s a mérlegelést követően, szintén a szektorbíró jelzésére a versenyző köteles a halakat óvatosan visszahelyezni a vízbe, és szabadon kell őket bocsátani (kivéve a szervezők által meghatározott eseteket). A horgásznak ellenőriznie kell a mérlegelést, majd a kifogott halak súlyát rögzítő dokumentumot aláírásával igazolnia.  A horgásznak ellenőriznie kell a mérlegelést, majd a kifogott halak súlyát rögzítő dokumentumot aláírásával igazolnia. A mérlegelést és az annak eredményét rögzítő versenyzői igazolást követően a súlyra vonatkozó semminemű reklamáció nem fogadható el.

42. a) Teríték fényképezésére csak versenybizottsági engedéllyel, a halak védelme érdekében kizárólag "soft-mesh" (tehát nem damilos) szákfejben, vagy egyéb esetileg meghatározott, halkímélő tartóban van lehetőség.

43. Az egy szektorba tartozók fogását csakis azonos típusú, a mérlegelés megkezdése előtt bemutatott és hitelesített mérleggel kell és szabad mérni. Ha időközben technikai hiba okán mérleg-, vagy elemcserére lenne szükség, e mérlegek egymással azonosnak minősülnek.

IV. SZEKTORBÍRÓK 

44. Az országos bajnokságokon törekedni kell a versenyzőnkénti versenybíró biztosítására. Szektoronként legalább egy szektorbírót kell állítani. A szektorbírók kötelesek szektorukban tartózkodni és a versenyt figyelemmel kísérni. 

45. A versenybírók kötelessége a versenyzőket figyelmeztetni az észlelt szabálytalanságokra. Az ismétlődő vagy súlyos szabálytalanságokról kötelesek a szektorbírót illetve a versenybíróságot értesíteni. A csapatvezető vagy edző a szektorbírónak tehet észrevételt. 

46. A versenybíróság (zsűri) minimum 3 maximum 10 tagból áll: Elnöke: az OVHB elnöke (távolléte esetén: megbízottja). Tagjai: az OVHB jelenlévő tagjai és a verseny főrendezője. A technikai értekezleten ismertetni kell azt a helyet vagy telefonszámot, ahol a versenybíróság egy tagja állandóan elérhető. 

47. Reklamációt vagy óvást be lehet jelenteni szóban is, de a verseny befejezését követő egy órán belül írásban is be kell nyújtani. Az értékeléssel kapcsolatban, annak közzététele után 30 percig van helye reklamációnak. Valamennyi benyújtott óvás esetén, valamennyi versenyen egységesen 6000 Ft összegű kauciót kell befizetni. Amennyiben az óvást a versenybíróság megalapozottnak találja, a kauciót a reklamáló visszakapja, amennyiben nem, akkor a kaució az OVHB költségvetését illeti. Az óvást csapatversenyeken a csapatvezető, egyéni versenyen a versenyző nyújthatja be. 

48. A versenybíróság határozattal intézkedik az óvások elbírálásáról, valamint a bírói bejelentésekről. A versenybíróság határozatai ellen fellebbezésnek helye nincs. Versenyzőt kizárni kizárólag a versenybíróság határozatával lehet. A zsűri határozatait szavazattöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén a versenybíróság elnökének szavazata dönt. 

49. A MOHOSZ érvényben lévő versenyszabályzatának, valamint az OVHB idevonatkozó határozatainak a technikai értekezleten, valamint a versenybíróság tanácskozásain kéznél kell lennie.

V. SZANKCIONÁLÁS

50. a) Figyelmeztetés a 22.3., 24., 26., 27.a), 32., 34., 36.a és b, és 42. és 42.a pont megsértésért. Azonnali sárgalapos figyelmeztetést von maga után a 22.1, 23., 25., 31., 37.a, 39. pontok megsértése. 

b) Kizárás a 22.2., 22.4., 27., 28., 29., 30., 33. és 55. pont megsértéséért illetve az a) pontban felsoroltak ismételt megsértéséért. 

c) Kizárandó a versenyből az a versenyző, aki a kiírásban meghatározott időpontig nem regisztráltatta magát. A kizárt versenyző a szektorban induló versenyzők számánál 1-el nagyobb helyezési számot kap. A szektor többi versenyzője megtartja a versenyben elért helyezési számát. A kizárt versenyző ellen az OVHB minden esetben etikai eljárást indít. Amennyiben a zsűri bármely tagjának vagy tagjainak javaslatára a zsűri egy versenyzőt szabálysértés miatt figyelmezteti (50. a) pont), a versenybíróság - elbírálása szerint - a versenyzőnek sárga lapot ad, ez három évig érvényben marad. Ezen időtartam alatt újabb szabálytalanság esetén visszaesőként bírálja el az OVHB etikai bizottsága, és ennek megfelelően szankcionálja. A sárga lapot kapott versenyzők névsorát az OVHB tartja nyilván és weboldalán teszi közzé. A szabálysértésekről az OVHB-t értesíteni kell, amely megteszi a szükséges további intézkedéseket (etikai illetve fegyelmi eljárás). A bizonyíthatóan tudatos szabálysértés súlyosbító körülményként értékelendő. A szabálysértési ügyekben – szükség esetén az etikai bizottság véleményezése után – kizárólagos joggal az OVHB dönt, határozatai ellen fellebbezésnek nincs helye.

VI. ÉRTÉKELÉS

51. A versenyeken fordulónkénti rangsorolt értékelést kell készíteni. Az egy szektoron belül (alszektorok alkalmazása esetén egy alszektoron belül) azonos fogási eredményt elérők olyan helyezési számot kapnak, amely az így elérhető helyek átlagával egyenlő. A nullázó versenyzők valamennyien a szektorban helyezési szám nélkül maradt helyezések átlagával azonos helyezési számot kapnak. (Példa: 24 fős szektorban 12 helyezett mellett 12 nullázó, ez utóbbiak mindegyike (13+24):2= 18,5 helyezési számot kap. Egyetlen nullázó vagy a fordulóban részt nem vevő, hiányzó versenyző a szektor legmagasabb rajtszámának megfelelő helyezési számot kap.

52. Csapatértékelésben a fordulók legkisebb helyezési szám összegével rendelkező csapat a győztes. Egyenlőség esetén az összfogási súly dönt. Amennyiben ez is egyenlő, a legjobb egyéni súlyeredmény dönt, és így tovább. 

53. Az egyéni versenyek értékelésekor a legkisebb helyezési számmal rendelkező versenyző a győztes. Azonos helyezési szám esetén az összességében fogott halak nagyobb súlya dönt. Ismételt egyenlőség esetén egy fordulóban elért legnagyobb súly dönt (például két azonos helyezési összpontszámot elért versenyző fogása fordulónként: 6+4=10 kg, illetve 3+7=10 kg, nyertes az, aki a 7 kg-os eredményt érte el). További egyenlőség esetén a fordulók összesített rajthelyszámának nagyobb összegével rendelkező a győztes. 

54. Az értékelés összeállítását az OVHB elnökének vagy megbízott képviselőjének jelenlétében kell végezni, aki egyúttal a főrendezővel együtt hitelesíti az eredményt. Aláírása nélkül az eredmény nem véglegesíthető. Az első három helyezett serleg vagy/és érem díjazásban részesül. Eltérő megállapodás híján valamennyi bajnokság eredménylistáját az OVHB megbízottja készíti; a szervezőnek vállalnia kell az e munkát végző tartózkodási költségeit. Az érmeket, serlegeket minden esetben az OVHB biztosítja, s azokat az OVHB jelenlévő képviselője adja át. A szervezők egyéb díjakat is adhatnak. A hivatalos eredményhirdetésen egy csapat képviseletében maximum 8 fő (TCSOB-n 11 fő) léphet fel a pódiumra az érmek átadására.

VII. HIVATALOS EDZÉS, VERSENYDOKUMENTUM

55. A versenypályán lehetőleg 4 nappal a bajnokság kezdete előtt naponta 10.30 órától biztosítani kell az edzési lehetőséget. Közvetlenül a versenyt megelőző napon a versenypályán az edzést 14.30 óráig, 3 órás forduló esetén 13.30 óráig lehet folytatni, ettől csak az OVHB döntése alapján lehet eltérni. Ezen időpont után a versenypályán nem szabad horgászni. Ez az edzés az TCSOB kivételével minden bajnokságon kötelező, ettől eltérni nem lehet. Az első edzési napon az edzésnapok idejére sorsolással, kell biztosítani a helyeket (esetleg – a két fél közös megállapodásától függően – helycsere lehetséges). Esetleges, az OVHB által elfogadott akadályoztatás esetén a versenyzőnek gondoskodni kell az így megüresedett hely etetéséről.

56. A versenyek két legfontosabb dokumentuma a versenykiírás és a jegyzőkönyv (versenyértékelés). A jegyzőkönyv két része a mérlegelési irat és az eredményösszesítés. 

57. A versenyszabályok módosítására csak két szakágankénti versenyidőszak közötti időben kerülhet sor. Az országos versenyszabályzatnak a FIPSed hivatalos szabályzatával kell lehetőség szerint összhangban lennie. 

58. A jelen szabályzatban nem érintett kérdésekben az OVHB állásfoglalásai a mérvadók. 

59. Jelen szabályzat-módosítás 2018. szeptember 01-től hatályos.

Kozári Miklós s.k. 

az OVHB m.b. elnöke 

A jelen versenyszabályzatot a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottsága 1997. december 17-i ülésén fogadta el. 

Módosítás: 2016.03.10. Módosítás: 2017.02.23. Módosítás: 2018. 08.30